Τι είναι τα δεδομένα συστήματος ή η «Άλλη» αποθήκευση σε Mac; Πώς να το διαγράψετε

Βασικά Takeaways

 • Η αποθήκευση δεδομένων συστήματος, γνωστή και ως “Άλλη” αποθήκευση, αναφέρεται σε διάφορα αρχεία και δεδομένα στο Mac σας που δεν ταιριάζουν σε προεπιλεγμένες κατηγορίες όπως Εφαρμογές, Έγγραφα ή Φωτογραφίες.
 • Η εκκαθάριση αρχείων προσωρινής μνήμης, αρχείων καταγραφής και άλλων αχρησιμοποίητων αρχείων είναι ένας καλός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε αυτήν την αποθήκευση.
 • Εάν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία της μη αυτόματης κατάργησης αυτών των αρχείων, μπορείτε να καταφύγετε σε εφαρμογές καθαρισμού Mac τρίτων για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Όταν διαχειρίζεστε τον αποθηκευτικό χώρο στο Mac σας, ενδέχεται να συναντήσετε χώρο αποθήκευσης “System Data” ή “Other” στο μενού ρυθμίσεων αποθήκευσης macOS. Αλλά τι σημαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το καθαρίσετε; Θα τα εξηγήσουμε όλα αναλυτικά παρακάτω.

Τι είναι η αποθήκευση δεδομένων συστήματος στο macOS;

Η αποθήκευση δεδομένων συστήματος, γνωστή ως αποθήκευση “Άλλος” σε παλαιότερες εκδόσεις macOS, είναι ένας γενικός όρος. Χρησιμοποιείται για τον καθορισμό μιας κατηγορίας δεδομένων που δεν ταιριάζει σε προεπιλεγμένες κατηγορίες όπως Εφαρμογές, Μουσική, Φωτογραφίες, Ταινίες, Έγγραφα, Ταινίες κ.λπ.

Οι περισσότεροι χρήστες Mac δεν γνωρίζουν —ή τουλάχιστον δεν χρειάζεται να γνωρίζουν— για οτιδήποτε σχετίζεται με την αποθήκευση δεδομένων συστήματος. Η πρώτη τους συνάντηση με αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το βλέπουν να καταλαμβάνει ένα τεράστιο κομμάτι της αποθήκευσης του Mac τους. Ίσως να είστε και εσείς—αλλά τι προκαλεί την εμφάνιση αυτής της κατηγορίας;

Καθώς χρησιμοποιείτε εφαρμογές και περιηγείστε στον ιστό στο Mac σας, τα αρχεία προσωρινής μνήμης συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου ως αποθήκευση δεδομένων συστήματος. Τα αρχεία καταγραφής συστήματος, τα αρχεία εικόνας δίσκου, οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης και άλλα αρχεία που έχουν απομείνει συμβάλλουν επίσης στην αποθήκευση δεδομένων συστήματος.

  Πώς να χακάρετε τον κωδικό πρόσβασης WiFi

Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον αποθηκευτικό χώρο που καταναλώνουν τα δεδομένα συστήματος, θα πρέπει να στοχεύσετε και να καταργήσετε αυτά τα είδη αρχείων. Ας δούμε τις συγκεκριμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε.

1. Εκκαθαρίστε τα αρχεία προσωρινής μνήμης

Δεδομένου ότι η αποθήκευση δεδομένων συστήματος δεν είναι παρά ένα σωρό από διάφορα δεδομένα, η εκκαθάριση των αρχείων προσωρινής μνήμης συστήματος και διαδικτύου στο Mac σας θα πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα προς την ελαχιστοποίηση του χώρου αποθήκευσης που καταλαμβάνουν τα Δεδομένα συστήματος.

Αρχικά, θα ξεκινήσουμε με τα ανεπιθύμητα αρχεία. Όταν λέμε ανεπιθύμητα αρχεία, εννοούμε παλιά αρχεία κρυφής μνήμης, τα οποία αποτελούνται από τα δεδομένα που αφήνουν πίσω τους προγράμματα περιήγησης ιστού και απεγκατεστημένες ή χρησιμοποιημένες εφαρμογές. Αν και είναι εύκολο να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης Mac σας, θα παραθέσουμε τα πιο απλά βήματα για την κατάργηση άλλων αρχείων προσωρινής μνήμης:

 • Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Shift + Command + G. Εναλλακτικά, κάντε κλικ στην επιλογή Μετάβαση > Μετάβαση στον φάκελο από τη γραμμή μενού.
 • Τώρα, πληκτρολογήστε ~/Library/Caches και πατήστε το πλήκτρο Return.
 • Ανοίξτε οποιονδήποτε φάκελο και επιλέξτε αρχεία ή υποφακέλους που θέλετε να διαγράψετε.
 • Στη συνέχεια, κάντε Control-κλικ στα επιλεγμένα στοιχεία και επιλέξτε Μετακίνηση στον Κάδο απορριμμάτων.
 • Τώρα, απλώς αδειάστε τον Κάδο απορριμμάτων για να απαλλαγείτε οριστικά από αυτά τα δεδομένα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε Control-κλικ στο εικονίδιο του Κάδου απορριμμάτων στο Dock σας και επιλέξτε Άδειασμα κάδου.

  2. Διαγράψτε τα αρχεία καταγραφής

  Τα αρχεία καταγραφής, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια εγγραφή αρχείων. Αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με διάφορα συμβάντα συστήματος και εφαρμογών στο Mac σας, διατηρώντας περιπτώσεις σφαλμάτων για οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά.

  Στην περίπτωσή μου, αυτά τα αρχεία καταλάμβαναν περίπου 500 MB αποθηκευτικού χώρου στο Mac μου. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό, ειδικά όταν δεν είναι χρήσιμα για μένα με κανέναν τρόπο. Εφόσον πρόκειται για τον προσωπικό σας Mac και δεν αντιμετωπίζετε κάποιο ενεργό πρόβλημα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα με τα αρχεία καταγραφής.

    Η Honor λανσάρει το V Purse, το αναδιπλούμενο τηλέφωνο που μπορείτε να φορέσετε

  Επομένως, καλύτερα να τα διαγράψετε για να καθαρίσετε τον χώρο αποθήκευσης του συστήματος δεδομένων στο Mac σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και πατήστε τη συντόμευση Command + Shift + G.
 • Πληκτρολογήστε ~/Library/Logs στη γραμμή αναζήτησης και πατήστε το πλήκτρο Return.
 • Τώρα, πατήστε το Command + A για να επιλέξετε όλα τα αρχεία και τους φακέλους.
 • Κάντε Control-κλικ σε οποιοδήποτε επιλεγμένο αρχείο ή φάκελο και επιλέξτε Μετακίνηση στον Κάδο απορριμμάτων.
 • Τα αρχεία καταγραφής θα διαγραφούν με επιτυχία από το Mac σας. Και πάλι, φροντίστε να αδειάσετε και τον Κάδο απορριμμάτων. Ακολουθήστε τα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων εάν δεν μπορείτε να αδειάσετε τον Κάδο απορριμμάτων.

  3. Καταργήστε τα μη χρησιμοποιημένα αρχεία εφαρμογών στο Mac σας

  Όταν διαγράφετε εφαρμογές, αφαιρείτε και τα αρχεία που έχουν απομείνει; Εάν όχι, μπορεί να αποθηκευτεί ως δεδομένα συστήματος ή ως “Άλλη” αποθήκευση στο Mac σας. Τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να σβήσετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει.

  Για παράδειγμα, έχω κάποια αρχεία που έχουν απομείνει από Thunderbird στο MacBook μου. Χρησιμοποίησα την εφαρμογή μόνο μία φορά και στη συνέχεια τη διέγραψα αμέσως μετά. Και όμως, μπορείτε να δείτε τα δεδομένα του να καταλαμβάνουν περίπου 50 MB χώρου στη μονάδα αποθήκευσης.

  Για να βρείτε αυτά τα υπόλοιπα αρχεία, ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και πατήστε Shift + Command + G. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε ~/Library/ και κατευθυνθείτε σε αυτόν τον κατάλογο.

  Τώρα, βρείτε τους σχετικούς φακέλους για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει. Στη συνέχεια, κάντε Control-κλικ στον φάκελο και επιλέξτε Μετακίνηση στον Κάδο απορριμμάτων. Τέλος, αδειάστε τον Κάδο απορριμμάτων για να αφαιρέσετε οριστικά τα αρχεία.

  4. Εκκαθάριση εικόνας δίσκου και αρχειοθέτησης αρχείων

  Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός νεροχύτης αποθήκευσης κρυμμένος σε κοινή θέα. Τα αρχεία DMG (Apple Disk Image) στο macOS μπορούν να καταναλώσουν σημαντικό χώρο αποθήκευσης στο Mac σας. Με λίγα λόγια, είναι κοντέινερ που σας βοηθούν να εγκαταστήσετε εφαρμογές στον υπολογιστή σας.

    Υπάρχει American Truck Simulator για το Xbox One;

  Φυσικά, αφού ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, η διατήρησή τους στον αποθηκευτικό χώρο σας προσθέτει μόνο στα προβλήματά σας με την υπερβολική χρήση δεδομένων συστήματος. Για παράδειγμα, στο σύστημά μου, μόνο τα αρχεία DMG καταλάμβαναν περίπου 2 GB χώρου.

  Επομένως, αυτά τα αρχεία πρέπει να φύγουν. Δείτε πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε:

 • Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder.
 • Πληκτρολογήστε “dmg” στη γραμμή αναζήτησης και πατήστε το πλήκτρο Return.
 • Επιλέξτε όλα τα αρχεία DMG, κάντε Control-κλικ και επιλέξτε Μετακίνηση στον Κάδο απορριμμάτων.
 • Η αποθήκευση δεδομένων συστήματος ή “Άλλος” θα συρρικνωθεί αισθητά μόλις αδειάσετε τον Κάδο απορριμμάτων.

  Παρόμοια με τα αρχεία εικόνας δίσκου, τα αρχεία αρχειοθέτησης (όπως το ZIP) παίζουν επίσης το ρόλο τους στη σπατάλη του χώρου στον σκληρό σας δίσκο. Αν δεν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον, σας συνιστούμε να τα ξεφορτωθείτε. Αναζητήστε αρχεία “.zip” και “.rar” και αφαιρέστε τα επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα. Όταν τελειώσετε, φροντίστε να αδειάσετε και τον Κάδο απορριμμάτων.

  5. Διαγράψτε τις επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης

  Πιθανότατα έχετε τουλάχιστον μερικές επεκτάσεις εγκατεστημένες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι χρήσιμες για την προσθήκη νέων λειτουργιών. Ωστόσο, αυτές οι επεκτάσεις μπορούν να συνεισφέρουν στα δεδομένα του συστήματος ή στην αποθήκευση “Άλλο” στο macOS. Επομένως, είναι συνετό να αφαιρείτε τυχόν επεκτάσεις που δεν χρησιμοποιείτε τακτικά.

  Εάν χρησιμοποιείτε το Safari, μπορείτε να βρείτε και να αφαιρέσετε ανεπιθύμητες επεκτάσεις Safari μεταβαίνοντας στο Safari > Ρυθμίσεις > Επεκτάσεις με ανοιχτό το πρόγραμμα περιήγησης.

  Εάν χρησιμοποιείτε ένα δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης όπως το Chrome ή το Firefox, μπορείτε να διαγράψετε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης εξίσου εύκολα, αλλά τα βήματα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς.

  Όταν καταργήσετε την αποθήκευση δεδομένων συστήματος χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους, σύντομα θα βρείτε το Mac σας με πολύ περισσότερο ελεύθερο χώρο αποθήκευσης. Αν και όλες αυτές οι μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη δουλειά, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία να περάσετε από κάθε βήμα. Εδώ είναι όπου οι εφαρμογές καθαρισμού Mac τρίτων μπορούν να σας βοηθήσουν να αυτοματοποιήσετε τις περισσότερες από τις διαδικασίες καθαρισμού σας.