Τι είναι ο θόρυβος στη φωτογραφία; 5 τρόποι για να το αποφύγετε

Βασικά Takeaways

  • Ο θόρυβος είναι μια εγγενής πτυχή της φωτογραφίας που μπορεί να μειώσει τη διαύγεια, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω της κατάλληλης τεχνικής και κατανόησης.
  • Ο θόρυβος στη φωτογραφία προέρχεται από διάφορες πηγές, αλλά το κλειδί είναι να εστιάσετε στην αναλογία σήματος προς θόρυβο, διασφαλίζοντας ότι το σήμα (επιθυμητή εικόνα) είναι ισχυρότερο από το θόρυβο.
  • Οι τεχνικές για τη μείωση του θορύβου περιλαμβάνουν τη σωστή έκθεση της εικόνας, τη χρήση χαμηλότερου ISO, τη χρήση συγχώνευσης HDR, την εφαρμογή μείωσης θορύβου με μέτρο και τη χρήση κάμερας με μεγαλύτερο αισθητήρα.

Κάποιοι αγκαλιάζουν τον θόρυβο, κάποιοι θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Ανεξάρτητα από την πλευρά που βρίσκεστε, είναι γεγονός ότι ο θόρυβος είναι ένα εφέ που μειώνει την ευκρίνεια των φωτογραφιών. Σχεδόν κάθε κάμερα έχει την ικανότητα να τραβήξει φωτογραφίες με ελάχιστο θόρυβο και όλα εξαρτώνται από την κατανόηση και την τεχνική, που θα μάθετε εδώ.

Τι είναι ο θόρυβος στη φωτογραφία;

Ο θόρυβος στη φωτογραφία είναι ένα ατμοσφαιρικό, ακούσιο σήμα που λαμβάνει ο αισθητήρας της κάμερας. Αυτό το σήμα περιβάλλοντος υπάρχει σε όλες τις κάμερες και υπάρχει ακόμη και στα μάτια μας. Δεν πρέπει να συγχέεται με το σιτάρι, το οποίο προέρχεται από φιλμ. Ο θόρυβος είναι συνήθως πιο ορατός όταν χρησιμοποιείτε ρυθμίσεις υψηλών ISO και φωτίζετε τις σκοτεινές εικόνες.

Αν και δεν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε εντελώς, μπορείτε να καταλάβετε πώς να το ελαχιστοποιήσετε με την κατάλληλη τεχνική και γνώση.

Τι προκαλεί τον θόρυβο στη φωτογραφία;

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Ο θόρυβος είναι πάντα παρών. είναι απλώς θέμα αν είναι ορατό ή όχι. Υπάρχουν επίσης πολλές πηγές θορύβου. Κάποιος θόρυβος μπορεί να προέρχεται από τον αισθητήρα, κάποιοι από ηλεκτρικό θόρυβο και κάποιοι από την κβαντική φύση των φωτονίων. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θορύβου είναι η κατανόηση της αναλογίας σήματος προς θόρυβο.

  Πώς να ρυθμίσετε τη διάθεση ενός δωματίου με έξυπνο φωτισμό

Αναλογία σήματος προς θόρυβο

Μην ασχολείστε με το είδος του θορύβου, αλλά περισσότερο με την αναλογία μεταξύ του σήματος (που είναι η εικόνα που θέλετε να τραβήξετε) και του θορύβου.

Σκεφτείτε το σήμα εικόνας εξίσου με ένα σήμα ήχου. Οραματιστείτε το με αυτήν τη γραμμή στάθμης σήματος, το ελάχιστο σήμα θα ήταν ο θόρυβος που δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν το θόρυβο και οι πράσινες ράβδοι αντιπροσωπεύουν το σήμα.

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Το πρώτο ζεύγος στα αριστερά έχει χαμηλό θόρυβο και υψηλό σήμα, το δεύτερο έχει χαμηλό σήμα ενώ έχει την ίδια ποσότητα θορύβου και το τελευταίο ζεύγος έχει το σήμα ανυψωμένο για να γίνει ισχυρότερο. Όπως μπορείτε να δείτε στο τελευταίο ζεύγος, η χαμηλή αναλογία σημαίνει ότι θα καταλήξετε να αυξήσετε τον θόρυβο πολύ περισσότερο από την σωστά εκτεθειμένη εικόνα.

Ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα αναλογίας σήματος προς θόρυβο σε μια πραγματική εικόνα. Αυτά γίνονται μεγέθυνση για να είναι πιο εύκολο να δείτε τον θόρυβο.

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Η πρώτη εικόνα στην κορυφή είναι σωστά εκτεθειμένη, ακόμη και υπερέκθεση στα φωτεινά σημεία, και η δεύτερη είναι υποέκθεση. Η παρακάτω εικόνα είναι ένα πλάι-πλάι της υποέκθεσης εικόνας με φωτεινότητα ώστε να ταιριάζει με την έκθεση της πρώτης εικόνας. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένας τόνος θορύβου καθώς τα επίπεδα θορύβου αυξάνονται με το σήμα κατά πολύ σε σύγκριση με την σωστά εκτεθειμένη εικόνα.

Πώς να αποφύγετε τον θόρυβο στη φωτογραφία

Με την οπτικοποίηση που παρέχουμε παραπάνω, μάθατε ότι πρέπει να αυξήσετε την αναλογία μεταξύ σήματος και θορύβου. Ακολουθούν μερικές τεχνικές για να το εφαρμόσετε στη φωτογραφία σας.

1. Εκθέστε σωστά την εικόνα σας

Το κλειδί για να έχετε πολύ μικρό θόρυβο στις φωτογραφίες σας είναι απλώς να εκθέσετε σωστά τις εικόνες σας. Η σωστή έκθεση θα διασφαλίσει ότι η ισχύς του σήματος σας είναι πολύ υψηλότερη από τον θόρυβο, αυξάνοντας την αναλογία μεταξύ θορύβου και σήματος.

Εάν δεν έχετε εξαιρετικά φωτεινά σημεία που θα προκαλέσουν αποκοπή, μπορείτε ακόμη και να υπερεκθέσετε τις εικόνες σας λίγο για να λάβετε ισχυρότερο σήμα στις πιο σκοτεινές περιοχές. Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε την έκθεση στο Lightroom ή στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών της επιλογής σας. Καλύτερα να χρειαστεί να μειώσετε την έκθεση παρά να την αυξήσετε, καθώς η μείωση της έκθεσης μειώνει επίσης τον θόρυβο.

  Επιδιόρθωση κωδικού σφάλματος 130 Αποτυχία φόρτωσης της ιστοσελίδας Άγνωστο σφάλμα

Η έκθεση δεν περιορίζεται στην ταχύτητα κλείστρου, το ISO και το διάφραγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα, ανακλαστήρες, τρίποδο, ακόμη και συγχώνευση HDR προς όφελός σας για να έχετε τη σωστή έκθεση.

2. Χρησιμοποιήστε χαμηλότερο ISO

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Τα υψηλότερα ISO αυξάνουν τον ηλεκτρικό θόρυβο αυξάνοντας την τάση στον αισθητήρα, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν θα χρειαστείτε μεγάλες ταχύτητες κλείστρου, αλλά με κόστος μείωσης της αναλογίας σήματος προς θόρυβο.

Ωστόσο, μην φοβάστε να ανεβάσετε το ISO της φωτογραφικής σας μηχανής. Κάθε κάμερα είναι διαφορετική. Ορισμένα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών έχουν λιγότερο θόρυβο στα ίδια επίπεδα ISO με άλλες κάμερες. Σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με την κάμερά σας και να βρείτε τις υψηλότερες ρυθμίσεις ISO στις οποίες μπορεί να έχει ελάχιστο θόρυβο η κάμερά σας.

Ένα τρίποδο μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε χαμηλότερες λήψεις ISO, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια μεγαλύτερους χρόνους κλείστρου. Ωστόσο, εάν φωτογραφίζετε με το χέρι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να στοχεύσετε στο χαμηλότερο ISO που μπορείτε να τραβήξετε. Περίπου 1/(εστιακή απόσταση) κατά κανόνα. 1/40 του δευτερολέπτου για ενεργή εστιακή απόσταση 40 mm, για παράδειγμα. Ωστόσο, μπορείτε να πάτε πιο αργά, αν είστε σίγουροι για τη σταθερότητα των χεριών σας.

3. Χρησιμοποιήστε τη συγχώνευση HDR

Η συγχώνευση HDR είναι μια εξαιρετική τεχνική μετα-επεξεργασίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έχετε μια σκηνή με εύρος φωτός που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της κάμεράς σας. Η συγχώνευση HDR είναι βασικά η λήψη πολλαπλών εικόνων με διαφορετικές εκθέσεις και η συγχώνευσή τους για να έχετε την πιο ισορροπημένη εικόνα.

Εάν έχετε μια σκηνή με εξαιρετικά φωτεινό highlight που αποκόπτεται προτού η φωτογραφική σας μηχανή μπορεί να εκθέσει σωστά τις πιο σκοτεινές περιοχές, η συγχώνευση HDR είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Θα πρέπει να ελέγξετε εάν η κάμερά σας έχει ήδη αυτήν τη λειτουργία, αλλά αν δεν την έχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Lightroom για να τις συγχωνεύσετε για εσάς. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το Lightroom, δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες HDR στο Photoshop με Camera RAW.

  Παρασκευάζετε πάντα το τέλειο φλιτζάνι τσάι με χρονοδιακόπτη για να το κάνετε σωστά

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Πάρτε αυτές τις τρεις παραπάνω εικόνες, για παράδειγμα. Το πρώτο έχει μια πολύ φωτεινή επισήμανση όπου χάνεται η λεπτομέρεια σε αυτές τις περιοχές, το δεύτερο έχει μια ισορροπημένη έκθεση και το τελευταίο είναι εξαιρετικά σκοτεινό, αλλά δείχνει τη λεπτομέρεια στα highlights. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα συνδυάσουμε στο Lightroom, να μειώσουμε τα highlights, να αυξήσουμε τις σκιές και να εξαγάγουμε αυτήν την τέλεια εκτεθειμένη εικόνα με ελάχιστο θόρυβο παρακάτω.

Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

4. Χρησιμοποιήστε τη μείωση θορύβου

Δεν είμαι φανατικός οπαδός της μείωσης θορύβου, καθώς μπορεί να κάνει τις εικόνες απαλές και λείες. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέτριες ποσότητες για τη βελτίωση μιας εικόνας. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του όπου υπάρχουν κείμενο, πρόσωπα και λεπτές λεπτομέρειες, καθώς θα τα εξομαλύνει.

Οι λήψεις με πορτρέτα, η άγρια ​​ζωή, τα τοπία και τα παρόμοια μπορούν να ωφεληθούν από τη μείωση του θορύβου, αρκεί να μην το παρακάνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μείωση θορύβου στο Photoshop ή στο Lightroom, αλλά υπάρχουν επίσης λύσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως το Topaz DeNoise και βελτιώνονται επίσης γρήγορα.

5. Χρησιμοποιήστε μια κάμερα με μεγαλύτερο αισθητήρα

Ένας μεγαλύτερος αισθητήρας μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερο φως, που σημαίνει μεγαλύτερη ισχύ σήματος για να υπερνικήσει τον θόρυβο του περιβάλλοντος στο σύστημα. Γενικά έχετε μεγαλύτερη ελευθερία με μεγάλους αισθητήρες όσον αφορά τον θόρυβο, καθώς μπορείτε να εκτελέσετε χαμηλότερο ISO, υψηλότερο διάφραγμα και μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου, όλα αυτά λόγω της αυξημένης περιοχής λήψης φωτός.

Εάν θέλετε να καταγράψετε περισσότερο βάθος αυξάνοντας το διάφραγμα, δεν θα θέλετε να αυξήσετε πολύ το ISO σας για να μειώσετε την ποσότητα του θορύβου, αλλά επίσης δεν θα θέλετε να μειώσετε τις ταχύτητες κλείστρου, διαφορετικά θα καταλήξετε με μια τρανταχτή φωτογραφία. Θα εξακολουθήσετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα με έναν μεγαλύτερο αισθητήρα, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους κομμένους αισθητήρες.

Ωστόσο, δεν σας προτείνουμε να λαμβάνετε τις αποφάσεις αγοράς με βάση μόνο την απόδοση του θορύβου. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μεταξύ ενός κομμένου και ενός αισθητήρα πλήρους κάδρου.

Λάβετε πιο ευκρινείς φωτογραφίες μειώνοντας το θόρυβο της εικόνας

Παρά τις νεότερες κάμερες που έχουν εκπληκτική απόδοση θορύβου, θα βρείτε πολλές εκπληκτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με παλαιότερες κάμερες. Όταν βρίσκεται στα σωστά χέρια, σχεδόν κάθε κάμερα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει καλά και να έχει ελάχιστο θόρυβο. Χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση της αναλογίας σήματος προς θόρυβο για να βελτιώσετε τη διαύγεια των φωτογραφιών σας στην επόμενη συνεδρία φωτογραφίας σας.