Τι είναι μια ψύκτρα M.2 NVMe SSD;

Οι M.2 SSD έχουν πραγματικά αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές μας. Η μετάβαση από τους φυσικούς σκληρούς δίσκους στους SSD για τους δίσκους εκκίνησης ήταν ήδη αρκετά σημαντική, και με τη μετάβαση στους δίσκους M.2, τα πράγματα έγιναν μόνο καλύτερα και οι υπολογιστές μας πέτυχαν ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής που δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν πριν.

Υπάρχουν πολλοί SSD στην αγορά, αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν ψύκτρες και άλλοι όχι. Υπάρχουν πολλά εξαρτήματα υπολογιστή που χρειάζονται πραγματικά ψύκτρες, αλλά στην περίπτωση ενός SSD, εγείρει το ερώτημα — ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί και χρειάζεστε;

Τι είναι μια ψύκτρα M.2 NVMe SSD;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να διευκρινίσουμε τι είναι η ψύκτρα M.2 NVMe SSD, γιατί αν έχετε δει τι είναι οι ψύκτρες και πώς φαίνονται σε άλλα μέρη, η ιδέα μπορεί να φαίνεται περίεργη.

Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με το τι είναι ένας M.2 NVMe SSD, αλλά έχετε κοιτάξει τις λίστες προϊόντων για αρκετούς SSD NVMe και έχετε παρατηρήσει πώς μερικά από αυτά φαίνονται στην πραγματικότητα να έχουν εκτεθειμένα τσιπ, ενώ άλλα καλύπτονται; Τα καλυμμένα καλύπτονται στην πραγματικότητα από έναν τύπο ψύκτρας.

Εάν γνωρίζετε πώς λειτουργεί μια CPU ή πώς λειτουργεί μια GPU, ξέρετε ποιος σκοπός εξυπηρετούν οι ψύκτρες — αφαιρούν τη θερμότητα από ένα τσιπ και προστατεύουν το από ζημιά στο υλικό.

Στην περίπτωση των SSD, ίσως έχετε παρατηρήσει πώς αυτές οι ψύκτρες δεν έχουν ανεμιστήρα συνδεδεμένο. Θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό σε λίγο, αλλά βασικά οφείλεται στο ότι η ψύκτρα είναι αρκετή. Όσον αφορά τη ροή αέρα, η συναγωγή που δημιουργείται από τους ανεμιστήρες που έχει ήδη ο υπολογιστής σας είναι αρκετή για να μεταφέρει τη θερμότητα μακριά από την ψύκτρα και, επομένως, από τον SSD, επιτρέποντάς του να κάνει τη δουλειά του σωστά.

  Ένας οδηγός για ισοπέδωση λίστας και λίστας λιστών στην Python

Είναι ολοένα και πιο σύνηθες να βλέπουμε SSD να συνοδεύονται από ψύκτρες και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για SSD υψηλότερης ποιότητας με υψηλότερες χωρητικότητες και ταχύτητες. Τόσο ξεκάθαρα, φαίνεται να είναι σημαντικό.

Τύποι ψύκτρες SSD

Υπάρχουν πολλοί τύποι ψύκτρες που μπορεί να συνοδεύονται από τους SSD σας. Το πιο συνηθισμένο είναι κάτι που ίσως δεν πίστευες καν ότι χρησιμεύει ως ψύκτρα. Μιλάμε, φυσικά, για το αυτοκόλλητο πάνω από τον SSD σας. Φαίνεται ότι έχει βασικές πληροφορίες για τους SSD σας και γι’ αυτό, και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το αφαιρέσετε, αλλά στην πραγματικότητα, διπλασιάζεται και ως ψύκτρα.

Το αυτοκόλλητο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο (συνήθως χαλκό) και βοηθά στην εξάπλωση της θερμότητας. Στην πραγματικότητα, το αυτοκόλλητο συνήθως λειτουργεί και ως σφραγίδα εγγύησης, οπότε αν το αφαιρέσετε, ο SSD σας όχι μόνο θα λειτουργεί πιο φρυγανιέρα, αλλά πιθανότατα ακυρώνετε και την εγγύησή σας.

Άλλοι SSD διαθέτουν κατάλληλες ψύκτρες που είναι κατασκευασμένες από μέταλλο. Αυτά θα φαίνονται πιο χοντρά και μπορεί ακόμη και να αισθάνονται λίγο πιο βαριά, καθώς υπάρχει πολύ περισσότερο μέταλλο και πτερύγια που βοηθούν στην απομάκρυνση της θερμότητας. Μερικά από αυτά μπορεί ακόμη και να συνοδεύονται από πράγματα όπως φώτα RGB, αν και ομολογουμένως, αυτό δεν προσφέρει πραγματική λειτουργικότητα ούτε βελτιώνει τη θερμική απόδοση του SSD σας.

  Τι είναι το Bit Rot και πώς να το αποτρέψετε; [2023]

Ο τύπος της ψύκτρας που θα δείτε εξαρτάται συνήθως από το πόσο high-end είναι ένας SSD, πόση χωρητικότητα έχει και πόσο γρήγορος είναι. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας χρυσός κανόνας, καθώς υπάρχουν πολλοί SSD υψηλής τεχνολογίας με αυτοκόλλητη ψύκτρα ή ακόμα και χωρίς ψύκτρα, αλλά είναι μια γενική οδηγία που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Γιατί ορισμένοι SSD δεν διαθέτουν ψύκτρα;

Πίστωση εικόνας: Eshma/Shutterstock

Ορισμένοι SSD απλώς παραλείπουν την ψύκτρα. Και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή, ειλικρινά, αν δεν έχει, μάλλον δεν το χρειάζεται. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε εδώ είναι ότι οι NVMe SSD πραγματικά δεν εκπέμπουν τόση θερμότητα. Είναι μικροσκοπικές συσκευές που δεν καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια, τελικά.

Ενώ ορισμένοι SSD NVMe επωφελούνται από τις ψύκτρες για τη διαχείριση των θερμοκρασιών και την πρόληψη του θερμικού στραγγαλισμού, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι SSD σημαντικό στραγγαλισμό λόγω θερμότητας—και ορισμένοι μπορεί να μην παρουσιάζουν καν στραγγαλισμό. Γιατί αν το μόνο που κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε τον SSD σας ως μονάδα εκκίνησης και να τον χρησιμοποιείτε όπως θα έκανε ένας κανονικός άνθρωπος, η λειτουργία του χωρίς ψύκτρα είναι μάλλον εντάξει.

Εάν κάνετε πολλή ανάγνωση δεδομένων και εγγραφή δεδομένων, ίσως χρειαστείτε μια ψύκτρα εάν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε θερμικό στραγγαλισμό. Αλλά ρεαλιστικά, θα χρειαζόταν πολύ για να φτάσει σε αυτό το σημείο – και μπορεί να έχετε ήδη έναν SSD με ψύκτρα, αν αυτό ισχύει ούτως ή άλλως.

Τα ίδια τα τσιπ NAND πιθανότατα δεν θα είναι το πρόβλημα, αλλά μάλλον πρέπει απλώς να ανησυχείτε για τον ελεγκτή. Μερικοί SSD υψηλότερης χωρητικότητας μπορούν επίσης να γίνουν τοστοί, αλλά ακόμα και τότε, θα υποστηρίξαμε ότι είναι εντάξει μόνο με την ενσωματωμένη ψύκτρα με αυτοκόλλητο.

  13 καλύτεροι βοηθοί μάρκετινγκ AI για καλύτερη απόδοση και απόδοση επένδυσης

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ψύκτρα;

Η απάντηση εδώ είναι και ναι και όχι.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ψύκτρες παραλείπονται συχνότερα, ή κάτι εκ των υστέρων, είναι ότι η προσθήκη ψύκτρας μπορεί να αυξήσει το κόστος κατασκευής του SSD. Οι κατασκευαστές μπορεί να επιλέξουν να παραλείψουν την ψύκτρα για να διατηρήσουν τη μονάδα δίσκου πιο προσιτή. Και ειλικρινά, οι πιθανότητες είναι ότι είστε το είδος του χρήστη που δεν χρειάζεται ενδελεχή ψύξη για τον SSD σας.

Και πάλι, κάποιοι μπορεί να το χρειαστούν. Συγκεκριμένα, εάν σκοπεύετε να το βάλετε σε έντονα φορτία, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το πιάσετε με μια ψήκτρα.

Για όλους τους άλλους, όμως, μπορεί να μην έχει τόση σημασία. Και πολλές εταιρείες τα προσθέτουν για λόγους αισθητικής περισσότερο από πραγματικές θερμικές ανάγκες. Εάν ο SSD που κοιτάζετε συνοδεύεται από ψύκτρα, τότε πάρτε τον οπωσδήποτε, αλλά πιθανότατα δεν θα κάνει ή θα χαλάσει την εμπειρία σας.

Οι ψύκτρες είναι (είναι) περιττές

Οι ψύκτρες είναι αναγκαιότητα σε ορισμένα μέρη του υπολογιστή σας, αλλά σε άλλα, όπως ο SSD, δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντικός παράγοντας όσο συνήθως. Είναι ωραίο να το έχετε, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο σε καμία περίπτωση, και η αποθήκευση σας μπορεί να ζήσει μια πολύ δροσερή (και γρήγορη!) ζωή χωρίς ένα.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο αέρας ρέει μέσω του υπολογιστή σας σωστά και η θερμότητα που βγάζει ο SSD σας δεν θα πρέπει να είναι καθόλου πρόβλημα — εκτός κι αν κάνετε πιο εντατικά πράγματα, δηλαδή.