Τι είναι η πνευματική ιδιοκτησία και γιατί έχει σημασία;

Η επιχείρηση ή η εταιρεία σας χειρίζεται συχνά δημιουργικό περιεχόμενο όπως εικόνες, GIF, πολυμέσα, ετικέτες, αντίγραφα μάρκετινγκ, αντίγραφα προϊόντων, γραφικά προϊόντων και άλλα; Πρέπει να μάθετε τι είναι πνευματική ιδιοκτησία για να προστατεύσετε τέτοιο ανεκτίμητο ψηφιακό περιεχόμενο από την πειρατεία!

Στην καρδιά του ψηφιακού μάρκετινγκ και των ψηφιακών επιχειρήσεων, υπάρχουν επαγγελματίες που μοιράζονται συνεχώς ψηφιακό δημιουργικό περιεχόμενο εντός της εταιρείας ή με εξωτερικούς προμηθευτές.

Είτε πρόκειται για μια μαγευτική καμπάνια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έναν ελκυστικό ιστότοπο ή καινοτόμο περιεχόμενο πολυμέσων, η ανταλλαγή τέτοιων ψηφιακών στοιχείων είναι η ψυχή του διαδικτυακού οικοσυστήματος.

Μοιράζεστε τον κώδικα του ιστότοπού σας με έναν ανεξάρτητο προγραμματιστή ή επιλέγετε έναν ανάδοχο για να δημοσιεύει άρθρα μέσω του CMS του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της επωνυμίας σας, όπως εικόνες, λογότυπα κ.λπ. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να ανησυχείτε για την πειρατεία;

Εδώ έρχεται η πνευματική ιδιοκτησία και τα νόμιμα δικαιώματα που προστατεύουν το δημιουργικό και έξυπνο περιεχόμενό σας σε αυτό το σενάριο.

Διαβάστε αυτό το άρθρο μέχρι το τέλος καθώς εξηγώ αυτήν την εξαιρετικά τεχνική έννοια σε εύκολη γλώσσα. Επομένως, μπορείτε να το αφομοιώσετε γρήγορα, να κάνετε αλλαγές στην ψηφιακή εταιρεία ή την επιχείρησή σας και να κάνετε τον εαυτό σας συμβατό με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας!

Τι είναι η Πνευματική Ιδιοκτησία;

Η πνευματική ιδιοκτησία (IP) είναι σαν ασπίδα για τα δημιουργικά σας πράγματα. Καλύπτει πράγματα που φτιάχνετε στο μυαλό σας, όπως εφευρέσεις, τέχνη, μουσική, ακόμα και επιχειρηματικές ιδέες. Λέει, «Αυτό είναι δικό σου, όχι κάποιου άλλου».

Το IP περιλαμβάνει πνευματικά δικαιώματα για την τέχνη και τη μουσική, διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις, εμπορικά σήματα για λογότυπα και εμπορικά μυστικά για επιχειρηματικές στρατηγικές.

Οι υπάλληλοι και οι εργολάβοι που εργάζονται στην επιχείρησή σας και δημιουργούν τέτοιου είδους πράγματα προστατεύονται επίσης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε εσάς αφού πληρώνετε για αυτά με τη μορφή μισθών ή ωριαίων πληρωμών.

Για παράδειγμα, φιλοξενείτε ένα προσωπικό ιστολόγιο χόμπι στο διαδίκτυο. Αναθέσατε σε έναν συγγραφέα να γράψει ένα άρθρο για εσάς έναντι πάγιας πληρωμής. Δημοσιεύσατε επίσης το άρθρο στο ιστολόγιό σας, δίνοντας στον συγγραφέα ένα byline.

Τώρα, ο συγγραφέας επιλέγει να αντιγράψει και να επικολλήσει το ίδιο περιεχόμενο και να το δημοσιεύσει από το δικό του ιστολόγιο ή ιστότοπους Medium, WordPress κ.λπ. Πρόκειται για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τον συγγραφέα.

Μπορούν να προωθήσουν το περιεχόμενο συνδέοντάς το με τον αρχικά δημοσιευμένο ιστότοπο, ο οποίος είναι δικός σας, αλλά δεν τους επιτρέπεται να δημοσιεύσουν το άρθρο ως έχει ή ως περίληψη σε άλλες πύλες χωρίς να πιστώσουν τον ιστότοπό σας.

Διεθνείς Συνθήκες και Συμφωνίες ΔΙ

Ακολουθούν ορισμένες από τις τοπικά και παγκοσμίως αποτελεσματικές συνθήκες που σέβονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σας σχετικά με τις άυλες ψηφιακές δημιουργίες σας:

#1. Συμφωνία TRIPS

Πίστωση εικόνας: Βικιπαίδεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαχειρίζεται τη συμφωνία για τις σχετικές με το εμπόριο πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΤΑΞΙΔΙΑ). Καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των χωρών μελών.

  The Web3 Stack: Αναφορά για προγραμματιστές

#2. Σύμβαση του Παρισιού

ο Σύμβαση του Παρισιού είναι μια συνθήκη ΔΔΙ που ασχολείται με την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των εμπορικών σημάτων και των βιομηχανικών σχεδίων.

#3. Σύμβαση της Βέρνης

ο Σύμβαση της Βέρνης είναι μια διεθνής συνθήκη πνευματικών δικαιωμάτων. Καθιερώνει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ των χωρών μελών του.

#4. Συνθήκη συνεργασίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (PCT)

PCT καθιστά τη διαδικασία διεθνούς αναζήτησης προστασίας διπλώματος ευρεσιτεχνίας απλή, επιτρέποντας μια ενιαία αίτηση διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

#5. Πρωτόκολλο της Μαδρίτης

Πρωτόκολλο της Μαδρίτης είναι μια συμφωνία που απλοποιεί τη διεθνή καταχώριση εμπορικών σημάτων επιτρέποντας σε μία μόνο εφαρμογή να καλύπτει πολλές χώρες.

#6. Συμφωνία της Χάγης

Συμφωνία της Χάγης επιτρέπει την καταχώριση βιομηχανικών και επιχειρηματικών σχεδίων διεθνώς. Έτσι, εάν κάνετε καταιγισμό ιδεών, αναπτύξετε και καταχωρίσετε ένα βιομηχανικό σχέδιο στις ΗΠΑ βάσει της Συμφωνίας της Χάγης, τότε θα προστατεύεται εξίσου από τους νόμους περί ΔΔΙ σε χώρες μέλη παγκοσμίως.

#7. Συνθήκη της Βουδαπέστης

Η Συνθήκη της Βουδαπέστης αφορά τη διεθνή αναγνώριση της εναπόθεσης μικροοργανισμών με σκοπό τις διαδικασίες κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

#8. WPPT

Συνθήκη WIPO για τις επιδόσεις και τα φωνογραφήματα προστατεύει τα δικαιώματα των εκτελεστών και των παραγωγών φωνογραφημάτων στο ψηφιακό περιβάλλον.

#9. WCT

Συνθήκη για τα πνευματικά δικαιώματα του WIPO αποτελεί επέκταση της Σύμβασης της Βέρνης. Αντιμετωπίζει ζητήματα ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων.

#10. Συνθήκη του Ναϊρόμπι

Η Συνθήκη του Ναϊρόμπι παρέχει προστασία στο Ολυμπιακό Σύμβολο έτσι ώστε κανένα μέρος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύμβολο για εμπορικούς ή προσωπικούς σκοπούς χωρίς να λάβει γραπτή συγκατάθεση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Είδη Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους IP που προσφέρει νομική προστασία στους αρχικούς δημιουργούς ενός υλικού ή άυλου έργου. Καλύπτει πράγματα όπως βιβλία, μουσική, έργα τέχνης και παρόμοια πράγματα.

Με τα πνευματικά δικαιώματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι άλλοι δεν μπορούν να αντιγράψουν ή να μοιραστούν τις δημιουργίες σας χωρίς τη ρητή άδειά σας. Εκτός από την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των δημιουργών περιεχομένου και την επιβράβευση των προσπαθειών τους, τους επιτρέπει να επωφεληθούν από τη δουλειά τους για μια ορισμένη περίοδο.

Εμπορικό σήμα

Το κατατεθέν εμπορικό σήμα είναι ένας τύπος IP που μπορεί να διακρίνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από άλλα. Μπορείτε να σηματοδοτήσετε μια λέξη, φράση, σχέδιο ή σύμβολο με ένα αναγνωρίσιμο σήμα για να βοηθήσετε τους χρήστες να αναγνωρίσουν τα προϊόντα σας.

Όταν μια επιχείρηση καταχωρεί ένα εμπορικό σήμα, αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης αυτού του σήματος για το μοναδικό έργο της. Ταυτόχρονα, εμποδίζει τους άλλους να χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς πράγμα ή κάτι παρόμοιο για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της επωνυμίας σας.

Ευρεσιτεχνία

Η απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τους εφευρέτες να προστατεύσουν τις εφευρέσεις τους. Με αυτό, οι εφευρέτες έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να ελέγχουν την κατασκευή, τη χρήση και τη διανομή της εργασίας τους.

Συνήθως, η ισχύς ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ διαρκεί 14 έως 20 χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσης για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προσφέρει ένα αποκλειστικό δικαίωμα που ενθαρρύνει την καινοτομία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η ιατρική.

Εμπορικό μυστικό

Το εμπορικό μυστικό αναφέρεται στις εμπιστευτικές πληροφορίες που κατέχει ένα άτομο ή επιχείρηση που τους προσφέρει ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Ένα εμπορικό μυστικό θα μπορούσε να είναι φόρμουλες, συνταγές, στρατηγικές ή ακόμα και μια λίστα με λίστες πελατών που πρέπει να παραμείνει μυστική για όσο χρονικό διάστημα θέλετε.

  Οι 5 καλύτερες συμβουλές για το MS Office του 2016

Δικαίωμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Το δικαίωμα βιομηχανικού σχεδίου χρησιμοποιείται για την προστασία της οπτικής εμφάνισης ενός προϊόντος από μη εξουσιοδοτημένη χρήση. Εξασφαλίζει στοιχεία όπως το σχήμα ή την αισθητική σχεδίαση κάτι. Επιτρέπει σε δημιουργούς και επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται δίκαια με άλλους, ενώ επωφελούνται από τις προσπάθειές τους εμποδίζοντας άλλους να μιμηθούν τη μοναδική εμφάνιση ενός προϊόντος.

Υπόδειγμα χρησιμότητας

Παρόμοια με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αυτός ο τύπος πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχει προστασία σε χρήσιμες εφευρέσεις. Ωστόσο, παρέχει στους εφευρέτες αποκλειστικά δικαιώματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μικρότερο από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτά τα IP είναι κατάλληλα για επαυξητικές εφευρέσεις και για εφευρέσεις με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τοπογραφία ημιαγωγών

Η τοπογραφία ημιαγωγών είναι ένας ειδικός τύπος IP που προστατεύει τη διάταξη ή τη σχεδίαση διαφόρων εξαρτημάτων και τις συνδέσεις τους μέσα σε αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές. Με αυτό, οι καινοτομίες στη βιομηχανία ηλεκτρονικών προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή ή αναπαραγωγή και επωφελούνται οι αρχικοί δημιουργοί και σχεδιαστές.

Δικαίωμα βάσης δεδομένων

Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της βάσης δεδομένων, μπορείτε να προστατεύσετε νομικά το αποκλειστικό δικαίωμα ελέγχου του τρόπου χρήσης της βάσης δεδομένων. Επίσης, εμποδίζει άλλες εταιρείες να εξάγουν ή να επαναχρησιμοποιούν στοιχεία βάσης δεδομένων χωρίς άδεια. Το δικαίωμα βάσης δεδομένων ενθαρρύνει τους προγραμματιστές βάσεων δεδομένων να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για τη συλλογή πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων.

Γιατί είναι σημαντική η πνευματική ιδιοκτησία για τις επιχειρήσεις;

 • Η IP προστατεύει τις μοναδικές ιδέες, εφευρέσεις και δημιουργίες της εταιρείας σας από την αντιγραφή ή χρήση από ανταγωνιστές.
 • Μπορεί να ενισχύσει την αξία μιας επιχείρησης, καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους επενδυτές και τους πιθανούς αγοραστές. Όσο περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και IP αποκτήσει η επιχείρησή σας, τόσο μεγαλύτερη αποτίμηση μπορείτε να αποκτήσετε.
 • Η πνευματική ιδιοκτησία παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επιτρέποντας στην επιχείρησή σας να προσφέρει μοναδικά προϊόντα ή υπηρεσίες που οι ανταγωνιστές σας δεν μπορούν να αναπαράγουν.
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε έσοδα από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σας σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να λάβετε επιπλέον έσοδα από την αγορά.
 • Όταν οι επιχειρήσεις σέβονται τους νόμους και τις συνθήκες πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο, οι δημιουργικοί στοχαστές και οι δημιουργοί αισθάνονται ασφαλείς να δημιουργήσουν περισσότερα ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία για αυτές τις επιχειρήσεις.
 • Τα εμπορικά σήματα και τα εμπορικά σας μυστικά δημιουργούν ισχυρές ταυτότητες επωνυμίας για το προϊόν ή τις υπηρεσίες σας. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των πελατών.
 • Εάν ο ανταγωνιστής σας εξακολουθεί να αντιγράφει την πνευματική σας ιδιοκτησία, μπορείτε να παρουσιάσετε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα πνευματικά δικαιώματα, τα εμπορικά σήματα κ.λπ., ως νομική απόδειξη για να μηνύσετε τον ανταγωνιστή.
 • Μπορείτε εύκολα να προωθήσετε τις έξυπνες δημιουργίες σας στη διεθνή αγορά χωρίς φόβο πειρατείας πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή υπάρχουν διεθνείς συνθήκες για τα ΔΔΙ.
 • Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ) βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τη θέση και τη συνάφειά τους στην αγορά μακροπρόθεσμα.
 • Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ενθαρρύνει τη συνεργασία και τις συνεργασίες, καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να μοιράζονται την πνευματική τους ιδιοκτησία στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμφωνιών.
 • Ας εξερευνήσουμε μερικά κοινά παραδείγματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Παραδείγματα κοινών πνευματικών δικαιωμάτων

  Πίστωση εικόνας: Coca-Cola ΗΠΑ

  Βρείτε παρακάτω τα κορυφαία παραδείγματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο σε διάφορους σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς:

 • Το χαρακτηριστικό μοτίβο μονογράμματος LV στα προϊόντα Louis Vuitton είναι σήμα κατατεθέν IP.
 • Το λογότυπο της πράσινης γοργόνας των Starbucks είναι ένα εμπορικό σήμα που διακρίνει τις καφετέριες, τα φλιτζάνια του καφέ και άλλα στοιχεία στα οποία επισημαίνεται αυτό το μονόγραμμα.
 • Το λογότυπο Air Jordan της Nike, ή το λογότυπο Jumpman που σχετίζεται με τη σειρά αθλητικών παπουτσιών Air Jordan, είναι εμπορικό σήμα που ανήκει στη Nike.
 • Χαρακτήρες όπως ο Μίκυ Μάους και η Σταχτοπούτα προστατεύονται τόσο από πνευματικά δικαιώματα όσο και από εμπορικό σήμα, διασφαλίζοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα της Disney.
 • Ο κώδικας και ο σχεδιασμός λογισμικού των λειτουργικών συστημάτων Microsoft Windows προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης διανομής.
 • Το μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στο τηγανητό κοτόπουλο της KFC είναι ένα καλά προστατευμένο εμπορικό μυστικό.
 • Ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google είναι ένα στενά φυλαγμένο εμπορικό μυστικό, δίνοντάς του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.
 • Η Apple κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχεδιασμού για την ξεχωριστή εμφάνιση των iPhone της, εμποδίζοντας τους άλλους να αντιγράψουν την εμφάνισή τους.
 • Το εμβληματικό σενάριο και ο σχεδιασμός του λογότυπου της Coca-Cola αποτελούν εμπορικό σήμα για την προστασία της ταυτότητας της επωνυμίας.
 •   9 χειριστήρια PS5 για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες παιχνιδιού σας

  Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε τι είναι η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Τι είναι η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας;

  Όταν κάποιος παραβιάζει νόμους ΔΔΙ όπως εμπορικά σήματα, πνευματικά δικαιώματα, πατέντες κ.λπ., και δημιουργεί υλικά ή άυλα προϊόντα για εμπορική ή προσωπική χρήση, αυτό είναι παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Είναι σαν να παίρνεις τις ιδέες, τις εφευρέσεις ή την τέχνη σου και να τις χρησιμοποιείς σαν να είναι δικές τους. Αυτό μπορεί να συμβεί με πράγματα όπως η αντιγραφή ενός βιβλίου, η χρήση λογότυπου χωρίς άδεια ή η πώληση ενός κατοχυρωμένου προϊόντος χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

  Η παραβίαση των ΔΔΙ είναι αντίθετη με το νόμο γιατί βλάπτει τους δημιουργούς και τους κατόχους αυτών των πραγμάτων. Είναι σημαντικό να σέβεστε την πνευματική ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων και να ζητάτε άδεια ή να ακολουθείτε τους κανόνες εάν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε. Οι πρωτότυπες δημιουργικές ιδέες ή οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν το έργο τους και όταν παραβιάζετε αυτά τα δικαιώματα, μπορεί να έχετε πρόβλημα.

  Πώς να αποφύγετε την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

  Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για την αποφυγή παραβίασης ΔΔΙ:

 • Πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα κάποιου άλλου. Για παράδειγμα, όταν αντιγράφετε οποιαδήποτε εικόνα από την Αναζήτηση Google για να δημοσιεύσετε στο ιστολόγιό σας, αυτό αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων εκτός εάν λάβετε γραπτή άδεια από τον δημιουργό.
 • Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τους νόμους και τους κανονισμούς περί ΔΙ για να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με τους μεταβαλλόμενους κανόνες.
 • Ζητήστε νομική συμβουλή ή συμβουλευτείτε εμπειρογνώμονες IP για να πλοηγηθείτε σε περίπλοκα ζητήματα IP και να προστατέψετε τα συμφέροντά σας.
 • Καταχωρίστε τα ψηφιακά και δημιουργικά σας στοιχεία χρησιμοποιώντας εμπορικά σήματα, πνευματικά δικαιώματα, πατέντες, δικαιώματα βάσης δεδομένων κ.λπ.
 • Αδειοδοτήστε τα ψηφιακά στοιχεία από τους κατόχους τους, εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς. Εάν θέλετε να το αποφύγετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφιακά στοιχεία μόνοι σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως οι ακόλουθες:
  • Canva για εικόνες, σχέδια, αλλαγή μεγέθους εικόνας, δημιουργία λογότυπου και πολλά άλλα.
  • Miro για να δημιουργήσετε διαγράμματα, καλώδια, λευκούς πίνακες, χάρτες διεργασιών, μοντελοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών και ούτω καθεξής.
  • Το Creately σάς επιτρέπει να δημιουργείτε οργανογράμματα, διαγράμματα ροής, καλώδια κ.λπ.
  • Χρήση EdrawMax για σχεδιασμό κάτοψης, διαγράμματα, ηλεκτρολογικό σχεδιασμό, σχεδιασμό λογισμικού κ.λπ.
 • Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε ποια είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Τι είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ);

  Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι νομικές προστασίες που σας παρέχουν, ως δημιουργό και εφευρέτη, αποκλειστική ιδιοκτησία και έλεγχο των άυλων δημιουργιών σας. Αυτά μπορεί να είναι βάσεις κωδικών, βάσεις δεδομένων, σύνολα δεδομένων, ψηφιακές εφευρέσεις, τέχνη, μουσική και ταυτότητες επωνυμίας.

  Διάφορα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέπουν σε εσάς και τις ψηφιακές επιχειρήσεις σας να εμποδίζετε άλλους να χρησιμοποιούν, να μιμούνται ή να επωφελούνται από την πνευματική σας ιδιοκτησία χωρίς γραπτή συγκατάθεση ή άδεια επί πληρωμή. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνουν πνευματικά δικαιώματα για δημιουργικά έργα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις, εμπορικά σήματα για την αναγνώριση επωνυμίας, εμπορικά μυστικά για εμπιστευτικές πληροφορίες και άλλα.

  συμπέρασμα

  Μέχρι στιγμής, έχετε διαβάσει τον ορισμό, τους τύπους και τα παραδείγματα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Εξερευνήσατε επίσης τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ), διάφορες διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τις δημιουργίες σας από την πειρατεία και πώς να αποφύγετε την παραβίαση των ΔΔΙ. Για να μην αναφέρουμε, μάθατε επίσης πώς να επιβάλλετε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Στη συνέχεια, ελέγξτε πώς να κατοχυρώσετε μια ιδέα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.