Τι είναι η απάτη τιμολογίων και πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς;

Όπου ρέουν χρήματα στο Διαδίκτυο, οι απατεώνες δεν υστερούν πολύ στην απόκτηση παράνομων κεφαλαίων. Η απάτη τιμολογίων δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι κακόβουλοι πράκτορες μπορούν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους από τα χρήματα που κερδίζουν με κόπο.

Εδώ, θα διερευνήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους απάτης τιμολογίων και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Τι είναι η απάτη τιμολογίων;

Η απάτη τιμολογίων είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει απάτες που στοχεύουν στη διαδικασία τιμολόγησης. Οι απάτες τιμολογίων λειτουργούν και με τους δύο τρόπους. μπορεί να σας επηρεάσουν εάν είστε επιχείρηση που στέλνει τιμολόγιο σε έναν πελάτη και μπορεί να σας επηρεάσουν εάν είστε ο πελάτης που πληρώνει.

Ανεξάρτητα από την πλευρά που βρίσκεστε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι απατεώνες χειραγωγούν ή εξαπατούν το σύστημα έτσι ώστε να είναι αυτοί που πληρώνονται. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συλλάβετε την απάτη τιμολογίων προτού δοθούν τα χρήματα σε λάθος χέρια.

Τα διαφορετικά είδη απάτης τιμολογίων

Ενώ η απάτη στα τιμολόγια μπορεί να επηρεάσει τόσο τους πελάτες όσο και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς οι απατεώνες επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του νομίσματος για ασφαλέστερο χρόνο στο διαδίκτυο.

1. Αποστολή πλαστού τιμολογίου

Μπορεί να εκπλαγείτε που, μερικές φορές, ένας απατεώνας θα στείλει ένα εντελώς φτιαγμένο τιμολόγιο και θα πληρωθεί για αυτό. Αλλά μπορεί να συμβεί εάν ο χάκερ στείλει το σωστό τιμολόγιο την κατάλληλη στιγμή.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τους δείκτες απορρήτου στο Chromebook σας

Μερικές φορές, μια εταιρεία μπορεί να κατακλύζεται τόσο από τιμολόγια που το άτομο που τα εξοφλεί δεν ελέγχει σωστά ότι τα τιμολόγια που εισέρχονται είναι νόμιμα. Εάν η επικοινωνία μεταξύ της εκτελούμενης εργασίας και της διαδικασίας τιμολόγησης είναι αδύναμη, ενδέχεται να μην υπάρχει σωστός τρόπος να ελέγξετε εάν ο τιμολογητής εκτέλεσε την εργασία που ισχυρίστηκε ότι απέδωσε.

Ορισμένοι ιδιαίτερα ύπουλοι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσημα τιμολόγια PayPal για να σας εξαπατήσουν. Αυτή είναι η περίπτωση της απάτης τιμολογίων PayPal Bitcoin, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να σας πείσουν να πληρώσετε για ένα αντικείμενο που δεν αγοράσατε ποτέ και ο απατεώνας δεν σκοπεύει ποτέ να παραδώσει.

2. Αποστολή Διπλότυπου Τιμολογίου

Μερικές φορές, ο απατεώνας έχει εκτελέσει μια εργασία για τον πελάτη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να αποσπά περισσότερα χρήματα για την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί «κατά λάθος» να στείλει το ίδιο τιμολόγιο για δεύτερη φορά, ελπίζοντας ότι ο πελάτης θα πληρώσει για την ίδια υπηρεσία δύο φορές.

3. Αποστολή διογκωμένου τιμολογίου

Μερικές φορές το τιμολόγιο που στέλνει ο απατεώνας σε έναν πελάτη βασίζεται σε μια πραγματική υπηρεσία που παρέχεται αλλά δεν είναι απολύτως νόμιμο. Εάν μια επιχείρηση δημιουργήσει ένα τιμολόγιο για έναν πελάτη, μπορεί να αποφασίσει να κάνει μερικές προσαρμογές στη συμφωνημένη πληρωμή, ώστε ο πελάτης να καταλήξει να πληρώσει περισσότερα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τροποποίηση ορισμένων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε ο πελάτης να πληρώνει ελαφρώς περισσότερα από αυτά που έχουν συμφωνήσει. Ο απατεώνας μπορεί επίσης να τους χρεώσει για μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ, ελπίζοντας ότι ο πελάτης δεν θα το προσέξει μεταξύ των άλλων χρεώσεων.

4. Μίμηση της επιχείρησης και αίτημα αλλαγής τραπεζικών στοιχείων

Εάν ένας απατεώνας έχει θέση στους λογαριασμούς της επιχείρησης, μπορεί να έχει πρόσβαση στα email του. Ή, εάν είναι ιδιαιτέρως ειδικευμένοι, μπορεί να δημιουργήσουν ένα πολύ επίσημο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει σαν να είναι από το άτομο ή την εταιρεία που κάνει τη δουλειά για τον πελάτη

  Πώς να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο Philo

Από εκεί, ο απατεώνας μπορεί να υποδυθεί το άτομο που κάνει την εργασία και να ενημερώσει τον πελάτη ότι έχει αλλάξει τράπεζα και να ανακατευθύνει τις πληρωμές του στα παρεχόμενα τραπεζικά στοιχεία. Στη συνέχεια, ο απατεώνας στέλνει τα τραπεζικά στοιχεία του ως αντικαταστάτη.

Όταν έρθει η ώρα να πληρώσει την επιχείρηση, ο πελάτης καταλήγει να συνδέσει τα χρήματα στα «ενημερωμένα» τραπεζικά στοιχεία. Και από τη στιγμή που ο πελάτης λαμβάνει ένα θυμωμένο email από την επιχείρηση που ρωτά πού είναι τα χρήματά του, ο απατεώνας έχει ήδη ξεφύγει με τα χρήματα.

5. Ανακατεύθυνση και επανεγγραφή τιμολογίων με τα στοιχεία του λογαριασμού του απατεώνα

Εάν ο απατεώνας αποκτήσει πρόσβαση στο τιμολόγιο, μπορεί να τροποποιήσει τα πεδία σε αυτό μόνος του, ώστε να τον ωφελήσει. Μπορούν να το κάνουν είτε αλλάζοντας το τιμολόγιο στον υπολογιστή της επιχείρησης είτε τροποποιώντας το όταν φτάσει στα εισερχόμενα του πελάτη, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό προτού υποβληθεί σε επεξεργασία.

Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή τυχόν στοιχείων πληρωμής στο τιμολόγιο, έτσι ώστε ο πελάτης να πληρώνει στον τραπεζικό λογαριασμό του απατεώνα αντί για την επιχείρηση». Και αν γίνει καλά, ούτε η επιχείρηση ούτε ο πελάτης θα γνωρίζουν ότι τα τραπεζικά στοιχεία προσαρμόστηκαν κατά τη διαδικασία τιμολόγησης.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απάτες τιμολογίων

Όπως μπορείτε να δείτε, οι απάτες τιμολογίων μπορεί να επηρεάσουν τόσο το άτομο που στέλνει το τιμολόγιο όσο και το άτομο που το πληρώνει. Ως εκ τούτου, οι μέθοδοι άμυνάς σας εξαρτώνται από το τέλος της συναλλαγής που βρίσκεστε.

Πώς να προστατευτείτε από απάτες τιμολογίων ως επιχείρηση

Εάν είστε αυτός που στέλνει τα τιμολόγια, φροντίστε να ελέγξετε ξανά ότι τα τιμολόγια που στέλνετε έχουν γραμμένα τα σωστά στοιχεία. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος δεν έχει τροποποιήσει πού πρέπει να γίνει η πληρωμή πριν στείλετε το τιμολόγιό σας στον πελάτη.

  Πώς ένας Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης σας προστατεύει από απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος

Επίσης, φροντίστε να προστατέψετε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς με έναν αξέχαστο, άθραυστο κωδικό πρόσβασης και να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, εάν είναι διαθέσιμος. Εάν ένας χάκερ εισέλθει στους λογαριασμούς σας, μπορεί να σας μιμηθεί το άτομο που σας πληρώνει και να του ζητήσει να ανακατευθύνει τα χρήματα.

Τέλος, θέλετε να αποφύγετε να κάνετε λάθη που μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε σαν απατεώνας στον πελάτη σας. Ποτέ μην στέλνετε το ίδιο τιμολόγιο δύο φορές και βεβαιωθείτε ότι οι υπηρεσίες που έχετε εκτελέσει αναφέρονται σωστά. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί ο πελάτης σας να πιστέψει ότι προσπαθείτε να τον εξαπατήσετε.

Πώς να προστατευτείτε από απάτες τιμολογίων ως πελάτης

Εάν είστε εκείνοι που πληρώνετε άτομα, ελέγξτε ξανά κάθε τιμολόγιο που λαμβάνετε. Βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε για τις υπηρεσίες που αναθέσατε, ότι πληρώνετε τη σωστή τιμή για αυτές και ότι δεν έχετε πληρώσει στο παρελθόν για αυτό ακριβώς το τιμολόγιο.

Εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα άτομα που εργάζονται για εσάς είναι ανθρώπινα όντα και μπορεί να κάνουν λάθη στα τιμολόγιά τους. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι καλή ιδέα να δίνετε πολύ μεγάλη προσοχή στα τιμολόγιά τους στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το εάν το σφάλμα ήταν εσκεμμένο ή όχι, μπορείτε να αποφύγετε να πληρώσετε πάρα πολλά ασκώντας τη δέουσα επιμέλεια.

Πρέπει επίσης να προστατεύσετε τους λογαριασμούς της επιχείρησής σας με κατάλληλους κωδικούς πρόσβασης και μέτρα ασφαλείας, για να αποτρέψετε τους χάκερ από το να προκαλέσουν χάος στα συστήματά σας. Εάν κάποιος άλλος χειρίζεται τα τιμολόγιά σας, βεβαιωθείτε ότι διατηρεί τον λογαριασμό του ασφαλή και γνωρίζει τα βασικά για το πώς λειτουργεί η κοινωνική μηχανική, ώστε να μην ξεγελαστεί από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επίσημη εμφάνιση.

Μένοντας ασφαλής από απάτη τιμολογίων

Ανεξάρτητα από το αν είστε ατομικός έμπορος ή ιδιοκτήτης τεράστιας επιχείρησης, η απάτη τιμολογίων μπορεί να συμβεί όταν δεν το περιμένετε. Να είστε προσεκτικοί όταν δημιουργείτε και χειρίζεστε τιμολόγια και βεβαιωθείτε ότι οι απατεώνες δεν θα καταλήξουν να πάρουν την ημέρα πληρωμής κάποιου άλλου.