Τι είναι ένα GIF; Πώς (και πότε) να χρησιμοποιήσετε ένα

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Τα GIF είναι αρχεία εικόνας που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές στατικές εικόνες και να τις αναπαράγουν με τη σειρά, δημιουργώντας μια κινούμενη εικόνα.
  • Τα GIF είναι χρήσιμα για την προσθήκη χιούμορ, την αντίδραση σε διαδικτυακό περιεχόμενο και την επίδειξη διαδικασιών βήμα προς βήμα.
  • Μπορείτε να βρείτε GIF σε διαδικτυακές βιβλιοθήκες, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσετε τα δικά σας χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία.

Η σημερινή ψηφιακή επικοινωνία συχνά περιστρέφεται γύρω από γρήγορα μηνύματα και οπτικές ενδείξεις. Μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο GIF και να έχετε δει άλλους να τον χρησιμοποιούν. Τι είναι όμως ακριβώς ένα GIF και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως όλοι οι άλλοι; Ας μιλήσουμε για την προέλευση των GIF και πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.

Τι είναι ένα GIF και σε τι χρησιμοποιείται;

Το GIF σημαίνει Μορφή ανταλλαγής γραφικών. Είναι ένα αρχείο εικόνας που υποστηρίζει στατικές εικόνες, όπως άλλες μορφές όπως JPG και PNG. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτές τις παραδοσιακές μορφές, ένα GIF μπορεί να φιλοξενήσει πολλές στατικές εικόνες. Κάθε μία από αυτές τις εικόνες είναι ένα καρέ που παίζεται μετά την άλλη.

Όταν προβάλλετε μια εικόνα GIF και αναπαράγονται όλα τα καρέ back to back, μοιάζει με κινούμενη εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ παρόμοιο με τα flip books που απολαμβάναμε ως παιδιά.

  Διεξάγετε τις διαδικτυακές σας συναντήσεις καλύτερα με το Otter

Η μορφή GIF εισήχθη για πρώτη φορά το 1987 από την CompuServe, έναν από τους πρώτους μεγάλους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών. Η CompuServe σχεδίασε αρχικά τη μορφή GIF για την αποτελεσματική εμφάνιση έγχρωμων εικόνων στις οθόνες υπολογιστών.

Τα GIF έγιναν δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να μεταφέρουν κίνηση σε μικρό μέγεθος αρχείου και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως για διαδικτυακή επικοινωνία σήμερα.

Σκεφτείτε τα GIF ως σύντομα βίντεο χωρίς ήχο. Είναι μια πιο βολική επιλογή για χρήση στο διαδίκτυο από τα βίντεο, επειδή είναι πιο ελαφριά και δεν απαιτούν ενσωματώσεις ή προγράμματα αναπαραγωγής για να λειτουργήσουν. Μπορείτε απλά να προσθέσετε ένα GIF σε μια σελίδα και θα αρχίσει να παίζει.

Χάρη στην ευελιξία και το μικρό τους μέγεθος, τα GIF έχουν γίνει η πιο δημοφιλής μέθοδος για την προσθήκη χιούμορ, προσωπικότητας και οπτικού ενδιαφέροντος στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις. Είναι επίσης χρήσιμα για την οπτική επίδειξη διαδικασιών βήμα προς βήμα ή σεμινάρια. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε κινούμενα GIF στο έγγραφό σας στα Έγγραφα Google για να κάνετε το θέμα πιο κατανοητό.

Πού και πώς να βρείτε GIF

Με την απεραντοσύνη του Διαδικτύου, η εύρεση του τέλειου GIF για να εκφραστείτε μπορεί να μοιάζει σαν να ψάχνετε για μια βελόνα σε μια θημωνιά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πηγές που φιλοξενούν βιβλιοθήκες GIF για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα ή συναίσθημα.

1. Διαδικτυακές βιβλιοθήκες GIF

Οι διαδικτυακές βιβλιοθήκες GIF είναι ψηφιακά αποθετήρια γεμάτα κινούμενες εικόνες, που προσφέρουν μια συλλογή από GIF για τη μετάδοση συναισθημάτων και αντιδράσεων. Giphy είναι ίσως η πιο γνωστή βιβλιοθήκη GIF στο διαδίκτυο. Με μια απλή γραμμή αναζήτησης και μια τεράστια συλλογή κατηγοριοποιημένων GIF, το Giphy διευκολύνει την εύρεση του τέλειου GIF για κάθε περίσταση.

  Πώς να κάνετε διάγνωση και να διορθώσετε μια θύρα USB που δεν λειτουργεί

Μια άλλη δημοφιλής πλατφόρμα είναι Νόημα, το οποίο προσφέρει μια ποικιλία από κινούμενες εικόνες. Όπως το Giphy, το Tenor σάς επιτρέπει να αναζητάτε GIF με λέξη-κλειδί ή να περιηγείστε σε κατηγορίες και συλλογές. Αφού βρείτε το GIF που επιθυμείτε σε οποιαδήποτε από αυτές τις πλατφόρμες, μπορείτε να το μοιραστείτε απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να το ενσωματώσετε στο ιστολόγιό σας ή να το αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Επιπλέον, αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το Google για αναζήτηση για τα πάντα, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε GIF στο Chrome με μια επέκταση.

2. Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των GIF, σχεδόν όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσπάθησαν να τα ενσωματώσουν στα συστήματά τους. Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το X (πρώην Twitter) έχουν τη δική τους ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης GIF όπου μπορείτε να βρείτε και να μοιραστείτε GIF. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα GIF που δημοσιεύουν άλλοι χρήστες για να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι σας.

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Telegram και το Instagram προσφέρουν επίσης μια ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης GIF που σας επιτρέπει να βρίσκετε και να μοιράζεστε GIF απευθείας στη συνομιλία σας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην αναζήτηση GIF μεταβαίνοντας στον πίνακα emoji και πατώντας το κουμπί GIF.

  Πώς να παίξετε το Couch Co-Op στο "Animal Crossing: New Horizons" (με One Switch Console)

Το Reddit είναι μια άλλη πηγή όπου μπορείτε να βρείτε GIF. Ως μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες, το Reddit φιλοξενεί subreddits που είναι αφιερωμένα στην κοινή χρήση GIF, όπως r/gif και r/HighQualityGifs. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτά τα GIF και να τα μοιραστείτε όπου κρίνετε κατάλληλο.

3. Επεκτάσεις πληκτρολογίου

Πολλά πληκτρολόγια smartphone, όπως το Gboard για Android και το προεπιλεγμένο πληκτρολόγιο iOS, διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης GIF. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε το πληκτρολόγιο ενώ πληκτρολογείτε, να πατήσετε το κουμπί GIF και να αναζητήσετε GIF χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή να περιηγηθείτε στις τάσεις των κατηγοριών.

Εάν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγια τρίτων στη συσκευή σας Android, πιθανότατα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης GIF μαζί με άλλες δυνατότητες.

4. Δημιουργήστε το δικό σας GIF

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το τέλειο GIF για τις ανάγκες σας, γιατί να μην δημιουργήσετε το δικό σας; Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για τη δημιουργία προσαρμοσμένων GIF από βίντεο και φωτογραφίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή για αυτό, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους που μετατρέπουν τις φωτογραφίες σας σε GIF.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές που έχετε ήδη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PowerPoint για να δημιουργήσετε GIF. Και αν το PowerPoint δεν είναι αρκετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Photoshop για να φτιάξετε επαγγελματικά GIF. Επιπλέον, ιστότοποι όπως το Giphy’s GIF Maker και το EZGif παρέχουν εύχρηστες διεπαφές για τη μετατροπή των βίντεό σας σε κινούμενα GIF.

Τα GIF είναι ένας ευέλικτος και διασκεδαστικός τρόπος για να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον στις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε έναν τρόπο να εκφραστείτε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα GIF!