Τι είναι ένα ηλεκτρικό μονόκυκλο (EUC);

Βασικά Takeaways

  • Τα ηλεκτρικά μονόκυκλα φέρνουν επανάσταση στις μεταφορές με τον φουτουριστικό σχεδιασμό και την φιλικότητα προς το περιβάλλον, προσφέροντας μια μοναδική και διασκεδαστική εμπειρία οδήγησης.
  • Τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό κινητήρα και μπαταρία, εξαλείφοντας την ανάγκη για πετάλι και διευκολύνοντας τους ανθρώπους να διανύουν μικρές αποστάσεις χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια.
  • Τα ηλεκτρικά μονόκυκλα είναι πρακτικά για διάφορους σκοπούς, όπως η μετακίνηση στην πόλη, η αντιμετώπιση προβλημάτων στάθμευσης και η εξερεύνηση απόκρημνων εδαφών, ενώ προσφέρουν χαρακτηριστικά όπως ανάρτηση, φορητότητα και τεχνολογία αυτοεξισορρόπησης.

Με τον φουτουριστικό σχεδιασμό, την φιλικότητα προς το περιβάλλον και τη μοναδική τους λειτουργικότητα, τα ηλεκτρικά μονόκυκλα φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι άνθρωποι.

Αλλά τι ακριβώς είναι ένα ηλεκτρικό μονόκυκλο και είναι η οδήγηση ενός από αυτά τα θαύματα με έναν τροχό πραγματικά ασφαλή για τους απλούς ανθρώπους;

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά μονόκυκλα;

Ένα ηλεκτρικό μονόκυκλο είναι ένα προσωπικό ηλεκτρικό όχημα (PEV) που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο αναβάτη. Ονομάζεται επίσης ηλεκτρικό μονότροχο λόγω του μονότροχου σχεδιασμού του. Ένας ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό μονόκυκλο, επομένως δεν χρειάζεται να κάνετε πετάλι. Παρόλο που υπάρχουν πεντάλ στα πλαϊνά του τροχού, χρησιμοποιούνται για να σταθεί ο αναβάτης. Ο αναβάτης μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει την κίνηση, την τροχιά και την ισορροπία του οχήματος χρησιμοποιώντας τις κινήσεις του σώματός του.

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός ηλεκτρικού μονόκυκλου και ενός συμβατικού είναι ότι τα ηλεκτρικά μονόκυκλα τροφοδοτούνται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα και μια μπαταρία αντί από τους μύες σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταπονήσετε τους μύες σας κάνοντας πετάλι. Αν και αυτό μπορεί να θεωρείται απάτη από τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης, διευκολύνει το έργο των ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν μικρές αποστάσεις χωρίς να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια.

Πίστωση εικόνας: Σε κίνηση

Ο ηλεκτρικός μονόκυκλος βασίζεται σε μια ενσωματωμένη μητρική πλακέτα εξοπλισμένη με γυροσκόπια για τη μέτρηση και τη ρύθμιση διαφόρων γωνιών όπως εμπρός, πίσω, αριστερά και δεξιά. Τα γυροσκόπια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας αυξάνοντας ή μειώνοντας την ταχύτητα του κινητήρα για να αντισταθμίσουν τυχόν μετατοπίσεις στη γωνία και να αποτρέψουν το μονόκυκλο να σκοντάψει κατά την οδήγηση. Αυτή η μέθοδος αυτοεξισορρόπησης ονομάζεται γυρο-σταθεροποίηση.

  Διορθώστε την υψηλή χρήση CPU Ntoskrnl.exe

Ένα ηλεκτρικό μονόκυκλο είναι αρκετά έξυπνο και αισθάνεται τις κινήσεις για να λειτουργήσει. Εάν θέλετε να σταματήσετε το μονόκυκλο, μπορείτε να το κάνετε απλώς γέρνοντας προς τα πίσω, κάτι που θα αλλάξει τη γωνία σας με τρόπο που το γυροσκόπιο ανιχνεύει και λέει στον κινητήρα να επιβραδύνει και να σταματήσει.

Ακόμη και οι τροχοί του μονόκυκλου είναι στιβαροί από τη σχεδίασή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα εδάφη όπως χιονισμένες πίστες, βρεγμένους δρόμους λόγω βροχής ή ακόμα και ελαφρώς ανώμαλους δρόμους. Ενώ η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας μονόκυκλος γενικά διαρκεί αρκετές ώρες με μία μόνο φόρτιση. Όταν η μπαταρία εξαντληθεί, μπορείτε να την συνδέσετε όλη τη νύχτα και θα φορτιστεί πλήρως το πρωί.

Για παράδειγμα, η ανασκόπησή μας για το InMotion V12HT διαπίστωσε ότι το EUC χρειάζεται περίπου εννέα ώρες για να φορτιστεί, ενώ το InMotion v13 Challenger φορτίζει από 0 έως 100% σε περίπου έξι ώρες εάν χρησιμοποιείτε έναν μόνο φορτιστή 5Α και τον μισό χρόνο εάν χρησιμοποιείτε δύο εκρηκτικά. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, είναι σχετικά γρήγορο σε σύγκριση με άλλα μοντέλα μονόκυκλων.

Αν και υπάρχει μια μικρή καμπύλη εκμάθησης στη λειτουργία του, μόλις το κατακτήσετε, το μονόκυκλο γίνεται εύκολο στον ελιγμό και επιτρέπει μια διασκεδαστική εμπειρία οδήγησης.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά μονόκυκλα;

Τα EUC μπορούν να φανούν χρήσιμα για πολλούς πρακτικούς λόγους. Χρησιμοποιούνται κυρίως για ταξίδια μικρών αποστάσεων σε αστικό ή προαστιακό περιβάλλον. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άτομα με προβλήματα στάθμευσης, καθώς μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν σε ντουλάπα ή ντουλάπι. Τα άτομα με οικολογική συνείδηση ​​που θέλουν τα αποτυπώματα άνθρακα τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ελάχιστα θα βρουν επίσης τα EUC μια δελεαστική προοπτική. Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ποδήλατα πληρούν επίσης αυτή τη συγκεκριμένη απαίτηση, ακόμη και τα φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να είναι πολύ ακριβά σε σύγκριση με ένα μονόκυκλο.

  Δημιουργήστε τον δικό σας DIY NAS διακομιστή χρησιμοποιώντας το Raspberry Pi 4

Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζουν σε κακοτράχαλο έδαφος βρίσκουν τα EUC χρήσιμα για την αναρρίχηση σε λόφους και την οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους. Φυσικά, το μονόκυκλο θα είναι ο καλύτερος σύντροφός σας αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τις διασκεδαστικές βόλτες!

Τα EUC είναι νόμιμα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και οι κάτοικοι αυτών των πολιτειών μπορούν να τα χρησιμοποιούν ελεύθερα. Ορισμένες πολιτείες, όπως η Αλάσκα ή η Αλαμπάμα, απαιτούν ειδική άδεια οδήγησης για τη χρήση αυτών των οχημάτων. Η Χαβάη απαιτεί να καταχωρίσετε το EUC σας στο τοπικό δημαρχείο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μέρη όπου τα EUC είναι παράνομα, όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οδήγηση PEV με κινητήρα άνω των 1.000 Watt θεωρείται κίνδυνος ασφάλειας σε αυτά τα μέρη και οι κινητήρες EUC μπορούν να φτάσουν έως και 2.000 Watt.

Χαρακτηριστικά ηλεκτρικού μονόκυκλου

Ένα EUC έχει πολλά χαρακτηριστικά που το καθιστούν πρακτικό όχημα για αναβάτες:

  • Ανάρτηση: Τα χτυπήματα στο δρόμο ή τα μικρά άλματα αναιρούνται από τα αμορτισέρ της ανάρτησης αέρα ή ελατηρίου στα νεότερα μονόκυκλα. Αυτό διασφαλίζει ότι οι βόλτες σας είναι ομαλές και άνετες, ακόμη και σε ανώμαλο έδαφος.
  • Μπαταρία: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κινούν τον ηλεκτροκινητήρα στο μονόκυκλο. Είναι επαναφορτιζόμενα και χρησιμοποιούνται επίσης για την τροφοδοσία των φώτων και του πίνακα ελέγχου. Πίστωση εικόνας: Σε κίνηση
  • Φορητότητα: Τα μονόκυκλα είναι σχεδιασμένα να είναι εξαιρετικά ελαφριά και συμπαγή, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν χωρίς ταλαιπωρία όταν δεν τα οδηγείτε. Ορισμένα μοντέλα είναι πιο βαριά, αλλά είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένες βάσεις, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν εύκολα.
  • Τεχνολογία Self Balancing: Για να διατηρηθεί η ισορροπία και να αποτραπεί η πτώση του αναβάτη, τα μονόκυκλα χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής αυτοεξισορρόπησης. Αυτή είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτοεξισορροπούμενα hoverboard ή Segway. Πίστωση εικόνας: Σε κίνηση
  • Ελαστικά: Τα περισσότερα μοντέλα μονόκυκλων χρησιμοποιούν ελαστικά με πέλμα δρόμου με πλάτος περίπου 2.125 έως 3 πόδια. Ωστόσο, έχοντας κατά νου τα εδάφη εκτός δρόμου όπως το γρασίδι, το χαλίκι, η λάσπη και το χώμα, ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούν ελαστικά εκτός δρόμου για την αυξημένη πρόσφυσή τους.
  • Ταχύτητα και εμβέλεια: Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει ένα μονόκυκλο εξαρτάται από το μοντέλο του. Ενώ ορισμένα μοντέλα ανώτερης κατηγορίας μπορούν να φτάσουν τα 90 χλμ/ώρα ή υψηλότερα, τα περισσότερα συνήθως λειτουργούν εντός της περιοχής των 20 χλμ/ώρα. Η αυτονομία ποικίλλει επίσης λόγω διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά μπορείτε να περιμένετε περίπου 20-200 km με μία μόνο φόρτιση.
  15 καλύτερες μεταφραστικές υπηρεσίες για πρόσληψη διαδικτυακού μεταφραστή

Αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά καθιστούν τα EUC μια έξυπνη επιλογή για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους. Διαφορετικά μοντέλα EUC έχουν πρόσθετα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν καλύτερα και πιο έξυπνα από το προηγούμενο μοντέλο. Για παράδειγμα, το InMotion V11 EUC διαθέτει κινητήρα σταθερής ισχύος 2.200 W. Στην ανασκόπησή μας στο InMotion V11 EUC, διαπιστώσαμε ότι η μπαταρία του διαρκεί όλη μέρα, καθώς και ότι διαθέτει διπλή θύρα φόρτισης, ενσωματωμένο σύστημα ψύξης και κουμπί περιστροφής για να σκοτώσει προσωρινά τον κινητήρα.

Πίστωση εικόνας: Σε κίνηση

Πόσο κοστίζει ένα EUC;

Το κόστος ενός ηλεκτρικού μονόκυκλου μπορεί να ποικίλλει ευρέως ανάλογα με παράγοντες όπως η μάρκα, τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές. Τα μοντέλα εισαγωγικού επιπέδου μπορεί να ξεκινούν από περίπου 500 $, ενώ τα κορυφαία ή εξειδικευμένα ηλεκτρικά μονόκυκλα με προηγμένα χαρακτηριστικά μπορεί να κυμαίνονται από $1.000 έως και πάνω από $2.000. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η ισχύς του κινητήρα, η ποιότητα κατασκευής και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά κατά τον καθορισμό του ηλεκτρικού μονόκυκλου που θα επιλέξετε. Οι τιμές μπορεί επίσης να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς κυκλοφορούν νέα μοντέλα και προχωρά η τεχνολογία.

Τα ηλεκτρικά μονόκυκλα είναι το μέλλον της μετακίνησης

Τα ηλεκτρικά μονόκυκλα είναι μια ευέλικτη και οικονομική επένδυση. Εάν είστε κάποιος που μετακινείται μόνο σε μικρές αποστάσεις και έχει προϋπολογισμό, τα ηλεκτρικά μονόκυκλα πρέπει να είναι το όχημα της επιλογής σας. Έχουν πολλά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ένα πρακτικό και εξαιρετικά προσαρμόσιμο όχημα.

Αν και χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να τα καταφέρετε, τα αυτοσταθεροποιητικά χαρακτηριστικά του οχήματος διασφαλίζουν ότι θα κατακτήσετε την οδήγηση σε χρόνο μηδέν. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν μεγάλη διάρκεια και οι ταχύτητες είναι επίσης αξιοζήλευτες για ένα όχημα προσωπικής κατηγορίας.