Τι είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης;

Βασικά Takeaways

  • Οι διακομιστές μεσολάβησης λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε εσάς και τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, ενισχύοντας το απόρρητό σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακομιστές μεσολάβησης για πρόσβαση σε ιστότοπους περιορισμένης χώρας και παρακολούθηση του χώρου εργασίας.
  • Να θυμάστε ότι οι διακομιστής μεσολάβησης δεν μπορούν να αποκρύψουν το ιστορικό περιήγησης, να προστατεύσουν από παρόχους υπηρεσιών Internet ή να κρυπτογραφήσουν δεδομένα. Για καλύτερο απόρρητο, χρησιμοποιήστε ένα VPN.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διακομιστές μεσολάβησης για να βελτιώσουν το απόρρητό τους καθώς σερφάρουν στο Διαδίκτυο. Τι είναι όμως ένας διακομιστής μεσολάβησης και πώς τον χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιηγηθούν στον ιστό και να προστατεύσουν το απόρρητό τους;

Τι είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης;

Ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως μεσάζων, που βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και τον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφτείτε. Αντί να επισκέπτεστε απευθείας τον ιστότοπο, λέτε στον διακομιστή μεσολάβησης να συνδεθεί σε αυτόν για εσάς. Ο διακομιστής μεσολάβησης συνδέεται σε αυτόν, λαμβάνει τα δεδομένα από αυτόν και στη συνέχεια τα αναμεταδίδει σε εσάς.

Αυτό είναι σαν να προσλαμβάνετε έναν αγγελιοφόρο για να παραδώσει αλληλογραφία σε κάποιον. Εάν δεν θέλετε ο παραλήπτης σας να γνωρίζει ότι η επιστολή προέρχεται από εσάς, μπορείτε να τη δώσετε σε τρίτο μέρος που την παραδίδει εκ μέρους σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να λάβετε το μήνυμα που αποστέλλεται και να μην ανησυχείτε μήπως αποκαλύψετε ποιος είστε.

Σε τι χρησιμοποιείται ένας διακομιστής μεσολάβησης;

Είναι χρήσιμο να υπάρχουν διακομιστές μεσολάβησης, αλλά γιατί τους χρησιμοποιούν οι άνθρωποι;

  Το Wi-Fi 6 είναι εδώ: Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε Wi-Fi 6 το 2020;

Χρήση διακομιστή μεσολάβησης σε προσωπικό επίπεδο

Οι ιστότοποι μπορούν να καταλάβουν από πού συνδέεστε κοιτάζοντας τη διεύθυνση IP σας. Εάν ένας ιστότοπος έχει συμπεριλάβει τη χώρα σας στη μαύρη λίστα και προσπαθείτε να συνδεθείτε σε αυτήν, θα προσδιορίσει από ποια χώρα είστε συνδεδεμένοι μέσω της διεύθυνσης IP σας και θα σας απαγορεύσει την πρόσβαση.

Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να επισκέπτονται ιστότοπους με περιορισμούς χώρας, συνήθως λόγω συμφωνιών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεοπτικές εκπομπές στο iPlayer του BBC χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή μεσολάβησης που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και να συνδέεστε στο iPlayer μέσω αυτού.

Όταν το iPlayer ελέγχει τη γεωγραφική σας θέση, βλέπει την IP του διακομιστή μεσολάβησης αντί για τη δική σας. Αναγνωρίζει τον διακομιστή μεσολάβησης ως πηγή που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιτρέπει στον διακομιστή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του. Αυτά τα δεδομένα διαβιβάζονται σε εσάς, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε το Doctor Who ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.

Χρήση διακομιστή μεσολάβησης σε επιχειρηματικό επίπεδο

Λόγω της φύσης τους ως «μεσάζων», οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις συνδέσεις που βγαίνουν στο Διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τη χρήση του δικτύου των εργαζομένων για να διασφαλίσουν ότι δεν κάνουν κακή χρήση του Διαδικτύου.

Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος θέλει να επισκεφτεί έναν ιστότοπο, περνά από τον διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος ελέγχει για να διασφαλίσει ότι όλα είναι καλά. Εάν διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος περιηγείται σε έναν ιστότοπο στη μαύρη λίστα, ο διακομιστής μεσολάβησης ανακατευθύνει τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν.

Τι δεν μπορούν να κάνουν οι διακομιστές μεσολάβησης

Πίστωση εικόνας: Pixabay

Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι χρήσιμοι, αλλά δεν είναι μια καλή λύση για όλες τις ανάγκες σας. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι διακομιστές μεσολάβησης που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Οι διακομιστές μεσολάβησης δεν μπορούν να κρύψουν το ιστορικό περιήγησής σας

Οι διακομιστές μεσολάβησης επηρεάζουν μόνο τη σύνδεση στην οποία βρίσκεστε. Επομένως, δεν αλλάζει τίποτα στον υπολογιστή ή στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Ενώ οι διακομιστές μεσολάβησης είναι εξαιρετικοί στο να κρύβουν την ταυτότητά σας από ιστότοπους, δεν κρύβουν το ιστορικό περιήγησής σας στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

  Πώς να φτιάξετε ένα παιχνίδι φιδιών στην Python

Κάθε ιστότοπος που επισκέπτεστε θα εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος στο ιστορικό περιήγησής σας, επομένως φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα ιδιωτικής περιήγησης του προγράμματος περιήγησής σας εάν θέλετε να κάνετε κάποιες μυστικές αγορές δώρων.

Οι διακομιστές μεσολάβησης δεν μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα σας από τον ISP σας

Σε αντίθεση με μια υπηρεσία VPN, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν κρύβει τις συνήθειες περιήγησής σας από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Αν και οι ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν θα μπορούν να σας αναγνωρίσουν, τα δεδομένα σας πρέπει να περάσουν από τον ISP σας για να φτάσουν στον διακομιστή μεσολάβησης. Ως αποτέλεσμα, οι διακομιστές μεσολάβησης είναι μια κακή επιλογή εάν θέλετε να έχετε απόρρητο από έναν περίεργο ISP.

Εάν θέλετε να το κάνετε αυτό, είστε καλύτερα με ένα VPN. Τα VPN δημιουργούν ένα «τούνελ» μεταξύ εσάς και των διακομιστών του VPN, το οποίο εμποδίζει τον ISP σας να κρυφοκοιτάξει τα δεδομένα σας. Είναι επίσης εξαιρετικό για την προστασία των συνδέσεών σας από την κατασκοπεία γενικά. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε μια μη ασφαλή σύνδεση Wi-Fi και δεν θέλετε οι άνθρωποι να κρυφολογούν αυτό που κάνετε.

Οι διακομιστές μεσολάβησης δεν μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε

Επειδή δεν αλλάζει τίποτα μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή μεσολάβησης, επομένως όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται στον διακομιστή μεσολάβησης δεν υποβάλλονται σε επιπλέον κρυπτογράφηση, σε αντίθεση με ένα VPN. Επομένως, οι διακομιστές μεσολάβησης δεν αποτελούν λύση για την προστασία των δεδομένων σας από αδιάκριτα βλέμματα λόγω μη ασφαλών συνδέσεων.

Δείτε τη σύγκριση των διακομιστών μεσολάβησης και των VPN για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές.

Δυστυχώς, η χρήση δημόσιου διακομιστή μεσολάβησης ενέχει τους κινδύνους της. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν είτε να επηρεάσουν το απόρρητό σας είτε την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

  Μπορούν οι ομάδες της Microsoft να παρακολουθούν το τηλέφωνό μου;

Για το πρώτο, επιστρέψτε στο μυαλό σας όταν συζητήσαμε τις επιχειρηματικές χρήσεις για διακομιστές μεσολάβησης. Αναφέραμε ότι ο κάτοχος του διακομιστή μπορεί να παρακολουθεί τις συνδέσεις και τα δεδομένα που περνούν μέσω του διακομιστή. Ομοίως, κάποιος που έχει έναν δημόσιο διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να δει δεδομένα σύνδεσης, γεγονός που μπορεί να το καταστήσει σε κίνδυνο το απόρρητο.

Επίσης, οι δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης απαιτούν πολλή διαφήμιση για να συνεχίσουν τα πράγματα. Συνήθως, οι πάροχοι δωρεάν διακομιστών μεσολάβησης δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κακό στους χρήστες τους, αλλά ορισμένοι διαφημιστές χρησιμοποιούν διαφημίσεις που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό, ένα τέχνασμα που είναι γνωστό ως “κακόφημα”. Εάν ο πάροχος δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης δεν ελέγχει τις διαφημίσεις του σωστά, μπορεί να καταλήξετε να λάβετε κάτι κακό από τις διαφημίσεις που σας προβάλλουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε μια ιδιωτική υπηρεσία μεσολάβησης ή να δημιουργήσετε τον δικό σας διαδικτυακό διακομιστή μεσολάβησης. Μόλις ρυθμιστεί, μπορείτε να περιηγηθείτε στον Ιστό χωρίς φόβο κατασκοπείας ή κακής διαφήμισης.

Ευτυχώς, η ρύθμιση και η χρήση διακομιστή μεσολάβησης είναι νόμιμη, εφόσον βρίσκεστε εκτός Κίνας, Ιράν, Βόρειας Κορέας και άλλων περιοριστικών χωρών.

Πού μπορώ να βρω διακομιστή μεσολάβησης;

Τώρα ξέρετε για τους διακομιστές μεσολάβησης, πού μπορείτε να βρείτε μερικούς καλούς διακομιστές μεσολάβησης για χρήση; Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχουν σωροί από ιστότοπους διακομιστών μεσολάβησης, αλλά εδώ είναι πέντε από τους καλύτερους ιστότοπους διακομιστών μεσολάβησης που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αμέσως:

  • KProxy: Ένας δωρεάν, φιλικός προς το χρήστη ιστότοπος μεσολάβησης που δεν απαιτεί εγκατάσταση, με επιλογή για ένα πρόγραμμα επί πληρωμή για την εξάλειψη των διαφημίσεων και τη βελτίωση της υπηρεσίας.
  • Whoer.Net: Προσφέρει διακομιστή μεσολάβησης web και υπηρεσία VPN που απαιτεί λήψη εργαλείων για αλλαγές IP και DNS, με διαθέσιμη συνδρομή επί πληρωμή για πλήρη λειτουργικότητα.
  • HMA: Παλαιότερα ήταν δημοφιλής δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης, τώρα προσφέρει επίσης ένα VPN, με έμφαση στη βελτίωση του απορρήτου, προσφέροντας επέκταση διακομιστή μεσολάβησης ιστού και εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών για το VPN του.
  • Zyte: Μια έξυπνη λύση μεσολάβησης και απόξεσης ιστού για επιχειρήσεις, που απαιτεί ενσωμάτωση API και προσφέρει σχέδια που ξεκινούν από 29 $/μήνα.
  • GeoSurf: Παρέχει πάνω από 3,5 εκατομμύρια οικιακές διευθύνσεις IP για τις επιχειρήσεις να παρακάμψουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς, με σχέδια που ξεκινούν από 300 $ το μήνα.
  • Αν και δεν είναι η τέλεια λύση για όλες τις ανησυχίες σας για το απόρρητο, οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ εάν θέλετε να εκτελέσετε απλές εργασίες. Υπάρχουν ακόμη και δωρεάν διακομιστές εκεί έξω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, θα πρέπει να ενεργήσετε προσεκτικά και να βεβαιωθείτε ότι δεν συνδέεστε με κακόβουλο.