Τι είναι ένας διαδικαστικός κόσμος στα βιντεοπαιχνίδια;

Μπορεί να έχετε ακούσει για έναν διαδικαστικό κόσμο αν είστε άπληστος παίκτης. Τι είναι όμως ακριβώς; Και πώς επηρεάζει το παιχνίδι σας;

Λοιπόν, ας εξερευνήσουμε τι είναι ένας κόσμος που δημιουργείται διαδικαστικά, πώς λειτουργεί και μερικά παραδείγματα παιχνιδιών που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.

Τι είναι η Διαδικαστική Δημιουργία;

Τα περισσότερα παιχνίδια έχουν κόσμους που έχουν δημιουργήσει χειροκίνητα, όπως η σειρά Grand Theft Auto και το Call of Duty. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορτωμένο παιχνίδι θα φαίνεται το ίδιο, όσες φορές κι αν το παίξετε.

Αν και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για παιχνίδια που μιμούνται την πραγματικότητα ή για τίτλους esports που εστιάζουν στις δεξιότητες των παικτών, σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι τόσες πολλές φορές μέχρι να βαρεθείτε. Επιπλέον, ένας μεγάλος χάρτης που δημιουργείται χειροκίνητα σημαίνει ένα μεγάλο αρχείο παιχνιδιού. Για παράδειγμα, το San Andreas του GTA V—μια αναψυχή στη Νότια Καλιφόρνια—είναι 95 GB.

Έτσι, για να εξοικονομήσουν χώρο και να δημιουργήσουν έναν μοναδικό χάρτη για κάθε παιχνίδι, οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν τη διαδικαστική γενιά. Αντί να δημιουργούν έναν χάρτη κομμάτι-κομμάτι, τα παιχνίδια που δημιουργούνται διαδικαστικά χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για να δημιουργήσουν τους κόσμους τους.

  6 τρόποι για να βελτιστοποιήσετε το κόστος

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν παίζετε το παιχνίδι επανειλημμένα, ο τίτλος θα σας προσφέρει μοναδικά περιβάλλοντα με κάθε play-through. Επιπλέον, η δημιουργία διαδικασιών δεν περιορίζεται στη δημιουργία του φυσικού κόσμου ενός παιχνιδιού. Οι προγραμματιστές το χρησιμοποιούν επίσης, ώστε τα παιχνίδια τους να έχουν μοναδικούς διαλόγους, ιστορίες και ακόμη και αποφάσεις NPC.

Πώς λειτουργεί η Διαδικαστική Δημιουργία;

Η διαδικασία δημιουργίας ξεκινά με τον αλγόριθμο και τον σπόρο. Αυτή είναι η βάση αυτού που προσπαθείτε να φτιάξετε και το παιχνίδι θα το χρησιμοποιήσει ως πρότυπο για τη δημιουργία του. Όπως το X-Team blog Το θέτει, ο σπόρος είναι «το DNA για ένα συγκεκριμένο αντίγραφο ό,τι προσπαθείτε να δημιουργήσετε διαδικαστικά».

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ανθρώπινο σώμα ως τον σπόρο της διαδικαστικής γενιάς σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισαγάγετε μεταβλητές στον αλγόριθμό σας, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να μοιάζει πάντα με άτομο, αλλά να έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε εκτέλεση.

  Πώς να προσθέσετε φίλους στο WeChat

Με τη διαδικαστική δημιουργία, το seed σας διασφαλίζει ότι θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα με κάθε εκτέλεση του αλγορίθμου σας, ενώ οι μεταβλητές σας δίνουν μοναδικά αποτελέσματα. Εάν συνδυάσετε τη μεταβλητή σας με μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών ή RNG (τι είναι ένα RNG;), θα μπορούσατε ενδεχομένως να δημιουργήσετε έναν παράλογα μεγάλο ή ακόμα και άπειρο αριθμό παραλλαγών για το παιχνίδι σας.

Ποια παιχνίδια χρησιμοποιούν Procedural Generation;

Πολλοί τίτλοι χρησιμοποιούν διαδικαστική παραγωγή για τους τίτλους τους. Στην πραγματικότητα, αυτή η μέθοδος δημιουργίας κόσμων παιχνιδιών υπάρχει από το 1978, με την εισαγωγή της στο Beneath Apple Manor and Rogue το 1980.

Έτσι, εδώ είναι μερικοί σύγχρονοι τίτλοι που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο κατά τη δημιουργία μιας περιόδου λειτουργίας παιχνιδιού.

No Man’s Sky

Πίστωση εικόνας: PlayStation/YouTube

Αυτός ο τίτλος είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εξερεύνησης του διαστήματος σήμερα, λόγω της χρήσης διαδικαστικής παραγωγής. Οι προγραμματιστές του χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική για να δημιουργήσουν πάνω από 18.000.000.000.000.000.000 (ναι, είναι 18 μηδενικά) πλανήτες που μπορείτε να εξερευνήσετε στον κόσμο του παιχνιδιού.

Εξαιτίας αυτής της τεχνικής, κάθε πλανήτης έχει το δικό του μοναδικό οικοσύστημα—συμπεριλαμβανομένων φυτών, ζώων, κλίματος, ακόμη και εξωγήινων ειδών που μπορεί να εμπλακείτε σε εμπόριο ή να πολεμήσετε. Παρά αυτόν τον τεράστιο κόσμο παιχνιδιών, το παιχνίδι είναι μόνο 15 GB.

  Πώς να ελέγξετε την ψυχική σας υγεία με το εργαλείο κλινικής κατάθλιψης από την Google

Πολιτισμός VI

Πίστωση εικόνας: Sid Meier’s Civilization/YouTube

Ενώ το franchise Civilization έχει μερικούς χάρτες που βασίζονται σε περιοχές του κόσμου και έναν χάρτη ολόκληρου του κόσμου, η κύρια λειτουργία παιχνιδιού χρησιμοποιεί διαδικαστική δημιουργία για τη δημιουργία μοναδικών χαρτών. Έτσι, κάθε φορά που ξεκινάτε ένα τυχαίο παιχνίδι, έχετε εγγυημένα έναν μοναδικό κόσμο.

Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά το Civilization εξαιρετικά επαναλαμβανόμενο. Ακόμα κι αν παίζετε τα παιχνίδια για αρκετά χρόνια, κάθε συνεδρία θα είναι μια πρόκληση. Γι’ αυτό το Civilization VI, η τελευταία έκδοση του franchise, είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εκτός σύνδεσης που μπορείτε να παίξετε στο iPad.

Σκουριά

Πίστωση εικόνας: Facepunch/YouTube

Το Rust είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εξερεύνησης και χειροτεχνίας λόγω των τεράστιων και μοναδικών χαρτών του. Αυτοί οι διαδικαστικά δημιουργημένοι χάρτες διασφαλίζουν ότι κάθε χάρτης είναι μοναδικός, με φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τοποθετημένα τυχαία σε κάθε επανάληψη.

Παίξτε σε μοναδικούς κόσμους παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν με τη διαδικασία διαδικασίας

Αν και η διαδικαστική γενιά υπάρχει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική τεχνική για τη δημιουργία μοναδικών κόσμων παιχνιδιών στους τελευταίους τίτλους. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε ξανά και ξανά, αναζητήστε ένα που διαθέτει χάρτη που δημιουργείται διαδικαστικά.