Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημιουργίας ιστότοπου με το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva

Η πλατφόρμα σχεδίασης της Canva προσφέρει έναν τρόπο στους αρχάριους να σχεδιάζουν γραφικά σχέδια, αναρτήσεις κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και ιστότοπους με επαγγελματική εμφάνιση. Δεν χρειάζεστε πτυχίο πληροφορικής για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο Canva, ούτε πτυχίο UX/UI. Η δημιουργία ενός ιστότοπου με το Canva ανοίγει τις πόρτες για πολλούς, αλλά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος δημιουργίας ιστοτόπων της Canva και αξίζει να το χρησιμοποιήσετε;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Canva’s Website Builder;

Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο με το Canva. εδώ είναι τα οφέλη από αυτό.

1. Αποτελεσματικός σχεδιασμός μιας σελίδας

Τα σχέδια μιας σελίδας είναι εξαιρετικά για όποιον δεν χρειάζεται τίποτα περίπλοκο για τον ιστότοπό του. Η Canva προσφέρει μόνο ένα σχέδιο ιστότοπου μιας σελίδας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περιοριστικό.

Οι ιστότοποι μιας σελίδας είναι οι καλύτεροι για σελίδες προορισμού, προσωπικούς ιστότοπους και μικρές επιχειρήσεις. Μπορείτε να σχεδιάσετε τον μονοσέλιδο ιστότοπό σας με άπειρες δυνατότητες κύλισης, τουλάχιστον στον βαθμό που προσφέρει η Canva. Η ύπαρξη πάρα πολλών σελίδων ή στοιχείων μπορεί να σας εμποδίσει να αποθηκεύσετε το έγγραφό σας Canva.

Το εργαλείο δημιουργίας ιστοτόπων της Canva επισημαίνει τις σελίδες κατά αριθμό και διαιρεί κάθε περιοχή μεγέθους οθόνης ανά σελίδα. Αυτό επιτρέπει άφθονο χώρο σχεδιασμού, επιλογές χρωμάτων και διαχωρισμό σε όλη τη σχεδίαση του ιστότοπού σας.

Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε υπερσυνδέσμους τόσο σε κείμενο όσο και σε στοιχεία στο Canva. Αυτό σας επιτρέπει να συνδέεστε εύκολα με εξωτερικά μέρη όταν χρειάζεται.

Απλώς κάντε δεξί κλικ στο στοιχείο που θέλετε να υπερσυνδέσετε, επιλέξτε να το συνδέσετε και προσθέστε τη διεύθυνση URL. Μόλις ο ιστότοπός σας είναι ζωντανός —ή σε λειτουργία προεπισκόπησης— μπορείτε να επιλέξετε και να ανοίξετε τυχόν συνδέσμους που έχετε προσθέσει.

3. Δημιουργήστε ένα προσωπικό στυλ σχεδίασης

Αν και η Canva είναι γνωστή για την παροχή προσχεδιασμένων προτύπων, η χρήση της Canva για τη δημιουργία ενός ιστότοπου έχει το πλεονέκτημα ότι προσθέτει το δικό σας προσωπικό στυλ σχεδίασης στη σελίδα σας.

  [Explained] Πώς να εφαρμόσετε το Switch-Case στην Python

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μυριάδες επιλογές προτύπων, μπορούν επίσης να προσαρμοστούν ακριβώς όπως θέλετε για μοναδικά αποτελέσματα. Για έναν εντελώς προσαρμοσμένο σχεδιασμό ιστότοπου, μπορείτε να σχεδιάσετε έναν ιστότοπο μιας σελίδας από την αρχή με το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προκατασκευασμένα και υπερβολικά χρησιμοποιημένα πρότυπα που μοιάζουν με τους ιστότοπους όλων των άλλων. Επίσης, δεν χρειάζεται μεγάλη δεξιότητα για να προσθέσετε προσαρμοσμένα στοιχεία σχεδίασης στο Canva.

4. Επιλέξτε προσαρμοσμένο ή δωρεάν τομέα

Το εργαλείο ιστότοπου της Canva προσφέρει τον δικό του τομέα για να μοιραστείτε τον ιστότοπό σας ζωντανά. Οι χρήστες Canva λαμβάνουν έως και πέντε δωρεάν τομείς Canva για χρήση από τους λογαριασμούς τους. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμοσμένο τομέα ή να εισαγάγετε έναν υπάρχοντα τομέα, μπορείτε να το κάνετε με περίπου 20 $ ετησίως, ανάλογα με την κατάληξη του τομέα.

5. Ενσωμάτωση εταιρικής επωνυμίας

Για τα μέλη του Canva Pro, μπορείτε να προσθέσετε την προσωπική ή επαγγελματική επωνυμία σας στα έργα σας Canva, και αυτό περιλαμβάνει τον ιστότοπό σας. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία κιτ επωνυμίας της Canva για να αποθηκεύσετε τα λογότυπά σας, τις χρωματικές παλέτες επωνυμίας και τις επιλογές γραμματοσειράς για εύκολη πρόσβαση κατά το σχεδιασμό του ιστότοπού σας Canva.

Το κιτ επωνυμίας είναι μια εξαιρετική δυνατότητα για εξοικονόμηση χρόνου και απογοήτευσης κατά τη δημιουργία του ιστοτόπου Canva σας και διατηρεί τον σχεδιασμό του ιστότοπού σας συνεκτικό με τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα και άλλα σχέδια Canva που έχετε δημιουργήσει.

6. Responsive Design

Στη σύγχρονη εποχή, όλοι οι ιστότοποι πρέπει να ανταποκρίνονται και ο κατασκευαστής ιστοτόπων της Canva συμφωνεί. Η ανταπόκριση του σχεδιασμού ιστοσελίδων σας αυτοματοποιείται από την Canva. Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο χαρτοφυλακίου φιλικό προς κινητά με το Canva που χρησιμοποιεί τον αποκριτικό σχεδιασμό του Canva.

Ο σχεδιασμός με χρήση πλέγματος θα βοηθήσει στην απόκριση. Μπορείτε επίσης να ομαδοποιήσετε ή να καταργήσετε την ομαδοποίηση στοιχείων στο Canva για να διασφαλίσετε ότι το σωστό κείμενο ταιριάζει με τη σωστή εικόνα όταν αλλάζετε το μέγεθος για κινητά.

7. Ενεργοποιήστε την Προστασία με κωδικό πρόσβασης

Η προστασία του ιστότοπού σας με κωδικό πρόσβασης είναι μια εύχρηστη επιλογή εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο για παιδιά, μια έκπληξη ή μια ιδιωτική εκδήλωση. Το Canva σάς επιτρέπει να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε την προστασία με κωδικό πρόσβασης ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπό σας Canva.

  Πώς να αποδέχεστε και να απορρίπτετε αυτόματα προσκλήσεις σε συσκέψεις στο Outlook

Υπάρχει επίσης η δευτερεύουσα επιλογή να αποκρύψετε τον ιστότοπό σας από το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης, μη ευρετηριάζοντας τον ιστότοπό σας. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι αλάνθαστη και δεν σας δίνει την επιλογή ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπό σας εάν βρεθεί κάπου.

8. Πρόσβαση στα Traffic Insights

Σε έναν κόσμο μάρκετινγκ περιεχομένου, οι πληροφορίες επισκεψιμότητας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της λειτουργίας ενός ιστότοπου. Η προβολή των πληροφοριών επισκεψιμότητας είναι διαθέσιμη μόνο στους χρήστες των Canva Pro, Canva Teams και Canva Education, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό που την κάνει να αξίζει να την αναβαθμίσετε σε Canva Pro.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης του Canva’s Website Builder;

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva. Μπορεί να σας αποτρέψουν τη συμφωνία, επομένως είναι καλό να γνωρίζετε με τι ασχολείστε πριν ξεκινήσετε.

1. Δεν υπάρχει σχεδιασμός πολλών σελίδων

Για ορισμένους ιστότοπους, ο σχεδιασμός πολλών σελίδων είναι πιο ωφέλιμος από έναν ιστότοπο μιας σελίδας. Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva δεν προσφέρει παραδοσιακούς ιστότοπους πολλών σελίδων, αλλά έχετε την επιλογή να προσθέσετε μια γραμμή πλοήγησης στην κορυφή για να καθοδηγήσετε τους θεατές στον ιστότοπο μιας σελίδας.

Υπάρχει μια λύση για να προσθέσετε πολλές σελίδες στον ιστότοπό σας. Μπορείτε να προσθέσετε υπερσυνδέσμους και συνδέσμους σε πολλά σχέδια μιας σελίδας ενσωματωμένα στο Canva, αλλά αυτή είναι μια κουραστική μέθοδος και δεν θα είναι ομαλή μετάβαση.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι κατασκευαστές ιστοτόπων—όπως Τετράγωνο χώρο ή WordPress— που επιτρέπουν τη σχεδίαση ιστότοπου πολλών σελίδων.

2. Χωρίς CSS ή σε βάθος κωδικοποίηση

Παρά τον εξαιρετικό αυτοματισμό ιστοτόπων με απόκριση της Canva, εξακολουθεί να μην είναι τόσο ακριβής όσο ένας κωδικοποιημένος ιστότοπος. Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva δεν προσφέρει τρόπο προσθήκης κώδικα όπως HTML, CSS ή Javascript.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο και να τον αναπτύξετε μόνοι σας καθώς και το σχέδιο, το Canva μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν χρειάζεστε μόνο καλά γραφικά και μια απλή ιστοσελίδα, τότε οι προσφορές της Canva είναι καρποφόρες.

3. Χωρίς ολοκληρωμένες φόρμες ή γραφήματα

Η προσθήκη φορμών ή διαδραστικών γραφημάτων σε έναν ιστότοπο είναι σημαντική για το κοινό σας για να επικοινωνήσει μαζί σας, να μοιραστεί πληροφορίες ή να ενσωματώσει νέους πελάτες. Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva δεν διαθέτει εργαλείο εγγενούς φόρμας. Ωστόσο, μπορείτε να ενσωματώσετε φόρμες Typeform στον ιστότοπό σας Canva.

  Τι είναι το Τείχος προστασίας δικτύου και πώς βοηθάει στη διακοπή των επιθέσεων;

Αν και το Typeform είναι διαθέσιμο στο Canva, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με αυτό για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ενσωματωμένης φόρμας. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον βήμα, εμποδίζοντάς σας να προσθέτετε φόρμες με απλό τρόπο. Και το μειονέκτημα των εφαρμογών της Canva είναι ότι μπορεί να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή, εμποδίζοντάς σας να τις χρησιμοποιείτε με συνέπεια.

4. Τα στοιχεία σχεδίασης δεν είναι μοναδικά

Ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας στοιχεία αλλού για να τα ανεβάσετε και να τα επεξεργαστείτε στο Canva, αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο ή ακόμα και αδύνατο εάν δεν έχετε δεξιότητες εικονογράφησης ή σχεδίασης. Οι περισσότεροι χρήστες του Canva εκμεταλλεύονται την τεράστια βιβλιοθήκη στοιχείων του Canva, αλλά αυτό έχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει τα ίδια στοιχεία με άλλους χρήστες του Canva.

Πολλοί χρήστες Canva ακολουθούν συχνά τις τάσεις του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωρεία σχεδίων με τα ίδια στοιχεία και στυλ—αυτά τα σχέδια δεν τους δίνουν μοναδικό πλεονέκτημα.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να ενσωματώσετε εξωτερικά στοιχεία όπως Spline 3D ή Lottie αρχεία κινουμένων σχεδίων στο Canva. Το Canva είναι μια απλή εφαρμογή σχεδίασης που προσφέρει εξαιρετική πρόσβαση σε εργαλεία σχεδίασης, αλλά έχει το ατυχές αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να δημιουργηθούν ή να χρησιμοποιηθούν νέα, μοναδικά στοιχεία σχεδίασης, όπως προσφέρουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ιστότοπων.

5. Χωρίς εργαλεία SEO

Εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο με ένα εργαλείο όπως το WordPress, έχετε πρόσθετα SEO όπως το Yoast που σας βοηθούν να ωθήσετε τον ιστότοπό σας στην κορυφή του αλγόριθμου της Google. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιο πρόσθετο για το Canva.

Θα χρειαστεί να μάθετε δεξιότητες SEO και να τις εφαρμόσετε μόνοι σας αντί να βασίζεστε σε ένα πρόσθετο ή σε εσωτερικά εργαλεία SEO. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να βελτιώσετε τις γνώσεις σας για το SEO εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο ή προσπαθείτε να βελτιώσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο.

Βασικά Takeaways

  • Βασικά στοιχεία από το άρθρο:
  • Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva προσφέρει έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό μιας σελίδας που είναι ιδανικός για σελίδες προορισμού, προσωπικούς ιστότοπους και μικρές επιχειρήσεις. Παρέχει άφθονο σχεδιαστικό χώρο και επιλογές χρωμάτων.
  • Οι χρήστες μπορούν εύκολα να προσθέσουν υπερσυνδέσμους σε κείμενο και στοιχεία στο Canva, επιτρέποντας την εύκολη σύνδεση με εξωτερικούς πόρους. Οι σύνδεσμοι μπορούν να ανοίξουν σε ιστότοπους ζωντανής ή προεπισκόπησης.
  • Το Canva επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού στυλ σχεδίασης, με την επιλογή προσαρμογής προσχεδιασμένων προτύπων ή σχεδίασης ενός ιστότοπου μιας σελίδας από την αρχή. Δεν απαιτούνται εκτενείς δεξιότητες σχεδιασμού.

Αξίζει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο δημιουργίας ιστοτόπων της Canva;

Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva είναι εξαιρετικό για δημιουργούς περιεχομένου, μικρές επιχειρήσεις και αρχάριους σχεδιασμού ή για όσους δεν χρειάζονται τίποτα περίπλοκο. Είναι ένα δωρεάν εργαλείο με πολύ λίγες λειτουργίες ή πρόσθετα επί πληρωμή και το αποτέλεσμα θα είναι ένας πλήρως λειτουργικός ιστότοπος.

Το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων της Canva δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να αναπτύξετε έναν ιστότοπο από την αρχή και να χρησιμοποιήσετε ενσωματωμένες λειτουργίες όπως το Spline 3D, σύνθετες φόρμες ή εις βάθος κωδικοποίηση.