Στάδια, Στρατηγικές, Διαχείριση και άλλα

Ο κύκλος ζωής του προϊόντος μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μιας εταιρείας, προκειμένου να βελτιώσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ, τα σχέδια και την αφοσίωση των πελατών τους, να βελτιστοποιήσουν το κόστος και να παρατηρήσουν καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Κάθε προϊόν έχει έναν κύκλο ζωής, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, ιατρικό εξοπλισμό, καλλυντικά, smartphone ή οτιδήποτε άλλο.

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να κυκλοφορήσετε ένα προϊόν, να κάνετε τις απαραίτητες βελτιώσεις, να το αφαιρέσετε από την αγορά ή να δημιουργήσετε ένα νέο είναι απαραίτητο για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην αγορά σας και να έχετε κέρδη.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω τον κύκλο ζωής του προϊόντος, τα στάδια του, τις στρατηγικές για κάθε στάδιο, τα παραδείγματα και τα οφέλη.

Τι εννοείτε με τον Κύκλο Ζωής Προϊόντος;

Η πλήρης διάρκεια ζωής ενός προϊόντος από τη στιγμή που αρχίζει να αναπτύσσεται έως τη στιγμή που διακόπτεται από την αγορά, ονομάζεται κύκλος ζωής του προϊόντος. Περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

  • Ανάπτυξη προϊόντων με χρήση κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων, τεχνικών και διαδικασιών
  • Εισαγωγή στην αγορά για τους προβλεπόμενους χρήστες
  • Ανάπτυξη, όταν η ζήτηση, οι πωλήσεις και η δημοτικότητα του προϊόντος αυξάνονται
  • Ωριμότητα, όταν το προϊόν έχει επιτύχει τη μέγιστη επιτυχία και έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάποια πτώση
  • Η παρακμή είναι όταν η δημοτικότητα και οι πωλήσεις του προϊόντος μειώνονται γρήγορα και ως εκ τούτου απομακρύνονται από την αγορά.

Ο κύκλος ζωής του προϊόντος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εμπόρους, τους διαχειριστές προϊόντων και άλλους σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς μιας εταιρείας. Τους βοηθά να καταλάβουν την πιο κατάλληλη στιγμή για να λανσάρουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, να ξεκινήσουν την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του, να κάνουν στρατηγικές μάρκετινγκ, να μειώσουν ή να αυξήσουν τις τιμές του, να προσφέρουν εκπτώσεις την κατάλληλη στιγμή, να επεκτείνουν την εμβέλειά του σε νέες χώρες ή αγορές ή να διακόψουν παραγωγή του.

Παράδειγμα του κύκλου ζωής του προϊόντος (Μελέτη περίπτωσης)

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα iPhone. Τα iPhone είναι υψηλής ποιότητας, είτε μιλάμε για την ποιότητα, τις δυνατότητες ή την ασφάλειά τους, και τα εύσημα πηγαίνουν στην ομάδα ανάπτυξής τους και στους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων.

Πηγή: μήλο

Όταν τελειώσει η παραγωγή, κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες αγορές με ζήτηση. Διατηρούν τις τιμές ψηλές για να προσελκύσουν κυρίως πελάτες premium. Σε αυτό το στάδιο, διατηρούν επίσης υψηλά το κόστος πωλήσεων και μάρκετινγκ. Η ζήτησή του αρχίζει να αυξάνεται καθώς πλησιάζει στο στάδιο της ανάπτυξης. Γίνεται περισσότερο μάρκετινγκ για να προσεγγίσει περισσότερο κοινό και οι πωλήσεις αυξάνονται απότομα.

Στο στάδιο της ωριμότητας, οι πωλήσεις μπορεί να επιβραδυνθούν καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται όταν παρουσιάζονται καλύτερα προϊόντα με προηγμένη τεχνολογία και χαρακτηριστικά.

Πώς λειτουργεί ο κύκλος ζωής του προϊόντος;

Ο κύκλος ζωής του προϊόντος δεν φαίνεται ανάλογος με τη ζωή ενός ανθρώπου;

Νομίζω ότι το κάνει.

Η ζωή ενός ανθρώπου ξεκινά από τη μήτρα, όπου αρχίζει να αναπτύσσεται μέχρι τους εννέα μήνες. Στη συνέχεια, το μωρό γεννιέται στον κόσμο. Στη συνέχεια αρχίζουν να αναπτύσσονται με τη μορφή διάνοιας, ύψους, μάζας σώματος κ.λπ. μέχρι μια ορισμένη ηλικία. Σπουδάζουν, επιλέγουν το επάγγελμά τους και χτίζουν μια ζωή για τον εαυτό τους και βρίσκονται στο απόγειο της υγείας και της καριέρας τους.

Στη συνέχεια, ωριμάζουν και οι πηγές υγείας και εισοδήματός τους αρχίζουν να παρουσιάζουν αρχική πτώση. Πεθαίνουν λόγω ασθένειας, ατυχήματος ή απλώς γερνούν και φεύγουν από τον φυσικό κόσμο. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου ζωής ενός ανθρώπου.

Ομοίως, ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος ξεκινά από το μυαλό των ομάδων προϊόντων, των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των ενδιαφερόμενων μερών. Αρχίζουν να αναπτύσσουν το προϊόν με κάθε τμήμα ή χαρακτηριστικό του. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προϊόντος, η εταιρεία λανσάρει το προϊόν στην αγορά.

  ResumeGenius vs MyPerfectResume – Ποιο πρόγραμμα δημιουργίας βιογραφικών θα πρέπει να επιλέξετε;

Στη συνέχεια, το προϊόν αρχίζει να αναπτύσσεται με τον καιρό με τη βοήθεια των σωστών στρατηγικών μάρκετινγκ. Σε αυτό το στάδιο, το προϊόν δείχνει στην εταιρεία μεγαλύτερες πωλήσεις, έσοδα και φήμη. Έπειτα, έρχεται ένα σημείο που το προϊόν αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό και κορεσμό της αγοράς και τελικά αρχίζει να μειώνει τις πωλήσεις και τη δημοτικότητά του.

Με ραγδαία πτώση, η εταιρεία απομάκρυνε τελικά το προϊόν από την αγορά. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος.

Τώρα ξέρετε πόσο μοιάζουν 😊

Στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος

#1. Στάδιο Ανάπτυξης

Με βάση τον τύπο της επιχείρησής σας, θα σχεδιάσετε την ανάπτυξη ενός προϊόντος. Αυτό ξεκινά τον κύκλο ζωής του προϊόντος, όπου πρέπει να καθορίσετε τον τύπο του προϊόντος που θα αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, εάν είστε εταιρεία κατασκευής κινητών, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο smartphone με μοναδικές δυνατότητες και εμφάνιση που μπορεί να προσελκύσει τους πελάτες-στόχους σας.

Αυτό απαιτεί πολλές συνεδρίες συζήτησης με την ομάδα προϊόντων σας, τους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα χρειαστεί να σκεφτείτε πολλές πτυχές του προϊόντος για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Πρέπει να σχεδιάσετε κάθε βήμα και να δημιουργήσετε σταθερές στρατηγικές για να προσεγγίσετε κάθε βήμα.

Περιλαμβάνει ενδελεχή έρευνα αγοράς, αξιολόγηση των σημείων πόνου των πελατών, έρευνα ανταγωνιστών, τις δυνατότητες της εταιρείας σας να λύσει αυτά τα σημεία πόνου μέσω μιας λύσης και πολλά άλλα.

Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάπτυξη του προϊόντος χρησιμοποιώντας τους πόρους σας, την τεχνογνωσία της ομάδας σας και άλλους παράγοντες. Θέλετε να ξεκινήσετε με ένα πρωτότυπο και να το δοκιμάσετε για να αξιολογήσετε τη λειτουργικότητά του. Εάν εντοπίσετε προβλήματα, διορθώστε τα αμέσως. Στη συνέχεια, μπορείτε να παράγετε ορισμένα ολοκληρωμένα προϊόντα και να τα εισαγάγετε στην αγορά-στόχο.

#2. Στάδιο εισαγωγής

Ακολουθεί το στάδιο της εισαγωγής, όταν λανσάρετε το προϊόν σας στην αγορά. Συνιστάται να εισάγετε μια παρτίδα προϊόντος σε μια μικρότερη περιοχή για να αξιολογήσετε την απόδοσή του. Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ για το προϊόν για να το προωθήσετε στο κοινό-στόχο.

Για αυτό, πρέπει να καθορίσετε πού είναι πιο πιθανό το κοινό σας να παρατηρήσει το προϊόν. Θα μπορούσε να είναι κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, YouTube, τηλεόραση, διαφημιστικές πινακίδες κ.λπ. Με βάση αυτά, δημιουργήστε την επωνυμία σας και τα μηνύματα του προϊόντος σας και προσαρμόστε τις διαφημίσεις. Δείξτε το USP σας, τις μοναδικές δυνατότητες και άλλα οφέλη που μπορούν να επωφεληθούν από τους πελάτες με το προϊόν.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να παρατηρήσετε αρχικές πωλήσεις και θα αυξηθούν αργά με τον καιρό, δεδομένου ότι το προϊόν έχει δυνατότητες. Σε αυτό το στάδιο, σκεφτείτε να λάβετε σχόλια πελατών από εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει το προϊόν.

Αυτή η εισαγωγή θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε προβλήματα στο προϊόν, ώστε να μπορείτε να τα επιλύσετε και να κυκλοφορήσετε περισσότερα προϊόντα στην αγορά με βελτιωμένες εκδόσεις. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε και να βελτιώνετε το προϊόν για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών και να ενισχύσει τις πωλήσεις.

#3. Στάδιο Ανάπτυξης

Σε έναν κύκλο ζωής προϊόντος, το στάδιο ανάπτυξης είναι το σημείο όπου το προϊόν σας έχει κερδίσει δημοτικότητα στην αγορά και σας προσφέρει σταθερά πωλήσεις και έσοδα. Εδώ, η ζήτηση προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί επίσης στην αγορά. Άλλες μάρκες μπορεί να θέλουν να σαμποτάρουν τις στρατηγικές σας ή να τις αναπαράγουν.

Επομένως, πρέπει να προσπαθήσετε να νικήσετε τον ανταγωνισμό αξιολογώντας και βελτιώνοντας τις μεθόδους και τις στρατηγικές σας. Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης σημαντικό να συμβαδίζετε με τις προσδοκίες του πελάτη διατηρώντας την ποιότητα του προϊόντος. Μπορείτε ακόμη να βελτιώσετε την ποιότητα και τη χρήση εισάγοντας περισσότερες δυνατότητες σε αυτό.

Συνεχίστε να λαμβάνετε σχόλια πελατών σε διαφορετικά κανάλια και αντιμετωπίζετε τα ζητήματα προληπτικά για να δώσετε την εντύπωση ότι πραγματικά νοιάζεστε για τους πελάτες. Επιπλέον, μπορείτε τώρα να προγραμματίσετε να επεκτείνετε την κάλυψη των προϊόντων σας σε άλλες περιοχές, εάν υπάρχει. Για αυτό, κατανοήστε διεξοδικά τη νέα δυναμική της αγοράς, τις προκλήσεις και τους ανταγωνιστές και βρείτε τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

  Τι είναι το Google Classroom και ποιος πρέπει να το χρησιμοποιεί;

Μόλις το κάνετε, εισάγετέ το στην αγορά και εφαρμόστε ακόμα καλύτερες στρατηγικές μάρκετινγκ σε ευρύτερη κλίμακα. Αυτό θα δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τη δημιουργία υψηλότερων πωλήσεων, εσόδων και απόδοσης επένδυσης (ROI). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κέρδη για να επενδύσετε στη δημιουργία περισσότερων προϊόντων, στη διατήρηση των λειτουργιών και στην επέκταση της επιχείρησής σας.

#4. Στάδιο ωριμότητας

Μετά το στάδιο ανάπτυξης, το προϊόν συνεχίζει να είναι δημοφιλές και να προσελκύει πωλήσεις. Μπορείτε να πείτε ότι η αγορά του προϊόντος έχει κορεστεί. Δεν μπορείτε να δείτε ούτε ανάπτυξη ούτε σημαντική πτώση στην αγορά. Εδώ, ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος από ποτέ, και υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα στην αγορά από διαφορετικές μάρκες.

Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να συνεχίσετε να διατηρείτε πελάτες εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές, όπως η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων, η επεξεργασία σχολίων κ.λπ.

Ωστόσο, κανένα προϊόν δεν θα παραμείνει στην αγορά, όσο καλό κι αν είναι, αφού αλλάζουν οι τεχνολογίες, οι τεχνικές και οι απαιτήσεις των πελατών. Εδώ θα παρατηρήσετε ότι οι πωλήσεις σας έχουν αρχίσει να μειώνονται. Ακόμα κι αν δεν μειώνεται γρήγορα, οι αριθμοί πωλήσεων δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα. Αυτό είναι το στάδιο ωριμότητας του κύκλου ζωής ενός προϊόντος.

Σε αυτό το στάδιο, το κόστος εμπορίας και παραγωγής θα μπορούσε επίσης να μειωθεί. Έτσι, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να έχετε κέρδη, παρέχετε περισσότερα οφέλη στους πελάτες, όπως μεγαλύτερες εκπτώσεις, ελκυστικές προσφορές κ.λπ., ώστε να αγοράσουν περισσότερα από εσάς.

#5. Στάδιο παρακμής

Οι πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς ενός προϊόντος αρχίζουν να μειώνονται γρήγορα ανεξάρτητα από το πόση προσπάθεια καταβάλλετε όταν εισέρχεται στο στάδιο της παρακμής. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους – ξεπερασμένη τεχνολογία, ανταγωνισμό, προτιμήσεις πελατών κ.λπ.

Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν καλύτερα προϊόντα που είναι προηγμένα, φιλικά προς το χρήστη, πλούσια σε δυνατότητες και εξακολουθούν να είναι προσιτά σε αυτούς. Όταν βρουν κάτι καλύτερο, θα στραφούν σε αυτό.

Επομένως, εάν το προϊόν σας εισέλθει σε αυτό το στάδιο, θα σας πρότεινα να διακόψετε την παραγωγή ή την προώθησή του και να εξοικονομήσετε το κόστος. Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να καινοτομήσετε και να επαναλανσάρετε το προϊόν με βελτιωμένες εκδόσεις.

Πολλές μάρκες αρχίζουν επίσης να πωλούν το ίδιο προϊόν σε άλλες αγορές ή χώρες όπου η ζήτησή του εξακολουθεί να υπάρχει. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο, προηγμένο προϊόν που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει ο κύκλος ζωής του προϊόντος;

  • Αποτελεσματική διαχείριση προϊόντων: Ο κύκλος ζωής του προϊόντος επιτρέπει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να καταλάβουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το προϊόν τους αυτήν τη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ευκολότερη η διαχείριση του προϊόντος, όπως το κόστος, τα χαρακτηριστικά και άλλες πτυχές του.
  • Βελτιωμένες στρατηγικές: Με βάση το στάδιο ενός προϊόντος, μπορείτε να κάνετε κατάλληλες στρατηγικές για μάρκετινγκ, διανομή πόρων και χρήση των κατάλληλων δεξιοτήτων και μεθόδων. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθυστερήσετε την παρακμή του προϊόντος και να παρατείνετε τον κύκλο ζωής του.
  • Καλύτερη λήψη αποφάσεων: Είτε λανσάρετε ένα προϊόν είτε αφαιρείτε από τα ράφια, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για το προϊόν σας την κατάλληλη στιγμή.
  • Αύξηση της απόδοσης επένδυσης: Με βελτιωμένες στρατηγικές και αποφάσεις, ο κύκλος ζωής του προϊόντος μπορεί να αποφέρει βελτιωμένη απόδοση της επένδυσής σας. Μπορείτε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από τις προσπάθειες μάρκετινγκ, να εξοικονομήσετε κόστος και να βελτιστοποιήσετε τις λειτουργίες.
  • Ενισχύστε την αφοσίωση των πελατών: Ενισχύοντας το προϊόν και την εξυπηρέτηση πελατών σε διάφορα στάδια, μπορείτε να δείτε καλύτερη πίστη και ικανοποίηση πελατών.
  • Προσαρμογή στις αλλαγές: Γνωρίζοντας πότε πρέπει να βελτιώσετε το προϊόν σας, να το διακόψετε ή να λανσάρετε ένα νέο προϊόν, διευκολύνει την προσαρμογή στις αλλαγές και την παραμονή στην αγορά.

Στρατηγικές Διαχείρισης Κύκλου Ζωής Προϊόντων

Η διαχείριση κύκλου ζωής προϊόντος (PLM) αναφέρεται στη διαδικασία διαχείρισης ενός δεδομένου προϊόντος σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του, από την ανάπτυξη και την εισαγωγή έως την ανάπτυξη, την ωριμότητα και την παρακμή, μέσω διαφόρων στρατηγικών διαχείρισης.

#1. Στρατηγικές για το Στάδιο Ανάπτυξης

Το στάδιο ανάπτυξης απαιτεί μια συνεργατική προσέγγιση από διάφορα τμήματα μιας εταιρείας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας για να λύσει τα σημεία πόνου των πελατών. Όχι μόνο η ομάδα ανάπτυξης προϊόντων, αλλά και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, η ομάδα μάρκετινγκ και άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει επίσης να συμμετέχουν ενεργά.

  10 καλύτερα εργαλεία δοκιμής WebSocket για την αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο

Μπορείτε να συζητήσετε το σχέδιό σας με την ομάδα σας, να ακούσετε τη γνώμη όλων και να επιλέξετε το καλύτερο σχέδιο για να προσεγγίσετε την ανάπτυξη του προϊόντος και άλλα στάδια. Αυτό θα καθορίσει την πορεία του κύκλου ζωής του.

Επιλέξτε τις κατάλληλες δεξιότητες και ταλέντα στην ομάδα ανάπτυξης και συγκεντρώστε επαρκή κεφάλαια για να διατηρήσετε την παραγωγή, το μάρκετινγκ και άλλα κόστη. Πρέπει επίσης να ενδυναμώσετε το εργατικό δυναμικό σας με προηγμένα εργαλεία και τεχνικές για να επιταχύνετε την παραγωγή.

#2. Στρατηγικές για το Εισαγωγικό Στάδιο

Όταν εισάγετε το προϊόν στην αγορά, μπορεί να θέλετε να το κάνετε αρχικά σε μια μικρή περιοχή. Αξιολογήστε πώς αποδίδει εκεί λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς πωλήσεων και τα σχόλια των πελατών. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα υποκείμενα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες. Επιλύστε τα άμεσα και εκτοξεύστε τα σε ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ενδιαφέρον για το προϊόν σας στα μάτια των πελατών-στόχων σας. Αυτό απαιτεί ευαισθητοποίηση, αποτελεσματικό μάρκετινγκ και ξεχώριση από άλλες μάρκες και τα προϊόντα τους. Μπορείτε να το κάνετε με PR, μάρκετινγκ επιρροής, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., για να κάνετε τους ανθρώπους να μιλήσουν για το προϊόν.

Επιπλέον, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις τιμές σας ανταγωνιστικές στο τμήμα της επιχείρησής σας. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε δωρεάν δείγματα ή δοκιμές του προϊόντος, ειδικές τιμές εκκίνησης κ.λπ.

#3. Στρατηγικές για το Στάδιο Ανάπτυξης

Το μάρκετινγκ πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εστίαση για τις εταιρείες όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Είναι όταν το προϊόν σας είναι δημοφιλές και οι πωλήσεις και τα έσοδα αυξάνονται σημαντικά.

Δημιουργήστε ισχυρότερα μηνύματα μάρκετινγκ και κάντε τα να προσεγγίσουν το κοινό σας μέσω διαφορετικών καναλιών όπου το κοινό-στόχος μπορεί να τα δει. Θα μπορούσαν να είναι τηλεοπτικές διαφημίσεις, διαφημίσεις YouTube, διαφημίσεις κοινωνικών μέσων κ.λπ.

Συνεχίστε να επιστρέφετε μπροστά στο κοινό σας, ώστε να σας επιλέγει κάθε φορά. Διεξάγετε σωστή έρευνα αγοράς και καταναλωτή προτού εισέλθετε στη νέα αγορά και ορίσετε τις τιμές στρατηγικά.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες δυνατότητες στο προϊόν σας ή να εκδώσετε αναβαθμίσεις για να ευθυγραμμιστείτε με τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και να καλύψετε τις ανάγκες του κοινού. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε σε άλλους τομείς της επιχείρησής σας, όπως η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και η επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τα σχόλια.

#4. Στρατηγικές για το Στάδιο Ωρίμανσης

Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται σημαντικά και τον κορεσμό της αγοράς, οι πωλήσεις και η ανάπτυξη επιβραδύνονται όταν το προϊόν σας φτάσει σε αυτή τη φάση. Επομένως, πρέπει να δημιουργήσετε στρατηγικές για να επεκτείνετε τον κύκλο ζωής του προϊόντος, προκειμένου να διατηρήσετε το μερίδιο αγοράς και να συνεχίσετε να αποκομίζετε κέρδη για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για αυτό, βελτιώστε το προϊόν δουλεύοντας στα υποκείμενα ζητήματά του και προσθέτοντας πολύτιμα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να ανανεώσετε την επωνυμία και τη συσκευασία για να προσελκύσετε τους καταναλωτές. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επαναξιολογήσετε τις στρατηγικές μάρκετινγκ και να τις βελτιώσετε. Επιπλέον, μπορείτε να προσαρμόσετε την τιμολόγηση για να αυξήσετε τις πωλήσεις ενώ πραγματοποιείτε κέρδη. Παρέχετε ελκυστικές εκπτώσεις και προσφορές και βελτιώστε την εμπειρία των πελατών.

#5. Στρατηγικές για το στάδιο της παρακμής

Δεδομένου ότι οι πωλήσεις και η ανάπτυξη του προϊόντος μειώνονται, μια εταιρεία πρέπει να βελτιστοποιήσει τα κανάλια διανομής και πωλήσεων του προϊόντος, διατηρώντας παράλληλα τις απώλειες στο ελάχιστο. Θα πρέπει επίσης να βελτιστοποιήσετε τις λειτουργίες και την εξυπηρέτηση πελατών για να διασφαλίσετε ότι οι πελάτες λαμβάνουν μόνο το καλύτερο προϊόν και υπηρεσία από εσάς.

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να μειώσετε το κόστος σας ή να παρέχετε περισσότερες εκπτώσεις και προσφορές για να ενισχύσετε τις πωλήσεις. Αν με ρωτάτε, μια εταιρεία δεν πρέπει να κυκλοφορεί παραλλαγές προϊόντων σε αυτή τη φάση. Αντίθετα, μπορείτε να προσπαθήσετε να συρρικνώσετε την περιοχή κάλυψής σας, εστιάζοντας μόνο σε κερδοφόρες περιοχές. Φροντίστε περισσότερο τους πιστούς πελάτες σας και δώστε τους λόγους να σας εμπιστεύονται.

Ωστόσο, εάν το προϊόν δεν είναι πλέον κερδοφόρο στην αγορά-στόχο, μπορείτε να το διακόψετε εντελώς. Ή, μπορείτε να το μετακινήσετε σε μια διαφορετική αγορά όπου υπάρχει ζήτηση για το προϊόν σας.

συμπέρασμα

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας δώσει κάποια ιδέα για τον κύκλο ζωής του προϊόντος και τα στάδια του, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε κατάλληλες στρατηγικές για τα προϊόντα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις πωλήσεις, τα έσοδα και την αφοσίωση των πελατών σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε κάποιο καλύτερο λογισμικό PIM για την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων του προϊόντος σας.