Πώς να χρησιμοποιήσετε το Notion ως προγραμματιστής

Το Notion είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εφαρμογή λήψης σημειώσεων. Ως προγραμματιστής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Notion για να παρακολουθείτε τα έργα ανεξάρτητου επαγγελματία, να οργανώνετε τα αποσπάσματα κώδικα, να συνεργάζεστε με πελάτες, να παρακολουθείτε τις εργασίες για τις οποίες υποβάλλετε αίτηση και να ενσωματώνετε εργαλεία τρίτων για να βελτιστοποιήσετε ολόκληρη τη ροή εργασιών προγραμματιστή σας.

Παρακάτω, θα εμβαθύνουμε σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις χρήσης για να μάθουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Notion ως προγραμματιστή λογισμικού.

1. Αποθήκευση αποσπασμάτων κώδικα

Εάν βρίσκεστε να επαναχρησιμοποιείτε ένα κομμάτι κώδικα ξανά και ξανά, ίσως θέλετε να το αποθηκεύσετε για ευκολότερη αναφορά. Ο πίνακας Notion προσφέρει έναν εύκολο τρόπο οργάνωσης και πρόσβασης σε αυτά τα αποσπάσματα κώδικα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ετικέτες για διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, πλαίσια ή θέματα και να χρησιμοποιήσετε φίλτρα ετικετών για να βρείτε το απόσπασμα όταν το χρειάζεστε.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα Έννοιας και να προσθέσετε έναν πίνακα με το όνομα Αποσπάσματα κώδικα. Στη συνέχεια, προσθέστε στήλες για το όνομα, την περιγραφή και την κατηγορία του αποσπάσματος σε αυτόν τον πίνακα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια στήλη ημερομηνίας που υποδεικνύει πότε δημιουργήσατε το απόσπασμα.

Σε αυτόν τον πίνακα, κάθε απόσπασμα κώδικα είναι μια σελίδα.

Μπορείτε να προσθέσετε, να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε περιεχόμενο από αυτό και το Notion θα τονίσει τη σύνταξη του κώδικα σύμφωνα με τη γλώσσα προγραμματισμού του, διευκολύνοντας την ανάγνωση.

Πολλές εφαρμογές σάς επιτρέπουν να αποθηκεύετε συνδέσμους απευθείας μέσα στην εφαρμογή. Παραδείγματα αυτών των εφαρμογών περιλαμβάνουν προγράμματα περιήγησης και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το X (πρώην Twitter) και το Instagram, που σας επιτρέπουν να προσθέτετε σελιδοδείκτες σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις.

  9 καλύτερες πλατφόρμες φιλοξενίας διακομιστή παιχνιδιών για όλους

Η παρακολούθηση αυτών των συνδέσμων σε διαφορετικές εφαρμογές μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί ακόμη και να καταλήξετε να τα ξεχάσετε. Μια καλύτερη επιλογή είναι να τα οργανώσετε σε μια κεντρική βάση δεδομένων Notion.

Όπως και ο πίνακας αποσπασμάτων κώδικα, χρησιμοποιήστε ετικέτες για να κατηγοριοποιήσετε τους συνδέσμους για να διευκολύνετε την ταξινόμηση και το φιλτράρισμα όταν αναζητάτε έναν συγκεκριμένο σελιδοδείκτη.

Για να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων για τους σελιδοδείκτες σας, ξεκινήστε δημιουργώντας μια νέα σελίδα στον λογαριασμό σας στο Notion και ονομάζοντάς την Σελιδοδείκτες. Στη συνέχεια, προσθέστε έναν πίνακα στη σελίδα και δημιουργήστε στήλες για το όνομα της σελίδας, τη διεύθυνση URL στη σελίδα, την κατηγορία και την ημερομηνία.

Μπορείτε να προσθέσετε μη αυτόματα σελιδοδείκτες στον πίνακα ή να χρησιμοποιήσετε μία από τις πολλές επεκτάσεις του Chrome που έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση δεδομένων στο Notion. ο αποθήκευση στο Notion Η επέκταση Chrome, για παράδειγμα, σας επιτρέπει να συνδέσετε μια βάση δεδομένων και να δημιουργήσετε μια φόρμα για την προσθήκη των σελιδοδεικτών στον πίνακά σας.

Στη φόρμα, μπορείτε να προσθέσετε το όνομα, την κατηγορία και τον σύνδεσμο στη σελίδα που θέλετε να προσθέσετε σελιδοδείκτη χρησιμοποιώντας την επέκταση.

3. Χρήση του Notion ως CMS για το ιστολόγιό σας

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα απλό στατικό ιστολόγιο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια βάση δεδομένων Notion ως Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS). Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορείτε να οργανώσετε τα δεδομένα του ιστολογίου σας σε έναν πίνακα Notion.

Αυτός ο πίνακας έχει πεδία για το όνομα, τη γυμνοσάλιαγκα (ένα φιλικό προς το χρήστη URL), την περιγραφή, τις ετικέτες, ένα δημοσιευμένο πλαίσιο ελέγχου και την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου. Έχοντας μια δημοσιευμένη στήλη που μπορείτε να κάνετε εναλλαγή σάς επιτρέπει να σχεδιάζετε περιεχόμενο και να το δημοσιεύετε επιλεκτικά στον ιστότοπό σας όταν είναι γυαλισμένο και έτοιμο για το κοινό. Ο πίνακας παρέχει μια απλή διεπαφή χρήστη για την προσθήκη, την επεξεργασία ή τη διαγραφή περιεχομένου. Απλώς προσθέστε μια σελίδα Έννοιας και ξεκινήστε να γράφετε την ανάρτησή σας.

  Πώς να αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι στο Skyrim

Για να εμφανίσετε τις αναρτήσεις στον ιστότοπό σας:

 • Λάβετε τις αναρτήσεις από τη βάση δεδομένων Notion χρησιμοποιώντας το Έννοια API.
 • Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο frontend που προτιμάτε για την απόδοση αυτών των αναρτήσεων στον ιστότοπό σας.
 • Εάν επιλέξετε το React, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πακέτα όπως το react-markdown για την απόδοση σελίδων Notion και το syntax-highlighter για να επισημάνετε τα μπλοκ κώδικα.
 • 4. Ενσωμάτωση με άλλες εφαρμογές

  Ως προγραμματιστής, μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές που ενσωματώνονται με το API του Notion και εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 250 ενσωματώσεις στην αγορά Notion για διαφορετικούς σκοπούς.

  Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ενσωματώσεις GitHub και Figma για προεπισκόπηση των αποθετηρίων και των σχεδίων διεπαφής χρήστη, αντίστοιχα.

  Άλλες δημοφιλείς ενσωματώσεις περιλαμβάνουν το Everhour για να παρακολουθείτε τις ώρες που εργάζεστε σε ένα έργο και το Asana για την ενοποίηση εργασιών από πολλούς χώρους εργασίας. Αυτές οι ενσωματώσεις κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη ως προγραμματιστή, εξαλείφοντας την ανάγκη εναλλαγής μεταξύ πολλαπλών εφαρμογών.

  Αντίθετα, μπορείτε να τα συνδέσετε στον λογαριασμό σας στο Notion και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά από μια ενιαία πλατφόρμα. Εάν οι υπάρχουσες ενσωματώσεις δεν ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, χρησιμοποιήστε το Notion API για να δημιουργήσετε τις δικές σας ενσωματώσεις.

  5. Project Roadmap Tracker

  Όταν εργάζεστε σε μια εφαρμογή λογισμικού, ένας οδικός χάρτης έργου σάς βοηθά να οπτικοποιήσετε τα ορόσημα και τα χρονοδιαγράμματα, βοηθώντας εσάς ή την ομάδα σας να συνεχίσετε την εργασία σας.

  Το Notion είναι ένας εύχρηστος χώρος εργασίας για τη διαχείριση έργων. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα έργο στο Notion, να ορίσετε εργασίες, να αναθέσετε σε μέλη της ομάδας συγκεκριμένες εργασίες, να ορίσετε προθεσμίες και να παρακολουθήσετε την πρόοδο σε πραγματικό χρόνο.

  Προσαρμόστε τις σελίδες του έργου σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας προσθέτοντας όσα πεδία χρειάζεται. Εξετάστε την ακόλουθη σελίδα όπου μπορείτε να προσθέσετε ονόματα εργασιών, μέλη ομάδας, να ορίσετε προτεραιότητες, να καθορίσετε την κατάσταση της εργασίας, να καθορίσετε προθεσμίες και πολλά άλλα.

    Διορθώστε την κάμερα Droid Turbo 2 που δεν λειτουργεί

  ​​​Όταν το μέλος της ομάδας στο οποίο έχει ανατεθεί ολοκληρώσει την εργασία του, το μετακινεί στην κατάλληλη στήλη, παρέχοντας μια σαφή εικόνα για την πρόοδο του έργου. Παρακολουθώντας την πρόοδο, μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν εργασίες που ενδέχεται να καθυστερήσουν το χρονοδιάγραμμα και να τις αντιμετωπίσετε ανάλογα.

  6. Παρακολούθηση αιτήσεων εργασίας

  Κατά την αναζήτηση εργασίας, είναι σημαντικό να έχετε μια λίστα με τις εταιρείες με τις οποίες θέλετε να πάρετε συνέντευξη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν έχετε μια οπτική αναπαράσταση του εάν έχετε ήδη υποβάλει αίτηση στην εταιρεία, εάν λάβατε τη συνέντευξη και εάν έχετε λάβει νέα ή όχι.

  Μια προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων Notion και, για κάθε εταιρεία και τίτλο εργασίας, να προσθέσετε αυτές τις στήλες που παρακολουθούν τη θέση σας. Αυτός ο πίνακας λειτουργεί σαν ένα κέντρο εντολών αναζήτησης εργασίας—έχετε κάρτες για κάθε εταιρεία σε στήλες που δείχνουν εάν ενδιαφέρεστε, εάν έχετε υποβάλει αίτηση για τη θέση ή εάν συνομιλείτε ήδη με την ομάδα.

  Η παρουσίαση των δεδομένων με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε καμία ευκαιρία και μπορείτε να ακολουθήσετε τους συνεντευξιαζόμενους όταν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να ξεκινήσετε αντιγράφοντας τα δωρεάν Έννοια κιτ συνέντευξης παρέχεται από το Notion στον δικό σας λογαριασμό. Παρακάτω είναι πώς φαίνεται:

  Όταν κάνετε κλικ σε μια κάρτα, μπορείτε να προσθέσετε λεπτομέρειες συνέντευξης, όπως τον σύνδεσμο θέσης, τον τίτλο, την τοποθεσία, την περιοχή και την κατάσταση της αίτησης.

  Καθώς προχωράτε στη διαδικασία της συνέντευξης, μπορείτε να επεξεργαστείτε την κατάσταση της συνέντευξης ώστε να αντικατοπτρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε.

  Προσαρμόστε την ιδέα στις συγκεκριμένες ανάγκες σας

  Εάν είστε προγραμματιστής που αναζητά μια νέα ευκαιρία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις βάσεις δεδομένων του Notion για να παρακολουθείτε την αίτηση εργασίας σας και τις δεξιότητες συνεντεύξεων. Εάν μαθαίνετε να κωδικοποιείτε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε το μαθησιακό σας ταξίδι. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το Notion, τόσο περισσότερο μαθαίνετε πώς να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας.