Πώς να χρησιμοποιήσετε το Notion πιο αποτελεσματικά με αυτά τα 9 απλά κόλπα

Ενώ το Notion είναι ένα απίστευτο εργαλείο παραγωγικότητας, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να πλοηγηθείτε. Για να κάνουμε το ταξίδι σας στο Notion πολύ πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

1. Χρησιμοποιήστε συντομεύσεις πληκτρολογίου και εντολές

Η χρήση συντομεύσεων και εντολών πληκτρολογίου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά και να σας βοηθήσει να επιταχύνετε σημαντικά τις εργασίες σας. Από την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών σελίδων έως τη δημιουργία μιας λίστας υποχρεώσεων με πλαίσια ελέγχου, υπάρχουν περισσότερες από 130 συντομεύσεις πληκτρολογίου Notion για Windows και Mac. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συντομεύσεις με τις οποίες συνιστούμε να ξεκινήσετε:

 • Για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο Έννοιας: Ctrl/Cmd + Shift + N
 • Για εναλλαγή μεταξύ της λειτουργίας Dark και Light: Ctrl/Cmd + Shift + L
 • Για να ανακαλέσετε το πλαίσιο διαλόγου Notion AI: Ctrl/Cmd + J
 • Για να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα στην εφαρμογή επιφάνειας εργασίας Notion: Ctrl/Cmd + N
 • Για να προσθέσετε ένα σχόλιο: Ctrl/Cmd + Shift + N
 • Για να επιστρέψετε σε μια σελίδα: Ctrl/Cmd + [
 • To go forward a page: Ctrl/Cmd + ]

Εκτός από τις συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντολές κάθετου (/) για να μορφοποιήσετε γρήγορα τις σελίδες Έννοιας. Εδώ είναι μερικά από τα οποία πρέπει να ξεκινήσετε:

 • Για να δημιουργήσετε ένα νέο μπλοκ κειμένου: /text
 • Για να δημιουργήσετε μια λίστα με κουκκίδες: /bullet
 • Για να δημιουργήσετε μια αριθμημένη λίστα: /num
 • Για να δημιουργήσετε μια λίστα εναλλαγής: /toggle
 • Για να ανεβάσετε μια εικόνα: /image
 • Για να ανεβάσετε ένα βίντεο: /video
 • Για να αλλάξετε το χρώμα κειμένου ενός μπλοκ: /color
 • Για να αλλάξετε το χρώμα φόντου ενός μπλοκ: /color background

Είτε είστε μαθητής με πολλές προθεσμίες είτε έχετε 9 έως 5, είναι στην ανθρώπινη φύση να ξεχνάτε πράγματα μερικές φορές, ακόμα κι αν έχετε περιγράψει όλες τις εργασίες και τις προθεσμίες σας. Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι η επιλογή ρύθμισης υπενθυμίσεων στο Notion.

Για να ορίσετε μια υπενθύμιση, μεταβείτε στη σελίδα ή την εργασία που θέλετε να σας υπενθυμίζεται. Πληκτρολογήστε @remind μαζί με την ημερομηνία και την ώρα που θέλετε να λαμβάνετε μια ειδοποίηση από το Notion που σας υπενθυμίζει την εργασία ή το συμβάν. Για παράδειγμα, αν θέλετε να σας υπενθυμίζεται μια εργασία που είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή στις 8 π.μ., απλώς πληκτρολογήστε @remind Παρασκευή στις 8 π.μ.

  6 Καλύτερο λογισμικό ECAD για σχεδιασμό ηλεκτρονικών προϊόντων

Εάν χρησιμοποιείτε έναν πίνακα για να παρακολουθείτε τις προθεσμίες σας, μπορείτε επίσης να ορίσετε μια υπενθύμιση κάνοντας κλικ σε μια ημερομηνία και κάνοντας κλικ στην Υπενθύμιση. Τώρα, μπορείτε να επιλέξετε να σας υπενθυμίζεται η εργασία την ημέρα που πρέπει, την προηγούμενη ημέρα, δύο ημέρες πριν και μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία λήξης της.

Εάν αφιερώσατε ώρες γράφοντας σημειώσεις για ένα θέμα που μελετάτε, το να ξοδέψετε μερικές ακόμη ώρες συνοψίζοντας τις μακροσκελείς σημειώσεις σας για αναθεώρηση σίγουρα δεν είναι αποδοτικό από άποψη χρόνου. Το Notion AI είναι χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις και θα σας εξοικονομήσει ώρες χειρωνακτικής εργασίας. Η Notion σχεδίασε το Notion AI για να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

Εκτός από τη σύνοψη σελίδων, το Notion AI μπορεί να μεταφράσει σελίδες, να διορθώσει ορθογραφικά λάθη, να βελτιώσει τη γραφή σας, να επεκτείνει ή να συντομεύσει το γραπτό σας κείμενο, να αλλάξει τον τόνο γραφής σας, να δημιουργήσει ιδέες για εσάς, να δημιουργήσει μια λίστα υποχρεώσεων και πολλά άλλα.

Για να χρησιμοποιήσετε το Notion AI, ανοίξτε μια σελίδα ή δημιουργήστε μια νέα. Τώρα, μπορείτε είτε να ενεργοποιήσετε το Notion AI πληκτρολογώντας την εντολή /Notion AI είτε πατώντας τα πλήκτρα Ctrl/Cmd + J ταυτόχρονα για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Notion AI. Ένα αναπτυσσόμενο μενού με πολλές επιλογές θα εμφανιστεί τώρα στην οθόνη σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να επιλέξετε μια εργασία που θα θέλατε να κάνει το Notion AI και να δείτε ότι κάνει τα μαγικά της.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε το Notion AI να γράψει κάτι από την αρχή, επιλέξτε Ζητήστε από το AI να γράψει και δώστε του μερικές οδηγίες στο πλαίσιο διαλόγου.

Δυστυχώς, το Notion AI δεν είναι δωρεάν. Εάν έχετε ένα δωρεάν προσωπικό πρόγραμμα Notion, μπορείτε να δοκιμάσετε 20 απαντήσεις το μήνα. Ωστόσο, εάν θέλετε να απολαύσετε απεριόριστες αποκρίσεις τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να εγγραφείτε σε μια πληρωμένη απάντηση.

Εάν διαθέτετε δωρεάν πρόγραμμα ή συνδρομή Plus, Business ή Enterprise και χρεώνεστε μηνιαία, το Notion AI θα σας κοστίζει 10 $ ανά μήνα. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε συνδρομή Plus, Business ή Enterprise και ανανεώνετε τη συνδρομή σας ετησίως, μπορείτε να αγοράσετε το Notion AI για 8 $ το μήνα.

4. Χρησιμοποιήστε το Notion Chrome Extensions

Ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους για να ωθήσετε τα όρια του Notion και να κάνετε την πλατφόρμα πιο εύκολη στην πλοήγηση είναι η χρήση των επεκτάσεων Notion. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επεκτάσεις Notion για το Google Chrome που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, όπως η Έννοια Web Clipper επέκταση που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε έναν ιστότοπο που περιηγείστε αυτήν τη στιγμή σε μια βάση δεδομένων Notion ή ChatGPT στο Notionτο οποίο σας επιτρέπει να διατηρήσετε τις συνομιλίες σας στο ChatGPT.

  14 Μαθήματα Ethical Hacking για να γίνετε ειδικός σε θέματα ασφάλειας

5. Δημιουργήστε κουμπιά για επανάληψη ενεργειών

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάνετε τον χώρο εργασίας του Notion καθαρότερο και ευκολότερο στην πλοήγηση είναι χρησιμοποιώντας τα κουμπιά Notion. Αυτή η εύχρηστη λειτουργία σάς επιτρέπει να εκτελείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες που εκτελείτε σε καθημερινή βάση, όπως η προσθήκη μιας νέας εργασίας στη λίστα υποχρεώσεων σας, κάνοντας απλά κλικ σε ένα κουμπί. Για να δημιουργήσετε ένα κουμπί, πληκτρολογήστε την εντολή /button.

Τώρα, πληκτρολογήστε ένα όνομα για το κουμπί και προσθέστε ένα εικονίδιο. Κάντε κλικ στο + Προσθήκη ενέργειας στην περιοχή Κάνετε αυτό και επιλέξτε από: Εισαγωγή μπλοκ, Προσθήκη σελίδας σε, Επεξεργασία σελίδων σε, Εμφάνιση επιβεβαίωσης και Άνοιγμα σελίδας.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δημιουργείτε μια εργασία υποχρεώσεων κάθε φορά που κάνετε κλικ στο κουμπί, επιλέξτε Εισαγωγή μπλοκ από τις πέντε επιλογές και πληκτρολογήστε /λίστα εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο διαλόγου. Τέλος, κάντε κλικ στο Done.

6. Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα εναλλαγής στο Notion

Τα μπλοκ εναλλαγής είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε τακτοποιημένο τον χώρο εργασίας του Notion και να οργανώνετε κομμάτια κειμένου. Για να δημιουργήσετε ένα μπλοκ εναλλαγής, πληκτρολογήστε την εντολή /toggle και πληκτρολογήστε ένα όνομα για την κεφαλίδα εναλλαγής. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια λίστα εναλλαγής πληκτρολογώντας > και στη συνέχεια ένα κενό σε μια νέα γραμμή.

Κάντε κλικ στο κουμπί τριγώνου δίπλα στην εναλλαγή ή κάντε κλικ στο κείμενο με την ένδειξη Κενό εναλλαγή για να προσθέσετε μπλοκ περιεχομένου κάτω από την κεφαλίδα εναλλαγής.

7. Προσαρμόστε τον χώρο εργασίας σας για την έννοια

Προσθέτοντας λίγη αίσθηση στον χώρο εργασίας του Notion μπορεί να κάνει την οργάνωση της ζωής σας διασκεδαστική. Ευτυχώς, το Notion προσφέρει πολλούς τρόπους για να προσαρμόσετε τον χώρο εργασίας του Notion και η αισθητική ρύθμιση του Notion θα διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά. Μπορείτε να ξεκινήσετε προσθέτοντας μια φωτογραφία εξωφύλλου στις σελίδες σας Notion τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από την κορυφή μιας σελίδας και κάνοντας κλικ στην Προσθήκη εξωφύλλου.

  Τι είναι το Digital Twin και γιατί είναι σημαντικό στο IoT;

Μόλις κάνετε κλικ στην Αλλαγή εξωφύλλου, θα μπορείτε να επιλέξετε από μια συλλογή φωτογραφιών εξωφύλλου που επιμελείται η Notion. Εάν θέλετε να ανεβάσετε τη δική σας εικόνα, κάντε κλικ στην επιλογή Μεταφόρτωση.

Το στυλ του περιεχομένου της σελίδας Notion είναι εξίσου σημαντικό. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι αλλάζοντας το στυλ γραμματοσειράς. Το Notion προσφέρει τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές: Προεπιλογή, Serif και Mono. Μπορείτε να αλλάξετε το στυλ γραμματοσειράς του κειμένου στη σελίδα Έννοια κάνοντας κλικ στις τρεις οριζόντιες κουκκίδες επάνω δεξιά στην οθόνη σας και επιλέγοντας μία από τις τρεις γραμματοσειρές κάτω από την κεφαλίδα Στυλ.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου ή το φόντο του, επισημαίνοντας το κείμενο και επιλέγοντας τις τρεις οριζόντιες κουκκίδες από τη γραμμή μενού που εμφανίζεται.

Τέλος, επιλέξτε Χρώμα από το αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε από τη λίστα χρωμάτων.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο /embed για να προσθέσετε εικόνες, βίντεο, Έγγραφα Google, λίστες αναπαραγωγής Spotify και άλλα στον χώρο εργασίας σας στο Notion. Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε την εντολή /embed, επικολλήστε έναν σύνδεσμο και κάντε κλικ στον σύνδεσμο Ενσωμάτωση.

8. Δημιουργήστε έναν πίνακα περιεχομένων

Είτε κρατάτε σημειώσεις για το Notion είτε γράφετε ένα δοκίμιο με πολλές επικεφαλίδες, μπορείτε να προσθέσετε έναν πίνακα περιεχομένων στη σελίδα Notion. Απλώς πληκτρολογήστε την εντολή /πίνακας περιεχομένων σε μια νέα γραμμή και θα δημιουργηθούν αυτόματα μπλοκ πίνακα περιεχομένων. Μπορείτε να μετακινήσετε αυτό το πλαίσιο στη σελίδα Έννοιας.

9. Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων σημαντικών υποχρεώσεων

Εάν είστε κάποιος που έχει πολλά να συμβαδίσει, η διαχείριση μεμονωμένων λιστών υποχρεώσεων για διαφορετικά μέρη της ζωής σας μπορεί να γίνει συντριπτική. Για να το αντιμετωπίσετε, μπορείτε να ενοποιήσετε πολλές λίστες κατηγοριοποιημένων εργασιών σε μια βασική βάση δεδομένων υποχρεώσεων και να πλοηγηθείτε στις εργασίες σας χρησιμοποιώντας φίλτρα.

Πληκτρολογήστε την εντολή /βάση δεδομένων και επιλέξτε «Βάση δεδομένων – Ενσωματωμένη» από το αναπτυσσόμενο μενού. Τώρα, τροποποιήστε τη βάση δεδομένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας και εισαγάγετε τις εργασίες που πρέπει να κάνετε. Φροντίστε να δημιουργήσετε ετικέτες για διάφορα μέρη της ζωής σας, όπως εργασία, πανεπιστήμιο, είδη παντοπωλείου κ.λπ.

Μόλις ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση της βάσης δεδομένων σας με τις εργασίες σας, μπορείτε να τις φιλτράρετε κάνοντας κλικ στο Φιλτράρισμα και φιλτράροντάς τις ανά ετικέτες. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να βλέπετε μόνο τις εργασίες που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο που πρέπει να κάνετε, απλώς επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

Από την προσαρμογή του χώρου εργασίας του Notion έως τη χρήση του Notion AI για την εκτέλεση εργασιών για εσάς, η γνώση αυτών των συμβουλών θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε τόνους χρόνου μακροπρόθεσμα.