Πώς να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον αποκατάστασης των Windows 10 για επιδιόρθωση αρχείων και συστήματος

Τα τεχνικά προβλήματα και οι προκλήσεις είναι αναπόφευκτες στα Windows 10. Ευτυχώς, έχετε στη διάθεσή σας το ισχυρό περιβάλλον αποκατάστασης των Windows 10, ένα ισχυρό κιτ εργαλείων που μπορεί να επαναφέρει τον υπολογιστή σας στη βέλτιστη κατάσταση.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εύχρηστο πρόγραμμα για την επισκευή αρχείων και συστήματος.

Τρόπος πρόσβασης στο περιβάλλον αποκατάστασης των Windows για επιδιόρθωση αρχείων και συστήματος

Το περιβάλλον αποκατάστασης των Windows λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για το λειτουργικό σας σύστημα Windows 10. Είναι μια ειδική λειτουργία εκκίνησης στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση όταν το σύστημά σας αντιμετωπίζει δυσκολίες, όπως κατεστραμμένα αρχεία ή αστάθεια.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ενότητα Ενημέρωση και ασφάλεια > Ανάκτηση. Εδώ μπορείτε να διαμορφώσετε τις επιλογές ανάκτησης για τον υπολογιστή σας Windows 10.

  Έξι κοινά λάθη στο Smarthome που κάνουν οι αρχάριοι

Στην ενότητα Advanced Startup, κάντε κλικ στο Restart Now για να αναγκάσετε τον υπολογιστή σας να επανεκκινήσει και να εκκινήσει στη λειτουργία Advanced Startup.

Μόλις γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα δείτε μια μπλε οθόνη με διάφορες επιλογές. Κάντε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων και, στη συνέχεια, επιλέξτε Προηγμένες επιλογές.

Στο μενού Επιλογές για προχωρημένους, θα βρείτε μια επιλογή με την ένδειξη Επιδιόρθωση εκκίνησης. Κάντε κλικ σε αυτό για να διαγνώσετε και να επιδιορθώσετε ζητήματα που σχετίζονται με την εκκίνηση.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το τερματικό της γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας Προηγμένες επιλογές > Γραμμή εντολών. Εδώ, μπορείτε να εκτελέσετε εντολές όπως sfc /scannow για να επιδιορθώσετε κατεστραμμένα αρχεία ή bootrec για να διορθώσετε προβλήματα που σχετίζονται με την εκκίνηση.

Αν και υπάρχουν άλλοι τρόποι εκκίνησης στο περιβάλλον αποκατάστασης των Windows, αυτή είναι η ταχύτερη και ευκολότερη μέθοδος για την έναρξη επισκευών αρχείων και συστημάτων στον υπολογιστή σας Windows 10.

Πώς να σαρώσετε και να επιδιορθώσετε κατεστραμμένα αρχεία

Όπως φαίνεται νωρίτερα, αποκτήστε πρόσβαση στο Περιβάλλον αποκατάστασης και ανοίξτε τη Γραμμή εντολών των Windows. Στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή sfc /scannow για να σαρώσετε και να επιδιορθώσετε κατεστραμμένα αρχεία.

  Διορθώστε το σφάλμα 0x80070718 στα Windows 10

Αυτή η ενέργεια αναγκάζει τον Έλεγχο αρχείων συστήματος να σαρώσει την εγκατάσταση των Windows 10 για κατεστραμμένα ή τροποποιημένα αρχεία συστήματος. Στη συνέχεια, αντικαθιστά αυτά τα προβληματικά αρχεία με υγιή αντίγραφα από έναν αποθηκευμένο φάκελο.

Σε περιπτώσεις όπου η εντολή SFC δεν επιλύει πλήρως τη διαφθορά, τα Windows 10 παρέχουν ένα πρόσθετο εργαλείο που ονομάζεται Υπηρεσία και διαχείριση απεικόνισης ανάπτυξης (DISM). Αυτό το πρόγραμμα ελέγχει για προβλήματα με αρχεία εικόνας συστήματος και τα διορθώνει.

Για να εκτελέσετε το DISM, επιστρέψτε στις Επιλογές για προχωρημένους και κάντε κλικ στη Γραμμή εντολών για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο. Πληκτρολογήστε DISM /online /cleanup-image /restorehealth και πατήστε Enter.

Πώς να επαναφέρετε την ακεραιότητα συστήματος του υπολογιστή σας μέσω του περιβάλλοντος αποκατάστασης

Όταν η ακεραιότητα του συστήματός σας διακυβεύεται λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως διενέξεις λογισμικού ή απροσδόκητοι τερματισμοί λειτουργίας, το Περιβάλλον αποκατάστασης μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να το έχετε σε κατάσταση αναμονής.

Εντοπίζει πιθανούς ενόχους, από διενέξεις λογισμικού έως σφάλματα μητρώου, και αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα μέσω μιας σειράς στοχευμένων ενεργειών. Για παράδειγμα, μπορεί να επιδιορθώσει προβληματικές εγκαταστάσεις λογισμικού ή να επιλύσει διενέξεις συσκευών.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις προτάσεις Siri στην οθόνη κλειδώματος του iPhone σας

Τώρα, όταν επαναφέρετε την ακεραιότητα του συστήματός σας χρησιμοποιώντας το περιβάλλον ανάκτησης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας αυτές τις βασικές συμβουλές:

1. Σαρώνετε τακτικά τα αρχεία του συστήματός σας

Αρχικά, εξετάστε το ενδεχόμενο τακτικής συντήρησης μέσω περιοδικών σαρώσεων. Αυτή η προληπτική προσέγγιση συλλαμβάνει και επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα αρχεία προτού κλιμακωθούν σε μεγάλα προβλήματα, βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές σύστημα.

Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία σάρωσης και επιδιόρθωσης ενδέχεται να διαρκέσει λίγο, ειδικά εάν έχετε πολλά αρχεία. Επομένως, αφήστε τον υπολογιστή σας τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει πλήρως την εργασία.

2. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων

Πριν ξεκινήσετε τις επισκευές του συστήματος, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σας. Αν και η πιθανότητα απώλειας δεδομένων κατά την επισκευή είναι ελάχιστη, η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τα κρίσιμα αρχεία σας.

3. Εκτελέστε τακτικές ενημερώσεις

Η ενημέρωση των Windows, των εφαρμογών και των προγραμμάτων οδήγησης διασφαλίζει ότι επωφεληθείτε από ενημερώσεις κώδικα και επιδιορθώσεις για ζητήματα καταστροφής αρχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι ενημερώσεις μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα και κατεστραμμένα αρχεία.

Εκτός από το περιβάλλον ανάκτησης, τα Windows 10 παρέχουν πρόσθετα εργαλεία για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε προβλήματα συστήματος. Για παράδειγμα, η Επαναφορά Συστήματος επαναφέρει τον υπολογιστή σας σε προηγούμενη σταθερή κατάσταση, ενώ η Αυτόματη επιδιόρθωση επιδιορθώνει σημαντικά προβλήματα εκκίνησης. Αυτά τα εργαλεία συμπληρώνουν το Recovery Environment, επεκτείνοντας το οπλοστάσιό σας για μια ολοκληρωμένη αναβίωση του συστήματος.