Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των τρίτων στη φωτογραφία

Βασικά Takeaways

 • Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων για να δημιουργήσετε δυναμικές φωτογραφίες με ισορροπημένη σύνθεση.
 • Ενεργοποιήστε το πλέγμα στην ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή για να εφαρμόσει εύκολα τον κανόνα των τρίτων.
 • Θυμηθείτε ότι διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούν την παραβίαση του κανόνα των τρίτων για καλύτερες φωτογραφίες.

Ο κανόνας των τρίτων είναι ο πρώτος κανόνας της φωτογραφίας που κάθε αρχάριος θα καταλήξει να χρησιμοποιεί περισσότερο. Με λίγα λόγια, είναι μια μέθοδος για να πλαισιώσετε καλύτερα τις φωτογραφίες σας με τη βοήθεια ενός πλέγματος εννέα τετραγώνων που τραβά τα μάτια του θεατή στο αντικείμενο της προσοχής. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο κανόνας των τρίτων και πότε πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε.

Ποιος είναι ο κανόνας των τρίτων;

Ο κανόνας των τρίτων έχει έναν κύριο σκοπό για την καλύτερη σύνθεση των φωτογραφιών σας: την ισορροπία.

Είναι μια από τις πιο βασικές οδηγίες της φωτογραφίας. Φανταστείτε το πλαίσιο σας χωρισμένο σε τρία οριζόντια τμήματα και τρία κάθετα τμήματα από δύο οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες γραμμές. Οποιοδήποτε ενδιαφέρον στοιχείο σε μια σκηνή θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά μήκος μιας από αυτές τις γραμμές ή σε μια από τις διασταυρώσεις τους για πιο δυναμικές φωτογραφίες.

Ο καλύτερος τρόπος να το φανταστείτε είναι ως ένα μοτίβο τικ πάνω από τη φωτογραφία σας.

Ο κανόνας των τρίτων λειτουργεί επειδή η επιστήμη λέει ότι τα μάτια μας έλκονται φυσικά από αντικείμενα που είναι ελαφρώς εκτός κέντρου και όχι στο κέντρο της εικόνας. Τα τέσσερα σημεία τομής είναι τα πιο αποτελεσματικά εκτός κέντρου σημεία οπτικού ενδιαφέροντος.

  Πώς να πληκτρολογήσετε Emoji στο Mac σας με μια συντόμευση πληκτρολογίου

Ένα ενδιαφέρον σημείο ασήμαντο: Ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του John Thomas Smith Remarks on Rural Scenery, που δημοσιεύτηκε το 1797. Υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί κανόνες της φωτογραφίας που έχουν δανειστεί από τα μαθηματικά και την ψυχολογία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των τρίτων στην κάμερα

Ο κανόνας των τρίτων δεν είναι ένας σκληρός κανόνας στον οποίο πρέπει να τηρείτε. Η τοποθέτηση του κύριου θέματος της φωτογραφίας σας μακριά από το κέντρο δεν θα σας δώσει πάντα μια πιο ωραία φωτογραφία.

Ο κανόνας των τρίτων μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα και σας βοηθά να σκεφτείτε τη σύνθεσή σας πριν κάνετε κλικ στο κλείστρο. Μπορεί να βελτιώσει τις κατά τα άλλα σουτ σας. Μπορεί επίσης να είναι μια γρήγορη συντόμευση για να τραβήξετε μια φωτογραφία όταν δεν έχετε χρόνο να σκεφτείτε και να πλαισιώσετε τη σκηνή.

Χρησιμοποιήστε το πλέγμα στην ψηφιακή ή φορητή σας κάμερα

Σχεδόν όλες οι κάμερες, συμπεριλαμβανομένης της συσκευής σας Android ή iOS, έχουν τον κανόνα των τρίτων στις ηλεκτρονικές οθόνες και τα σκόπευτρα τους. Ίσως χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις της κάμεράς σας και βρείτε την επιλογή να ενεργοποιήσετε τις γραμμές πλέγματος. Ορισμένοι κατασκευαστές θα περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές επιλογές.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Grid από τις ρυθμίσεις κάμερας ενός iPhone (είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή).

 • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις.
 • Κάντε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα στην επιλογή Κάμερα.
 • Στην ομάδα Σύνθεση, ενεργοποιήστε την εναλλαγή για το Πλέγμα.
 • Πώς να χρησιμοποιήσετε πλέγματα και επικαλύψεις περικοπής στο Photoshop και το Lightroom

  Μπορείτε πάντα να περικόψετε τις λήψεις σας σε οποιοδήποτε λογισμικό επεξεργασίας και να τις βελτιώσετε με τον κανόνα των τρίτων. Το Photoshop και το Lightroom έχουν επικαλύψεις οδηγών περικοπής που περιλαμβάνουν τον κανόνα των τρίτων. Χρησιμοποιήστε αυτό το πλέγμα καθώς περικόπτετε την εικόνα σας για να τοποθετήσετε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία κατά μήκος των τεμνόμενων γραμμών.

  Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις πλέγματος για να δημιουργήσετε μια επικάλυψη.

    Εύκολη παρακολούθηση και διαχείριση δικτύου με το Auvik

  Πώς να εμφανίσετε ένα πλέγμα στο Photoshop

  Στο Photoshop, χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + K (Mac: Command + K) για να ανοίξετε τις Προτιμήσεις. Κάντε κλικ στο Guides, Grid & Slices από τη λίστα στα αριστερά και αλλάξτε τις ρυθμίσεις για την ενότητα Grid ως εξής:

 • Γραμμή πλέγματος κάθε 100 τοις εκατό. Υποδιαιρέσεις 3.
 • Κάντε κλικ στο OK.
 • Πατήστε Ctrl + ‘ (Command + ‘) για να αλλάζετε το πλέγμα σε μια φωτογραφία κάθε φορά.
 • Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε το πλέγμα με το πιο χρησιμοποιούμενο εργαλείο του Photoshop — το Crop. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό στην Εργαλειοθήκη (ή πατάτε C), τοποθετεί αμέσως ένα πλέγμα κανόνα των τρίτων πάνω από την εικόνα σας.

  Πώς να εμφανίσετε ένα πλέγμα στο Lightroom Classic

  Το Lightroom σάς βοηθά με τους “Οδηγούς περικοπής” για πιο ακριβείς καλλιέργειες. Ανοίξτε τη φωτογραφία σας και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

 • Μεταβείτε στη μονάδα Ανάπτυξης.
 • Επιλέξτε την επιλογή Crop Overlay (ή χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου R) στο δεξιό πλαίσιο.
 • Κάντε κλικ στα Εργαλεία > Επικάλυψη οδηγού περικοπής > Τρίτες για να εμφανίσετε το πλέγμα πάνω από τη φωτογραφία σας.
 • Μπορείτε να ελέγξετε τη σύνθεσή σας σύμφωνα με τον κανόνα των τρίτων ή να τροποποιήσετε τη φωτογραφία περικόπτοντάς την για καλύτερη ισορροπία.

  Ο κανόνας των τρίτων σε δράση

  Ας εφαρμόσουμε τους οδηγούς σε δύο κοινά σενάρια: Τοπία και Πορτρέτα.

  Τοπία

  Συχνά είναι δύσκολο να εξισορροπήσετε τις λήψεις τοπίων—δεν μπορείτε να μετακινήσετε τίποτα για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό σημείο εστίασης. Ο κανόνας των τρίτων βοηθά στη δημιουργία οπτικής απήχησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ευθυγραμμίσετε τον ορίζοντα με μία από τις τεμνόμενες γραμμές. Αποφύγετε να τοποθετείτε τον ορίζοντα στη μέση του κάδρου κατά τη λήψη τοπίων. Συνήθως, η τοποθέτηση του ορίζοντα στην κατώτατη γραμμή είναι καλύτερο να μεταφέρει την απεραντοσύνη του ουρανού.

  Άλλα στοιχεία στη φωτογραφία (για παράδειγμα, ένα δέντρο ή ένα σπίτι) μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε ένα από τα τέσσερα σημεία τομής.

  Πορτρέτα

  Ενώ τα περισσότερα πορτρέτα κρατούν το θέμα στη μέση του κάδρου, μπορείτε να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα πορτρέτα τοποθετώντας το θέμα σας μακριά από το κέντρο. Τα μάτια είναι πάντα ενδιαφέροντα σημεία ενδιαφέροντος, επομένως θα πρέπει να τα τοποθετήσετε κατά μήκος των διασταυρώσεων των πλεγμάτων.

    Γιατί η Amazon έκανε επιστροφή χρημάτων σε δωροκάρτα αντί για πιστωτική κάρτα;

  Επίσης, προσπαθήστε να ευθυγραμμίσετε τον άξονα του σώματος ενός ατόμου κατά μήκος μιας από τις κάθετες γραμμές πλέγματος. Χρησιμοποιήστε την κατεύθυνση της ματιάς για να τοποθετήσετε το άτομο στη δεξιά ή στην αριστερή κάθετη γραμμή.

  Πότε να μην χρησιμοποιείτε τον κανόνα των τρίτων

  Ο κανόνας των τρίτων επηρεάζει τη φυσική κίνηση των ματιών μας. Μπορεί να είναι μια προεπιλεγμένη μέθοδος και θα το κάνετε ακριβώς καθώς γίνεστε καλύτεροι στη φωτογραφία. Αλλά να θυμάστε ότι η σκηνή πρέπει να υπαγορεύει τη σύνθεση και όχι το αντίστροφο.

  Αυτοί δεν είναι σκληροί και γρήγοροι κανόνες, αλλά θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του κανόνα των τρίτων.

  1. Όταν θέλετε να γεμίσετε το πλαίσιο

  Η πιο κοινή εναλλακτική στον κανόνα των τρίτων είναι η τοποθέτηση του εστιακού σημείου μιας φωτογραφίας στο κέντρο. Οι συμμετρικές φωτογραφίες όπως τα πορτρέτα, για παράδειγμα, χρειάζονται άμεση και άμεση εστίαση στο κύριο θέμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να γεμίσετε με ασφάλεια το πλαίσιο με το αντικείμενο σας στο νεκρό σημείο.

  Ορισμένες φωτογραφίες, όπως η αρχιτεκτονική ή ένα μέρος ενός κτιρίου με επαναλαμβανόμενο μοτίβο, μπορεί να έχουν περισσότερα από ένα σημεία εστίασης. Μπορείτε να αγνοήσετε τον κανόνα των τρίτων εάν μερικά από αυτά βρίσκονται στις τεμνόμενες γραμμές.

  2. Για Instagram Worthy Square Photos

  Το να κεντράρετε ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο νεκρό κέντρο της φωτογραφίας λειτουργεί καλά για τετράγωνες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, το στοιχείο βρίσκεται σε ίση απόσταση και από τις τέσσερις γωνίες, δημιουργώντας συμμετρία.

  3. Σε Φωτογραφίες με απασχολημένο φόντο

  Μπορείτε να παραβιάσετε τον κανόνα των τρίτων όταν το φόντο της φωτογραφίας σας είναι απασχολημένο. Για παράδειγμα, ένα χωράφι με λουλούδια ή ένα πλήθος σε μια έκθεση. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό βάθος πεδίου και επικεντρώστε το κύριο αντικείμενο της προσοχής.

  4. Όταν οι κορυφαίες γραμμές λειτουργούν καλύτερα

  Οι κορυφαίες γραμμές είναι μια άλλη τεχνική σύνθεσης. Σε αυτή τη φωτογραφία, ένα κομμάτι οδηγεί τα μάτια του θεατή σε ένα μακρινό σημείο από το κέντρο του κάδρου. Το βλέμμα σας δεν θα ταξίδευε με το γρασίδι και τα δέντρα προς το σπίτι σε απόσταση, αν είχατε χρησιμοποιήσει τον κανόνα των τρίτων για να τραβήξετε τη φωτογραφία.

  Αν κοιτάξετε τα πάντα πίσω από ένα πλέγμα μπορεί να αφήσει τον κανόνα των τρίτων στη μυϊκή σας μνήμη. Προσπαθήστε όμως πάντα να ξεσπάτε και να δοκιμάζετε διαφορετικές συνθέσεις. Η ιδέα πίσω από τη φωτογραφία θριαμβεύει πάνω από οτιδήποτε άλλο – ο κανόνας των τρίτων δεν θα λειτουργήσει εάν η ιστορία στη φωτογραφία είναι αδύναμη.