Πώς να χρησιμοποιήσετε πολλές εξωτερικές οθόνες στο Ubuntu

Όπως σε κάθε λειτουργικό σύστημα, η χρήση μιας δεύτερης οθόνης στο Linux μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί ενώ εργάζεστε ή να βυθιστείτε πιο βαθιά σε εικονικούς κόσμους ενώ παίζετε παιχνίδια.
Η προσθήκη μιας δεύτερης οθόνης μπορεί να ακούγεται περίπλοκη, αλλά η ρύθμιση πολλαπλών εξωτερικών οθονών στο Ubuntu είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
Πίνακας περιεχομένων
Προϋπόθεση: Επιλογή οθόνης
Αρχικά, θα χρειαστεί να έχετε τουλάχιστον μία εξωτερική οθόνη έτοιμη για χρήση. Εάν έχετε μια παλαιότερη οθόνη που μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο VGA και το σύστημά σας διαθέτει μόνο θύρες HDMI, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα για να τη συνδέσετε.
Εάν χρησιμοποιείτε ήδη μια εξωτερική οθόνη και θέλετε μια καλύτερη εμπειρία, προσπαθήστε να αποκτήσετε μια δεύτερη εξωτερική οθόνη που έχει το ίδιο μέγεθος με την άλλη. Στην ιδανική περίπτωση, σκεφτείτε να αγοράσετε το ίδιο μοντέλο. Με αυτόν τον τρόπο, όταν τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο, το ποντίκι δεν θα “πηδά” καθώς μετακινείτε τον κέρσορα από τη μια οθόνη στην άλλη και η ποιότητα και η ευκρίνεια της εικόνας θα είναι πολύ πιο συνεπείς.
Διαμόρφωση της εξωτερικής σας οθόνης στο Ubuntu
Μόλις έχετε έτοιμο το υλικό, ενεργοποιήστε το σύστημά σας. Μετά την εκκίνηση της επιφάνειας εργασίας, συνδέστε τις πρόσθετες οθόνες σας. Το Ubuntu θα προσπαθήσει να διαμορφώσει αυτόματα τις νέες οθόνες.
Ενώ το Ubuntu θα πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει την καλύτερη ανάλυση, πιθανότατα δεν θα εντοπίσει ποια οθόνη βρίσκεται στα αριστερά και ποια στα δεξιά. Για να το αλλάξετε αυτό, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και να κάνετε κλικ στο Οθόνες. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας και να κάνετε κλικ στις Ρυθμίσεις εμφάνισης.
Εδώ μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των οθονών σας. Η περιοχή στο πάνω μισό αυτού του παραθύρου σάς επιτρέπει να αναδιατάξετε τις οθόνες έτσι ώστε το Ubuntu να γνωρίζει ποια βρίσκεται πού. Κάνοντας κλικ σε κάθε ένα θα εμφανιστεί ένα μικρό πλαίσιο πληροφοριών στη γωνία ή στο κάτω μέρος της επιλεγμένης οθόνης.
Εάν κάνετε κλικ στην οθόνη που το Ubuntu πιστεύει ότι βρίσκεται στα δεξιά, αλλά το μικρό πλαίσιο πληροφοριών εμφανίζεται στην αριστερή σας οθόνη, τότε πρέπει να σύρετε αυτήν την οθόνη στα αριστερά της μη επιλεγμένης οθόνης.
Πατήστε Εφαρμογή και το Ubuntu θα πρέπει τώρα να γνωρίζει ποια οθόνη είναι τοποθετημένη. Για να επιλέξετε ένα από αυτά ως κύρια οθόνη, κάντε κλικ στην Κύρια οθόνη και από το αναπτυσσόμενο μενού επιλέξτε την οθόνη που θέλετε να ορίσετε ως κύρια οθόνη και κάντε κλικ στο Εφαρμογή.
Εάν έχετε μια τέτοια ρύθμιση, μπορείτε επίσης να κάνετε τις οθόνες να χρησιμοποιούν κατακόρυφο προσανατολισμό αντί για τον τυπικό οριζόντιο προσανατολισμό και μπορείτε επίσης να έχετε οθόνες η μία πάνω και κάτω από την άλλη και όχι μόνο αριστερά και δεξιά.
Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε μια εξωτερική οθόνη από αυτήν που περιλαμβάνεται στον φορητό υπολογιστή σας, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε την εσωτερική σας οθόνη και να την απενεργοποιήσετε, έτσι ώστε το τσιπ γραφικών να μην χρειάζεται να σπαταλήσει πόρους για να πιέσει pixel στην εσωτερική σας οθόνη.
Κάντε κλικ στο Single Display και από τη λίστα των οθονών επιλέξτε την οθόνη που θέλετε να εκτελείται ως μοναδική οθόνη και πατήστε Εφαρμογή.
Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν έχετε ιδιόκτητα προγράμματα οδήγησης
Εάν δεν χρησιμοποιείτε γραφικά Intel ή εκδόσεις ανοιχτού κώδικα των προγραμμάτων οδήγησης γραφικών NVIDIA ή AMD, τότε μπορεί (ή όχι αν είστε τυχεροί!) να έχετε προβλήματα με τη χρήση του εργαλείου του Ubuntu για τη διαχείριση οθονών. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στο βοηθητικό πρόγραμμα διαμόρφωσης του ιδιόκτητου προγράμματος οδήγησης γραφικών και να κάνετε εκεί τις απαραίτητες αλλαγές.
Η ιδέα είναι ουσιαστικά η ίδια, αλλά η πραγματοποίηση των αλλαγών εξαρτάται από το πώς το βοηθητικό πρόγραμμα σας παρουσιάζει τις επιλογές. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επιλογές για το Ubuntu, όπως το πού να τοποθετήσετε τη γραμμή εκκίνησης, θα πρέπει να γίνουν στο εργαλείο διαμόρφωσης του Ubuntu. Απλώς θα πρέπει να αποφύγετε να μπερδεύετε με οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις οθόνης κατά τη χρήση της.
Πιθανά ζητήματα και πώς να τα λύσετε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διαμόρφωση πρόσθετων οθονών. Το μόνο ζήτημα που μπορεί να συναντήσετε ποτέ είναι ότι η υποστήριξη HiDPI δεν είναι εντελώς πλήρης. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα με ενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις HiDPI (όπως σε MacBook Pro Retina), τότε θα εφαρμοστούν οι ίδιες ρυθμίσεις για τυχόν πρόσθετες οθόνες. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα σε αυτές τις οθόνες θα φαίνονται τεράστια.
Άλλα χειρότερα σενάρια που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε είναι θολό κείμενο ή κενές οθόνες. Μια εύκολη λύση στο πρόβλημα του θολού κειμένου στο Linux θα ήταν να πειράζετε τις ρυθμίσεις κλιμάκωσης HiDPI και να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς.
Για να αντιμετωπίσετε κενές οθόνες ή ζητήματα που σχετίζονται με τον ρυθμό ανανέωσης, η λύση θα πρέπει να είναι η εκκαθάριση και η επανεγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης της κάρτας γραφικών. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το σκίσιμο της οθόνης, μπορείτε επίσης να το διορθώσετε με πολλούς τρόπους.
Η εγκατάσταση πολλαπλών οθονών στο Ubuntu είναι εύκολη
Η χρήση πολλαπλών οθονών στο Ubuntu είναι πολύ απλή. Πολλά εντοπίζονται ήδη αυτόματα και το εργαλείο διαμόρφωσης που συνοδεύει το Ubuntu είναι απλό, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις.
Αν θέλετε λοιπόν να το κάνετε, προχωρήστε! Είναι όσο πιο εύκολο γίνεται. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε συχνά ζητήματα που σχετίζονται με την οθόνη, τότε ίσως είναι συνετό να μεταβείτε σε διαφορετικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.