Πώς να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα φωτάκια: 8 τρόποι

Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που έχουν ακριβώς το σωστό μήκος για το σπίτι σας. Αυτοί οι οδηγοί βίντεο, οι συμβουλές και τα έργα θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα εορταστικό σόου φωτός που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους γείτονές σας.

1. Χριστουγεννιάτικο φωτιστικό κατά παραγγελία

Όταν θέλετε να περιγράψετε μέρη του σπιτιού σας με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τι γίνεται αν τα κορδόνια είναι πολύ μακριά για τις διαστάσεις του σπιτιού σας; Σε αυτήν την περίπτωση, για ένα προσεγμένο φινίρισμα, θα θελήσετε να κοντύνουν τα φώτα των διακοπών σας για να έχετε μια ακριβή εφαρμογή.

Ο κύριος ηλεκτρολόγος Sparky Izzy προσφέρει πλήθος γνώσεων σε αυτόν τον οδηγό βίντεο για τη διαδικασία προσαρμογής των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων σας. Συμβουλεύει να αγοράζετε σκέλη χωρίς να έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες—γνωστές ως γραμμές φωτισμού άδειας πρίζας. Τοποθετήστε τα στο σπίτι που θέλετε και μετά κόψτε την περίσσεια. Προσθέστε ένα αρσενικό βύσμα στο άκρο του κλώνου, για να το συνδέσετε σε ένα θηλυκό βύσμα ενός τυπικού καλωδίου άλματος στην τροφοδοσία — ή ακόμα και μια άλλη φωτεινή χορδή αν η πρώτη ήταν πολύ μικρή.

Στη συνέχεια, μπορείτε να βιδώσετε τους λαμπτήρες σωστού μεγέθους για τις υποδοχές στις χορδές, συνήθως C7 ή C9, πριν τις εγκαταστήσετε στο εξωτερικό του σπιτιού σας. Ο Sparky Izzy χρησιμοποιεί ζεστή κόλλα για να κολλήσει σταθερά τις πρίζες του σε τοίχους από τούβλα. λέει ότι θα μείνουν ξύπνιοι για όλη την περίοδο των διακοπών, αλλά αφαιρούνται εύκολα με ελάχιστη έως καθόλου ζημιά.

  Η ανταγωνιστική έρευνα είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε με το Semrush

Άλλες χρήσιμες συμβουλές περιλαμβάνουν την προσθήκη ετικετών στις ελαφριές χορδές για να δείξουν πού πρέπει να ταιριάζουν σε βασικά σημεία του σπιτιού, όπως η κορυφή της οροφής, καθιστώντας ευκολότερη την επανεγκατάστασή τους την επόμενη εορταστική περίοδο.

2. Προσαρμοσμένα σκέλη φωτός για υδρορροές βροχής

Το Lawn Care Nut γνωρίζει πολλά για γκαζόν, αλλά και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια! Σε αυτό το βίντεο δείχνει πώς να κόβετε προσαρμοσμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια για υδρορροές για να περιγράψετε τη γραμμή της οροφής σας. Όπως ο Sparky Izzy, προτιμά να χρησιμοποιεί άδειο καλώδιο φωτισμού και μετά να βιδώνει τους λαμπτήρες LED Χριστουγέννων αργότερα.

Σε αυτό το βίντεο, δείχνει πώς να στερεώνετε τα φωτιστικά σας σε υδρορροές με πλαστικά κλιπ Elite που περιστρέφονται γύρω από τους λαμπτήρες και τους ασφαλίζουν σταθερά. Πρώτα, μετράει το λούκι και στη συνέχεια κόβει το ελαφρύ σκέλος στο ακριβές μήκος για να ταιριάζει, για ένα τακτοποιημένο φινίρισμα. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να κόψετε το σύρμα υπό γωνία για να αποτρέψετε το νερό της βροχής να εισχωρήσει εκεί όταν συνδέετε ένα αρσενικό βύσμα στο άκρο του κλώνου.

3. Λαμπτήρες C7 εναντίον C9

Δύο από τους πιο δημοφιλείς τύπους λαμπτήρων για προσαρμοσμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια είναι οι C9 και C7, αλλά ποια είναι η διαφορά; Ο Eric from Christmas Lights Etc τα εξηγεί όλα σε αυτή τη σύγκριση. Εξετάζει βασικές πτυχές όπως το σχήμα (το “C” σημαίνει το σχήμα κεριού) και το μέγεθος.

Οι μικρότεροι λαμπτήρες C7 χρησιμοποιούνται συνήθως για υπαίθριους θάμνους και θάμνους ή μικρότερες κατοικίες, καθώς δεν είναι πολύ μεγάλοι. Οι μεγαλύτεροι λαμπτήρες C9 χρησιμοποιούνται συνήθως για φωτισμό γραμμών στέγης, ψηλών δέντρων ή διαδρόμων.

Οι λαμπτήρες έχουν επίσης βάσεις με βίδες διαφορετικού μεγέθους: E12 για τους λαμπτήρες C7, E17 για C9. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τις υποδοχές κορδονιού στις χριστουγεννιάτικες γραμμές φωτιστικών προσαρμοσμένου μήκους.

4. Ελέγξτε τα Χριστουγεννιάτικα Φώτα με ένα Raspberry Pi

Για μια πραγματικά εντυπωσιακή έκθεση φωτός σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας με μια πλακέτα μικροελεγκτή ή έναν υπολογιστή μονής πλακέτας. Μια δημοφιλής επιλογή για το σκοπό αυτό είναι το Raspberry Pi, το οποίο διατίθεται σε μια σειρά μοντέλων.

  Χρησιμοποιήστε το μονοφωνικό κανάλι ήχου για καλύτερο ήχο όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό

Εδώ, ο Tom από το Tom’s Tech Show εξηγεί πώς να ελέγχετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας με ένα Raspberry Pi. Ενώ θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις ακίδες GPIO του Pi, ο Tom συνδέει το Pi μέσω ενός καλωδίου USB σε μια πλακέτα ρελέ που μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί μεμονωμένες χορδές φωτός – χρησιμοποιεί ξεχωριστά σκέλη για λευκό, κόκκινο, πράσινο και μπλε. Οι χρήσιμοι σύνδεσμοι κάτω από το βίντεο περιλαμβάνουν ένα διάγραμμα καλωδίωσης και όλο τον κώδικα του υπολογιστή στο Bitbucket.

5. Χριστουγεννιάτικο Φωτιστικό Σόου με Διευθυνσιοδοτούμενες χορδές LED RGB

Μια εναλλακτική λύση στη χρήση τυπικών λαμπτήρων για χριστουγεννιάτικο φωτισμό εξωτερικού χώρου είναι η χρήση χορδών ή λωρίδων από διευθυνσιοδοτούμενα LED RGB που μπορούν να ανάβουν σε οποιοδήποτε χρώμα. Σε αυτό το έργο, από το Geek Den, μια πλακέτα μικροελεγκτή Arduino προγραμματίζεται χρησιμοποιώντας το Βιβλιοθήκη FastLED για τον έλεγχο χορδών φωτός LED που καλύπτουν τα περιγράμματα ενός σπιτιού.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED RGB είναι ότι διευκολύνουν την καλωδίωση ενός σπιτιού για μια πολύχρωμη επίδειξη φωτός: χρειάζεστε μόνο μονόκλωνα φώτα RGB αντί να χρειάζεται να προσθέσετε τρία (κόκκινα, πράσινα, μπλε) ή τέσσερα (με λευκά) μονόχρωμα σκέλη για να καλύπτουν κάθε περιοχή.

6. Color Wash Your Home

Μια εναλλακτική λύση στις συνηθισμένες σειρές χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων είναι η χρήση λωρίδων LED RGB με δυνατότητα διευθυνσιοδότησης που μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε μήκος, απλά κάνοντας μια φέτα ανάμεσα σε οποιαδήποτε δύο LED στη λωρίδα.

Σε αυτό το παράδειγμα, έχουν τοποθετηθεί λωρίδες LED RGB κατά μήκος της κάτω πλευράς της γραμμής οροφής. Είναι τόσο φωτεινά που ξεπλένουν τους τοίχους από κάτω, δημιουργώντας ένα κινούμενο εφέ downlighting. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται μια εφαρμογή smartphone για τον έλεγχο των φώτων, αλλά μπορείτε επίσης να συνδέσετε τυπικές διευθυνσιοδοτούμενες λωρίδες LED RGB σε έναν μικροελεγκτή ή έναν υπολογιστή μονής πλακέτας και να κωδικοποιήσετε τα δικά σας προσαρμοσμένα κινούμενα σχέδια.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Κέντρο Ελέγχου στο iPhone ή το iPad σας

7. Χριστουγεννιάτικο Φωτιστικό Σόου με χαρτογράφηση προβολής

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα μπορούσατε να βελτιώσετε τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό σας μεταδίδοντας κινούμενες σκηνές στους τοίχους του σπιτιού σας με έναν προβολέα. Ένας ισχυρός προβολέας “μικρής βολής” χρησιμοποιείται συνήθως από περίπου 20 έως 30 πόδια μακριά για να καλύψει ολόκληρο το μπροστινό μέρος ενός σπιτιού.

Ωστόσο, αντί να προβάλλετε απλώς μια τυπική ταινία ή σκηνή κινουμένων σχεδίων, μπορείτε να την κάνετε να φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακή με τη “χαρτογράφηση προβολής”. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει μικροαλλαγές κινούμενων εικόνων ή βίντεο έτσι ώστε να αντιστοιχίζονται σε πραγματικά φυσικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως πόρτες και παράθυρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε οθόνες ή φύλλα για να κάνετε τις προβολές να φαίνονται πιο ζωντανές.

8. Συγχρονίστε τα Χριστουγεννιάτικα Φώτα με τη μουσική

Το απόλυτο βήμα είναι να συγχρονίσετε τα προσαρμοσμένα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας με τη μουσική. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζετε.

Λογισμικό αλληλουχίας που εκτελείται σε υπολογιστή—όπως Vixen, Light-O-Rama ή xLights—ελέγχει τις φωτεινές συμβολοσειρές. Πρώτα, πείτε στο λογισμικό το σχήμα του σπιτιού σας και πού βρίσκονται τα φώτα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα προγραμματίσετε κατά μήκος μιας γραμμής χρόνου, συγχρονίζοντας τα εφέ φωτισμού με βασικά σημεία στο μουσικό κομμάτι που έχετε επιλέξει.

Για τον καλύτερο έλεγχο και τα καλύτερα εφέ, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε λυχνίες RGB με δυνατότητα διεύθυνσης, όπου κάθε pixel μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ή περισσότεροι υπολογιστές μονής πλακέτας ή μικροελεγκτές συνδέονται μεταξύ των φώτων και του κύριου υπολογιστή.

Δημιουργήστε τα δικά σας προσαρμοσμένα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Τώρα ξέρετε τα βασικά, μπορείτε να προχωρήσετε και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε το δικό σας προσαρμοσμένο χριστουγεννιάτικο φωτιστικό σόου για το σπίτι σας. Όποιες μεθόδους και να επιλέξετε, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο θα περίμενε κανείς και μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι θεαματικό για τις γιορτές.