Πώς να φτιάξετε έναν DIY ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού

Είτε έχετε δεξαμενή νερού για τον κήπο, την πισίνα ή το νοικοκυριό σας, ένας ασύρματος συναγερμός στάθμης νερού μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία. Μάθετε πώς να δημιουργείτε έναν ασύρματο συναγερμό DIY που μπορείτε να προσαρμόσετε για τις ανάγκες σας.

Γιατί να δημιουργήσετε έναν ασύρματο συναγερμό στάθμης δεξαμενής νερού/αλατιού;

Προηγουμένως μοιραστήκαμε ένα έργο DIY για την κατασκευή ενός αισθητήρα στάθμης νερού με έναν αισθητήρα υπερήχων για το Home Assistant. Η συσκευή που κατασκευάσαμε είναι μια ενιαία μονάδα συνδεδεμένη μέσω καλωδίων και άμεσης παροχής ρεύματος. Για να λειτουργήσει απαιτείται εγκατάσταση λογισμικού Home Assistant.

Ωστόσο, αυτό που πρόκειται να κατασκευάσουμε σήμερα αποτελείται από μια μονάδα πομπού και μια μονάδα δέκτη που επικοινωνούν μεταξύ τους και μεταδίδουν τα δεδομένα ασύρματα για να σας δείξουν τη στάθμη του νερού ή του αλατιού σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δεν απαιτεί το Home Assistant να λειτουργεί ή να δείχνει το επίπεδο, αν και μπορείτε εύκολα να το ενσωματώσετε με το Home Assistant εάν απαιτείται.

Κατασκευάζοντας έναν ασύρματο δείκτη στάθμης δεξαμενής νερού, μπορείτε να ξεπεράσετε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τους ενσύρματους συναγερμούς:

 • Είναι πιο εύκολο να το εγκαταστήσετε καθώς δεν χρειάζεται να περάσετε καλώδια μέσα ή κατά μήκος των τοίχων ή της οροφής.
 • Μπορείτε να κατασκευάσετε έναν πομπό, να τον τοποθετήσετε στη δεξαμενή και στη συνέχεια να δημιουργήσετε δύο ή περισσότερους δέκτες και να τους εγκαταστήσετε χωρίς καμία ταλαιπωρία σε πολλές τοποθεσίες με βάση τις ανάγκες σας.
 • Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καλώδια, δεν χρειάζεται να ελέγχετε συχνά τη φθορά.
 • Η χρήση χωρίς καλώδια εξοικονομεί επιπλέον χρήματα.
 • Μπορείτε να τοποθετήσετε τον δέκτη σε οποιαδήποτε τοποθεσία και όχι περιορισμένη όπως στην περίπτωση των ενσύρματων συναγερμών/ενδείξεων στάθμης νερού.
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής τάσης ή απώλειας ρεύματος (κίνδυνος ηλεκτροπληξίας).
  Ομίχλη εναντίον Cloud Computing: Διαφορές και ομοιότητες

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα στοιχεία για να δημιουργήσετε έναν συναγερμό με αισθητήρα στάθμης νερού DIY.

 • Μικροελεγκτής ESP8266, όπως NodeMCU ή D1 Mini
 • Μονάδα ασύρματου πομπού και δέκτη 433 MHz — αγοράστε ένα ή φτιάξτε το δικό σας χρησιμοποιώντας IC αποκωδικοποιητή κωδικοποιητή HT12E/HT12D και μονάδες κυκλώματος πομπού και δέκτη 433 MHz
 • Breadboard ή PCB (πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος)
 • Καλώδια βραχυκυκλωτήρα
 • Ηλεκτρονικά εξαρτήματα (ανατρέξτε στα διαγράμματα κυκλώματος για περισσότερες λεπτομέρειες)
 • Κολλητήρι και κολλητήρι
 • Κατσαβίδι και πένσα
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου 4,2 V για κύκλωμα πομπού

Βήμα 1: Σχεδιασμός κυκλώματος για τον ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού

Ανατρέξτε στα παρακάτω διαγράμματα κυκλώματος και φωτογραφίες για να συνδέσετε ή να κολλήσετε όλα τα απαιτούμενα εξαρτήματα. Ελέγξτε ξανά το διάγραμμα κυκλώματος και τις συνδέσεις σας με τα εξαρτήματα στην πλακέτα ψωμιού ή στην πλακέτα PCB για τυχόν σφάλματα ή συνδέσεις που λείπουν προτού προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Διάγραμμα κυκλώματος δέκτη στάθμης δεξαμενής νερού 433 MHz:

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα δέκτη στάθμης δεξαμενής νερού 433 MHz που είναι κατασκευασμένο σε μια πλακέτα ψωμιού:

Διάγραμμα κυκλώματος πομπού στάθμης δεξαμενής νερού 433 MHz:

Το κύκλωμα πομπού στάθμης δεξαμενής νερού 433 MHz χτισμένο σε μια πλακέτα ψησίματος:

Στο κύκλωμα πομπού, μπορείτε να συνδέσετε τέσσερις πλωτηροδιακόπτες (συνδέστε το κοινό καλώδιο σε όλους τους πλωτηροδιακόπτες και μετά τα καλώδια δεδομένων) και να τους τοποθετήσετε στη δεξαμενή νερού σας όπως φαίνεται στο διάγραμμα κυκλώματος πομπού. Μόλις η στάθμη του νερού φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ο πλωτηροδιακόπτης θα ενεργοποιηθεί και θα στείλει ένα υψηλό σήμα στη μονάδα του δέκτη, η οποία στη συνέχεια θα ανάψει το αντίστοιχο LED.

  Πώς να αφαιρέσετε οποιαδήποτε έξυπνη οικιακή συσκευή από την εφαρμογή Amazon Alexa

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μεταλλικές λωρίδες και να τις επικολλήσετε στην εσωτερική επιφάνεια της δεξαμενής νερού αντί για πλωτηροδιακόπτες. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε αυτό το νερό για πόσιμο, χρησιμοποιήστε πλωτηροδιακόπτες ή κατασκευάστε τον υπερηχητικό αισθητήρα στάθμης νερού.

Βήμα 2: Ελέγξτε τον ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού

Πριν εγκαταστήσετε τον ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού, είναι σημαντικό να τον δοκιμάσετε διεξοδικά και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως προβλέπεται. Πάρτε έναν άδειο κάδο και τοποθετήστε όλους τους πλωτηροδιακόπτες μέσα στη δεξαμενή. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα μεταξύ τους, όπως φαίνεται στο διάγραμμα κυκλώματος πομπού.

Στη συνέχεια, συνδέστε την πηγή ρεύματος στις μονάδες πομπού και δέκτη. Ξεκινήστε να γεμίζετε τη δεξαμενή με νερό. Καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει, ο πρώτος πλωτηροδιακόπτης θα πρέπει να ανάψει και θα πρέπει να δείτε ένα LED να αρχίζει να ανάβει στη μονάδα δέκτη. Ομοίως, όλα τα LED θα πρέπει να ανάβουν μόλις άλλοι πλωτηροδιακόπτες αρχίσουν να επιπλέουν στο νερό (καθώς ανεβαίνει η στάθμη του νερού).

Στη συνέχεια, θα πρέπει να απομακρύνετε τις μονάδες δέκτη και πομπού η μία από την άλλη και να ελέγξετε την εμβέλεια στην οποία μπορούν να επικοινωνούν μέσα στις εγκαταστάσεις σας. Βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα ελήφθησαν με επιτυχία και ότι οι λυχνίες LED ανάβουν/σβήνουν με βάση τα μεταδιδόμενα δεδομένα.

Εάν χρειάζεστε επιπλέον εμβέλεια, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε την κεραία (εάν συνοδεύεται από τη μονάδα ή μπορείτε να αγοράσετε μια ξεχωριστή κεραία και για τις μονάδες πομπού και δέκτη).

Βήμα 3: Εγκαταστήστε τον ασύρματο συναγερμό στάθμης νερού στη δεξαμενή

Μόλις είστε ικανοποιημένοι με τη δοκιμή, μπορείτε να προχωρήσετε και να εγκαταστήσετε τον ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μονάδα πομπού έξω από τη δεξαμενή νερού σε ένα ασφαλές κουτί, κατά προτίμηση ένα πλαστικό δοχείο ή θήκη με εκτύπωση 3D σφραγισμένη με σιλικόνη για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

  13 καλύτερες πλατφόρμες επικοινωνίας εργαζομένων το 2022

Βήμα 4: Σύζευξη με το Home Assistant για αυτοματισμό

Επιπλέον, μπορείτε να συνδέσετε έναν μικροελεγκτή NodeMCU ή D1 Mini στο κύκλωμα του δέκτη και να κάνετε έξυπνο το ασύρματο σύστημα δεξαμενής νερού σας. Συνδυάζοντας το κύκλωμα με το Home Assistant, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτοματισμούς, όπως να απενεργοποιήσετε την αντλία νερού μόλις η στάθμη του νερού φτάσει στο 100% και αντίστροφα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έναν αυτοματισμό για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο smartphone σας σχετικά με την κατάσταση της στάθμης του νερού στις δεξαμενές σας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επεκτείνετε το κύκλωμα του δέκτη με ένα NodeMCU ή D1 Mini, όπως φαίνεται στο διάγραμμα κυκλώματος παρακάτω. Στη συνέχεια, μεταγλωττίστε/φλασάρετε τον παρακάτω κώδικα χρησιμοποιώντας το ESPHome.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο κωδικοποίησης στο ESPHome, μεταγλώττιση υλικολογισμικού και φλας στο NodeMCU ή το D1 Mini, ανατρέξτε στον οδηγό μας για το πώς να φτιάξετε ένα ασύρματο κουδούνι πόρτας με το Home Assistant.

Φροντίστε να επικολλήσετε τον κωδικό κάτω από το captive_portal:

 captive_portal:
web_server:
  port: 80
binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin: GPIO16
    name: "100% Water - Tank Full"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO14
    name: "75% Water"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO12
    name: "50% Water"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO13
    name: "25% Water"
    device_class: motion

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη διεύθυνση IP του NodeMCU ή του D1 Mini (αφού συνδεθεί στο δίκτυο Wi-Fi και στο Home Assistant) για να δείτε την κατάσταση.

Εξοικονομήστε νερό και ενέργεια με έναν DIY ασύρματο συναγερμό δεξαμενής νερού

Η κατασκευή του δικού σας ασύρματου συναγερμού δεξαμενής νερού DIY είναι ένα ανταποδοτικό και οικονομικά αποδοτικό έργο. Το έργο, εάν αναπτυχθεί, μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία εξοικονομώντας σπατάλη νερού, ενέργεια και χρήματα. Σε αντίθεση με τους ενσύρματους συναγερμούς δεξαμενής νερού, αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί εύκολα και είναι ο καταλληλότερος για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με την καλωδίωση γύρω από τις εγκαταστάσεις τους.