Πώς να φροντίσετε τη μη αφαιρούμενη μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν πλέον μη αντικαταστάσιμες μπαταρίες, ανεξάρτητα από το αν είναι MacBook, υπολογιστές Windows 11 ή Chromebook. Όποια και αν είναι η τιμή ή η πλατφόρμα, οι μη αφαιρούμενες μπαταρίες είναι ο κανόνας.

Από ορισμένες απόψεις, αυτό είναι καλό. Αυτοί οι φορητοί υπολογιστές είναι πιο λεπτοί και κομψοί από ποτέ, και με επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης και σχέδια χωρίς ανεμιστήρα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή των πιο ογκωδών ομολόγων τους.

Αλλά δίνει επίσης στον φορητό υπολογιστή περιορισμένη διάρκεια ζωής, με την προοπτική ότι η μπαταρία μπορεί να σβήσει ακόμα και όταν το υπόλοιπο υλικό είναι ακόμα δυνατό. Τι προφυλάξεις πρέπει να λάβετε λοιπόν για να διασφαλίσετε ότι η ενσωματωμένη μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο;

Μην αφήνετε το φορητό υπολογιστή να ζεσταίνεται πολύ

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή είναι η θερμοκρασία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερη ανησυχία.

Όχι μόνο λειτουργούν οι συνθήκες περιβάλλοντος, αλλά και η θερμότητα παράγεται φυσικά από τον επεξεργαστή και άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή. Επιπλέον, το να αφήνετε το φορητό υπολογιστή σας στο αυτοκίνητό σας μια ζεστή μέρα είναι πολύ κακό.

Πίστωση εικόνας: Chris Waits/Flickr

Συχνά συνιστάται στους χρήστες να αφαιρούν τις μπαταρίες από τους φορητούς υπολογιστές τους όταν παίζουν παιχνίδια προηγμένης τεχνολογίας, επεξεργάζονται βίντεο ή εκτελούν οποιεσδήποτε άλλες εργασίες που απαιτούν μεγάλους πόρους. Ωστόσο, ενώ μερικοί φορητοί υπολογιστές παιχνιδιών εξακολουθούν να προσφέρουν αφαιρούμενες μπαταρίες, αυτή η επιλογή απλά δεν είναι διαθέσιμη για τους περισσότερους χρήστες.

  Πώς να εγγραφείτε στην Εταιρεία Υψηλού IQ Mensa: Ένας οδηγός

Κατά κάποιο τρόπο, δεν έχει μεγάλη σημασία. Τα σύγχρονα chipset είναι σχεδιασμένα να παράγουν λιγότερη θερμότητα και οι φορητοί υπολογιστές MacBook Air δεν έχουν καθόλου ανεμιστήρες χάρη στην αποτελεσματικότητα του Apple Silicon.

Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί γύρω από τον φορητό υπολογιστή σας, διατηρώντας τις οπές εξαερισμού καθαρές και χωρίς να τον ακουμπάτε σε ένα μαξιλάρι. Προσπαθήστε να το διατηρήσετε κάτω από τους 95 βαθμούς Φαρενάιτ (35 βαθμούς Κελσίου). Εάν χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή στο κρεβάτι, μια βάση είναι ένας καλός τρόπος για να το διατηρήσετε δροσερό.

Φόρτιση και αποφόρτιση της μπαταρίας

Πίστωση εικόνας: James West/Flickr

Μια συνηθισμένη ερώτηση είναι εάν πρέπει να έχετε τον φορητό υπολογιστή σας συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα.

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών προτείνουν γενικά μικτή χρήση—μπορείτε να το έχετε συνδεδεμένο πολλές φορές, αλλά είναι καλό να το αποσυνδέετε από την μπαταρία κάθε φορά και να το αφήνετε να λειτουργεί στο 40% περίπου.

Οι μπαταρίες δεν μπορούν να υπερφορτιστούν, επομένως δεν θα καταστραφούν άμεσα, αλλά η διατήρησή τους φορτισμένες στο 100% τις καταπονεί και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Για να μετριαστεί αυτό, τα Windows 11 διαθέτουν μια λειτουργία Έξυπνης φόρτισης και το macOS έχει Βελτιστοποιημένη φόρτιση μπαταρίας που θα διατηρήσει τη φόρτιση της μπαταρίας περίπου στο 80% μέχρι να πιστέψει ότι χρειάζεστε συμπλήρωση της υπόλοιπης μπαταρίας.

Αξίζει να το διατηρήσετε ενεργοποιημένο, αλλά σημειώστε ότι η επιλογή των Windows 11 απαιτεί από κάθε κατασκευαστή να την εφαρμόσει, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι διαθέσιμη στον υπολογιστή σας.

Μην αφήνετε την μπαταρία να εξαντληθεί

Εάν χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας χωρίς μπαταρία, θα πρέπει ιδανικά να αποφύγετε την πλήρη αποφόρτισή του —ή ακόμα και να πέσετε κάτω από περίπου 20%— τακτικά.

  Διορθώστε το πρόβλημα που δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος η οθόνη που είναι προσαρτημένη στην επιφάνεια εργασίας GPU NVIDIA

Δοκιμές από batteryuniversity.com δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου 600 πλήρεις αποφορτίσεις για να μειωθεί η χωρητικότητα της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή στο 70%. Συγκριτικά, αν εκμεταλλευτείτε την μπαταρία μόνο στο 50% περίπου πριν τη φορτίσετε, θα έχετε πάνω από 1500 αποφορτίσεις πριν μειωθεί η διάρκεια ζωής της στο ίδιο επίπεδο.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι κατασκευαστές συνιστούν να εκτελείτε πλήρη αποφόρτιση κάθε λίγους μήνες για να διατηρήσετε τη μπαταρία σωστά βαθμονομημένη και να διασφαλίσετε ότι τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρει είναι ακριβή.

Μπορείτε να αλλάξετε το σχέδιο παροχής ενέργειας στα Windows για να αποτρέψετε ρητά την πτώση της μπαταρίας κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Είναι καλά κρυμμένο, αλλά στα Windows 11:

 • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις.
 • Στην περιοχή Εύρεση ρύθμισης, πληκτρολογήστε Power Plan και επιλέξτε Choose a power plan από τα αποτελέσματα.
 • Κάντε κλικ στην Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου, ακολουθούμενη από την Αλλαγή ρυθμίσεων παροχής για προχωρημένους.
 • Επιλέξτε Μπαταρία > Κρίσιμο επίπεδο μπαταρίας και κάντε κλικ στην επιλογή Στην μπαταρία. Ορίστε ένα νέο ελάχιστο επίπεδο ποσοστού.
 • Διατηρείτε την μπαταρία φορτισμένη όταν δεν τη χρησιμοποιείτε

  Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας σας είναι σημαντικό, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας.

  Η HP συνιστά οι μπαταρίες να αποθηκεύονται με φόρτιση 50-70% σε θερμοκρασίες μεταξύ 68–77 βαθμών Φαρενάιτ (20–25 βαθμών Κελσίου). Εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή σας για λίγο, προσπαθήστε να τον διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές τις συνθήκες. Ποτέ δεν πρέπει να αποθηκεύετε μια συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα με την μπαταρία εξαντλημένη. Μπορεί να μην το ξαναδουλέψεις ποτέ.

  Πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας;

  Είναι αναπόφευκτο γεγονός ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή μειώνεται λίγο κάθε φορά που φορτίζεται.

  ASUS δηλώνει ότι οι μπαταρίες του έχουν διάρκεια ζωής μεταξύ 300 και 500 κύκλων φόρτισης, μετά τους οποίους η χωρητικότητα θα έχει πέσει στο 80%. Ένας κύκλος φόρτισης τυπικά μετριέται ως επαναφόρτιση της πλήρους χωρητικότητας μιας μπαταρίας σε οποιονδήποτε συνδυασμό: μία φόρτιση 100%, δύο συμπληρώσεις 50%, μία φόρτιση 50% και δύο φορτίσεις 25%, κ.ο.κ.

    25 καλύτερες ταπετσαρίες Samsung Galaxy S9 και S9+

  Επομένως, μετά από ένα χρόνο έως 18 μήνες, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι η μπαταρία δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο προηγουμένως. Σε αυτό το σημείο, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να εστιάσετε στις πολυάριθμες μεθόδους για την επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.

  Ελέγξτε τον αριθμό κύκλων της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας

  Είναι εύκολο να ελέγξετε τον αριθμό του κύκλου μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας σε Windows και Mac.

  Στα Windows 10 και 11, μπορείτε να λάβετε μια πλήρη αναφορά μπαταρίας μεταβαίνοντας στη γραμμή εντολών και πληκτρολογώντας powercfg /batteryreport. Χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση αρχείων, μεταβείτε στον φάκελο που παρατίθεται στο παράθυρο της γραμμής εντολών όπου θα βρείτε ένα αρχείο που ονομάζεται battery-report.html που περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση και τη χωρητικότητα της μπαταρίας σας.

  Στο macOS, μεταβείτε στο Σχετικά με αυτό το Mac > Περισσότερες πληροφορίες και κάντε κλικ στην Αναφορά συστήματος για μια παρόμοια λεπτομερή αναφορά. Για μια πολύ πιο γρήγορη μέθοδο macOS, απλώς κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Alt ή Option ενώ κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή κατάστασης και επιλέξτε Ρυθμίσεις μπαταρίας.

  Φροντίστε την ενσωματωμένη μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας

  Είτε το θεωρείτε ως προγραμματισμένη απαξίωση είτε ως απαραίτητο τρόπο για τη διευκόλυνση πιο κομψών προϊόντων (ή ακόμα και απλώς την σταδιακή κατάργηση μιας δυνατότητας με την οποία πολλοί άνθρωποι δεν ενόχλησαν ούτως ή άλλως), οι μη αφαιρούμενες μπαταρίες είναι η πραγματικότητα για τους σύγχρονους φορητούς υπολογιστές.

  Δεν είναι απαραίτητα κακό. Απλώς πρέπει να είστε λίγο περισσότερο ενήμεροι για το πώς φροντίζετε την μπαταρία από ό,τι ίσως κάνατε στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν. Μερικές προφυλάξεις κοινής λογικής και η επίγνωση των παραγόντων που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή θα διασφαλίσουν ότι η μπαταρία σας θα έχει μεγάλη και υγιή ζωή.

  Αλλά αν έχετε ήδη ανησυχίες, υπάρχουν πολλά βασικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αναλύσετε την υγεία της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.