Πώς να φορτώσετε εφαρμογές στο iPhone σας χωρίς να το κάνετε Jailbreaking

Η πολιτική της Apple να μην επιτρέπει sideloading και καταστήματα εφαρμογών τρίτων στις πλατφόρμες της ήταν πάντα αμφιλεγόμενη, αλλά ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία να ανοίξει το οικοσύστημά της για να επιτρέψει το sideloading και καταστήματα τρίτων για την εγκατάσταση εφαρμογών.

Το Sideloading σάς επιτρέπει να κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές τρίτων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που μερικοί άνθρωποι προτιμούν το Android από το iOS.

Ωστόσο, από την κυκλοφορία του iOS 13 το 2019, ήταν δυνατή η παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών στις συσκευές σας iOS/iPadOS, αν και με ορισμένους περιορισμούς.

Τι είναι το Sideloading;

Το Sideloading είναι η διαδικασία εγκατάστασης μιας εφαρμογής σε μια κινητή συσκευή από μια πηγή διαφορετική από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών. Αυτό μπορεί να γίνει κατεβάζοντας την εφαρμογή από ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτου μέρους ή έναν ιστότοπο και εγκαθιστώντας την με μη αυτόματο τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να φορτώσετε τις εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια παλαιότερη έκδοση μιας εφαρμογής iOS που δεν είναι πλέον διαθέσιμη ή να εγκαταστήσετε εξομοιωτές που δεν επιτρέπονται στο App Store. Επιπλέον, η πλευρική φόρτωση σάς δίνει περισσότερο έλεγχο στη συσκευή σας, καθώς μπορείτε να ελέγχετε αυστηρά τις πηγές από τις οποίες εγκαθιστάτε τις εφαρμογές.

  Πώς να αποσυνδέσετε τον λογαριασμό σας Epic Games

Γιατί χρειάζεστε ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτου μέρους όπως το AltStore

Το AltStore είναι ένα δωρεάν κατάστημα εφαρμογών που σας επιτρέπει να φορτώνετε εφαρμογές στο iPhone ή το iPad σας χωρίς να τις κάνετε jailbreak. Είναι μια αξιόπιστη πηγή για πλευρική φόρτωση εφαρμογών και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων εξομοιωτών, λογισμικού εικονικής μηχανής και άλλων εφαρμογών που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες στο App Store.

Μπορείτε επίσης να φορτώσετε εφαρμογές από τις δικές σας πηγές χρησιμοποιώντας ένα αρχείο IPA, το οποίο είναι η μορφή αρχείου στην οποία συσκευάζονται οι εφαρμογές iOS/iPadOS.

Το AltStore μεταγλωττίζει εφαρμογές στη συσκευή σας τοπικά και τις υπογράφει χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό Apple ID σας σαν να τις αναπτύξατε εσείς. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί με το AltStore. για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο έως και πέντε εφαρμογές τη φορά, εκτός εάν έχετε έναν επί πληρωμή λογαριασμό προγραμματιστή Apple που κοστίζει 99 $ ετησίως.

Πώς να εγκαταστήσετε το AltStore στο iPhone ή το iPad σας

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να εγκαταστήσετε το AltStore στη συσκευή σας iOS ή iPadOS:

 • Λήψη και εγκατάσταση AltServer στο Mac ή τον υπολογιστή σας.
 • Συνδέστε τη συσκευή σας στον υπολογιστή σας μέσω ενός καλωδίου Lightning που υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων.
 • Ενεργοποιήστε το συγχρονισμό Wi-Fi στο iTunes (ή στο Finder στο macOS Catalina ή νεότερο).
 • Εκκινήστε τον AltServer στον υπολογιστή σας και κάντε κλικ στην επιλογή Εγκατάσταση AltStore > iPhone (ή iPad) από το εικονίδιο της εφαρμογής στη γραμμή μενού του macOS ή στο δίσκο συστήματος στα Windows.
 • Ο AltServer θα σας ζητήσει να εισαγάγετε τα διαπιστευτήριά σας Apple ID για τον έλεγχο ταυτότητας του λογαριασμού σας με την Apple. Εάν έχετε επίγνωση του απορρήτου, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό εγγραφής για αυτόν τον σκοπό.
 • Εάν χρησιμοποιείτε Mac, ο AltServer θα σας ζητήσει να εγκαταστήσετε την προσθήκη Mail. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του Mac σας όταν σας ζητηθεί. Για να το ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στο Mail > Settings από τη γραμμή μενού και κάντε κλικ στο Manage Plug-ins στο κάτω μέρος του παραθύρου. Στη συνέχεια, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο AltPlugin.mailbundle.
 • Στο iPhone ή το iPad σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Διαχείριση VPN και συσκευής, επιλέξτε το Apple ID σας και πατήστε Εμπιστοσύνη για να επιτρέψετε την εκτέλεση του AltStore στη συσκευή σας.
 •   Πώς διαγράφετε έναν λογαριασμό Wix

  Το AltStore θα εμφανίζεται τώρα στην Αρχική οθόνη. Πατήστε πάνω του για να εκκινήσετε την εφαρμογή.

  Πώς να εγκαταστήσετε εφαρμογές από τις πηγές του AltStore

  Με το άνοιγμα του AltStore, μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 • Κάτω από την ενότητα Αναζήτηση, πατήστε Πηγές στην επάνω δεξιά γωνία.
 • Πατήστε ΠΡΟΣΘΗΚΗ δίπλα σε όλες τις πηγές εδώ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που έχουν εγκριθεί από το AltStore.
 • Τώρα μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή της επιλογής σας μεταβαίνοντας στην ενότητα Αναζήτηση της εφαρμογής.
 •   Πώς να δείτε το Κέντρο ειδοποιήσεων σε iPhone και iPad

  Μετά την εγκατάσταση, θα μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στην Αρχική οθόνη ή στην ενότητα Οι εφαρμογές μου της εφαρμογής AltStore.

  Πώς να εγκαταστήσετε αρχεία IPA χρησιμοποιώντας το AltStore

  Η εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από τα αποθετήρια του AltStore μπορεί να γίνει λίγο περιοριστική. Έτσι, το AltStore σάς επιτρέπει επίσης να φορτώνετε τα δικά σας αρχεία IPA, τα οποία μπορούν να ληφθούν και να εγκατασταθούν από το διαδίκτυο ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  Κατά τη λήψη αρχείων IPA, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Εφόσον παρακάμπτετε τις διατάξεις ασφαλείας του App Store και του AltStore, μπορείτε να εγκαταστήσετε κατά λάθος κακόβουλο λογισμικό αν δεν είστε προσεκτικοί.

 • Κατεβάστε το αρχείο IPA από μια αξιόπιστη πηγή χρησιμοποιώντας το Safari ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης και αποθηκεύστε το κάπου στη συσκευή σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Αρχεία.
 • Μεταβείτε στην ενότητα Οι εφαρμογές μου στο AltStore.
 • Πατήστε το εικονίδιο συν (+) στην επάνω αριστερή γωνία, το οποίο θα ανοίξει την εφαρμογή Αρχεία στη συσκευή σας.
 • Περιηγηθείτε και επιλέξτε το αρχείο IPA που θέλετε να εγκαταστήσετε.
 • Όταν σας ζητηθεί, εισαγάγετε τα διαπιστευτήρια Apple ID σας.
 • Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η εφαρμογή θα εμφανιστεί τώρα στην Αρχική οθόνη σας.

  Απαλλαγείτε από τους περιορισμούς του App Store

  Το Sideloading είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε εφαρμογές που δεν είναι διαθέσιμες στο App Store και σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την ποικιλία εφαρμογών. Μπορείτε να φορτώσετε εξομοιωτές, οι οποίοι σας επιτρέπουν να παίζετε κλασικά παιχνίδια από άλλες πλατφόρμες στο iPhone σας.

  Μπορείτε επίσης να φορτώσετε εφαρμογές που έχουν τροποποιηθεί ή προσαρμοστεί, κάτι που μπορεί να σας δώσει πρόσθετες δυνατότητες ή λειτουργικότητα. Επομένως, αξιοποιήστε στο έπακρο το AltStore και εγκαταστήστε εφαρμογές που δεν μπορούσατε πριν.