Πώς να σώσετε ένα τηλέφωνο ή tablet που πέσει στο νερό

Βασικά Takeaways

 • Για να αποφύγετε πιθανή ζημιά, στεγνώστε το τηλέφωνό σας όσο το δυνατόν περισσότερο πριν το ενεργοποιήσετε ξανά.
 • Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια κατά τη χρήση και σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας μέχρι να στεγνώσει τελείως.
 • Ίσως χρειαστεί να πάρετε το τηλέφωνο ή το tablet σας σε ένα κέντρο σέρβις για ενδελεχή έλεγχο.

Εάν σας πέσει το τηλέφωνο ή το tablet σας σε νερό, μην ανησυχείτε. Η συσκευή σας ενδέχεται να μην έχει υποστεί μόνιμη βλάβη ακόμα. Αλλά θα πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να αποτρέψετε το νερό να καταστρέψει τα εσωτερικά εξαρτήματα. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να ελπίζουμε ότι θα σώσετε τη συσκευή σας.

Μην ενεργοποιείτε αμέσως ένα βρεγμένο τηλέφωνο

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Το νερό και ο ηλεκτρισμός απλά δεν πάνε μαζί. μια βρεγμένη συσκευή μπορεί να βραχυκυκλώσει και ακόμη και να σας προκαλέσει ηλεκτροπληξία. Το νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οθόνη και να εισχωρήσει στα πλαίσια, στις υποδοχές κάτω από την οθόνη και στην κοιλότητα της μπαταρίας. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη συσκευή σας εάν δεν τις χειριστείτε σωστά.

Επομένως, εάν το smartphone ή το tablet σας έκανε μια βουτιά και απενεργοποιήθηκε μόνο του, αντισταθείτε στην επιθυμία να το ενεργοποιήσετε ξανά. Εάν είναι ακόμα ενεργοποιημένο, απενεργοποιήστε το γρήγορα για να αποφύγετε πιθανή ζημιά. Κρατήστε το απενεργοποιημένο μέχρι να το στεγνώσετε πλήρως.

Οι περισσότερες συσκευές Android μπορούν να απενεργοποιηθούν πατώντας παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας και επιλέγοντας Απενεργοποίηση από το μενού τερματισμού λειτουργίας. Για πρόσβαση στην οθόνη τερματισμού λειτουργίας σε ένα σύγχρονο iPhone ή iPad, πατήστε παρατεταμένα το πλευρικό κουμπί και ένα από τα κουμπιά έντασης ήχου ταυτόχρονα. Εάν είστε κάτοχος μιας παλαιότερης συσκευής Apple με φυσικό κουμπί Home, απλά πρέπει να πατήσετε παρατεταμένα το πλευρικό κουμπί.

  Τα 8 καλύτερα μέρη για να εγκαταστήσετε έξυπνες κάμερες

Shan Abdul/MakeUseOf

Αφού απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο ή το tablet σας, πρώτα στεγνώστε το εξωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψετε την είσοδο νερού στη συσκευή σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να αφήσουν υπολείμματα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

 • Εάν η συσκευή σας διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία, αφαιρέστε την από τη θήκη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια και χτυπήστε το απαλά με ένα στεγνό πανί για να απορροφήσει την υγρασία.
 • Βγάλτε την κάρτα SIM και την κάρτα SD (αν χρησιμοποιείται), στεγνώστε τα με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος.
 • Στεγνώστε τις υποδοχές της μπαταρίας, της κάρτας SIM και της κάρτας SD (όπως ισχύει) με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι για να απορροφήσει το νερό που έχει απομείνει. Αυτό εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο εσωτερικό και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.
 • Σκουπίστε τυχόν σταγονίδια νερού κατά μήκος των άκρων της οθόνης. Εξετάστε τις τρύπες για τις βίδες, τα στεφάνια και ολόκληρο το εξωτερικό του τηλεφώνου ή του tablet σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό.
 • Τοποθετήστε το τηλέφωνο ή το tablet σας σε ένα ζεστό δωμάτιο ή έξω σε μια ζεστή μέρα. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως ή την έντονη ζέστη, καθώς αυτά μπορεί να είναι επιζήμια.
 • Αποφύγετε τη χρήση πηγών θερμότητας όπως στεγνωτήρα μαλλιών, καθώς μπορεί να καταστρέψουν την μπαταρία και άλλα εξαρτήματα της συσκευής σας. αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.
 • Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να στεγνώσετε το εξωτερικό της συσκευής σας μέσα σε λίγα λεπτά. Περιμένετε να το ενεργοποιήσετε προς το παρόν, καθώς μπορεί να υπάρχει ακόμα λίγο νερό μέσα.

    Τι είναι το RDP; Ένας οδηγός εισαγωγής

  Αφαιρέστε το υπολειμματικό νερό που μπορεί να έχει παρασυρθεί μέσα

  Η θύρα USB, οι υποδοχές ήχου και τα ηχεία είναι ευάλωτα σημεία όπου το νερό μπορεί εύκολα να εισχωρήσει. Εάν παραβλέψετε αυτά τα σημεία, η επανενεργοποίηση του τηλεφώνου ή του tablet σας με λίγο νερό μέσα μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

  Ξεκινήστε στεγνώνοντας τη θύρα USB και την υποδοχή ήχου του smartphone σας, εάν υπάρχει. Χρησιμοποιήστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι για να απορροφήσει την υγρασία από τα ανοίγματα. αποφύγετε να φυσήξετε αέρα στις τρύπες ή να συνδέσετε φορτιστή ή ακουστικά, καθώς αυτό μπορεί να σπρώξει το νερό προς τα μέσα.

  VH-studio/Shutterstock

  Συνιστούμε το silica gel για την αφαίρεση του υπολείμματος νερού από τα ηχεία και αλλού. Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν αφαίρεσης υγρασίας που βοηθά στην αποφυγή ζημιών λόγω υγρασίας στα ηλεκτρονικά. Απλώς αγοράστε σιλικαζέλ από το τοπικό σας κατάστημα, τοποθετήστε τη συσκευή σας σε ένα αεροστεγές ή καλά κλεισμένο δοχείο και τοποθετήστε τα πακέτα γέλης πυριτίου ή μοιράστε τα χαλαρά σφαιρίδια ομοιόμορφα στο δοχείο.

  Συνιστάται να αφήνετε τη συσκευή σας σε silica gel για 24 έως 48 ώρες. Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ, περιμένετε τουλάχιστον 12 ώρες, δίνοντας στο τζελ αρκετό χρόνο για να απορροφήσει την υγρασία. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ με ρύζι για να στεγνώσετε τη συσκευή σας. μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επίσης, αποφύγετε να αποσυναρμολογήσετε το τηλέφωνό σας για να καθαρίσετε το νερό μέσα. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκθέσει το εσωτερικό κύκλωμα στο νερό, οδηγώντας σε περαιτέρω ζημιά.

  Αφού στεγνώσετε καλά το smartphone σας και βεβαιωθείτε ότι έχει αποστραγγιστεί όλο το υπόλοιπο νερό, αφήστε το να καθίσει για μερικές ώρες. Τέλος, προσπαθήστε να το ενεργοποιήσετε. Εάν το ενεργοποιήσετε με επιτυχία, είστε έτοιμοι. Αλλά αν δεν ενεργοποιηθεί, θα χρειαστείτε βοήθεια από ειδικούς.

  Μεταφέρετε το τηλέφωνο ή το tablet σας σε ένα κέντρο σέρβις

  Ξεβιδώστε

    7 καθημερινές εργασίες Sysadmin για αυτοματοποίηση με το Ansible

  Εάν το τηλέφωνο ή το tablet σας δεν ανάβει ή διστάζετε να το ενεργοποιήσετε, μεταφέρετέ το σε ένα κοντινό κέντρο σέρβις και επιθεωρήστε το. Εάν το υλικό δεν είναι επισκευάσιμο, η μόνη επιλογή είναι να το αντικαταστήσετε.

  Ωστόσο, εάν μπορεί να επισκευαστεί, ελέγξτε εάν η εγγύηση της συσκευής σας καλύπτει ζημιές από νερό. Τις περισσότερες φορές, θα χρειαστεί να καλύψετε ολόκληρο το κόστος μόνοι σας, εκτός εάν πληρώσετε για μια εκτεταμένη εγγύηση όπως το AppleCare+ ή το Samsung Care+.

  Για να διατηρήσετε την εγγύηση ή την ασφαλιστική σας κάλυψη, αποφύγετε την επισκευή της συσκευής σας από τοπικούς τεχνικούς. Πάντα να επισκέπτεστε ένα επίσημο κέντρο σέρβις όποτε είναι δυνατόν.

  Προσέξτε για προβλήματα κατά τη χρήση του τηλεφώνου ή του tablet σας

  Εάν ενεργοποιήσατε επιτυχώς τη συσκευή σας ή επαναφέρατε τη σωστή λειτουργία της μετά από επαγγελματικό έλεγχο, παρακολουθήστε την προσεκτικά για τις επόμενες ημέρες. Εάν παρατηρήσετε σημάδια ενός τηλεφώνου που έχει υποστεί ζημιά από το νερό, όπως θολή οθόνη, μπαλώματα οθόνης, ομιχλώδης κάμερα, τρίξιμο ήχου, σβησμένα ηχεία ή ασταθής φόρτιση, απενεργοποιήστε το και ελέγξτε το ξανά.

  Εάν συναντήσετε προειδοποιήσεις όπως “Εντοπίστηκε υγρό στο Lightning Connector” στο iOS, “Εντοπίστηκε υγρασία” στη συσκευή σας Samsung ή οποιεσδήποτε άλλες ειδοποιήσεις σχετικά με το νερό που υποδεικνύουν την παρουσία υγρασίας, μπορεί να υπάρχει ακόμα νερό. Ανατρέξτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή της συσκευής σας για οδηγίες σχετικά με τον χειρισμό της συγκεκριμένης προειδοποίησης.

  Εάν αυτές οι προειδοποιήσεις επιμείνουν ακόμη και μετά την απόπειρα των προτεινόμενων βημάτων, είναι συνετό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

  Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα προστατέψετε το βρεγμένο smartphone ή tablet σας από μη αναστρέψιμες βλάβες από το νερό. Για να αποτρέψετε την επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης, υιοθετήστε ασφαλέστερες συνήθειες: αποφύγετε τη χρήση της συσκευής σας κοντά σε πηγές νερού, προστατέψτε την από τον ατμό του μπάνιου, αποφύγετε τη χρήση της ενώ πίνετε νερό και προσέχετε σε μέρη όπου η ζημιά από το νερό είναι πιθανός κίνδυνος.

  Επίσης, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα για να ελαχιστοποιήσετε το κόστος των επισκευών και επιλέξτε μια αδιάβροχη συσκευή κατά την αναβάθμιση στο μέλλον.