Πώς να προστατέψετε τις συσκευές σας κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης

Σε μια ζεστή μέρα ψησίματος, η διατήρηση της δροσιάς είναι επιτακτική ανάγκη. Τι γίνεται όμως με την τεχνολογία σας; Ο υπολογιστής ή ο φορητός υπολογιστής σας δεν μπορεί να πιει ένα ωραίο κρύο ρόφημα και σε πολλές περιπτώσεις, έχετε κολλήσει να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού σας.

Η υπερβολική ζέστη επηρεάζει το υλικό σας και είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τις συσκευές σας δροσερές.

Οι επιπτώσεις της ακραίας θερμότητας σε ηλεκτρονικές συσκευές

Όταν ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως πυκνωτές, δίοδοι, κινητήρες και μπαταρίες χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, προβολείς και άλλες συσκευές, τείνουν να παράγουν θερμότητα. Αυτό οφείλεται σε πράγματα όπως η μεταφορά ρεύματος, η τριβή από κινούμενα μέρη, οι χημικές αντιδράσεις και οι μετατροπές από διαφορετικές μορφές ενέργειας.

Καθώς η παραγωγή θερμότητας είναι αναπόφευκτη, οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές βασίζονται σε απαγωγή θερμότητας, ανεμιστήρες, ψύκτες θερμότητας και άλλους μηχανισμούς ψύξης για να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να μην είναι αρκετοί για να μην υπερθερμανθούν τα gadget σας.

  Η Apple επιβραδύνει το iPhone σας, τι να κάνετε γι 'αυτό

Πίστωση εικόνας: raspberrypi.com

Για παράδειγμα, Η Huawei βρέθηκε ότι η χρήση του υπολογιστή ή του τηλεφώνου σας σε ζεστό περιβάλλον θα κάνει τη διάχυση θερμότητας λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για τη συσκευή σας να διαχέει την παραγόμενη θερμότητα. Αντίθετα, η θερμότητα μπορεί να συσσωρευτεί και να καταστρέψει τη συσκευή σας με την πάροδο του χρόνου.

Η πιθανότητα υποβάθμισης, επιβράδυνσης, υπερθέρμανσης, καύσης ή βλάβης της συσκευής σας ή των εξαρτημάτων της αυξάνεται με τη θερμοκρασία.

Φυσικά, μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την υπερβολική ζέστη, ειδικά αν ζείτε σε θερμότερα κλίματα ή είναι καλοκαίρι εκεί που βρίσκεστε. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τις συσκευές σας από τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης.

1. Κρατήστε τις συσκευές σας μακριά από πηγές θερμότητας

Αν και αυτό φαίνεται αρκετά προφανές, το κύριο μέτρο είναι να κρατάτε τα gadget σας μακριά από πηγές υπερβολικής ζέστης. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά αποδίδουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας έξω κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή δίπλα σε σόμπες και τζάκια. Μετακινήστε τον χώρο εργασίας σας εάν είναι κοντά σε παράθυρο και ο ήλιος είναι απευθείας πάνω στα gadget σας. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο, το δρομολογητή Wi-Fi, τον υπολογιστή ή τη συσκευή σας έξω, προσπαθήστε να το κάνετε κάτω από σκιά.

  6 λύσεις διαχείρισης ετικετών για βελτιστοποίηση των ετικετών σας

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας κατά τις ώρες αιχμής που ο καιρός είναι πιο ζεστός. Επίσης, μην αφήνετε τις συσκευές σας στο αυτοκίνητό σας, ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένες, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.

2. Σωστός Αερισμός

Οι περισσότερες συσκευές μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες εάν αερίζονται καλά. Τοποθετήστε σταθερές συσκευές όπως δρομολογητές, υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών σε καλά αεριζόμενους χώρους—όχι πίσω από έπιπλα ή στενούς χώρους.

Αποφύγετε να τοποθετείτε τις συσκευές σας σε μαξιλάρια, χαλιά και άλλες μαλακές επιφάνειες που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αέρα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια βάση ή ένα μαξιλάρι ψύξης για το φορητό υπολογιστή ή το tablet σας. Εάν χρησιμοποιείτε προστατευτική θήκη, βεβαιωθείτε ότι επιτρέπει στη συσκευή σας να αναπνέει.

Ελέγχετε τακτικά και αφαιρείτε τη συσσώρευση σκόνης στις συσκευές σας. Η υπερβολική σκόνη ή το χνούδι που έχει πιαστεί στις οπές εξαερισμού του υπολογιστή σας θα μπορούσε να εμποδίσει τους ανεμιστήρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

3. Χρησιμοποιήστε προστατευτικές θήκες υψηλής ποιότητας

Η χρήση μιας προστατευτικής θήκης από δέρμα, πλαστικό ή αφρό στη συσκευή σας θα ήταν σαν να φοράτε επιπλέον στρώματα ρούχων. Φοράτε επιπλέον χοντρά ρούχα όταν ο καιρός είναι ζεστός;

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε προστατευτική θήκη, βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά όπως καουτσούκ, μέταλλο ή σιλικόνη. Επιλέξτε θήκες που έχουν επαρκείς αεραγωγούς για να διαχέεται η θερμότητα.

  Σύρετε προς τα αριστερά για να καταργήσετε την εγγραφή σας από ένα ενημερωτικό δελτίο στο iPhone σας

4. Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, απενεργοποιήστε τις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διεργασίες στο παρασκήνιο μπορούν να προκαλέσουν θέρμανση των συσκευών σας.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε, μπορείτε να τα θέσετε σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή σε λειτουργία πτήσης—κάτι που μειώνει την παραγωγή θερμότητας και την κατανάλωση ενέργειας. Είναι καλύτερο να εξοικονομήσετε ενέργεια γιατί η φόρτιση σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει την υπερθέρμανση και τη ζημιά. Ορισμένες συσκευές έχουν ακόμη και ενσωματωμένες λειτουργίες που περιορίζουν τα ρεύματα φόρτισης και την ταχύτητα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Εναλλακτικά, απενεργοποιήστε τις διαδικασίες παρασκηνίου ή τις περιττές εφαρμογές και λειτουργίες.

5. Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία των συσκευών σας

Εάν βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον, κάντε συνήθεια να ελέγχετε τις συσκευές σας για σημάδια υπερθέρμανσης, όπως υπερβολική ζέστη ή περίεργες μυρωδιές καύσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης θερμοκρασίας ή το ενσωματωμένο λογισμικό παρακολούθησης της συσκευής σας για να ελέγξετε την ασφάλεια των ηλεκτρονικών σας εξαρτημάτων.

Εάν η συσκευή σας ζεσταίνεται, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε ή απενεργοποιήστε την και αφήστε την να κρυώσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές ψύξης και αξεσουάρ για να βοηθήσετε τη συσκευή σας να κρυώσει.

Κρατήστε τις συσκευές σας δροσερές

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει τις συσκευές σας και να επηρεάσει τη λειτουργικότητα και την αντοχή τους. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τις συσκευές σας δροσερές και να τις προστατέψετε από υπερθέρμανση.