Πώς να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να καθυστερήσετε την εκκίνηση εφαρμογών σε Mac

Κάθε φορά που ενεργοποιείτε το Mac σας, διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες ξεκινούν αυτόματα στο παρασκήνιο. Αυτές οι εφαρμογές εκκίνησης macOS, που συχνά ονομάζονται στοιχεία σύνδεσης, μπορεί να είναι χρήσιμες. Για παράδειγμα, το Adobe Creative Cloud, το Steam και το Dropbox εγκαθιστούν εφαρμογές εκκίνησης μόνο στο παρασκήνιο για να εκτελούν τις βασικές εργασίες τους για αυτές τις εφαρμογές.

Ωστόσο, η ύπαρξη πάρα πολλών στοιχείων σύνδεσης μπορεί να αυξήσει τον χρόνο εκκίνησης του Mac σας και να μειώσει την απόδοσή του. Μια εφαρμογή εκκίνησης μπορεί επίσης να είναι κακόβουλη, επομένως η κατάργησή τους μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας του Mac σας.

Θα σας δείξουμε πώς να διαχειρίζεστε τις εφαρμογές εκκίνησης και να συλλαμβάνετε τις κακόβουλες στο Mac σας παρακάτω.

Πώς να προσθέσετε εφαρμογές εκκίνησης στο Mac σας

Εάν ασχολείστε με συγκεκριμένες εφαρμογές σε καθημερινή βάση, μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα ή δύο κλικ φροντίζοντας να τις εκτελείτε αυτόματα κάθε φορά που συνδέεστε στο macOS.

Κάντε κλικ στο μενού Apple και επιλέξτε Ρυθμίσεις συστήματος από το αναπτυσσόμενο μενού. Στη συνέχεια, επιλέξτε Γενικά στην πλαϊνή γραμμή και επιλέξτε Στοιχεία σύνδεσης στα δεξιά.

Για να προσθέσετε ένα νέο στοιχείο σύνδεσης, κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη (+) κάτω από τη λίστα των εφαρμογών εκκίνησης, επιλέξτε την εφαρμογή από το φάκελο Εφαρμογές και κάντε κλικ στο Άνοιγμα. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το βήμα για να προσθέσετε περισσότερες εφαρμογές στη λίστα των στοιχείων σύνδεσης.

Με δικαιώματα διαχειριστή, μπορείτε να διαχειριστείτε στοιχεία εκκίνησης και για διαφορετικό λογαριασμό χρήστη. Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας διαχείριση πολλών λογαριασμών χρηστών σε Mac.

Διαγράψτε ή απενεργοποιήστε τις εφαρμογές εκκίνησης στο Mac σας

Εάν το Mac σας εκκινεί αργά, είναι ένδειξη ότι πρέπει να καταργήσετε ορισμένα προγράμματα εκκίνησης Mac. Στις Ρυθμίσεις συστήματος > Γενικά > Στοιχεία σύνδεσης, σαρώστε τη λίστα των εφαρμογών εκκίνησης στην περιοχή Άνοιγμα κατά τη σύνδεση, επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε και κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση (-). Στη συνέχεια, επανεκκινήστε το Mac σας για να δείτε αν έχει βελτιωθεί ο χρόνος εκκίνησης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την εκκίνηση μιας εφαρμογής κατά την εκκίνηση χρησιμοποιώντας το Dock. Κάντε Control-κλικ στην εφαρμογή και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τις Επιλογές. Στη συνέχεια, αποεπιλέξτε Open at Login.

  Πώς να δημιουργήσετε μια γρήγορη δημοσκόπηση στο Microsoft Teams

Εφόσον οι προγραμματιστές ορίζουν περιστασιακά τις εφαρμογές τους να ξεκινούν κατά τη σύνδεση χωρίς τη ρητή άδειά σας, είναι λογικό να ελέγχετε τακτικά τις εφαρμογές εκκίνησης σε βελτιστοποιήστε την απόδοση του Mac σας. Να θυμάστε ότι η κατάργηση των στοιχείων σύνδεσης που δεν συμπεριφέρονται σωστά είναι ένας από τους συνήθεις τρόπους επίλυσης προβλημάτων εκκίνησης στο Mac.

Απενεργοποιήστε προσωρινά τις εφαρμογές εκκίνησης στο Mac σας

Μπορείτε να αποτρέψετε την αυτόματη εκτέλεση των εφαρμογών εκκίνησης σε προσωρινή βάση, ανά σύνδεση. Αυτό είναι χρήσιμο όταν χρειάζεται να συνδεθείτε γρήγορα ή να αντιμετωπίσετε το Mac σας για να διορθώσετε προβλήματα εκκίνησης.

Για να το κάνετε αυτό, όταν δείτε το παράθυρο σύνδεσης, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ συνδέεστε. Αφήστε το πλήκτρο Shift όταν δείτε το Dock.

Ωστόσο, εάν δεν βλέπετε παράθυρο σύνδεσης, επανεκκινήστε το Mac σας και, στη συνέχεια, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ βλέπετε τη γραμμή προόδου. Στη συνέχεια, αφήστε το πλήκτρο Shift αφού εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας.

Τα στοιχεία σύνδεσής σας θα φορτωθούν κανονικά την επόμενη φορά που θα επανεκκινήσετε το Mac σας.

Καθυστέρηση της εκκίνησης εφαρμογών στο Mac σας

Το Mac σας έχει πολλά απαραίτητα στοιχεία εκκίνησης ακόμα και αφού καθαρίσετε τα πάντα; Θα μπορούσατε να τις απενεργοποιήσετε, αλλά η μη αυτόματη εκκίνηση κάθε εφαρμογής θα ήταν κουραστική. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται από τους χρήστες στο Redditθα δημιουργήσουμε έναν απλό αυτοματισμό στην εφαρμογή Συντομεύσεις που εκκινεί μια εφαρμογή εκκίνησης με καθυστέρηση και, στη συνέχεια, θα τη ρυθμίσουμε να ανοίγει κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Διαγράψτε όλα τα στοιχεία σύνδεσής σας στις Ρυθμίσεις συστήματος και, στη συνέχεια, εκκινήστε την εφαρμογή Συντομεύσεις στο Mac σας.

Επιλέξτε Αρχείο > Νέα συντόμευση από τη γραμμή μενού για να δημιουργήσετε έναν νέο αυτοματισμό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Όνομα συντόμευσης στον τίτλο του παραθύρου και ονομάστε τον αυτοματισμό σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πεδίο αναζήτησης στη βιβλιοθήκη ενεργειών στα δεξιά για να βρείτε την ενέργεια Αναμονή και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στην επιλογή Περιμένετε στην περιοχή Scripting στα αποτελέσματα αναζήτησης για να προσθέσετε αυτήν την ενέργεια στον αυτοματισμό σας.

Εάν δεν βλέπετε τη βιβλιοθήκη ενεργειών, επιλέξτε Προβολή > Εμφάνιση βιβλιοθήκης ενεργειών ή πατήστε Option + Command + 1 στο πληκτρολόγιο.

Στην κύρια προβολή στα αριστερά, κάντε κλικ στο 1 δευτερόλεπτο δίπλα στο Wait στην ενέργεια που μόλις προσθέσαμε και εισάγετε μια καθυστέρηση σε δευτερόλεπτα. Θέλουμε το Dropbox να ξεκινήσει με καθυστέρηση 30 δευτερολέπτων, οπότε θα εισαγάγουμε 30.

Κάντε ξανά κλικ στο πεδίο αναζήτησης στη βιβλιοθήκη ενεργειών, πληκτρολογήστε Open App και κάντε διπλό κλικ στην ενέργεια Open App κάτω από Scripting. Αφού προστεθεί η ενέργεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εφαρμογή δίπλα στο Άνοιγμα στα αριστερά, πληκτρολογήστε το όνομα της εφαρμογής στο πεδίο αναζήτησης και επιλέξτε την από τα αποτελέσματα.

  Πώς μπορείτε να αλλάξετε το email σας στο PS4

Δημιουργήσαμε με επιτυχία τη συντόμευση! Το επόμενο βήμα είναι να το μετατρέψετε σε μια εφαρμογή που το macOS μπορεί να εκτελέσει κατά την εκκίνηση, επομένως επιλέξτε Αρχείο > Προσθήκη στο Dock από τη γραμμή μενού. Τώρα μπορείτε να κλείσετε την εφαρμογή Συντομεύσεις. Τώρα, κάντε Control-κλικ στο εικονίδιο συντόμευσης στο Dock, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τις Επιλογές και επιλέξτε Εμφάνιση στο Finder.

Θα πρέπει να δείτε το φάκελο “Εφαρμογές” του λογαριασμού χρήστη macOS σας (δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθολικό φάκελο “Εφαρμογές”, όπου παρατίθεται η αυτοματοποίηση ως εφαρμογή.

Τέλος, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος > Γενικά > Στοιχεία σύνδεσης και, στη συνέχεια, σύρετε την αυτοματοποίησή μας από το Finder στην άδεια λίστα στοιχείων σύνδεσης.

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για άλλες εφαρμογές εκκίνησης. Την επόμενη φορά που θα κάνετε επανεκκίνηση, το macOS θα εκτελέσει αυτόματα τη συντόμευση, η οποία με τη σειρά της θα εκκινήσει τις εφαρμογές εκκίνησης με την προσαρμοσμένη καθυστέρηση που έχετε ορίσει.

Θα μπορούσατε, φυσικά, να προσθέσετε περισσότερες εφαρμογές στη συντόμευση για να καθυστερήσετε την εκκίνηση πολλών στοιχείων σύνδεσης.

Εντοπίστε κακόβουλα στοιχεία σύνδεσης στο Mac σας

Είτε πρόκειται για μια κακόβουλη επέκταση προγράμματος περιήγησης που εισάγει διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης είτε για κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει να υποκλέψει τα δεδομένα σας, ο πρωταρχικός στόχος κάθε κακόβουλου στοιχείου εκκίνησης είναι να εκτελείται στο παρασκήνιο για κάθε περίοδο λειτουργίας macOS. Το “Persistence” είναι μια τεχνική με την οποία το κακόβουλο λογισμικό διασφαλίζει ότι θα εκτελεστεί από το λειτουργικό σύστημα κατά την εκκίνηση.

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας, μπορείτε να ελέγξετε τα στοιχεία σύνδεσης και να αφαιρέσετε τυχόν άγνωστες εφαρμογές που αναφέρονται εκεί. Αλλά οι επιτιθέμενοι είναι έξυπνοι. Δεν θέλουν να βλέπετε καμία εφαρμογή που σας κάνει να υποψιάζεστε, επομένως μπορεί να την κρύψουν. Δυστυχώς, η Apple δεν εκθέτει αυτά τα κρυφά στοιχεία στη διεπαφή macOS.

Και ακόμη κι αν αφαιρέσετε κακόβουλες εφαρμογές από τα στοιχεία σύνδεσής σας, αυτό δεν θα είναι αρκετό γιατί οι κρυφές διεργασίες LaunchDaemons και LaunchAgents μπορεί να τις κρατούν γύρω. Και οι δύο τίθενται υπό εκκίνηση (η κύρια γονική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση κάθε άλλης διαδικασίας), αλλά δεν είναι προσβάσιμα μέσω της τυπικής διεπαφής macOS.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις διαδικασίες παρασκηνίου με τη βοήθεια του οδηγού μας για LaunchDaemons και LaunchAgents και η σημασία τους στο macOS.

  Τι είναι το Crunchyroll και τι Anime προσφέρει;

Επιθεωρήστε το Mac σας για ύποπτα αντικείμενα

Κάθε χρήστης σε Mac έχει τους ακόλουθους φακέλους LaunchAgents:

  • /Library/LaunchAgents (για όλους τους λογαριασμούς χρηστών)
  • ~/Library/LaunchAgents (για συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη)
  • /System/Library/LaunchAgents (διαχειρίζεται το macOS από το OS X 10.11)

Για φακέλους LaunchDaemons:

  • /System/Library/LaunchDaemons (για εγγενείς διεργασίες macOS)
  • /Library/LaunchDaemons (για εγκατεστημένες εφαρμογές τρίτων)

Εκτός από τους φακέλους του συστήματος, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε αυτούς τους φακέλους. Τα αρχεία PLIST σε αυτούς τους φακέλους είναι ο κώδικας που καθοδηγεί στο macOS πώς να τα εκτελέσει. Διαγράψτε τα αρχεία PLIST για τυχόν εφαρμογές που απεγκαταστήσατε προηγουμένως ή οτιδήποτε ακούγεται ύποπτο.

Πάρτε τον έλεγχο των προγραμμάτων εκκίνησης του Mac σας με το CleanMyMac

Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών για τη λεπτομέρεια του Mac σας, όπως το CleanMyMac X του MacPaw, σάς επιτρέπουν επίσης να διαχειρίζεστε στοιχεία σύνδεσης και να εκκινείτε πράκτορες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του CleanMyMac χωρίς περιορισμούς κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής 7 ημερών και, στη συνέχεια, απλώς να ακυρώσετε τη συνδρομή σας εάν δεν θέλετε να αγοράσετε την εφαρμογή.

Κατεβάστε το CleanMyMac X από το App Storeανοίξτε την εφαρμογή και κάντε κλικ στην επιλογή Σάρωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, επιλέξτε Εκτέλεση και μετά Έναρξη δωρεάν δοκιμής.

Με ενεργοποιημένη τη δοκιμή σας, επιλέξτε Βελτιστοποίηση στην περιοχή Ταχύτητα στην πλαϊνή γραμμή, μετά πατήστε Προβολή στοιχείων και επιλέξτε Στοιχεία σύνδεσης στα δεξιά. Επιλέξτε τα πλαίσια δίπλα στις εφαρμογές εκκίνησης που αναφέρονται στην ενότητα Στοιχεία σύνδεσης που θέλετε να καταργήσετε και κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση στο κάτω μέρος.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί εντολή στο CleanMyMac να αφαιρέσει τα στοιχεία, αποτρέποντας την αυτόματη φόρτωση των επιλεγμένων εφαρμογών αφού συνδεθείτε στο Mac σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στις πράσινες και γκρι κουκκίδες για να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε προσωρινά ένα συγκεκριμένο στοιχείο φόντου.

Για να καταργήσετε ή να απενεργοποιήσετε τους πράκτορες εκκίνησης στο Mac σας, επιλέξτε Launch Agents κάτω από τα στοιχεία σύνδεσης, επιλέξτε τα στοιχεία που θέλετε να απεγκαταστήσετε από το σύστημα και πατήστε Κατάργηση.

Το CleanMyMac X έρχεται με μια πληθώρα χαρακτηριστικών για τον εντοπισμό και την απαλλαγή από το πρόβλημα στο Mac σας. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει επίσης να αναγνωρίζετε και να ταξινομείτε μεγάλα αρχεία, να αφαιρείτε κακόβουλο λογισμικό, να εκτελείτε διάφορες εργασίες συντήρησης και βελτιστοποίησης και πολλά άλλα.

Ελέγξτε τις επιλογές εκκίνησης του macOS και τις λειτουργίες εκκίνησης

Με τα στοιχεία σύνδεσης στο macOS, μπορείτε να διαχειριστείτε εφαρμογές εκκίνησης με μερικά κλικ. Δυστυχώς, οι κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να αξιοποιήσουν τα κρυφά στοιχεία για να επηρεάσουν την υγεία του Mac σας. Σας δείξαμε πού να αναζητήσετε αυτά τα κρυφά στοιχεία και πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα αφαιρέσετε.

Για να αντιμετωπίσετε προβλήματα εκκίνησης με μη αυτόματο τρόπο, εξοικειωθείτε με όλες τις επιλογές εκκίνησης, όπως την ασφαλή λειτουργία και τη λειτουργία ανάκτησης macOS. Αυτές οι λειτουργίες εκκίνησης και οι αντίστοιχοι συνδυασμοί πλήκτρων σάς επιτρέπουν να διακόψετε την κανονική διαδικασία εκκίνησης και να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς του macOS αφού συνδεθείτε.