Πώς να μορφοποιήσετε μια κάρτα SD στο Mac σας

Βασικά Takeaways

  • Οι κάρτες SD εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα, παρά την ευκολία της αποθήκευσης cloud.
  • Μπορείτε να διαμορφώσετε μια κάρτα SD στο Mac σας χρησιμοποιώντας είτε μια ενσωματωμένη υποδοχή κάρτας SD είτε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών SD συνδεδεμένη σε θύρα USB.
  • Όταν μορφοποιείτε μια κάρτα SD, επιλέξτε την κατάλληλη μορφή συστήματος αρχείων με βάση τη συσκευή με την οποία θα τη χρησιμοποιήσετε και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το SD Card Formatter ή το Disk Utility για μια εμπειρία φιλική προς το χρήστη.

Οι κάρτες SD δεν είναι το πιο βολικό μέσο μεταφοράς δεδομένων, ειδικά με την αποθήκευση στο cloud ως εναλλακτική. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν τις χρήσεις τους, μεταξύ άλλων με κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.

Μπορείτε συχνά να διαμορφώσετε μια κάρτα SD με οποιαδήποτε συσκευή τη χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο γρήγορο να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή και ίσως θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο με υπολογιστή ούτως ή άλλως. Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε τις ανάγκες σας για μορφοποίηση κάρτας στο macOS.

Σύνδεση κάρτας SD στο Mac σας

Πρώτα, θα χρειαστεί να συνδέσετε την κάρτα SD σας. Η προσέγγιση που θα ακολουθήσετε θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του Mac και τη μορφή της κάρτας σας.

Σύνδεση κάρτας SD

Πρώτον, υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι ανάγνωσης μιας κάρτας SD με Mac. Η πιο εύκολη και βολική μέθοδος είναι να τοποθετήσετε την κάρτα σε μια ενσωματωμένη υποδοχή κάρτας SD. Ωστόσο, αυτό δεν είναι διαθέσιμο σε κάθε μοντέλο.

Με την πάροδο του χρόνου, η Apple έχει ανανεώσει την υποστήριξη της κάρτας SD σε ολόκληρη τη σειρά της. Είτε έχετε Mac mini, iMac ή MacBook Pro, μπορεί να έχει υποδοχή SD ή όχι. όλα εξαρτώνται από την ηλικία του μοντέλου σας.

  ResumeGenius vs MyPerfectResume – Ποιο πρόγραμμα δημιουργίας βιογραφικών θα πρέπει να επιλέξετε;

Θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίσετε την υποδοχή κάρτας SD του Mac σας εάν έχει, αλλά εάν θέλετε να ελέγξετε, Σελίδα υποστήριξης της Apple έχει μια λίστα μοντέλων που περιλαμβάνουν φυσική υποδοχή.

Η τυπική εναλλακτική σε μια υποδοχή κάρτας SD είναι μια συσκευή ανάγνωσης καρτών SD, η οποία συνήθως συνδέεται είτε σε θύρα USB-A είτε σε θύρα USB-C. Πολλοί διανομείς USB-C περιλαμβάνουν υποδοχή κάρτας SD και οι συσκευές ανάγνωσης πολλαπλών καρτών γενικής χρήσης συχνά χειρίζονται κάρτες SD μαζί με άλλους τύπους.

Κατανόηση διαφορετικών μορφών καρτών SD

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρτών SD, που κυμαίνονται σε φυσικό μέγεθος και μορφή χωρητικότητας. Οι μορφές miniSD και microSD είναι φυσικά μικρότερες κάρτες που οι υποδοχές Mac SD δεν υποστηρίζουν εγγενώς. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε με έναν παθητικό προσαρμογέα: μια κάρτα που έχει το ίδιο μέγεθος με μια πλήρη κάρτα SD, με μια υποδοχή για να φιλοξενήσει μικρότερες μορφές.

Οι μορφές SDHC, SDXC και SDUC παρέχουν μεγαλύτερες χωρητικότητες τόσο για μεγέθη SD όσο και για microSD. Επιπλέον, η τυπική SD και τα λιγότερο δημοφιλή μεγέθη miniSD υποστηρίζουν SDIO. Αν και αυτές οι λεπτομέρειες είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντες, θα πρέπει να γνωρίζετε την πραγματική χωρητικότητα (π.χ. 32 GB) της κάρτας σας εάν σκοπεύετε να την επαναδιαμορφώσετε πλήρως.

Χρήση του Disk Utility για τη διαμόρφωση μιας κάρτας SD

Το Disk Utility είναι μια εφαρμογή που αποστέλλεται με macOS. Θα πρέπει να υπάρχει στον φάκελο /Applications/Utilities. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για πολλές διαφορετικές εργασίες που σχετίζονται με δίσκους, τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης.

Ξεκινήστε επιλέγοντας την κάρτα SD από τη λίστα στην αριστερή πλευρά. Εάν χρησιμοποιείτε Mac με ενσωματωμένη υποδοχή κάρτας SD, θα πρέπει να εμφανίζεται στην ενότητα Εσωτερική. Μια κάρτα SD που είναι συνδεδεμένη σε μια εξωτερική συσκευή ανάγνωσης θα εμφανιστεί στην ενότητα Εξωτερική. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την ίδια την κάρτα, με το όνομα, αντί για τη φυσική συσκευή. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε αυτό εάν επιλέξετε Εμφάνιση μόνο τόμων από το μενού Προβολή επάνω αριστερά.

Αφού επιλέξετε την κάρτα, επιβεβαιώστε ότι είναι αυτή που θέλετε να μορφοποιήσετε. Μπορείτε να ελέγξετε τη χωρητικότητα και τον χρησιμοποιημένο χώρο, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή στο επάνω μέρος του παραθύρου. Μπορείτε να καθορίσετε ένα Όνομα για την κάρτα και τη Μορφή της.

  5 καλύτερα λογισμικό και εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δικτύου για το 2020

Επιλογή μορφής συστήματος αρχείων

Η επιλογή μιας κατάλληλης μορφής συστήματος αρχείων είναι σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει τη συμβατότητα με άλλες συσκευές.

Εάν διαμορφώνετε την κάρτα SD για να τη χρησιμοποιήσετε σε άλλη συσκευή, όπως μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, θα πρέπει να αποφύγετε τυχόν μορφές Mac OS και να επιλέξετε είτε MS-DOS (FAT) είτε ExFAT. Χρησιμοποιήστε FAT εάν η κάρτα είναι 32 GB ή μικρότερη, όπως είναι όλες οι κάρτες SD και SDHC. Χρησιμοποιήστε ExFAT εάν η κάρτα είναι μεγαλύτερη από 32 GB, όπως μια κάρτα SDXC ή SDUC.

Χρήση του Μορφοποιητή κάρτας SD στο macOS

Μια ξεχωριστή εφαρμογή μπορεί να φαίνεται περιττή, καθώς το macOS περιλαμβάνει πάντα το Disk Utility. Ωστόσο, Μορφοποιητής κάρτας SD είναι μια πιο φιλική εναλλακτική, αφιερωμένη στη μορφοποίηση καρτών SD. Διαχειρίζεται λεπτομέρειες όπως το σύστημα αρχείων για εσάς, και ακόμη και θα διαμορφώσει ξανά μια κάρτα ExFat ως FAT12, εάν η τελευταία είναι πιο αποτελεσματική. Είναι επίσης δωρεάν για λήψη και χρήση.

Η εφαρμογή έχει μια πολύ απλή διεπαφή με λίγες επιλογές. Αρχικά, επιλέξτε την κάρτα χρησιμοποιώντας το πρώτο αναπτυσσόμενο μενού. Συνήθως, θα εργάζεστε με μία κάρτα SD τη φορά, την οποία η εφαρμογή θα προεπιλέξει. Ελέγξτε ότι η χωρητικότητα είναι αυτό που θα περιμένατε. Δεν θα είναι συνήθως το πλήρες ποσό που διαφημίζεται στην κάρτα, για διάφορους λόγους, αλλά θα πρέπει να είναι περίπου ίσο.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές μορφοποίησης: Γρήγορη και Αντικατάσταση. Το Quick είναι η πιο γρήγορη επιλογή γιατί ελευθερώνει χώρο χωρίς να διαγράφει πραγματικά τα ανεπεξέργαστα δεδομένα. Η μέθοδος Overwrite σκουπίζει πραγματικά τα παλιά δεδομένα, επομένως θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια και θέλετε να διασφαλίσετε ότι κανείς δεν μπορεί ποτέ να ανακτήσει τα δεδομένα.

Τέλος, μπορείτε να δώσετε μια ετικέτα Volume που είναι ένα όνομα για την κάρτα SD για να σας βοηθήσει να την αναγνωρίσετε αργότερα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε τη χωρητικότητα ή τον κατασκευαστή σε αυτό το όνομα, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε με πολλές διαφορετικές κάρτες.

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την επιλογή εκτός εάν είστε πολύ σίγουροι!

Θα πρέπει να έχετε βαθιά κατανόηση όρων όπως η μορφή συστήματος αρχείων και το διαμέρισμα πριν προχωρήσετε. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζετε ακριβώς με ποιον δίσκο αντιμετωπίζετε όταν εμφανίζεται ένα αναγνωριστικό τόμου όπως το disk2. Προσέξτε πολύ να μην διαμορφώσετε κατά λάθος τη λάθος μονάδα!

  Πώς να διαχειριστείτε την απεριόριστη συνδρομή στο Kindle

Με αυτές τις προειδοποιήσεις, το εργαλείο diskutil είναι το αντίστοιχο της γραμμής εντολών του Disk Utility. Ανοίξτε την εφαρμογή Mac Terminal και ξεκινήστε αναφέροντας τις διαθέσιμες μονάδες δίσκου στο σύστημά σας:

 diskutil list 

Θα πρέπει να μπορείτε να προσδιορίσετε ποια είναι η κάρτα SD σας μέσω του ονόματός της. Στη λίστα των μονάδων δίσκου, θα δείτε ένα αναγνωριστικό, συνήθως κάτι σαν disk2. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε με τη σωστή συσκευή πριν συνεχίσετε. Για να διαγράψετε όλα τα περιεχόμενα, αλλά να διατηρήσετε την ίδια υποκείμενη δομή (σύστημα αρχείων), χρησιμοποιήστε την εντολή reformat, για παράδειγμα:

 diskutil reformat disk2 

Εάν θέλετε να αλλάξετε το σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη σύνθετη εντολή:

 diskutil eraseDisk "HFS+" NameOfSDCard disk2 

Το HFS+ είναι ο τύπος συστήματος αρχείων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να δείτε ποια συστήματα αρχείων υποστηρίζει η έκδοση του diskutil που διαθέτετε με την ακόλουθη εντολή:

 diskutil listFilesystems 

ο πλήρης σελίδα man δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το περίπλοκο αλλά ισχυρό εργαλείο.

Αντιμετώπιση προβλημάτων με τη μορφοποίηση κάρτας SD σε Mac

Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε μία από τις φιλικές προς το χρήστη μεθόδους GUI. Ωστόσο, εάν κάτι πάει στραβά, πιθανότατα θα έχει μία από τις ακόλουθες αιτίες.

Προσπαθώντας να μορφοποιήσετε μια κάρτα μόνο για ανάγνωση

Οι κάρτες SD διαθέτουν ένα φυσικό κλείδωμα διακόπτη το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε την τυχαία απώλεια δεδομένων. Εάν μια κάρτα βρίσκεται σε λειτουργία μόνο για ανάγνωση, δεν θα μπορείτε να τη μορφοποιήσετε. Κάτω από το Disk Utility, θα λάβετε ένα σφάλμα, αλλά το ίδιο το μήνυμα μπορεί να είναι αρκετά κρυπτικό:

Η εφαρμογή SD Card Formatter δίνει ένα πιο φιλικό σφάλμα “Δεν είναι δυνατή η μορφοποίηση της προστατευμένης κάρτας εγγραφής”:

Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία μόνο για ανάγνωση, σύρετε το διακόπτη προς το τέλος με τις επαφές.

Μορφοποίηση με μη συμβατό σύστημα αρχείων

Χρησιμοποιώντας το Disk Utility, μπορείτε να επιλέξετε ένα σύστημα αρχείων που δεν είναι συμβατό με την κάρτα SD που μορφοποιείτε. Για παράδειγμα, η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας παλιάς κάρτας 8 MB με τον τύπο Mac OS Extended (Journaled) μπορεί να οδηγήσει σε σφάλμα όπως φαίνεται:

Με πολλές επιλογές, επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς

Ένα εργαλείο όπως το SD Card Formatter μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία μορφοποίησης μιας κάρτας SD, αλλά η ενσωματωμένη εφαρμογή Disk Utility της Apple μπορεί επίσης να κάνει τη δουλειά. Προσέξτε να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των συστημάτων αρχείων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε ένα προηγμένο εργαλείο όπως το diskutil στη γραμμή εντολών.