Πώς να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στην κάμερα web ή στο μικρόφωνο στο macOS


Κακόβουλοι ιστότοποι και εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα web και στο μικρόφωνό σας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό είναι ένας αστικός μύθος, αλλά υπάρχει αλήθεια σε αυτό. Δυστυχώς, ένας ιστότοπος ή μια εφαρμογή που το κάνει αυτό δεν θα είναι εύκολο να εντοπιστεί από τον μέσο χρήστη. Οι χρήστες που γνωρίζουν την τεχνολογία μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβουν εάν η webcam ή το μικρόφωνό τους έχει πρόσβαση, αλλά για τον απλό χρήστη και τον Mark Zuckerberg, πιθανότατα πρέπει να κολλήσετε λίγο χαρτί στην κάμερα web για να είστε ασφαλείς. Το Oversight είναι μια δωρεάν εφαρμογή macOS που το κάνει πολύ πιο εύκολο. Παρακολουθεί όλες τις συνδεδεμένες κάμερες και μικρόφωνα και σας ειδοποιεί όταν έχετε πρόσβαση σε αυτά. Είναι μια πολύ απλή εφαρμογή που παρακολουθεί τις τρέχουσες διαδικασίες και μπορεί να προσδιορίσει ποια εφαρμογή ξεκίνησε μια διαδικασία για πρόσβαση σε αυτές τις δύο συσκευές.

  Λάβετε ειδοποίηση όταν ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε το Caps Lock στο macOS

Λήψη και εγκατάσταση του Oversight. Δεν είναι διαθέσιμο στο Mac App Store, επομένως θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να το εγκαταστήσετε. Μόλις εγκατασταθεί, προσθέτει ένα εικονίδιο ομπρέλας στη γραμμή μενού.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να δείτε τη λίστα των συσκευών που εντοπίστηκαν. Θα περιλαμβάνει όλες τις συσκευές εισόδου. Οι συσκευές στην ενότητα “Ανενεργές συσκευές” παραθέτουν όλες τις συσκευές εισόδου στις οποίες δεν έχει πρόσβαση καμία εφαρμογή. Στην κορυφή της αναδυόμενης γραμμής μενού του Oversight, μπορείτε να δείτε ποιες συσκευές παρακολουθεί η εφαρμογή.

Όταν μια εφαρμογή, είτε πρόκειται για εφαρμογή συστήματος είτε για εφαρμογή τρίτου μέρους, αποκτά πρόσβαση στην κάμερα web ή το μικρόφωνό σας, λαμβάνετε μια ειδοποίηση. Μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε την εφαρμογή ή να της επιτρέψετε να έχει πρόσβαση στην εν λόγω συσκευή. Εάν του επιτρέψετε την πρόσβαση, το βάζετε στη λίστα επιτρεπόμενων όσον αφορά την Επίβλεψη.

  Γιατί πρέπει να καθυστερήσετε τις αναβαθμίσεις του macOS σας

Η εποπτεία διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων που εντοπίζει. Μπορείτε να το ελέγξετε για να δείτε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στην κάμερα web ή στο μικρόφωνο. Είναι μια ωραία μικρή και ελαφριά εφαρμογή που μπορεί να σας κάνει να χαλαρώσετε σχετικά με την ασφάλειά σας. Θα θέλαμε μόνο να υπήρχε κάτι τέτοιο για τα Windows.

Λήψη του Oversight για macOS