Πώς να κυριαρχήσετε ένα τραγούδι: Ένας οδηγός για αρχάριους

Ενώ οι εξειδικευμένοι μηχανικοί mastering συχνά παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα, ο καθένας μπορεί να παράγει έναν αξιοπρεπή master εάν γνωρίζει τις βασικές έννοιες και τους στόχους του mastering. Θα περάσουμε από τα θεμελιώδη βήματα και τα εργαλεία που σχετίζονται με το mastering ενός κομματιού για κυκλοφορία, αφαιρώντας το μυστήριο από τη διαδικασία και τους σχετικούς τεχνικούς όρους.

Τι είναι το Audio Mastering;

Το Mastering είναι το τελευταίο βήμα μετά την παραγωγή στον κύκλο ζωής ενός κομματιού ή άλμπουμ και το βήμα μετά τη μίξη ενός κομματιού στη διαδικασία παραγωγής μουσικής. Μπορεί να περιγραφεί ως το στάδιο όπου εφαρμόζονται οι τελευταίες πινελιές στα επίπεδα τονικών και έντασης, οι ηχητικές ασυνέπειες και η συνολική μουσικότητα.

Από όλα τα στάδια της μουσικής παραγωγής, το mastering είναι το πιο λεπτό. Μέσω της χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων, όπως EQ, στερεοφωνικών ενισχυτών και συμπιεστών, οι mastering engineers προσπαθούν να αναδείξουν τις ιδιότητες ενός μείγματος ενώ στρογγυλοποιούν τυχόν ενοχλητικά χαρακτηριστικά.

Το κύριο, in-your-face, στοιχείο της διαδικασίας mastering είναι η προσαρμογή του στη συνολική ένταση ενός κομματιού. Το επίπεδο έντασης μιας μίξης αυξάνεται μέχρι να φτάσει σε επίπεδο ανταγωνιστικό με τα πρότυπα του κλάδου — κομμάτια που ακούτε σε πλατφόρμες ροής.

Το πρώτο βήμα του Mastering

Το Mastering ξεκινά όταν αναπηδήσετε ολόκληρη τη μίξη σας σε ένα αρχείο ήχου και το τοποθετήσετε σε μια νέα συνεδρία στο DAW της επιλογής σας. Το Mastering απλοποιείται εάν έχετε κάνει μια μίξη υψηλής ποιότητας. Τα σφάλματα που μπορούν να διορθωθούν στο μείγμα σας θα πρέπει να διορθωθούν εκεί. όχι στον αφέντη σου.

Η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη αν έχετε αφήσει λίγο χώρο στη συνεδρία mixdown σας (όταν το Στερεοφωνικό Κανάλι Εξόδου δεν διαβάζει πάνω από -4 έως -6 dB). Αυτό όχι μόνο αποφεύγει προβλήματα αποκοπής, αλλά σας επιτρέπει να εφαρμόσετε πρόσθετες επεξεργασίες EQ και άλλες αλλαγές που μπορεί να αναδείξουν το συνολικό επίπεδο.

  Ανακτήστε το iPhone σαν επαγγελματίας χωρίς καμία καταστροφή δεδομένων

Πριν βιαστείτε να τοποθετήσετε μια δέσμη προσθηκών, ακούστε ολόκληρο το κομμάτι σας. Εάν έχετε κομμάτια αναφοράς για να το συγκρίνετε, ακούστε τα επίσης. Αυτό θα σας βοηθήσει να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιες προσθήκες mastering θα χρησιμοποιήσετε και πώς.

Εξασφαλίστε μια καθαρή αρχή και τέλος της διαδρομής σας

Μετά τα πρώτα σας playthrough, μια καλή αρχική εργασία είναι να κάνετε μια ξεκάθαρη αρχή και τέλος στο κομμάτι σας. Ενώ η αρχή και το τέλος του αρχείου ήχου σας μπορεί να είναι ήδη σχετικά προφανή, η mastering απαιτεί ακριβή ακρίβεια.

Για να το κάνετε αυτό, δημιουργήστε ένα κομμάτι από τη λωρίδα του κύριου καναλιού σας και ενεργοποιήστε την αυτοματοποίηση. Στη συνέχεια, αυτοματοποιήστε την ένταση της αρχής και του τέλους του κομματιού σας. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε, εξετάστε πώς να χρησιμοποιήσετε την αυτοματοποίηση στο DAW σας. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε το ρυθμό και το στυλ του κομματιού σας, ώστε να μην προκαλέσετε ενοχλητικές διακοπές ήχου.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν υπερβολικό σφύριγμα και άλλους ήχους που μπορεί να εμφανιστούν μόλις αυξήσετε την ένταση στο τέλος της διαδικασίας mastering. Η αρχή και το τέλος είναι αξιομνημόνευτα, οπότε προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις περιοχές σωστά.

Βελτιώστε το κομμάτι σας με Προσθετικό και Αφαιρετικό EQ

Τώρα, ήρθε η ώρα να μπείτε στο σώμα της πίστας και να δείτε αν μπορείτε να το βελτιώσετε μέσω ανεπαίσθητων ενισχυτών ή περικοπών EQ. Εξετάστε πώς να χρησιμοποιήσετε τα EQ και τα φίλτρα εάν θέλετε να βελτιώσετε αυτή την περιοχή.

Βοηθά στην εξέταση του οπτικού αναλυτή που δείχνουν τα περισσότερα EQ, καθώς μπορεί να αποκαλύψει πολύ λίγα ή πάρα πολλά σε ορισμένες περιοχές συχνοτήτων. Ομοίως, μπορεί να δείτε ότι το κομμάτι αναφοράς σας έχει μεγαλύτερη παρουσία στις συχνότητες υπομπάσου και μπάσων. Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες ενισχύσεις EQ εκεί.

Διαφορετικά πρόσθετα EQ ειδικεύονται στην ενίσχυση/περικοπή διαφορετικών περιοχών συχνοτήτων κατά το mastering. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα PuigTec EQ λειτουργούν καλύτερα για την ενίσχυση χαμηλών συχνοτήτων και άλλα εργαλεία EQ είναι τα καλύτερα για υψηλές συχνότητες. Το κλειδί είναι ο πειραματισμός.

  Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Gmail χωρίς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας Google

Δοκιμάστε μια ώθηση 0,5-2,5 dB γύρω στα 30-40 Hz για να προσθέσετε περισσότερη παρουσία στα τύμπανα κλωτσιών σας. Πειραματιστείτε με ώθηση περίπου 15 kHz για πρόσθετο αέρα και φωτεινότητα στα φωνητικά και τη συνολική μίξη σας.

Αντίθετα, μπορεί να βρείτε υπερβολικά έντονη/σκληρή παρουσία σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Δοκιμάστε ένα υπερβολικό κόψιμο πριν προσπαθήσετε να βρείτε τη μέση λύση μεταξύ του πολύ μεγάλου και του πολύ μικρού αφαιρετικού ισοσταθμιστή.

Χρησιμοποιήστε συμπιεστές πολλαπλών ζωνών

Οι πολυζωνικοί συμπιεστές σάς επιτρέπουν να εφαρμόζετε διαφορετικούς ρυθμούς συμπίεσης σε διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων. Γενικά, οι συμπιεστές πολλαπλών ζωνών είναι μια καλή ιδέα εάν ακούτε πάρα πολλά σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. π.χ. το low- ή high-end.

Να είστε προσεκτικοί όταν εφαρμόζετε συμπίεση, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να απορροφήσει τη ζωή ενός δυναμικού, μουσικού μείγματος. Για μια ανανέωση στους συμπιεστές, εξετάστε πώς να χρησιμοποιήσετε τα πρόσθετα συμπίεσης.

Εφαρμόστε ένα Stereo Enhancer

Τα πρόσθετα ενισχυτή στερεοφωνικού ήχου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγο βερνίκι σε ένα κομμάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι ακροατές ακουστικών.

Λειτουργούν αυξάνοντας τη διαφορά μεταξύ του αριστερού και του δεξιού καναλιού, το οποίο, με τη σειρά του, ενισχύει το στερεοφωνικό εφέ. Δοκιμάστε μια προσθήκη στερεοφωνικής εικόνας για να διευρύνετε τη μίξη σας. Η ακραία χρήση θα μπερδέψει ολόκληρο τον κύριο, οπότε χρησιμοποιήστε λεπτές εφαρμογές για να βρείτε το γλυκό σημείο.

Χρησιμοποιήστε τον περιορισμό και τη μέτρηση

Οι περιοριστές και τα πρόσθετα μέτρησης είναι αυτά που σας επιτρέπουν να ανταποκρίνεστε με ακρίβεια στο επίπεδο έντασης της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Ας δούμε πώς λειτουργούν και ποιο είναι αυτό το επίπεδο.

Πρόσθετα μέτρησης

Τα εργαλεία μέτρησης σάς παρέχουν ακριβείς μετρήσεις για πράγματα όπως LUFS, RMS, Peak και True Peak. Το True Peak και το Peak αντιπροσωπεύουν το μέγιστο επίπεδο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (το True Peak είναι πιο ακριβές).

  Πώς να προσθέσετε έναν κωδικό πρόσβασης σε ένα υπάρχον αρχείο

Το LUFS αντιπροσωπεύει τη μέση (ονομάζεται επίσης ολοκληρωμένη) ένταση με την πάροδο του χρόνου με βάση την ανθρώπινη αντίληψη της έντασης. Το RMS αντιπροσωπεύει το ίδιο αλλά με βάση το μέσο σήμα ισχύος. Το βιομηχανικό πρότυπο για τη μέτρηση των επιπέδων είναι το LUFS.

Σήμερα, πλατφόρμες ροής όπως το Spotify ορίζουν το -14 LUFS ως μέγιστο επίπεδο. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα κύριο που φτάνει τα -11 LUFS, αλλά το Spotify θα το μειώσει αυτόματα σε -14 LUFS. Έτσι, όλη η μουσική τους είναι τυποποιημένη σε επίπεδο.

Επιλέξτε έναν ολόκληρο ακέραιο στόχο μεταξύ -10 και -14 LUFS για τον κύριο σας και χρησιμοποιήστε τον περιοριστή σας για να τον πετύχετε. Θυμηθείτε να επαναφέρετε την προσθήκη μέτρησης κάθε φορά που επανεκκινείτε το κομμάτι σας.

Περιοριστές

Οι περιοριστές είναι ουσιαστικά ακραίοι συμπιεστές. Ονομάζονται επίσης συμπιεστές τοίχου από τούβλα καθώς εμποδίζουν εντελώς τη στάθμη να υπερβεί έναν καθορισμένο όγκο (π.χ. 0 dB), αποφεύγοντας έτσι το ψαλίδισμα. Σε συνδυασμό με αυτή τη λειτουργία είναι η ικανότητά τους να αυξάνουν το κέρδος του κομματιού σας.

Χρησιμοποιήστε τον περιοριστή σας παράλληλα με το πρόσθετο μέτρησης έως ότου ένα playthrough του κομματιού σας παράγει το επιθυμητό LUFS (π.χ. -10 LUFS). Οδηγήστε τον περιοριστή σας πολύ δυνατά και μπορείτε να καταστρέψετε τη μουσικότητα του κομματιού σας. Βρείτε το γλυκό σημείο όπου η ποιότητα του ήχου διατηρείται ενώ το συνολικό επίπεδο φτάνει το επιθυμητό LUFS.

Ακούστε το τελικό αποτέλεσμα σε πολλές συσκευές

Το τελευταίο βήμα στο mastering είναι να ακούσετε το αποτέλεσμά σας σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. π.χ. τα ηχεία σας, τον υπολογιστή σας και το τηλέφωνό σας. Ένας καλός κύριος παράγει ένα κομμάτι που ακούγεται υπέροχο σε όλα τα ηχητικά συστήματα.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες συντομεύσεις, τα εργαλεία μίξης και mastering τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παρέχουν χρήσιμες αναφορές για μάθηση.

Δημιουργήστε ένα κομμάτι έτοιμο για κυκλοφορία

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ό,τι μπορείτε στη μίξη σας, αναπηδήστε το και φορτώστε μια νέα συνεδρία για mastering. Σχεδιάστε μια ακριβή αρχή και τέλος και εφαρμόστε λεπτές προσθετικές και αφαιρετικές επεξεργασίες EQ. Χρησιμοποιήστε συμπίεση πολλαπλών ζωνών, εάν χρειάζεται, και στερεοφωνικά εργαλεία βελτίωσης για ένα άγγιγμα επιπλέον πλάτους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις προσθήκες περιοριστή και μέτρησης για να φτάσετε σε ανταγωνιστικά επίπεδα έντασης χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα του ήχου. Προσθέστε ορισμένους τελικούς ελέγχους σε διαφορετικά συστήματα ήχου και το κομμάτι σας είναι τώρα έτοιμο για διανομή.