Πώς να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας με Windows χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Πίνακας περιεχομένων

Βασικά Takeaways

 • Η γραμμή εντολών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καθαρισμό του υπολογιστή σας με Windows, προσφέροντας πλεονεκτήματα αποδοτικότητας και απόδοσης.
 • Η γραμμή εντολών μπορεί να ανασυγκροτήσει τον σκληρό σας δίσκο, βελτιώνοντας την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής και τη συνολική απόδοση του συστήματος.
 • Το εργαλείο Εκκαθάρισης δίσκου μπορεί να προσπελαστεί και να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών, επιτρέποντάς σας να διαγράψετε συγκεκριμένους τύπους αρχείων.

Η διατήρηση του υπολογιστή σας χωρίς ακαταστασία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης και στην απελευθέρωση πολλών αποθηκευτικού χώρου. Τα Windows διαθέτουν πολλά ενσωματωμένα βοηθητικά προγράμματα εκκαθάρισης συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου Εκκαθάριση δίσκου. Ωστόσο, η γραμμή εντολών είναι ένας λιγότερο γνωστός τρόπος καθαρισμού του υπολογιστή σας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καθαρίσετε έναν αργό υπολογιστή με Windows χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

Γιατί να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών;

Η γραμμή εντολών είναι ένας ενσωματωμένος επεξεργαστής εντολών που είναι διαθέσιμος σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις των Windows από τα Windows 3.1. Ενώ η γραφική διεπαφή χρήστη είναι εύχρηστη για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι μπορεί να προτιμούν τη Γραμμή εντολών να εκτελεί πολλές εργασίες για την αποτελεσματικότητά της και τα οφέλη απόδοσής της.

Εάν είστε νέος στον δημοφιλή επεξεργαστή εντολών της Microsoft, ανατρέξτε στον οδηγό μας για αρχάριους στη Γραμμή εντολών των Windows.

Το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου και η δυνατότητα Storage Sense στα Windows 11 καθιστούν αρκετά εύκολο τον καθαρισμό του υπολογιστή σας. Εάν παραμείνουν ανεπιθύμητα αρχεία, μπορείτε να τα αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο, για παράδειγμα, εκκαθαρίζοντας το φάκελο temp. Μπορείτε να επιταχύνετε αυτήν τη διαδικασία με τη βοήθεια εντολών για πρόσβαση στο Disk Defragmenter, το diskpart και το Disk Cleanup εργαλείο.

Ξεκινήστε τον καθαρισμό του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας CMD

Παρακάτω είναι η λίστα με τις εντολές για την εκκίνηση του βοηθητικού προγράμματος εκκαθάρισης δίσκου, τον καθαρισμό προσωρινών αρχείων, την προσωρινή μνήμη και πολλά άλλα.

Ορισμένες από αυτές τις εντολές ενδέχεται να απαιτούν από εσάς να ανοίξετε τη γραμμή εντολών ως διαχειριστής. Δείτε πώς να το κάνετε.

 • Πληκτρολογήστε cmd στη γραμμή αναζήτησης των Windows.
 • Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
 • Πώς να ανασυγκροτήσετε τον σκληρό δίσκο με τη γραμμή εντολών;

  Ενώ ο κατακερματισμός του δίσκου στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους είναι φυσικός, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόδοσης. Επηρεάζει την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής του δίσκου σας, καθιστώντας το σύστημά σας αργό.

    Επιδιόρθωση Δεν είναι δυνατή η σύνδεση με διακομιστές EA στα Windows 11

  Η ανασυγκρότηση αναδιατάσσει τα κατακερματισμένα δεδομένα για να βοηθήσει τους δίσκους σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται να ανασυγκροτήσετε τις συσκευές αποθήκευσης SSD (ούτε συνιστάται). Αλλά εάν χρησιμοποιείτε μηχανικό σκληρό δίσκο, δείτε πώς μπορείτε να ανασυγκροτήσετε τον σκληρό δίσκο με μια εντολή.

 • Ανοίξτε τη Γραμμή εντολών ως διαχειριστής.
 • Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε enter:
   defrag c: 
 • Στην παραπάνω εντολή, c: είναι η μονάδα δίσκου που θέλετε να ανασυγκροτήσετε. Αλλάξτε το γράμμα της μονάδας δίσκου εάν θέλετε να ανασυγκροτήσετε μια άλλη μονάδα δίσκου.
 • Μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή defrag με προαιρετικούς διακόπτες. Ελεγχος Τεκμηρίωση της Microsoft σχετικά με τη χρήση της εντολής ανασυγκρότησης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση διαφορετικής σύνταξης με την εντολή defrag για την εκτέλεση ανάλυσης, την προσθήκη εξαιρέσεων, την αλλαγή προτεραιότητας και πολλά άλλα.

  Γρήγορη εκκαθάριση δίσκου με χρήση του πλαισίου εκτέλεσης

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εντολή Εκτέλεση για να εκτελέσετε μια γρήγορη εκκαθάριση του δίσκου χωρίς να ανοίξετε τη γραμμή εντολών. Είναι χρήσιμο εάν θέλετε να ελευθερώσετε μερικά gigabyte αποθηκευτικού χώρου σε δύο βήματα. Αυτό απαιτεί να ξεκινήσετε το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου και να καθορίσετε τον δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε μέσω του διαλόγου Εκτέλεση.

  Για να εκτελέσετε την Εκκαθάριση δίσκου:

 • Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το Run.
 • Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση:
   C:\windows\SYSTEM32\cleanmgr.exe /dDrive 
 • Στην παραπάνω εντολή, αντικαταστήστε το Drive με το γράμμα της μονάδας δίσκου που θέλετε να καθαρίσετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να εκτελέσετε μια γρήγορη εκκαθάριση για τη μονάδα E, τότε η πλήρης εντολή θα μοιάζει με αυτό:
   C:\windows\SYSTEM32\cleanmgr.exe /dE 
 • Κάντε κλικ στο OK ή πατήστε Enter για να εκτελέσετε την εντολή.
 • Το Run θα ξεκινήσει γρήγορα το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου με επιλεγμένη τη μονάδα δίσκου που έχετε καθορίσει.
 • Επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο OK.
 • Πώς να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα εκκαθάρισης δίσκου μέσω της γραμμής εντολών

  Το Disk Cleanup είναι ένα ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα των Windows που σας βοηθά να ελευθερώσετε χώρο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Μπορεί να καθαρίσει λήψεις, προσωρινά αρχεία Διαδικτύου, κάδο ανακύκλωσης, ακόμη και αρχεία συστήματος.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Γραμμή εντολών για να ξεκινήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου και να εκτελέσετε απευθείας εργασίες αυτόματης εκκαθάρισης. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο και τους υποστηριζόμενους διακόπτες γραμμής εντολών.

  Βασική διαγραφή αρχείου

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή cleanmgr για να εκκινήσετε το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

 • Ανοίξτε τη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε cleanmgr και πατήστε Enter.
 • Στο παράθυρο Επιλογή μονάδας, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να καθαρίσετε και κάντε κλικ στο OK.
 • Στο παράθυρο Εκκαθάριση δίσκου, επιλέξτε όλα τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο OK.
 • Κάντε κλικ στο Διαγραφή αρχείων για να επιβεβαιώσετε την ενέργεια.
 •   Πώς να εκτελέσετε το sfc /scannow (Έλεγχος αρχείων συστήματος) στα Windows 10

  Καθαρίστε μια συγκεκριμένη μονάδα δίσκου/διαμέρισμα

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή cleanmgr ακολουθούμενη από ένα γράμμα μονάδας δίσκου για να εκτελέσετε το εργαλείο Εκκαθάρισης δίσκου σε αυτήν τη μονάδα δίσκου. Αυτό είναι χρήσιμο για την απελευθέρωση χώρου σε μια συγκεκριμένη μονάδα δίσκου. Για παράδειγμα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να εκτελέσετε το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου στη μονάδα δίσκου C:

   cleanmgr /D C 

  Το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου θα σαρώσει και θα εμφανίσει όλα τα αρχεία που μπορείτε να διαγράψετε. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο OK.

  Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις του εργαλείου καθαρισμού δίσκου

  Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του εργαλείου Εκκαθάριση δίσκου, η εντολή cleanmgr υποστηρίζει πολλούς διακόπτες, συμπεριλαμβανομένων των saageset και sagerun.

  • Το saageset:x σάς επιτρέπει να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του εργαλείου Εκκαθάρισης δίσκου. Όταν εκτελεστεί, θα εκκινήσει το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου και θα σας επιτρέψει να επιλέξετε συγκεκριμένα στοιχεία που θέλετε να διαγράψετε και να τα εκχωρήσετε στην τιμή x. Η τιμή x, η οποία μπορεί να είναι οποιαδήποτε τιμή από 1 έως 9999, αποθηκεύεται στο μητρώο.
  • Το sagerun:x εκτελεί την καθορισμένη εργασία που έχει εκχωρηθεί στην τιμή x και καθαρίζει αυτόματα όλα τα καθορισμένα αρχεία.

  Ετσι δουλευει:

 • Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών και πατήστε enter:
   cleanmgr /sageset:1 
 • Στην παραπάνω εντολή, αντικαταστήστε το 1 με οποιονδήποτε αριθμό μεταξύ 1 και 9999. Για αυτόν τον οδηγό, θα πάμε με το 1. Όταν εκτελεστεί, θα ανοίξει το εργαλείο Εκκαθάρισης δίσκου και θα εμφανίσει όλα τα ανεπιθύμητα στοιχεία που μπορείτε να διαγράψετε.
 • Επιλέξτε ή αποεπιλέξτε όλα τα στοιχεία που θέλετε να διαγράψετε. Για παράδειγμα, επιλέξτε Προσωρινά αρχεία εγκατάστασης, Εκκαθάριση του Windows Update, Ληφθέντα αρχεία προγράμματος, Κάδος ανακύκλωσης (προσοχή με αυτό) κ.λπ.
 • Αφού επιλέξετε τους τύπους αρχείων προς εκκαθάριση, κάντε κλικ στο OK για να αποθηκεύσετε τη διαμόρφωση.
 • Τώρα, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να εκτελέσετε το εργαλείο Εκκαθάρισης Δίσκου με την προσαρμοσμένη σας διαμόρφωση:
   cleanmgr /sagerun:1 
 • Αυτό θα εκκινήσει το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου και θα ξεκινήσει ο καθαρισμός των τύπων αρχείων που καθορίστηκαν προηγουμένως και έχουν εκχωρηθεί στην τιμή 1. Σε αυτήν την περίπτωση, θα διαγραφούν τα προσωρινά αρχεία εγκατάστασης, η Εκκαθάριση του Windows Update, τα αρχεία προγράμματος που έχουν ληφθεί και τα αρχεία κάδου ανακύκλωσης.
 • Βελτιστοποίηση για χαμηλό χώρο

  Ο διακόπτης lowdisk, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι χρήσιμος εάν ο αποθηκευτικός χώρος στον σκληρό σας δίσκο εξαντλείται. Όταν εκτελείται, ελέγχει αυτόματα όλες τις κατηγορίες αρχείων.

  Η εντολή lowdisk ακολουθείται από το γράμμα μονάδας δίσκου για το διαμέρισμα για να ελευθερώσει χώρο. Μια πλήρης εντολή θα μοιάζει κάπως έτσι:

   cleanmgr /lowdisk /d 

  Όταν εκτελεστεί, η Εκκαθάριση Δίσκου θα ανοίξει με όλες τις κατηγορίες ανεπιθύμητων αρχείων επιλεγμένες στη μονάδα δίσκου D:.

  Για να διαγράψετε γρήγορα όλα τα ανεπιθύμητα αρχεία, χωρίς να σας ζητηθεί από το χρήστη, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

   cleanmgr /verylowdisk /d 

  Πώς να διαγράψετε προσωρινά αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών;

  Τα Windows δημιουργούν προσωρινά αρχεία για στιγμιαία χρήση. Σπάνια καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο σκληρό σας δίσκο και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του συστήματός σας. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία, το σύστημά σας θα πρέπει να τις απορρίψει αυτόματα από τους προσωρινούς φακέλους.

    Πώς να αλλάξετε την κωδικοποίηση χαρακτήρων στο Outlook

  Το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου καθαρίζει προσωρινά αρχεία που είναι παλαιότερα των επτά ημερών. Αλλά εάν πρέπει να καθαρίζετε συχνά τον φάκελο temp, μπορείτε να το κάνετε με μη αυτόματο τρόπο ή χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

  Για να προβάλετε προσωρινά αρχεία, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών:

   %SystemRoot%\explorer.exe %temp%\ 

  Μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα αρχεία με μη αυτόματο τρόπο (Ctrl + A > Διαγραφή) από την Εξερεύνηση αρχείων ή να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή για να διαγράψετε προσωρινά αρχεία:

   del %temp%\*.* /s /q 

  Η γραμμή εντολών θα παρακάμψει αυτόματα οποιοδήποτε αρχείο που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, αλλά θα διαγράψει τα υπόλοιπα.

  Πώς να διαγράψετε αρχεία Prefetch χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

  Τα αρχεία Prefetch είναι προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται όταν μια εφαρμογή εκτελείται στο σύστημά σας Windows. Αυτά τα αρχεία περιέχουν πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων.

  Όπως και άλλα προσωρινά αρχεία, τα αρχεία προφόρτωσης συχνά δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον σκληρό σας δίσκο. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να διαγράφετε συχνά τα αρχεία προφόρτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Γραμμή εντολών για να καθαρίσετε αυτά τα αρχεία στο σύστημά σας.

  Για να διαγράψετε τα αρχεία προφόρτωσης χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών:

 • Ανοίξτε τη γραμμή εντολών ως διαχειριστής.
 • Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή για να προβάλετε τα αρχεία προφόρτωσης:
   %SystemRoot%\explorer.exe C:\Windows\prefetch\ 
 • Θα ανοίξει το φάκελο προφόρτωσης στην Εξερεύνηση αρχείων και θα εμφανίσει τα αρχεία προφόρτωσης που μπορείτε να διαγράψετε.
 • Για να διαγράψετε τα αρχεία προφόρτωσης, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε enter:
   del C:\Windows\prefetch\*.*/s/q 
 • Η γραμμή εντολών θα εμφανίσει μια λίστα με όλα τα διαγραμμένα αρχεία προφόρτωσης.
 • Καθαρισμός σκληρού δίσκου χρησιμοποιώντας το Diskpart

  Εάν θέλετε να καθαρίσετε έναν ολόκληρο δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα diskpart. Το Diskpart είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών των Windows που υποστηρίζει περισσότερες από 38 εντολές για διαφορετικές λειτουργίες.

  Για να καθαρίσετε έναν δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή καθαρισμού του diskpart. Κατά την εκτέλεση, διαγράφει όλα τα δεδομένα και μετατρέπει το δίσκο σε μη εκχωρημένο χώρο.

  Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το βοηθητικό πρόγραμμα diskpart. Η χρήση λανθασμένων αντικειμένων μπορεί να σας κοστίσει όλα τα δεδομένα σας και ενδέχεται να μην μπορείτε να ανακτήσετε κανένα από αυτά καθόλου. Επομένως, δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας των κρίσιμων δεδομένων του συστήματος πριν χρησιμοποιήσετε το εργαλείο diskpart.

  Για να καθαρίσετε έναν δίσκο:

 • Πληκτρολογήστε diskpart Στη γραμμή εντολών και πατήστε enter.
 • Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε list disk για να δείτε όλους τους εγκατεστημένους δίσκους στο σύστημά σας
 • Επιλέξτε το δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε. Για παράδειγμα:
   Select disk 0 
 • Εάν η κατάσταση του δίσκου εμφανίζεται εκτός σύνδεσης, πληκτρολογήστε online disk και πατήστε enter.
 • Για να καθαρίσετε τον δίσκο σας, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε enter:
   Clean all 
 • Μόλις ολοκληρωθεί, πληκτρολογήστε exit για να κλείσετε το diskpart.
 • Διατηρήστε τον υπολογιστή σας καθαρό από ανεπιθύμητα αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών για να εκτελέσετε διάφορες προηγμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ανεπιθύμητων αρχείων από τον υπολογιστή σας. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου που βασίζεται σε GUI, η γραμμή εντολών διευκολύνει τον καθαρισμό συγκεκριμένων τύπων αρχείων και τη διαγραφή δίσκων.