Πώς να καθαρίσετε την κονσόλα και τον ελεγκτή PS5 με τον σωστό τρόπο

Όσο ατυχές κι αν είναι, ο καθαρισμός είναι απαραίτητο μέρος της ζωής και το PS5 σας δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Το να βεβαιωθείτε ότι η κονσόλα PS5 και τα χειριστήρια σας είναι καθαρά και απαλλαγμένα από σκόνη ή υπολείμματα αποτελεί ζωτικό μέρος της φροντίδας του συστήματός σας.

Αν ανησυχείτε να ανοίξετε το PS5 σας για να το καθαρίσετε, μην το κάνετε. Μπορείτε να εκτελέσετε επαρκή συντήρηση στο σύστημά σας χωρίς να χρειάζεται να το αποσυναρμολογήσετε εντελώς.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το PS5 μου;

Ανεξάρτητα από το πόσο καθαροί είστε ή πόσο συχνά πλένετε τα χέρια σας, η σκόνη και η βρωμιά είναι αναπόφευκτες. Εκτός από γενικά ενοχλητική, η σκόνη μπορεί επίσης να αποτελέσει επικίνδυνο κίνδυνο για τα ηλεκτρονικά όταν δεν ελέγχεται.

Η σκόνη μπορεί να μπει μέσα στην κονσόλα PS5 και να κολλήσει στον ανεμιστήρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η σκόνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ανεμιστήρα να ψύχει σωστά το σύστημά σας, προκαλώντας υπερθέρμανση της κονσόλας σας. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να καθαρίζετε την κονσόλα σας κάθε δύο μήνες.

Όταν πρόκειται για το χειριστήριο PS5, είναι καλή ιδέα να το καθαρίζετε κάθε εβδομάδα ή ακόμα και μετά από κάθε χρήση. Ακόμα κι αν πλένετε τα χέρια σας πριν από κάθε συνεδρία παιχνιδιού, εξακολουθούν να απελευθερώνουν φυσικά έλαια και ιδρώτα που συγκεντρώνονται στο χειριστήριο και το κάνουν βρώμικο.

Η σκόνη ενέχει επίσης κίνδυνο για το χειριστήριο PS5 DualSense. Εφόσον το χειριστήριό σας κάθεται στραμμένο προς τα πάνω, μπορεί να πέσει ανάμεσα στα κουμπιά ή να μαζευτεί γύρω από το joystick σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει παραπλάνηση του ελεγκτή σας.

Ποια είναι μερικά από τα συμπτώματα ενός βρώμικου PS5;

Εάν δεν επισκευάζετε την κονσόλα ή το χειριστήριό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η συσκευή σας να εμφανίζει μερικά από τα κλασικά συμπτώματα συσσώρευσης σκόνης που σας ενημερώνουν πότε είναι ώρα για καθαρισμό. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα, είναι σίγουρα ενδεδειγμένος ένας καθαρισμός.

  • Ο ανεμιστήρας σας γίνεται πολύ πιο δυνατός από το συνηθισμένο.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με γραφικά, όπως η τεχνουργία.
  • Η κονσόλα σας απενεργοποιείται λόγω υπερθέρμανσης.
  • Το χειριστήρι σας αρχίζει να παρασύρεται.
  Οι 10 καλύτερες πλατφόρμες δωροκαρτών για τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και τους πελάτες σας

Η σκόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες συσσώρευσης θερμότητας και το να καθαρίσετε καλά είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να σταματήσετε την υπερθέρμανση του PS5 σας.

Ποια προϊόντα χρειάζομαι για να καθαρίσω το PS5 μου;

Ο καθαρισμός της κονσόλας και του χειριστηρίου PS5 είναι απλός και δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό. Τα καλύτερα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το σύστημά σας είναι τα εξής:

  • Ένα πανί ή πανί από μικροΐνες.
  • Ισοπροπυλική αλκοόλη.
  • Q-συμβουλές.
  • Ένα κενό χαμηλής ισχύος.
  • Συμπιεσμένος αέρας.

Όταν καθαρίζετε το PS5 σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο τα προτεινόμενα προϊόντα. Η αντικατάσταση οποιουδήποτε από τα παραπάνω προϊόντα με άλλα που έχετε ήδη στη διάθεσή σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό στην κονσόλα σας.

Υγρά όπως το σαπουνόνερο μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στην κονσόλα και να προκαλέσουν βλάβη στα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Η ισοπροπυλική αλκοόλη έχει εξατμιστική φύση που την καθιστά ασφαλέστερη τη χρήση στο PS5 σας. Δεδομένου ότι διαλύεται γρήγορα, μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς σε τυχόν ηλεκτρικά μέρη.

Ομοίως, είναι σημαντικό να μην αντικαταστήσετε μια ηλεκτρική σκούπα χαμηλής κατανάλωσης για μια οικιακή ηλεκτρική σκούπα για να αναρροφά τη σκόνη και τα υπολείμματα από την κονσόλα ή το χειριστήριο PS5. Οι οικιακές ηλεκτρικές σκούπες είναι πολύ ισχυρές και παράγουν επίσης πολύ στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος μπορεί να βλάψει σοβαρά την κονσόλα σας.

Πώς μπορώ να καθαρίσω με ασφάλεια το PS5 μου;

Ευτυχώς, τόσο η κονσόλα PS5 όσο και το χειριστήριο DualSense μπορούν εύκολα να καθαριστούν χωρίς να χρειάζεται να αποσυναρμολογηθούν πλήρως. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις σωστές μεθόδους και προϊόντα, δεν μπορούν να πάνε πολλά στραβά. Για να μάθετε πώς να καθαρίζετε με ασφάλεια τόσο την κονσόλα PS5 όσο και το χειριστήριο DualSense, ανατρέξτε στις παρακάτω οδηγίες.

  Πώς να δοκιμάσετε την επιφάνεια εργασίας Manokwari στο Ubuntu

Καθαρισμός της κονσόλας PS5

Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να αφαιρέσετε από την κονσόλα PS5 για να την καθαρίσετε είναι τα καλύμματα. Αυτά τα καλύμματα αφαιρούνται σκόπιμα εύκολα για λόγους καθαρισμού και ακόμη και προσαρμογής. Δείτε πώς:

1. Απενεργοποιήστε το PS5 και αφαιρέστε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα στην κονσόλα.

2. Αφαιρέστε τη βάση σύροντάς την απαλά.

3. Τοποθετήστε το PS5 σε μια επίπεδη επιφάνεια.

4. Τοποθετήστε την κονσόλα έτσι ώστε το λογότυπο PS να είναι στραμμένο προς τα επάνω και το κουμπί λειτουργίας να είναι μακριά σας.

5. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο λογότυπο PS και τραβήξτε ταυτόχρονα προς τα πάνω και προς τα δεξιά μέχρι να απελευθερωθεί το κάλυμμα. Θα ακούσετε ένα κλικ όταν το εξώφυλλο είναι ελεύθερο. Τα καλύμματα είναι πολύ ασφαλή, επομένως η αφαίρεσή τους απαιτεί μια αξιοπρεπή πίεση.

Μόλις αφαιρέσετε το επάνω κάλυμμα, θα παρατηρήσετε δύο τρύπες στο σώμα του PS5 σας. Αυτά είναι σχεδιασμένα για να πιάνουν τη σκόνη. Εάν υπάρχει πολλή σκόνη σε αυτές τις δεξαμενές, χρησιμοποιήστε το κενό χαμηλής ισχύος, το δοχείο πεπιεσμένου αέρα ή το πανί για να την αφαιρέσετε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λίγη σκόνη μέσα και γύρω από τον ανεμιστήρα. Σκουπίστε απαλά ή φυσήξτε το πριν επανατοποθετήσετε το κάλυμμα.

Εάν σχεδιάζατε να προσαρμόσετε το PS5 σας, αυτό είναι το σημείο στη διαδικασία όπου θα το κάνατε. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των καλυμμάτων της κονσόλας PS5, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία.

Για να επανατοποθετήσετε το κάλυμμα στην κονσόλα σας, τοποθετήστε το στη θέση του και σύρετε το κάλυμμα προς τα αριστερά. Δεν χρειάζεται να ασκήσετε πίεση ή να πιέσετε κάτω εδώ. Το κάλυμμα πρέπει απλά να γλιστρήσει και να κάνει κλικ στη θέση του.

Γυρίστε το PS5 στην αντίθετη πλευρά, τοποθετώντας το έτσι ώστε το λογότυπο PS να είναι στραμμένο προς τα κάτω και το κουμπί λειτουργίας στραμμένο προς το μέρος σας. Πιάστε την επάνω αριστερή γωνία του καλύμματος και τραβήξτε το προς τα πάνω και προς τα δεξιά μέχρι να γλιστρήσει από τη θέση του. Ακολουθήστε τις ίδιες μεθόδους για να καθαρίσετε τυχόν σκόνη ή υπολείμματα από την κονσόλα σας πριν εφαρμόσετε ξανά το κάλυμμα.

  13 καλύτερες πλατφόρμες για να πουλήσετε τα ψηφιακά σας στοιχεία

Καθαρισμός του ελεγκτή PS5 DualSense

Το χειριστήριο DualSense καθαρίζεται ακόμα πιο εύκολα και μπορείτε να το κάνετε χωρίς να αφαιρέσετε καθόλου εξαρτήματα. Δεδομένου ότι το πίσω μέρος του χειριστηρίου είναι ανάγλυφο, κρατά πολύ εύκολα τη βρωμιά και τη βρωμιά. Για να το καθαρίσετε, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα ισοπροπυλικής αλκοόλης σε ένα πανί από μικροΐνες. Το πανί σας πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Στη συνέχεια, απλώς σκουπίστε το χειριστήριό σας. Αν και η ισοπροπυλική αλκοόλη εξατμίζεται πολύ γρήγορα, είναι καλή ιδέα να την στεγνώσετε μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.

Δεν είναι ασυνήθιστο η σκόνη και η βρωμιά να μπλοκάρουν στο joystick και να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του χειριστηρίου σας προκαλώντας ολίσθηση. Για να αφαιρέσετε αυτή τη σκόνη προτού προκαλέσει προβλήματα, βουτήξτε ένα Q-tip σε μικρή ποσότητα ισοπροπυλικής αλκοόλης και καθαρίστε γύρω από τα joysticks. Η περιστροφή του μοχλού μπορεί να βοηθήσει το Q-tip να μπει σε όλους αυτούς τους δυσπρόσιτους χώρους.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε drift ακόμα και μετά τον καθαρισμό του ελεγκτή DualSense, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με το πώς να διορθώσετε το drift στο χειριστήριο PS5 για να μάθετε για ορισμένες πιθανές λύσεις.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η κονσόλα και το χειριστήριό σας θα σκονίζονται πάντα ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε για να το αποτρέψετε, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την ποσότητα της σκόνης που μαζεύεται στο σύστημά σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς στην κονσόλα σας, ειδικότερα, είναι να αποφύγετε την αποθήκευση σε χαλιά ή χνουδωτά χαλιά. Το να κάθεται το σύστημά σας σε μια υφασμάτινη επιφάνεια αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύεται σκόνη στον ανεμιστήρα. Εάν η κονσόλα σας φαίνεται να σκονίζεται πολύ γρήγορα, δοκιμάστε να την καθίσετε σε ένα σύστημα ψυχαγωγίας ή ακόμα και σε ένα πλακάκι ή ένα κομμάτι ξύλου στο χαλί για να το ξεχωρίσετε από το ύφασμα.

Βελτιώστε τη διάρκεια ζωής του PS5 καθαρίζοντάς το τακτικά

Ο τακτικός καθαρισμός της κονσόλας και των ελεγκτών PS5 μπορεί να ακούγεται απλός, αλλά μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη μακροζωία του συστήματός σας. Το PS5 σας δουλεύει σκληρά, όπως και εσείς που το αγοράσατε. Η καλή φροντίδα του συστήματός σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παραμένει σε κατάσταση αιχμής, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε για τα επόμενα χρόνια.