Πώς να κάνετε Overclock ένα Raspberry Pi 4 για βελτιωμένη απόδοση

Ο υπολογιστής μονής πλακέτας Raspberry Pi 4 είναι απαραίτητος για τους χρήστες που αγαπούν να ασχολούνται με τον προϋπολογισμό. Αν και η απόδοση είναι αρκετά καλή για τις περισσότερες καθημερινές εργασίες, μπορείτε να τη βελτιώσετε κάνοντας overclocking του τετραπύρηνου επεξεργαστή του Raspberry Pi. Να πώς.

Γιατί να κάνετε Overclock το Raspberry Pi σας;

Παρά το μικρό μέγεθος και την τιμή του, το Raspberry Pi 4 είναι εκπληκτικά ισχυρό. Μπορείτε να προετοιμάσετε το Raspberry Pi σας ως διακομιστή ιστού και να το χρησιμοποιήσετε για να φιλοξενήσετε εναλλακτικές λύσεις για αποκλειστικές υπηρεσίες, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρετρό κονσόλα παιχνιδιών Raspberry Pi ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο παρακολούθησης δικτύου.

Καμία από αυτές τις χρήσεις δεν είναι πιθανό να κάνει το Raspberry Pi 4 να ιδρώνει αδικαιολόγητα και πιθανότατα δεν θα δείτε τη χρήση της CPU σας να μειώνεται στο κόκκινο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εργασίες που θα επιβαρύνουν σημαντικά τον τετραπύρηνο Cortex-A72 του Raspberry Pi 4. Αυτές περιλαμβάνουν τη διακωδικοποίηση βίντεο για ροή μέσω Jellyfin στο Raspberry Pi, την εκτέλεση ενός μοντέλου μεγάλης γλώσσας στο Pi και την αναγνώριση αντικειμένων και προσώπου, εάν χρησιμοποιείτε το Immich ως αντικατάσταση του Google Photos.

  Βέλτιστες πρακτικές στη στρατηγική δοκιμών για μια ομάδα Scrum

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε ότι οι εργασίες διαρκούν περισσότερο από όσο θα θέλατε ή το βίντεό σας ροής θα τραυλίζει καθώς το Pi μετακωδικοποιεί ένα αρχαίο αρχείο AVI εν κινήσει.

Με το overclocking του Raspberry Pi, μπορείτε να αυξήσετε τη μέγιστη ταχύτητα CPU των 1,8 GHz σε περίπου 2,1 GHz, αυξάνοντας την απόδοση και μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τα πράγματα.

Το overclocking είναι πάντα επικίνδυνο

Η ταχύτητα ρολογιού του Raspberry Pi σας έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο 1,8 GHz για κάποιο λόγο. Σε αυτή την ταχύτητα, είναι σταθερό και απίθανο να συντριβεί. Οι υψηλότερες ταχύτητες παράγουν επίσης περισσότερη θερμότητα, οπότε αν πρόκειται να υπερχρονίσετε το Raspberry Pi 4, βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση σας έχει επαρκή ψύξη. Εκτός από τους ανεμιστήρες, υπάρχουν αρκετές θήκες Raspberry Pi που προσφέρουν ενεργητική και παθητική ψύξη.

Το overclocking ενός Raspberry Pi 4 σημαίνει επίσης ότι θα αντλήσει περισσότερη ισχύ. Προσθέστε την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των ανεμιστήρων και είναι απολύτως απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό Raspberry Pi.

Πώς να κάνετε Overclock ένα Raspberry Pi 4

Με αυτές τις προειδοποιήσεις εκτός λειτουργίας, το overclocking ενός Raspberry Pi 4 είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλό, αν και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το τερματικό για να το κάνετε.

  Τι είναι το XDR Security; 7 καλύτερες λύσεις για την επιχείρησή σας

Ανοίξτε ένα τερματικό κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στην επάνω γραμμή μενού ή μέσω Μενού > Αξεσουάρ > Τερματικό και, στη συνέχεια, ενημερώστε και αναβαθμίστε το σύστημά σας:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Θα θέλετε να δείτε την απόδοσή σας στο Raspberry Pi πριν και μετά το overclocking του Pi 4 και για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε ένα εργαλείο αναφοράς. Εγκαταστήστε το Sysbench με:

 sudo apt install sysbench 

Η ακόλουθη εντολή θα ελέγξει την απόδοση υπολογίζοντας τους πρώτους αριθμούς. Η έξοδος δεν θα σας δώσει ταχύτητα ρολογιού, αλλά θα σας δείξει τον αριθμό των συμβάντων ανά δευτερόλεπτο. Σημειώστε το σχήμα για αργότερα.

 sysbench  

Οι παράμετροι που πρέπει να αλλάξετε βρίσκονται στο /boot/config.txt. Δημιουργήστε ένα αντίγραφο αυτού του αρχείου σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε επαναφορά αργότερα:

 sudo cp /boot/config.txt /boot/config.txt.bak 

Τώρα χρησιμοποιήστε το nano πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να ανοίξετε το αρχείο:

 sudo nano /boot/config.txt 

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα με την επισήμανση #uncomment για overclock του βραχίονα. Τα 700 MHz είναι η προεπιλογή και διαγράψτε τη γραμμή κάτω από αυτό: #arm_freq=800 και επικολλήστε τα παρακάτω για να αυξήσετε την απόδοση:

 arm_freq=2100
gpu_freq=750
over_voltage=6

Βρήκαμε ότι το 2100 ήταν περίπου το όριο: το Pi 4 μας θερμάνθηκε και απλά δεν θα εκκινούσε στα 2200 MHz.

  Πώς να περιηγηθείτε σε παλιές εκδόσεις ιστότοπων

Εάν θέλετε το overclock σας να εφαρμόζεται συνεχώς, και όχι μόνο όταν το Raspberry Pi σας είναι υπό φορτίο, μπορείτε να προσθέσετε μια επιπλέον γραμμή:

 force_turbo=1 

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι αυτό θα ακυρώσει την εγγύησή σας.

Αποθηκεύστε και βγείτε από το nano με Ctrl + O, μετά Ctrl + X και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε το Pi:

 sudo reboot 

Όταν το Pi σας ενεργοποιηθεί ξανά, εκτελέστε ξανά το Sysbench και σημειώστε μια αύξηση στον αριθμό των συμβάντων ανά δευτερόλεπτο.

 sysbench  

Τι να κάνετε εάν το Raspberry Pi 4 Overclock σας αποτύχει

Το overclock σας μπορεί να μην λειτουργεί και το δικό μας απέτυχε όταν προσπαθήσαμε να το ωθήσουμε στα 2,2 GHz. Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν θα βλάψει το Pi σας.

Για να επαναφέρετε το Pi σας σε κατάσταση λειτουργίας, αφαιρέστε την κάρτα SD ή το SSD και συνδέστε το στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας. Μεταβείτε στο /boot/ και επεξεργαστείτε το config.txt σε χαμηλότερο αριθμό.

Εναλλακτικά, εάν τώρα αποφασίσατε να διατηρήσετε το Raspberry Pi 4 με την τυπική του ταχύτητα ρολογιού, απλώς μετονομάστε το config.txt.bak σε config.txt.

Δημιουργήστε μερικά απίθανα έργα με το Overclocked Pi 4!

Με την επιπλέον ισχύ που έχετε στη διάθεσή σας, είστε λιγότερο περιορισμένοι στις χρήσεις στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi 4 σας. Υπάρχουν χιλιάδες έργα που θα επωφεληθούν από τους επιπλέον κύκλους ρολογιού σας, γι’ αυτό αξιοποιήστε τα!