Πώς να εντοπίσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT—και τι να κάνετε εάν εντοπίσετε έναν ιστότοπο

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται έξυπνα τη δημοτικότητα του ChatGPT και του OpenAI για να εξαπατήσουν αθώους ανθρώπους με παρόμοιους ιστότοπους και πανομοιότυπα ονόματα τομέα. Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT είναι παντού, αλλά τι πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε έναν και ποια μέτρα πρέπει να λάβετε εάν σας εξαπατήσουν;

Πώς να προσδιορίσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT

Τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT.

Ονομα τομέα

Πίστωση εικόνας: Descrier/Flickr

Οι απατεώνες προσπαθούν να συσχετίσουν τους ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος τους με το ChatGPT ή το OpenAI και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταχωρίσουν ένα όνομα τομέα που περιέχει τις λέξεις “OpenAI” και “ChatGPT”. Σύμφωνα με Σημείο ελέγχουπάνω από 13.000 τομείς που σχετίζονται με το ChatGPT και το OpenAI καταχωρήθηκαν εντός τεσσάρων μηνών από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Το “Openai.com” είναι ο επίσημος ιστότοπος της μητρικής εταιρείας, OpenAI, και το “chat.openai.com” είναι ο υποτομέας για πρόσβαση στο ChatGPT. Οποιοσδήποτε άλλος τομέας που περιέχει “ChatGPT” πιθανότατα δεν σχετίζεται με το OpenAI. Μπορεί να είναι ένας πραγματικός ιστότοπος που προσφέρει μια γνήσια υπηρεσία, αλλά είναι απίθανο το OpenAI να τον κατέχει.

Σύμφωνα με το Checkpoint, ένα στα 25 πρόσφατα καταχωρημένα ονόματα τομέα που σχετίζονται με το ChatGPT ήταν κακόβουλο. Μερικά από τα κακόβουλα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • chat-gpt-pc.online
 • chat-gpt-online-pc.com
 • chatgpt4beta.com
 • chatgptdetectors.com
 • chat-gpt-ai-pc.info
 • chat-gpt-for-windows.com

Όλα είναι φαινομενικά συνδεδεμένα με το ChatGPT. όλα είναι εντελώς ψεύτικα.

Σχεδιασμός και διάταξη ιστοσελίδων

Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού ψαρέματος συχνά μιμούνται τη σχεδίαση επίσημων ιστοτόπων ChatGPT ή OpenAI. Χρησιμοποιώντας την επίσημη διάταξη, παραπλανούν τους χρήστες να πιστέψουν ότι αγοράζουν ένα προϊόν από τον επίσημο ιστότοπο.

  Τι είναι το LiDAR και πώς θα λειτουργήσει στο iPhone;

Εάν το όνομα τομέα ενός ιστότοπου έχει τη λέξη “ChatGPT” και ο ιστότοπος μοιάζει με κλώνο του επίσημου ιστότοπου, πιθανότατα πρόκειται για ιστότοπο ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Εάν ένας ιστότοπος περιέχει τη λέξη “ChatGPT”, αλλά ο σχεδιασμός ή η διάταξή του είναι εντελώς διαφορετική από τον επίσημο ιστότοπο, θα μπορούσε να είναι ένας γνήσιος ιστότοπος υπηρεσιών. Ωστόσο, προτού το εμπιστευτείτε, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον ιστότοπο για να δείτε τι προσφέρει.

Τι προσπαθεί να σας πουλήσει ο ιστότοπος

Από τη σύνταξη αυτού του άρθρου, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση στο ChatGPT-3.5. Εάν ένας ιστότοπος απαιτεί να πληρώσετε μερικά σεντς ή ένα δολάριο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο ChatGPT-3.5, είναι απάτη. Ομοίως, μπορείτε να αγοράσετε μόνο συνδρομές ChatGPT Plus (και ChatGPT-4) από τον επίσημο ιστότοπο. Εάν οι απατεώνες προσφέρουν μια φθηνότερη τιμή ως λόγο για να εγγραφείτε στο ChatGPT Plus, πιθανότατα προσπαθεί να σας παγιδεύσει σε μια απάτη.

Αντίθετα, εάν ένας ιστότοπος πουλά προϊόντα που σχετίζονται με το ChatGPT, όπως εργαλεία ανίχνευσης γραφής τεχνητής νοημοσύνης, προτροπές Premium ChatGPT, μαθήματα κ.λπ., θα πρέπει να ελέγξετε διεξοδικά την αξιοπιστία του.

Άλλοι τρόποι αξιολόγησης της αξιοπιστίας ενός ιστότοπου

Τα ακόλουθα σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την αξιοπιστία ενός ύποπτου ιστότοπου που πουλά προϊόντα που σχετίζονται με το ChatGPT:

 • Ελέγξτε την ηλικία του ιστότοπου. Εάν ένας ιστότοπος είναι μόλις λίγων εβδομάδων, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μείνετε μακριά.
 • Ελέγξτε το περιεχόμενο του ιστότοπου. Εάν το περιεχόμενο είναι κακώς γραμμένο ή περιέχει γραμματικά λάθη, πιθανότατα οι απατεώνες χειρίζονται τον ιστότοπο.
 • Εάν ο ιστότοπος δημιουργεί επείγουσα ανάγκη για αγορά ενός προϊόντος, όπως εμφανίζοντας αντίστροφη μέτρηση, μην αγοράζετε τίποτα από αυτό.
 • Η Google μερικές φορές προειδοποιεί τους χρήστες όταν επισκέπτονται ιστότοπους με υψηλή αναφορά. Εάν λάβετε μια τέτοια προειδοποίηση, μείνετε μακριά από τον ιστότοπο.
 • Εάν δεν υπάρχει σύμβολο λουκέτου δίπλα στη διεύθυνση URL του ιστότοπου και βλέπετε εκεί γραμμένο το “Μη ασφαλές”, ο ιστότοπος δεν διαθέτει προστασία SSL, που είναι ένα σημάδι ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).
 • Αναζητήστε χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση URL του ιστότοπου στο Google ή σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης. Εάν υπάρχουν κακές κριτικές ή αρνητικά σχόλια σχετικά με τον ιστότοπο σε δημόσια φόρουμ, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι μπορεί να είναι κακόβουλο.
 • Εάν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία στην οποία ανήκει ο ιστότοπος ή ο ιστότοπος δεν διαθέτει σημαντικές σελίδες (όπως πολιτική απορρήτου ή σελίδα επικοινωνίας), ενδέχεται να πρόκειται για απάτη.
 • Εάν ο ιστότοπος δεν έχει κριτικές ή παρουσία στο διαδίκτυο, αυτό υποδηλώνει ότι είναι αρκετά καινούργιο, επομένως είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε από αυτόν.
  Πώς να δημιουργήσετε ένα Screencast με το Microsoft PowerPoint

Γνωρίζουμε ότι οι εγκληματίες θα δοκιμάσουν τα πάντα για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους χρήστες στις απάτες τους. Αλλά η γνώση των περισσότερων από τις ενδείξεις ενός ιστότοπου ψαρέματος ChatGPT σάς δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ενισχύει την ασφάλειά σας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν εντοπίσετε έναν ιστότοπο Phishing ChatGPT;

Εάν δείτε οποιαδήποτε σημάδια που αναφέρονται παραπάνω ή ο ιστότοπος φαίνεται ύποπτος με την πρώτη ματιά, αναφέρετέ το αμέσως (για παράδειγμα, στην CISA στις ΗΠΑ και στο NCSC στο Ηνωμένο Βασίλειο—και οι δύο εθνικές υπηρεσίες εγκλήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις αντίστοιχες χώρες τους). Μην χρησιμοποιείτε τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε καν για να συνδεθείτε και μην χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες ή άλλες οικονομικές πληροφορίες. Επίσης, αποφύγετε τη λήψη συνημμένων ή το κλικ σε συνδέσμους ιστότοπου.

Εκτός από αυτό, δημοσιεύστε σχετικά με τον ιστότοπο με τη διεύθυνση URL του σε ένα δημόσιο φόρουμ (κάπου όπως το Reddit ή το X) και εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι είναι ύποπτο. Θα αποτρέψει άλλους χρήστες από το να πέσουν θύματα και ίσως ενθαρρύνει έναν ερευνητή ασφάλειας να το διερευνήσει.

Έχετε ήδη πέσει θύμα σε ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT; Δείτε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια

Εάν έχετε ήδη πέσει θύμα ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να αναιρέσετε κάποια από τις ζημιές.

 • Εάν μόλις προσγειωθείτε σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος και δεν έχετε κάνει τίποτα άλλο, πιθανότατα είστε ασφαλείς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε από τον ιστότοπο και να μην τον επισκεφτείτε ξανά.
 • Εάν έχετε αγοράσει ένα προϊόν ή έχετε εγγραφεί σε μια υπηρεσία στον ιστότοπο phishing και το καταλάβατε πολύ αργά, επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία ή την τράπεζά σας για επιστροφή χρημάτων και ζητήστε να παρακολουθούν τον λογαριασμό σας για ύποπτη δραστηριότητα.
  Μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε κάποιον που αποκλείσατε στο iPhone;

Οι ιστότοποι χωρίς πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούνται κυρίως για την κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και στη συνέχεια για την πώληση τους σε απατεώνες. Επομένως, εάν έχετε χρησιμοποιήσει την πιστωτική σας κάρτα σε σκιερό ιστότοπο, ζητήστε από την τράπεζα ή την εταιρεία σας να την παγώσει. Εάν έχετε εγγραφεί στον παράνομο ιστότοπο με το κύριο αναγνωριστικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον αριθμό τηλεφώνου σας, προσέξτε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος ή τις τηλεφωνικές κλήσεις στο μέλλον και αλλάξτε τυχόν κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε.

Ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές για τυχόν παραβιάσεις προσωπικών (και κρίσιμων) πληροφοριών που μοιράζεστε κατά λάθος στον ιστότοπο, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, του ονόματος, της διεύθυνσής σας κ.λπ. Αυτό θα σας γλιτώσει από νομικές συνέπειες εάν οι απατεώνες κάνουν παράνομη κατάχρηση των πληροφοριών σας.

Εάν έχετε κατεβάσει ένα συνημμένο που είναι μεταμφιεσμένο ως σημαντικό έγγραφο ή αρχείο, σαρώστε τη συσκευή σας για κακόβουλο λογισμικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί. Εάν έχετε εγκαταστήσει εφαρμογές, απεγκαταστήστε τις το συντομότερο δυνατό.

Εάν έχετε κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο ή σε ένα αναδυόμενο παράθυρο στον ιστότοπο, ελέγξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας για ενδείξεις αεροπειρατείας. Εάν φαίνεται ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει παραβιαστεί, απεγκαταστήστε το εντελώς και εγκαταστήστε το ξανά.

Μην πέφτετε θύματα ιστοτόπων ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT

Οι ιστότοποι phishing αυξάνονται επίσης με την ανάπτυξη του ChatGPT. Ας ελπίσουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα πώς να προσδιορίσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε όταν εντοπίσετε έναν. Εάν έχετε ήδη πέσει θύμα ενός ιστότοπου phishing, κάντε τις απαιτούμενες ενέργειες για να προστατεύσετε το απόρρητο και τα οικονομικά σας.