Πώς να ελέγξετε τον υπολογιστή σας για αποτυχία υλικού: Συμβουλές και εργαλεία

Βασικά Takeaways

 • Οι πιο συνηθισμένες αστοχίες υλικού υπολογιστή περιλαμβάνουν GPU, σκληρούς δίσκους/SSD, RAM, PSU, ανεμιστήρες και CPU.
 • Τα ενσωματωμένα διαγνωστικά εργαλεία των Windows 10/11 περιλαμβάνουν το Performance Monitor και το Windows Memory Diagnostic.
 • Διαγνωστικές εφαρμογές τρίτων όπως το MemTest86+, το CrystalDiskInfo και το HWiNFO παρέχουν πιο ολοκληρωμένες επιλογές δοκιμών υλικού.

Εάν έχετε ανοίξει ποτέ τον υπολογιστή σας, ξέρετε ότι υπάρχει πολύ υλικό εκεί μέσα και όλα αυτά αποτελούν πιθανό σημείο αποτυχίας. Ορισμένα κομμάτια υλικού είναι πιο επιρρεπή σε αποτυχία από άλλα, αλλά τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Κανείς δεν θέλει το ακριβό υλικό του να πεθάνει και με τις δοκιμές υλικού υπολογιστή, μπορείτε να σαρώσετε το σύστημά σας και να εντοπίσετε το υλικό που παρουσιάζει βλάβη πριν τα πάντα καταρρεύσει.

Τι μπορεί να πάει στραβά με το υλικό υπολογιστή;

Ο εξοπλισμός που είτε παράγει θερμότητα είτε έχει κινούμενα μέρη τείνει να αποτυγχάνει τις περισσότερες φορές. Τα εξαρτήματα του υπολογιστή που σπάνε πιο συχνά είναι:

 • GPU
 • Σκληροί δίσκοι/SSD
 • ΕΜΒΟΛΟ
 • PSU
 • Θαυμαστές
 • CPU

Σημειώσατε ότι οι CPU βρίσκονται στο κάτω μέρος της λίστας; Οι CPU μπορεί να πεθάνουν, αλλά συχνά θα είναι το τελευταίο εξάρτημα υπολογιστή που το κάνει και συχνά προκαλείται από άλλο πρόβλημα, όπως προβλήματα τροφοδοσίας, υπερθέρμανση ή άλλο. Από όλα τα στοιχεία υλικού του υπολογιστή σας, η CPU είναι το λιγότερο πιθανό μέρος να έχει πρόβλημα, ειδικά εάν την εγκαταστήσετε και στη συνέχεια την αφήσετε στην ησυχία της (περιστασιακές επαναλαμβανόμενες εφαρμογές θερμικής πάστας).

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το υλικό, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη σύλληψη είναι να πραγματοποιείτε τακτικές διαγνωστικές δοκιμές υλικού στον υπολογιστή σας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτελέσετε δοκιμές υλικού στα Windows 10 και 11.

Τα Windows 10 και 11 διαθέτουν δύο ενσωματωμένα εργαλεία διάγνωσης υλικού υπολογιστή.

 • Παρακολούθηση απόδοσης
 • Windows Memory Diagnostic
 • Το πρώτο αναλύει την απόδοση του συστήματος στον υπολογιστή σας και το δεύτερο εκτελεί δοκιμές μνήμης στον υπολογιστή σας με Windows.

  Παρακολούθηση απόδοσης

  Το Performance Monitor είναι η εγγενής εφαρμογή διάγνωσης υλικού των Windows 10/11. Είναι το πιο ολιστικό εργαλείο των Windows για τον εντοπισμό και τη διάγνωση προβλημάτων υλικού και συστήματος.

 • Ανοίξτε το μενού Έναρξη, αναζητήστε παρακολούθηση επιδόσεων και επιλέξτε την καλύτερη αντιστοίχιση.
 • Για μια γρήγορη επισκόπηση του υλικού του συστήματός σας, χρησιμοποιήστε το αριστερό πλαίσιο για να μεταβείτε στις Αναφορές > Σύστημα > Διαγνωστικά συστήματος > [Computer Name]. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα. Παρέχει πολλαπλούς ελέγχους για το υλικό, το λογισμικό, τη CPU, το δίκτυο, το δίσκο και τη μνήμη σας, μαζί με μια μακρά λίστα λεπτομερών στατιστικών στοιχείων.
 • Εάν δεν υπάρχουν δεδομένα, μεταβείτε στο Data Collector Sets > System και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στο System Diagnostics για να εκτελέσετε τη διαγνωστική σάρωση των Windows. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 60 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί. Μόλις ολοκληρώσετε, επιστρέψτε στις Αναφορές > Σύστημα > Διαγνωστικά συστήματος > [Computer Name] και ελέγξτε τα αποτελέσματά σας.
 •   10 τρόποι για να αυτοματοποιήσετε τις εργασίες του Gmail για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα

  Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Windows Performance Monitor, αλλά αν θέλετε περισσότερα δεδομένα, θα βρείτε ζωντανά γραφήματα απόδοσης στα Εργαλεία παρακολούθησης > Παρακολούθηση απόδοσης και προσαρμόσιμα σύνολα δεδομένων στα Σετ συλλογής δεδομένων > Καθορισμένα από το χρήστη.

  Windows Memory Diagnostic

  Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας ενός υπολογιστή (CPU) χρησιμοποιεί τη μνήμη RAM για την αποθήκευση βραχυπρόθεσμων πληροφοριών. Οτιδήποτε περιέχεται στη μνήμη RAM χάνεται όταν απενεργοποιείτε το μηχάνημά σας.

  Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια όταν η RAM σας κοντεύει να αποτύχει. Περιλαμβάνουν επιδείνωση της απόδοσης, συχνές διακοπές λειτουργίας, αποτυχία φόρτωσης καρτών βίντεο κατά την εκκίνηση, κατεστραμμένα αρχεία δεδομένων και εσφαλμένες πληροφορίες RAM στην εφαρμογή συστήματος των Windows.

  Εάν αναρωτιέστε πώς να εκτελέσετε μια δοκιμή μνήμης στη μνήμη RAM, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διάγνωσης μνήμης των Windows. Λειτουργεί γράφοντας και στη συνέχεια διαβάζοντας τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας. Οι διαφορετικές τιμές σηματοδοτούν ελαττωματικό υλικό.

  Για να εκκινήσετε το εργαλείο:

 • Πατήστε Windows + R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση, στη συνέχεια πληκτρολογήστε mdsched.exe και πατήστε Enter.
 • Τα Windows θα σας ζητήσουν να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας και η δοκιμή θα διαρκέσει μερικά λεπτά για να ολοκληρωθεί.
 • Όταν τελειώσει, το μηχάνημά σας θα επανεκκινήσει ξανά. Θα δείτε τα αποτελέσματα στην οθόνη μόλις επιστρέψετε στην επιφάνεια εργασίας των Windows.
 • Εάν τα Windows δεν σας εμφανίζουν αυτόματα τα αποτελέσματα, πατήστε Win + X για να ανοίξετε το Power Menu και, στη συνέχεια, επιλέξτε Event Viewer. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στα Windows Logs > System και βρείτε το πιο πρόσφατο αρχείο που ονομάζεται MemoryDiagnostic.

  Διαγνωστικές εφαρμογές υλικού τρίτων

  Αν ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο ή λίγο πιο ισχυρό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε λογισμικό τρίτων κατασκευαστών.

  Υπάρχουν πολλά διαγνωστικά εργαλεία των Windows, αλλά μπορείτε να διαγνώσετε τα περισσότερα προβλήματα των Windows με αυτές τις εφαρμογές X.

  1. MemTest86+

  Memtest

  MemTest86+ έχει καθιερωθεί ως το καλύτερο εργαλείο για να δοκιμάσετε τη μνήμη RAM στα Windows. Είναι πιο ισχυρό από το εργαλείο Windows Memory Diagnostic της Microsoft και είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το εργαλείο των Windows, το MemTest86+ διαθέτει επίσης γραφική διεπαφή με πλήρη χαρακτηριστικά.

  Το Memtest86+ χρησιμοποιεί δύο αλγόριθμους δοκιμής RAM και υποστηρίζει RAM DDR5, DDR4, DDR3 και DDR2. Το εκκινείτε απευθείας από μια μονάδα flash USB ή ένα CD και η Microsoft έχει υπογράψει τον κωδικό της εφαρμογής για συμβατότητα με ασφαλή εκκίνηση.

    Πού μπορώ να βρω τους κωδικούς πρόσβασης στο Mac;

  Κατεβάστε:MemTest86 (Ελεύθερος)

  2. CrystalDiskInfo

  Εάν θέλετε να εστιάσετε στη δοκιμή των σκληρών σας δίσκων, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε CrystalDiskInfo.

  Το βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η δοκιμή «Τεχνολογία Αυτοελέγχου, Ανάλυσης και Αναφοράς» (SMART). Παρέχει δεδομένα σχετικά με διάφορες πτυχές των μονάδων δίσκου σας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού σφαλμάτων ανάγνωσης, του αριθμού των ανακατανεμημένων τομέων, του χρόνου περιστροφής και πολλών άλλων.

  Το CrystalDiskInfo περιλαμβάνει επίσης προηγμένα εργαλεία διαχείρισης ισχύος και ήχου για σκληρούς δίσκους και SSD. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το CrystalDiskInfo ώστε να παρέχει ζωντανές ειδοποιήσεις εάν οι μονάδες δίσκου ζεσταίνονται πολύ ή υποφέρουν από άλλες βλάβες. Πρέπει να διατηρείτε το CrystalDiskInfo σε λειτουργία στο παρασκήνιο για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις θερμοκρασίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα, καθώς απαιτεί πολύ λίγη ισχύ επεξεργασίας ή μνήμη συστήματος.

  Κατεβάστε:CrystalDiskInfo (Ελεύθερος)

  3. HWiNFO

  HWiNFO είναι πολύ μπροστά από το πακέτο δοκιμών υλικού όσον αφορά τον όγκο των παρεχόμενων πληροφοριών. Αλλά μόλις ενημερωθείτε για την εκτεταμένη γκάμα δεδομένων του, θα το εκτιμήσετε ως μία από τις καλύτερες εφαρμογές διαγνωστικών δοκιμών υπολογιστή εκεί έξω.

  Από πλευράς δοκιμής υλικού, μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι λειτουργίες παρακολούθησης της υγείας του συστήματος της εφαρμογής. Παρέχουν λεπτομερείς αναφορές σε πραγματικό χρόνο και γραφήματα σχετικά με τις CPU, τις GPU, τις μητρικές πλακέτες, τις μονάδες δίσκου και τα περιφερειακά του υπολογιστή σας. Κάντε διπλό κλικ σε οποιαδήποτε από τις ενότητες στον αριστερό πίνακα για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο γεμάτο με δεδομένα ειδικά για αυτό το υλικό.

  Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη μιας δέσμης πρόσθετων που παρέχουν στο HWiNFO επιπλέον λειτουργικότητα. Περιλαμβάνουν δέκτες οθόνης, γραφικά στοιχεία και προγράμματα προβολής αρχείων καταγραφής.

  Κατεβάστε:HWiNFO (Ελεύθερος)

  Ελέγξτε την υγεία της μπαταρίας του υπολογιστή σας

  Ένα άλλο κομμάτι υλικού φορητού υπολογιστή που είναι επιρρεπές σε αποτυχία είναι η μπαταρία.

  Έχουμε γράψει για πολλά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας, αλλά η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες των Windows είναι το ενσωματωμένο εργαλείο powercfg. Η ισχυρή εντολή δημιουργεί μια ακριβή αναφορά για την κατάσταση και το ιστορικό της μπαταρίας σας, δείχνοντάς σας τη χωρητικότητά της και πολλά άλλα.

 • Ανοίξτε το μενού “Έναρξη”, εισαγάγετε το CMD, κάντε δεξί κλικ στην καλύτερη αντιστοίχιση και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
  • Εναλλακτικά, οι χρήστες των Windows 11 μπορούν να πατήσουν Win + X για να ανοίξουν το Power Menu και να επιλέξουν Terminal (Admin).
 • Τώρα, πληκτρολογήστε powercfg /batteryreport και πατήστε Enter. Αποθηκεύει μια αναφορά μπαταρίας σε μορφή HTML στο C:\Windows\system32\battery-report.html.
 • Περιηγηθείτε στη θέση του αρχείου και ανοίξτε το. Η αναφορά μπαταρίας θα ανοίξει στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
 • Το πρώτο μέρος της αναφοράς μπαταρίας περιγράφει λεπτομερώς το υλικό σας, την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας, τη συνολική χωρητικότητα και την τρέχουσα χωρητικότητα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικές πληροφορίες. Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση χρέωσης, τις περιόδους και άλλα.

    Πώς να κάνετε επανεκκίνηση ή επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο Roomba σας

  Διάγνωση υλικού Windows με το CD PartedMagic ή το Ultimate Boot

  Ένας άλλος τρόπος για να διαγνώσετε το ελαττωματικό υλικό σε ένα σύστημα Windows είναι με ένα Linux Live CD ή USB. Υπάρχουν αρκετοί δίσκοι διάσωσης και αποκατάστασης για τα Windows, αλλά δύο χρήσιμες διανομές για τη διάγνωση ελαττωματικού υλικού των Windows είναι PartedMagic και το Ultimate Boot CD.

  Ultimate Boot CD

  Το PartedMagic είναι ένα επί πληρωμή εργαλείο, αλλά διαθέτει πολλά χρήσιμα εργαλεία για τη συγκριτική αξιολόγηση και τον έλεγχο του υλικού σας, για να μην αναφέρουμε τα εργαλεία διαμερισμάτων δίσκου, κλεισίματος, διάσωσης και διαγραφής, ενώ το Ultimate Boot CD είναι εντελώς δωρεάν και διαθέτει επίσης πολλά εργαλεία ελέγχου υλικού των Windows, δοκιμές και επιλογές αναλυτικών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις για κοινά προβλήματα. Από την έκδοση 5 του Ultimate Boot CD, ο δίσκος διάσωσης περιλαμβάνει επίσης μια έκδοση του PartedMagic (για διαχωρισμό και διαχείριση σκληρών δίσκων), επομένως είναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για να το κρατάτε.

  Gavin Phillips/MakeUseOf

  Για να χρησιμοποιήσετε το PartedMagic ή το Ultimate Boot CD, θα χρειαστείτε ένα εργαλείο USB με δυνατότητα εκκίνησης ISO. Θα πρότεινα το Rufus, καθώς είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και φροντίζει για τη διαμόρφωση της μονάδας flash ISO και USB.

 • Πρώτα, κατεβάστε PartedMagic; απαιτεί ενιαία χρέωση 15 δολαρίων. Εναλλακτικά, κατεβάστε Ultimate Boot CDτο οποίο είναι δωρεάν.
 • Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο USB με δυνατότητα εκκίνησης ISO όπως Ο Ρούφους για να εγγράψετε το CD PartedMagic ISO ή Ultimate Boot σε μονάδα flash USB.
 • Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή που θέλετε να κάνετε διάγνωση. Τοποθετήστε τη μονάδα flash USB PartedMagic ή Ultimate Boot CD (ή CD).
 • Τώρα, θα πρέπει να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης για να επιλέξετε τη μονάδα CD PartedMagic ή Ultimate Boot. Τα περισσότερα μηχανήματα με Windows μπορούν να αλλάξουν τη σειρά εκκίνησης πατώντας ESC ή F8 κατά τη διαδικασία εκκίνησης, αλλά το μηχάνημά σας μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο κλειδί. Ωστόσο, εάν η γρήγορη εκκίνηση των Windows είναι ενεργοποιημένη, ίσως χρειαστεί να την απενεργοποιήσετε για να λειτουργήσει η διαδικασία.
 • Μετά την εκκίνηση, μπορείτε να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη συγκριτική αξιολόγηση των Windows χρησιμοποιώντας το PartedMagic ή το Ultimate Boot CD.
 • Κατεβάστε: PartedMagic (15 $)

  Κατεβάστε: Ultimate Boot CD (Ελεύθερος)

  Η διανομή PartedMagic είναι σχετικά απλή στη χρήση και ακόμα καλύτερα, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα, επομένως δεν είναι μια διεπαφή που προκαλεί σύγχυση.

  Η παρακολούθηση του υλικού σας και η εκτέλεση δοκιμών υλικού υπολογιστή είναι μόνο δύο μέρη για τη διατήρηση ενός ομαλού, υγιούς υπολογιστή. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας υγιή είναι να τον καθαρίσετε! Η σκόνη και άλλα είδη συσσώρευσης στους θαυμαστές και τη θήκη σας είναι ένας σίγουρος δολοφόνος υπολογιστή. Αφιερώστε χρόνο για να βγάζετε το πλαϊνό πλαίσιο από τη θήκη του υπολογιστή σας και να καθαρίζετε τη σκόνη κάθε λίγους μήνες—ο υπολογιστής και το πορτοφόλι σας θα σας ευχαριστήσουν.