Πώς να εγκαταστήσετε το Gnome 40 στο Ubuntu 21.04

Παρά το γεγονός ότι το Gnome 40 κυκλοφορεί για σχεδόν 6 μήνες, δεν έχει φτάσει ακόμα στο Ubuntu, με την Canonical να αποφασίζει να πάει με το Gnome 3 για τις 21.04. Ωστόσο, χάρη στην κοινότητα είναι δυνατό να τεθεί σε λειτουργία το Gnome 40 στο Ubuntu. Δείτε πώς να το κάνετε.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το Gnome 40 στο Ubuntu είναι εξαιρετικά ασταθές. Εγκαταστήστε αυτήν την επιφάνεια εργασίας μόνο εάν γνωρίζετε τι κάνετε.

Ενημερώστε το Ubuntu

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε το πιο πρόσφατο Gnome 40 (4.0) που λειτουργεί στο Ubuntu είναι να κάνετε αναβάθμιση στο Ubuntu 21.04. Εάν δεν έχετε ήδη το Ubuntu 21.04 και χρησιμοποιείτε το Ubuntu 20.04 LTS, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Gnome 40.

Σχετικά με το Addictivetips στο παρελθόν, εξέτασα τον τρόπο αναβάθμισης στο Ubuntu 21.04 σε βάθος και αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, θα καλύψω επίσης έναν γρήγορο οδηγό που βασίζεται σε τερματικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για γρήγορη αναβάθμιση σε 21.04.

Για να ξεκινήσετε την αναβάθμιση, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού. Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας στο Ubuntu, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Εναλλακτικά, ανοίξτε το τερματικό αναζητώντας το στο μενού της εφαρμογής.

  Πώς να αφαιρέσετε όλους τους υπερσυνδέσμους σε ένα φύλλο Excel

Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή sed για να ενημερώσετε τις πηγές λογισμικού της εγκατάστασής σας στην 21.04.

sudo sed -i 's/eoan/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Μετά την ενημέρωση όλων των πηγών λογισμικού σε “hirsute”, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση σε 21.04. Τώρα, πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ενημέρωσης. Αυτή η εντολή θα ανανεώσει τη βάση δεδομένων λογισμικού στο Ubuntu.

sudo apt update

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα 21.04 στο σύστημά σας. Αυτές οι ενημερώσεις κώδικα θα ξεκινήσουν τη μετατροπή σε Hirsute Hippo, το οποίο μπορεί να εκτελέσει το Gnome 40.

sudo apt upgrade

Με εγκατεστημένες τις ενημερώσεις κώδικα, θα χρειαστεί να εκτελέσετε την εντολή dist-upgrade. Αυτή η εντολή θα εγκαταστήσει τυχόν πακέτα που έχουν κρατηθεί πίσω, βοηθώντας σας να μεταβείτε στην 21.04.

sudo apt dist-upgrade

Όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση, επανεκκινήστε το σύστημά σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε ξανά ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή αυτόματης αφαίρεσης για να αφαιρέσετε τα πακέτα που δεν είναι πλέον απαραίτητα στο σύστημα.

sudo apt autoremove

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει το Gnome Shell

Ενώ η κύρια έκδοση του Ubuntu έχει την επιφάνεια εργασίας Gnome, αυτή δεν είναι η μόνη έκδοση του Ubuntu. Εάν έχετε εγκαταστήσει τα Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie ή Ubuntu Mate, θα έχετε διαφορετικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

  Πώς να αλλάξετε τη συντόμευση πληκτρολογίου σε μια δέσμη ενεργειών AutoHotKey

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε το Gnome 40, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε την επιφάνεια εργασίας του Gnome. Χωρίς τα βασικά πακέτα Gnome, η αναβάθμιση σε 40 μέσω του PPA δεν θα λειτουργήσει.

Για να εγκαταστήσετε την επιφάνεια εργασίας Gnome στο Ubuntu, κάντε τα εξής. Αρχικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητώντας το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής. Μόλις ανοίξει, εγκαταστήστε το πακέτο επιφάνειας εργασίας του Ubuntu Gnome.

sudo apt install ubuntu-desktop

Η εγκατάσταση θα αρπάξει όλα τα απαραίτητα πακέτα που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε το Gnome στο Ubuntu. Κατά την εγκατάσταση, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε έναν διαχειριστή σύνδεσης στο τερματικό. Φροντίστε να επιλέξετε “gdm”, τον διαχειριστή σύνδεσης Gnome.

Ενεργοποιήστε το Gnome 40 PPA

Για να αποκτήσετε το Gnome 40 στο Ubuntu, πρέπει να προσθέσετε ένα PPA τρίτου κατασκευαστή (γνωστό και ως προσωπικό αρχείο πακέτων) στο σύστημά σας. Για να το κάνετε, χρησιμοποιήστε την εντολή apt-add-repository παρακάτω.

 sudo add-apt-repository ppa:shemgp/gnome-40

Αφού προσθέσετε το νέο Gnome 40 PPA, θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ενημέρωσης στον υπολογιστή σας Ubuntu. Αυτή η εντολή θα ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του Gnome 40 PPA.

sudo apt update

Με όλα τα ρυθμισμένα, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το πακέτο “gnome-session”. Ο λόγος που πρέπει να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο είναι ότι ενώ το Ubuntu έχει το Gnome, έχει μια προσαρμοσμένη έκδοση. Χρειάζεστε “gnome-session” για να χρησιμοποιήσετε το Gnome 40.

  Πώς να δείτε (και να απενεργοποιήσετε) τα δεδομένα τηλεμετρίας που συλλέγει ο Firefox για εσάς

Για να εγκαταστήσετε το πακέτο “gnome-session”, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή apt install παρακάτω.

sudo apt install gnome-session

Τώρα που έχει ρυθμιστεί το πακέτο “gnome-session” στην εγκατάσταση του Ubuntu 21.04, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης του Gnome. Για να το κάνετε αυτό, προχωρήστε στην επόμενη ενότητα.

Αναβαθμίστε τα πακέτα σας

Το Gnome 40 αναβαθμίζει τα υπάρχοντα πακέτα Gnome από εκδόσεις 3.0 σε εκδόσεις 4.0. Εάν δεν αναβαθμίσετε αυτά τα πακέτα, το Gnome 40 δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Για να κάνετε τις αναβαθμίσεις στο Gnome 40 στην εγκατάσταση του Ubuntu, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή αναβάθμισης apt για να πραγματοποιήσετε λήψη των αναβαθμίσεων του Gnome 40 από το νέο PPA που προστέθηκε νωρίτερα.

sudo apt upgrade

Τώρα που όλες οι ενημερώσεις έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας Ubuntu, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση. Απαιτείται επανεκκίνηση για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των πακέτων Gnome στην έκδοση 4.0.

Συνδεθείτε στο Gnome 40

Μετά την επανεκκίνηση, μπορείτε επιτέλους να αποκτήσετε πρόσβαση στο Gnome 40 στο Ubuntu. Για να το κάνετε αυτό, εντοπίστε το εικονίδιο του μενού με το γρανάζι στην οθόνη σύνδεσης και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Μέσα στο μενού με το γρανάζι, εντοπίστε το “Gnome” και επιλέξτε το.

Επιλέγοντας την επιλογή “Gnome”, επιλέξτε το όνομα χρήστη σας και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας. Όταν συνδέεστε, θα χρησιμοποιείτε το Gnome 40.