Πώς να εγκαταστήσετε το Composer στο Ubuntu: Οδηγός ανώδυνης εγκατάστασης

Κατά την κατασκευή λογισμικού, είτε πρόκειται για ένα απλό είτε για πολύπλοκο έργο, είναι σχεδόν δεδομένο ότι το λογισμικό θα εξαρτηθεί από ορισμένες εξωτερικές βιβλιοθήκες, λειτουργικές μονάδες ή στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά. Αυτοί οι εξωτερικοί πόροι που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του λογισμικού είναι γνωστοί ως εξαρτήσεις.

Η αποτελεσματική διαχείριση των εξαρτήσεων σε οποιοδήποτε έργο είναι μια κρίσιμη διαδικασία. Ευτυχώς, υπάρχουν διαφορετικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να αυτοματοποιούν τη διαχείριση εξαρτήσεων και να διευκολύνουν τους προγραμματιστές. Ως προγραμματιστής, το εργαλείο σας για τη διαχείριση εξαρτήσεων θα επηρεαστεί από τη γλώσσα και το οικοσύστημα στο οποίο εργάζεστε.

Σε περίπτωση που δημιουργείτε τα έργα σας χρησιμοποιώντας PHP, δεν πρέπει να κοιτάξετε πέρα ​​από το Composer ως το εργαλείο της επιλογής σας για τη διαχείριση των εξαρτήσεων στα έργα σας.

Τι είναι το Composer;

Συνθέτης είναι ένα δημοφιλές εργαλείο που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη διαχείριση εξαρτήσεων στην PHP. Το Composer, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένο από το npm του κόμβου και το bundler του ruby, σας επιτρέπει να δηλώσετε εξωτερικές βιβλιοθήκες από τις οποίες εξαρτάται το έργο σας στην PHP και θα τις διαχειρίζεται για εσάς.

Αυτό σημαίνει ότι το Composer θα εγκαταστήσει όλες τις εξαρτήσεις που χρειάζονται για το έργο σας και θα τις κρατήσει επίσης ενημερωμένες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Composer δεν είναι διαχειριστής πακέτων όπως το Apt ή το Yum. Όσο και αν ασχολείται με βιβλιοθήκες, αυτές οι βιβλιοθήκες, από προεπιλογή, δεν είναι εγκατεστημένες καθολικά σε ένα μηχάνημα. Αντίθετα, το Composer διαχειρίζεται τις εξαρτήσεις ανά έργο, και έτσι εγκαθιστά τις εξαρτήσεις μόνο τοπικά σε έναν κατάλογο μέσα στο έργο PHP που δημιουργείτε.

Το Composer σάς επιτρέπει επίσης να μάθετε ποιες εκδόσεις των πακέτων μπορούν και πρέπει να εγκατασταθούν στο έργο σας και τις εγκαθιστά για εσάς. Παρέχει επίσης μια ενιαία εντολή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενημερώσετε όλες τις εξαρτήσεις στο έργο σας.

Το Composer είναι ένα απαραίτητο εργαλείο κατά την κατασκευή έργων με χρήση PHP. Το Composer επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση εξαρτήσεων και παρέχει επίσης ένα αποθετήριο που ονομάζεται Συσκευαστής το οποίο παρέχει μια τεράστια ποικιλία από πακέτα και βιβλιοθήκες PHP που μπορείτε να προσθέσετε στα έργα PHP σας ως εξαρτήσεις.

Η σωστή διαχείριση εξαρτήσεων χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Composer επιτρέπει τη σπονδυλωτή ανάπτυξη λογισμικού, τον απρόσκοπτο έλεγχο της έκδοσης και τη βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ομάδων. Επιπλέον, βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων συμβατότητας στο λογισμικό και βοηθά στο να γίνουν τα έργα πιο διατηρήσιμα.

Ας δούμε τώρα πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Composer στο Ubuntu. Αλλά πρώτα, ας δούμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσετε προτού εγκαταστήσετε το Ubuntu.

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του Composer στο Ubuntu

Για να εγκαταστήσετε το Composer στο Ubuntu:

1. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο τερματικό του υπολογιστή σας και να εκτελέσετε εντολές ως χρήστης root.

2. Έχετε εγκατεστημένη την έκδοση PHP 7.2.5 και άνω στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε εγκαταστήσει την PHP στον υπολογιστή σας και την έκδοσή της ανοίγοντας το τερματικό και εκτελώντας

php -version

Σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει την PHP, θα πρέπει να λάβετε μια τέτοια έξοδο:

Σε περίπτωση που η PHP δεν είναι εγκατεστημένη, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να την εγκαταστήσετε:

sudo apt install php

3. Να έχετε σύστημα ελέγχου έκδοσης. Το Git είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό. Επιβεβαιώστε ότι έχετε εγκαταστήσει το Git εκτελώντας:

git --version

Σε περίπτωση που εγκατασταθεί το Git, θα λάβετε έναν αριθμό έκδοσης όπως:

  9 Λογισμικό δημιουργίας προτύπων email για χρήση το 2022

Σε περίπτωση που το Git δεν είναι εγκατεστημένο, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να το εγκαταστήσετε

sudo apt install git

4. Έχετε έναν διαχειριστή αρχειοθέτησης εγκατεστημένο στο μηχάνημά σας για χρήση στην αποσυμπίεση αρχείων. Για αυτό, αρκεί η πίσσα. Ελέγξτε εάν έχει εγκατασταθεί πίσσα στο μηχάνημά σας εκτελώντας:

tar --version

Σε περίπτωση που δεν έχετε tar, μπορείτε να το εγκαταστήσετε εκτελώντας:

sudo apt-get install tar

Αφού ικανοποιήσετε τις παραπάνω προϋποθέσεις, είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε το Composer.

Πώς να εγκαταστήσετε το Composer στο Ubuntu

Κατά την εγκατάσταση του Composer, μπορείτε να το εγκαταστήσετε καθολικά στον υπολογιστή σας ή τοπικά στο πλαίσιο μιας εγκατάστασης PHP. Μια καθολική εγκατάσταση σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση και να καλέσετε το Composer από οποιονδήποτε κατάλογο του υπολογιστή σας, σε αντίθεση με μια τοπική εγκατάσταση.

Η καθολική εγκατάσταση του Composer είναι ο προτεινόμενος τρόπος εγκατάστασης του Composer, και αυτό θα κάνουμε.

Η εγκατάσταση του Composer στο Ubuntu μέσω του τερματικού περιλαμβάνει την εκτέλεση σεναρίων που βρίσκονται στο Composer’s Κατεβάστε σελίδα.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εγκαταστήσετε το Composer παγκοσμίως στο Ubuntu:

1. Ανοίξτε το τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να πραγματοποιήσετε λήψη του προγράμματος εγκατάστασης του Composer στον τρέχοντα κατάλογο.

php -r "copy('https://getcomposer.org/installer', 'composer-setup.php');"

2. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να επαληθεύσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης SHA-384.

php -r "if (hash_file('sha384', 'composer-setup.php') === 'e21205b207c3ff031906575712edab6f13eb0b361f2085f1f1237b7126d785e826a450292b6cfd1d64d92e6563bbde02') { echo 'Installer verified'; } else { echo 'Installer corrupt'; unlink('composer-setup.php'); } echo PHP_EOL;"

Το πρόγραμμα εγκατάστασης SHA-384 είναι μια κρυπτογραφική τιμή κατακερματισμού που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση της ακεραιότητας του προγράμματος εγκατάστασης του Composer. Με άλλα λόγια, είναι ένα μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης που κατεβάσατε δεν έχει παραβιαστεί ή αλλοιωθεί.

Η εκτέλεση της παραπάνω εντολής θα πρέπει να δημιουργήσει μια έξοδο που θα λέει ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης επαληθεύτηκε όπως φαίνεται παρακάτω. Συνεχίστε όταν λάβετε μια τέτοια έξοδο που επιβεβαιώνει την ακεραιότητα του εγκαταστάτη σας.

3. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να εκτελέσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης

php composer-setup.php

Θα πρέπει να λάβετε μια τέτοια έξοδο που να επιβεβαιώνει ότι το Composer εγκαταστάθηκε με επιτυχία.

Σημειώστε ότι το composer.phar, το οποίο είναι το εκτελέσιμο αρχείο για το Composer, προστέθηκε στον κατάλογο στον οποίο το εγκαταστήσατε.

4. Εφόσον το Composer εγκαταστάθηκε με επιτυχία, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να καταργήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης που κατεβάσατε νωρίτερα, καθώς δεν το χρειάζεστε πλέον.

php -r "unlink('composer-setup.php');"

5. Για να διασφαλίσετε ότι το Composer είναι εγκατεστημένο καθολικά και ότι μπορείτε να το καλέσετε από οποιονδήποτε κατάλογο, θέλετε να τοποθετήσετε το αρχείο composer.phar σε έναν κατάλογο στο PATH σας. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή και δώστε έναν κωδικό πρόσβασης όταν σας ζητηθεί

sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer

6. Βεβαιωθείτε ότι το Composer εγκαταστάθηκε με επιτυχία εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

composer

Εάν το Composer εγκαταστάθηκε με επιτυχία, θα πρέπει να λάβετε μια τέτοια έξοδο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Composer

Με εγκατεστημένο το Composer, το επόμενο βήμα είναι να το χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση εξαρτήσεων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Composer έχει ένα αποθετήριο που ονομάζεται Συσκευαστής που διαθέτει πακέτα που μπορούν να εγκατασταθούν ως εξαρτήσεις χρησιμοποιώντας το Composer.

Για να δούμε πώς να χρησιμοποιήσετε το Composer, θα εγκαταστήσουμε ένα πακέτο που ονομάζεται http-μήνυμα που είναι μια διεπαφή που περιγράφει μηνύματα HTTP.

  Πώς να αλλάξετε την τοποθεσία σας σε ένα Chromebook

Για να χρησιμοποιήσετε το Composer για να εγκαταστήσετε το http-message:

1. Δημιουργήστε έναν νέο φάκελο που ονομάζεται composerDemo και πλοηγηθείτε μέσα σε αυτόν εκτελώντας τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό, αντίστοιχα

mkdir composerDemo
cd composerDemo

2. Δημιουργήστε ένα αρχείο .gitignore στον κατάλογο εκτελώντας:

touch .gitignore

Αυτό το αρχείο σάς επιτρέπει να καθορίσετε ποια αρχεία δεν πρέπει να παρακολουθούνται από το Git.

3. Δημιουργήστε ένα αρχείο composer.json για το έργο σας εκτελώντας:

composer init

Το composer.json είναι ένα κεντρικό αρχείο διαμόρφωσης που χρησιμοποιείται από το Composer. Σε αυτό, καθορίζετε μεταδεδομένα που περιγράφουν το έργο σας και προσδιορίζετε επίσης τις εξαρτήσεις στις οποίες βασίζεται το έργο σας, ώστε ο συνθέτης να μπορεί να τις διαχειρίζεται αυτόματα για εσάς.

Η παραπάνω εντολή οδηγεί στην παρακάτω έξοδο:

Ο οδηγός θα σας οδηγήσει στη δημιουργία ενός αρχείου composer.json. Στην πρώτη ερώτηση, πατήστε Enter για να αποδεχτείτε το προτεινόμενο όνομα έργου.

4. Στην επόμενη ερώτηση, δώστε μια σύντομη περιγραφή του Έργου και πατήστε Enter. Μπορείτε να επικολλήσετε τη σύντομη περιγραφή που δίνεται παρακάτω και να πατήσετε Enter.

A demonstration of how to use PHP Composer

5. Η επόμενη προτροπή ζητά έναν συγγραφέα. πατήστε Enter για να χρησιμοποιήσετε την προεπιλογή.

6. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να καθορίσετε την Ελάχιστη σταθερότητα. Για αυτό, μπορείτε να το αφήσετε κενό πατώντας Enter για να μετακινηθείτε στην επόμενη ερώτηση.

7. Η επόμενη ερώτηση απαιτεί να καθορίσετε έναν τύπο πακέτου. Για αυτό, εισαγάγετε το έργο και πατήστε Enter όπως φαίνεται παρακάτω:

8. Στο μήνυμα που ζητά άδεια χρήσης, πατήστε Enter για να το αφήσετε κενό και να μεταβείτε στο επόμενο

9. Στη συνέχεια, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να προσδιορίσετε τις εξαρτήσεις σας. Για αυτό, πατήστε Enter για να επιλέξετε Ναι. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να αναζητήσετε ένα πακέτο.

10. Στην αναζήτηση για μια ερώτηση πακέτου, πληκτρολογήστε http-message και πατήστε enter. Αυτό θα αναζητήσει το καθορισμένο πακέτο και θα επιστρέψει τα αποτελέσματα αναζήτησης όπως φαίνεται παρακάτω:

Το πακέτο που μας ενδιαφέρει είναι το πρώτο πακέτο που ονομάζεται psr/http-message. Για να το επιλέξετε, εισαγάγετε τον αριθμό που σχετίζεται με αυτό και πατήστε Enter. Επομένως, πληκτρολογήστε 0 (μηδέν) και πατήστε Enter.

11. Η επόμενη ερώτηση είναι να εισαγάγετε τον περιορισμό έκδοσης που απαιτείται (ή να αφήσετε κενό για να χρησιμοποιήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση). Για αυτό, πρέπει να καθορίσουμε την έκδοση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ή να την αφήσουμε κενό για να χρησιμοποιήσουμε την πιο πρόσφατη έκδοση.

Για να ελέγξετε την πιο πρόσφατη έκδοση του πακέτου, μεταβείτε στη σελίδα του στο Packagist. Η τελευταία έκδοση είναι η έκδοση 2.0, όπως φαίνεται παρακάτω:

Το Composer ενημερώνει αυτόματα τα πακέτα μόλις είναι διαθέσιμες οι ενημερώσεις. Ωστόσο, δεν θέλετε να ενημερώνεται σε μια έκδοση που δεν είναι συμβατή με την έκδοση που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή στο έργο σας, καθώς θα σπάσει τον κώδικα PHP σας. Για να αποφύγετε αυτό, εισαγάγετε τα ακόλουθα για να καθορίσετε την έκδοση του πακέτου και πατήστε Enter:

^2.0

Αυτό λέει στο Composer να εγκαταστήσει την έκδοση 2.0 ή νεότερη, εφόσον αυτή η νεότερη έκδοση είναι συμβατή προς τα πίσω.

12. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να αναζητήσετε ένα άλλο πακέτο. απλά πατήστε Enter για να μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση και να μην αναζητήσετε άλλο πακέτο.

13. Όταν σας ζητηθεί να ορίσετε τις εξαρτήσεις προγραμματιστή σας, πατήστε Enter. Στην αναζήτηση για ένα μήνυμα προτροπής πακέτου, πατήστε Enter για να το παραλείψετε, καθώς οι εξαρτήσεις προγραμματιστή μας θα είναι ίδιες με τις εξαρτήσεις μας στο Live.

  25 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές Video Cutter

14. Η επόμενη προτροπή θα σας ζητήσει να προσθέσετε αντιστοίχιση αυτόματης φόρτωσης PSR-4. Πατήστε Enter για να το παραλείψετε.

15. Αυτό θα σας δώσει μια προεπισκόπηση του αρχείου composer.json που μόλις δημιουργήσατε, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πατήστε Enter για να επιβεβαιώσετε τη δημιουργία.

16. Η επόμενη ερώτηση σας ρωτά εάν θέλετε να εγκαταστήσετε τις εξαρτήσεις που καθορίσατε. Για αυτό, πατήστε Enter για να τα εγκαταστήσετε όπως φαίνεται παρακάτω:

17. Στο τερματικό, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή για να ανοίξετε το έργο που μόλις δημιουργήσατε σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα

code .

Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:

Σημειώστε ότι δημιουργήθηκε ένα αρχείο composer.json και οι εξαρτήσεις μας καθορίζονται κάτω από το κλειδί της απαίτησης. Οι εγκατεστημένες εξαρτήσεις εγκαθίστανται σε έναν κατάλογο που ονομάζεται προμηθευτής.

18. Για να αποφύγετε την παρακολούθηση του καταλόγου προμηθευτή, ο οποίος έχει όλες τις εξαρτήσεις, ανοίξτε το αρχείο .gitignore και επικολλήστε την ακόλουθη γραμμή.

/vendor/

Συνιστάται να μην παρακολουθείτε αυτό το αρχείο επειδή μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο και οι εξαρτήσεις μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν αυτόματα από το αρχείο composer.json.

19. Αφού δημιουργήσετε ένα αρχείο composure.json, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε νέες εξαρτήσεις επεξεργάζοντας την απαιτούμενη ενότητα στο αρχείο composure.json. Για παράδειγμα, για να προσθέσετε ένα πακέτο που ονομάζεται αρχείο καταγραφής, προσθέστε το στην απαιτούμενη ενότητα όπως φαίνεται παρακάτω:

"require": {
        "psr/http-message": "^2.0",
        "psr/log": "^3.0.0"
    },

20. Για να εγκαταστήσετε αυτήν τη νέα εξάρτηση στο έργο σας, επιστρέψτε στο τερματικό και εκτελέστε:

composer update

Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:

Αυτό εγκαθιστά το πακέτο που μόλις προσθέσατε στο αρχείο composure.json.

Με αυτό, είστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσετε να εργάζεστε στα έργα σας PHP και να χρησιμοποιήσετε το Composer για να διαχειριστείτε τις εξαρτήσεις στο έργο σας.

Πώς να βελτιστοποιήσετε το Composer για καλύτερη διαχείριση πακέτων

Για να επιτρέψετε στο Composer να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βεβαιωθείτε ότι προσδιορίζετε με ακρίβεια τους περιορισμούς έκδοσης για τις εξαρτήσεις. Ένα παράδειγμα αυτού ήταν όταν κάναμε “^2.0”.

Αποφύγετε πολύ ευρείς περιορισμούς έκδοσης, όπως “*”, που σημαίνει ότι το Composer μπορεί να εγκαταστήσει οποιαδήποτε έκδοση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμβατότητας και προβλήματα σταθερότητας στο έργο σας, καθώς δεν μπορείτε να προβλέψετε ποια έκδοση θα εγκαταστήσει το Composer.

Επιπλέον, αποφύγετε την προσθήκη υπερβολικών προσαρμοσμένων σεναρίων στο αρχείο composer.json. Προσθέστε μόνο τα απαραίτητα σενάρια. Τα υπερβολικά σενάρια συχνά οδηγούν σε τεράστια επιβάρυνση κατά τη διαχείριση εξαρτήσεων.

Για να βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα λειτουργίας του Composer, ενεργοποιήστε την επέκταση PHP curl. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα Composer όπως τα hirak/prestissimo, τα οποία παραλληλίζουν τις λειτουργίες του Composer, γεγονός που με τη σειρά του επιταχύνει την εγκατάσταση των πακέτων.

Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τη μνήμη cache του Composer για να αφαιρέσετε παλιά και αχρησιμοποίητα πακέτα για να βελτιστοποιήσετε την απόδοσή του. Επιπλέον, θυμηθείτε να μην παρακολουθείτε και να δεσμεύετε τον κατάλογο προμηθευτών όπου εγκαθίστανται τα πακέτα από το Composer. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της κλωνοποίησης και της ενημέρωσης των αποθετηρίων των έργων σας.

Πώς να απεγκαταστήσετε το Composer

Εάν δεν θέλετε πλέον να χρησιμοποιείτε το Composer στο Ubuntu, μπορείτε να το απεγκαταστήσετε εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo rm -rf /usr/local/bin/composer

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι το Composer απεγκαταστάθηκε με επιτυχία εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

composer

Εάν απεγκατασταθεί εντελώς, θα πρέπει να λάβετε μια τέτοια έξοδο:

συμπέρασμα

Η διαχείριση εξάρτησης είναι μια κρίσιμη διαδικασία κατά την κατασκευή έργων. Η αποτελεσματική διαχείριση εξαρτήσεων διασφαλίζει ότι αποφεύγετε προβλήματα συμβατότητας στα έργα σας και έχετε περισσότερα έργα με δυνατότητα συντήρησης.

Επιπλέον, επιτρέπει την ανάπτυξη αρθρωτού λογισμικού και βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ομάδων προγραμματιστών. Εάν δημιουργείτε έργα σε PHP, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Composer αποτελεσματικά και να διαχειριστείτε εύκολα τις εξαρτήσεις στο έργο σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε επίσης να διαβάσετε τι είναι το Ubuntu PPA και πώς να το εγκαταστήσετε.