Πώς να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα και εικονίδια στο Linux

Σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά συστήματα, το Linux επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τα πάντα, από τον κώδικα που το κάνει να λειτουργεί, μέχρι την εμφάνισή του. Για όσους έχουν βαρεθεί να κοιτάζουν την ίδια ήπια διεπαφή χρήστη, μπορείτε να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα και εικονίδια στο Linux για να κάνετε τη διεπαφή να φαίνεται καλύτερη. Λοιπόν, πού είναι τα καλύτερα μέρη για να βρείτε προσαρμοσμένα θέματα;

Εύρεση προσαρμοσμένων θεμάτων και εικονιδίων

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη που δίνουν στους χρήστες τις επιλογές λήψης προσαρμοσμένων θεμάτων εικονιδίων, καθώς και προσαρμοσμένων θεμάτων περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας. Απλώς ανοίγοντας μια αναζήτηση στο Google για το θέμα θα δώσει στον χρήστη πολλά διαφορετικά αποτελέσματα και συνδέσμους λήψης. Παρόλο που δεν αποθαρρύνεται να κάνετε λήψη εικονιδίων ή θεμάτων από οποιονδήποτε ιστότοπο που βρίσκετε από ιδιοτροπία, οι χρήστες μπορεί να έχουν καλύτερη τύχη να βρουν αυτό που θέλουν μεταβαίνοντας σε αυτούς τους αξιόπιστους ιστότοπους θεμάτων της κοινότητας.

store.kde.org: Το επίσημο κατάστημα του KDE. Εδώ οι χρήστες του KDE μπορούν να κατεβάσουν skins, θέματα επιφάνειας εργασίας, ακόμη και προσαρμοσμένα widget.
gnome-look.org: Ένας ιστότοπος αφιερωμένος στη φιλοξενία υψηλής ποιότητας θεμάτων επιφάνειας εργασίας που βασίζονται σε Gnome, καθώς και θεμάτων εικονιδίων υψηλής ποιότητας.
deviantart.com: Μια κοινότητα κοινής χρήσης έργων τέχνης πολύ γνωστή για το ότι έχει δημιουργούς που μοιράζονται προσαρμοσμένα θέματα επιφάνειας εργασίας Linux και προσαρμοσμένα θέματα εικονιδίων υψηλής ποιότητας.
Github: το σπίτι για σχεδόν όλα τα έργα ανοιχτού κώδικα στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων προσαρμοσμένων εικονιδίων και θεμάτων επιφάνειας εργασίας για Linux). Ένα εξαιρετικό μέρος όπου οι χρήστες Linux μπορούν να αναζητήσουν θέματα.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα Linux NAS με το Amahi

Πώς να εγκαταστήσετε εικονίδια για έναν χρήστη

Αρχικά, βρείτε ένα θέμα εικονιδίου από έναν από τους ιστότοπους που αναφέρονται παραπάνω και κάντε λήψη του. Μετά τη λήψη, εξαγάγετε το αρχείο στο οποίο βρίσκεται. Δεν είστε σίγουροι πώς να εξαγάγετε το θέμα του εικονιδίου; Κάντε δεξί κλικ πάνω του και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «εξαγωγή εδώ». Ο διαχειριστής αρχείων θα πρέπει να δημιουργήσει αυτόματα έναν φάκελο και να τοποθετήσει τα πάντα από το αρχείο μέσα σε αυτόν.

Για να εγκαταστήσετε το θέμα του εικονιδίου, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και αρχίστε να εισάγετε αυτές τις εντολές.

mkdir -p ~/.icons

Η δημιουργία ~/.icons δημιουργεί έναν κρυφό φάκελο εικονιδίων στον αρχικό κατάλογο του τρέχοντος χρήστη.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στον κατάλογο όπου βρίσκεται το θέμα του εικονιδίου που έχετε λάβει. Σε αυτό το παράδειγμα, θα υποθέσουμε ότι το θέμα του εικονιδίου εξήχθη στο ~/Downloads (ο φάκελος λήψης του τρέχοντος χρήστη). Χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε εδώ.

cd ~/Downloads

Τώρα, εγκαταστήστε το θέμα του εικονιδίου μετακινώντας το στον κρυφό κατάλογο ~/.icons που δημιουργήθηκε νωρίτερα.

mv icon-theme-folder ~/.icons

Λάβετε υπόψη ότι ο φάκελος με το θέμα των εικονιδίων θα ονομαστεί κάτι διαφορετικό. Αλλάξτε την εντολή έτσι ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Πώς να εγκαταστήσετε θέματα για έναν χρήστη

Όπως τα προσαρμοσμένα εικονίδια, τα θέματα επιφάνειας εργασίας μπορούν να εγκατασταθούν για έναν χρήστη τη φορά. Αρχικά, κατεβάστε ένα θέμα επιφάνειας εργασίας από έναν από τους ιστότοπους που αναφέρονται παραπάνω και εξαγάγετε το συμπιεσμένο αρχείο. Στη συνέχεια, εισαγάγετε αυτές τις εντολές για να εγκαταστήσετε το θέμα σας.

  3 τρόποι για να διαγράψετε με ασφάλεια έναν σκληρό δίσκο σε Linux

mkdir -p ~/.themes

Στη συνέχεια, μεταβείτε στο φάκελο λήψης χρησιμοποιώντας την εντολή CD.

cd ~/Downloads

Τέλος, εγκαταστήστε το θέμα του εικονιδίου στον νέο φάκελο θέματος.

mv desktop-theme-folder ~/.themes

Τρόπος εγκατάστασης εικονιδίων σε όλο το σύστημα

Η εγκατάσταση θεμάτων εικονιδίων σε όλο το σύστημα έχει τα πλεονεκτήματά της. Για αρχή, εάν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή Linux που έχει ρυθμισμένους πολλούς χρήστες, αυτό διευκολύνει την προσαρμογή της εμφάνισης της επιφάνειας εργασίας και την κάνει έτσι ώστε κάθε χρήστης να βλέπει το ίδιο πράγμα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι μερικές φορές τα θέματα εικονιδίων δεν λειτουργούν το ίδιο καλά εάν δεν είναι εγκατεστημένα σε όλο το σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας στο Linux χειρίζεται τα αρχεία (συμπεριλαμβανομένων των αρχείων εικονιδίων) λίγο διαφορετικά.

Πρώτα εξαγάγετε το θέμα που έχετε λάβει στον κατάλογο λήψης. Στη συνέχεια, εισάγετε τον κατάλογο λήψης με την εντολή CD.

cd ~/Downloads

Μέσα στον κατάλογο λήψης, μετακινήστε το φάκελο θέματος εικονιδίων στον κατάλογο εικονιδίων.

sudo mv icon-theme-folder /usr/share/icons

Πώς να εγκαταστήσετε το σύστημα θεμάτων σε ευρεία κλίμακα

Η εγκατάσταση θεμάτων περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας σε όλο το σύστημα είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να δώσετε πρόσβαση σε πολλούς χρήστες στο ίδιο θέμα. Αρχικά, μεταβείτε στον κατάλογο λήψης όπου εξήχθη το θέμα, χρησιμοποιώντας την εντολή CD.

cd ~/Downloads

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή μετακίνησης για να τοποθετήσετε το θέμα στο φάκελο θέματος.

sudo mv desktop-theme-folder /usr/share/themes

Πώς να ορίσετε τα νέα σας θέματα

Κάθε επιφάνεια εργασίας έχει διαφορετικές ρυθμίσεις εμφάνισης, επομένως θα ήταν λίγο κουραστικό να εξετάσουμε κάθε τρόπο για το πώς μπορείτε να αλλάξετε θέματα εικονιδίων. Εάν χρησιμοποιείτε το Gnome, εγκαταστήστε το Gnome Tweak Tool. Βρείτε την ενότητα “Εμφάνιση” και χρησιμοποιήστε την για να επιλέξετε το θέμα (ή το θέμα του εικονιδίου) της επιφάνειας εργασίας που μόλις εγκαταστήσατε. Εάν χρησιμοποιείτε το KDE, ανοίξτε το μενού της εφαρμογής και αναζητήστε “εικονίδια”. Επιλέξτε το θέμα του εικονιδίου από τη λίστα και ακολουθήστε το παράδειγμα για τα θέματα επιφάνειας εργασίας.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα του εικονιδίου Delft στο Linux

Για όλα τα άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, είναι καλύτερο να αναζητήσετε τις ρυθμίσεις για “εμφάνιση”. Όλοι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές στο Linux έχουν αυτές τις ρυθμίσεις.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις εντολές τερματικού για να αλλάξετε θέματα εικονιδίων και επιφάνειας εργασίας σε περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που βασίζονται στο GTK. Δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει GTK; Για όσους δεν γνωρίζουν: Το GTK καλύπτει όλους τους mainstream επιτραπέζιους υπολογιστές Linux — μείον το KDE. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε έναν τρόπο να ορίσετε πρόσφατα εγκατεστημένα θέματα, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Αλλάξτε τα θέματα της επιφάνειας εργασίας με αυτές τις δύο εντολές:

gsettings set org.gnome.desktop.interface gtk-theme "custom-desktop-theme"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences theme "custom-desktop-theme"

Αλλάξτε τα θέματα των εικονιδίων με αυτήν την εντολή:

gsettings set org.gnome.desktop.interface icon-theme "custom-icon-theme"

συμπέρασμα

Οι νέοι χρήστες βρίσκουν συχνά την προσαρμογή του Linux ως μια δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι σίγουροι από πού να κατεβάσουν θέματα και πώς να τα εγκαταστήσουν αρχικά. Ορισμένοι επιτραπέζιοι υπολογιστές Linux προσπαθούν να το διορθώσουν δημιουργώντας μια επιλογή απευθείας λήψης και εγκατάστασης προσαρμογών. Ως επί το πλείστον, αυτό βοηθά, αλλά τελικά δεν διδάσκει στους χρήστες πώς λειτουργεί η διαδικασία.

Η πραγματικότητα είναι ότι η λήψη και η εγκατάσταση πραγμάτων όπως προσαρμοσμένα εικονίδια μπορεί να είναι μια εύκολη διαδικασία, αν γνωρίζετε πού πάνε όλα. Ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα και εικονίδια στο Linux χωρίς να χρησιμοποιήσετε τις ενσωματωμένες επιλογές.