Πώς να διορθώσετε το σφάλμα Ubuntu “Δεν βρέθηκε προσαρμογέας Wi-Fi”.

Είναι αρκετά απογοητευτικό όταν ο υπολογιστής σας διακόπτει τις συνδέσεις ή αποτυγχάνει να συνδεθεί στο δίκτυό σας Wi-Fi—και είναι εύκολο να αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε καθόλου όταν αντιμετωπίζετε το σφάλμα «Δεν βρέθηκε ο προσαρμογέας Wi-Fi» του Ubuntu.

Δεν χρειάζεται να απελπίζεστε: είναι δυνατό να διορθώσετε το Ubuntu Wi-Fi που δεν λειτουργεί με λίγα μόνο βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων.

1. Βεβαιωθείτε ότι ο προσαρμογέας Wi-Fi αναγνωρίζεται

Το σφάλμα Ubuntu “δεν βρέθηκε προσαρμογέας Wi-Fi” έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων θεμιτών προβλημάτων με τον προσαρμογέα Wi-Fi του υπολογιστή σας, ζητημάτων προγραμμάτων οδήγησης, ακόμη και σφαλμάτων του πυρήνα Linux.

Πρώτα και κύρια, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε αν το Ubuntu αναγνωρίζει τον προσαρμογέα Wi-Fi σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια απλή εντολή, αλλά θα πρέπει πρώτα να την εγκαταστήσετε. Ανοίξτε το τερματικό και εισάγετε:

 sudo apt update
sudo apt-get install lshw

Μόλις εγκατασταθεί το πακέτο, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει ασύρματη συσκευή με lshw. Εάν το σύστημα αναγνωρίσει τον προσαρμογέα Wi-Fi σας, θα πρέπει να εμφανιστεί μια σύντομη περιγραφή της συσκευής. Εισαγάγετε τα ακόλουθα για να ελέγξετε για συσκευή ασύρματης διασύνδεσης:

 sudo lshw -C network 

Εάν η παραπάνω εντολή δεν βρήκε καμία συσκευή ασύρματης διεπαφής, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές εναλλακτικές εντολές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπολογιστής σας θα χρησιμοποιεί έναν εσωτερικό προσαρμογέα PCI—και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα για να ελέγξετε για έναν:

 lspci 

Εάν χρησιμοποιείτε έναν εξωτερικό προσαρμογέα USB Wi-Fi, θα πρέπει να ακολουθήσετε διαφορετική προσέγγιση για να ελέγξετε αν αναγνωρίζεται. Εισαγάγετε τα ακόλουθα και ελέγξτε εάν στις εκτυπωμένες συσκευές εμφανίζεται ένας ασύρματος προσαρμογέας:

 lsusb 

2. Εγκαταστήστε νέα προγράμματα οδήγησης για τον προσαρμογέα Wi-Fi σας

Εάν δεν μπορέσατε να βρείτε τον προσαρμογέα Wi-Fi σας με οποιαδήποτε από τις παραπάνω εντολές, το σύστημά σας ενδέχεται να μην διαθέτει τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης για την αναγνώριση του προσαρμογέα. Μπορείτε να ελέγξετε για νέους προσαρμογείς ανοίγοντας Λογισμικό & ενημερώσεις και μεταβαίνοντας στην καρτέλα Πρόσθετα προγράμματα οδήγησης.

  Θυμάστε το MiniDisc; Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα το 2020

Εάν υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης, επιλέξτε Χρήση για το πρόγραμμα οδήγησης και, στη συνέχεια, οριστικοποιήστε τις αλλαγές κάνοντας κλικ στην Εφαρμογή αλλαγών. Δυστυχώς, μερικές φορές οι προηγούμενες μέθοδοι εξακολουθούν να μην είναι αρκετές για να βρείτε και να εγκαταστήσετε τα σωστά προγράμματα οδήγησης Wi-Fi. Ανάλογα με τον κατασκευαστή του προσαρμογέα Wi-Fi σας—ο οποίος μπορεί να είναι η Intel, η Realtek ή η Broadcom—υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη λήψη προγραμμάτων οδήγησης.

Εάν διαθέτετε προσαρμογέα Wi-Fi Intel, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το αρχικό υλικολογισμικό Intel, να εξαγάγετε το πρόγραμμα οδήγησης από τον συμπιεσμένο φάκελο και να ανοίξετε το τερματικό στο φάκελο κάνοντας δεξί κλικ στο παράθυρο Αρχεία και επιλέγοντας Άνοιγμα στο τερματικό. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τα ακόλουθα για να αντιγράψετε τα αρχεία στον κατάλογο υλικολογισμικού σας:

 sudo cp *.ucode /lib/firmware 

Ομοίως, μπορείτε να κάνετε λήψη των πιο πρόσφατων προγραμμάτων οδήγησης Realtek από τον κατάλογο rtw88 GitHub. Κάντε κλικ στην επιλογή Κώδικας > Λήψη ZIP, εξαγάγετε το φάκελο που περιέχει το υλικολογισμικό και ανοίξτε το τερματικό στον φάκελο που έχει εξαχθεί. Εισαγάγετε τα ακόλουθα για να εγκαταστήσετε τα νέα αρχεία υλικολογισμικού:

 make
sudo make install

Στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Εάν το Ubuntu δεν αναγνωρίσει τον προσαρμογέα Wi-Fi μετά την επανεκκίνηση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή modprobe για να τον εξαναγκάσετε. Για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να εισαγάγετε την πρώτη εντολή για να προσδιορίσετε το πρόγραμμα οδήγησης πυρήνα που χρησιμοποιείται. Μόλις εκτυπωθεί, αντικαταστήστε το ως [wifi-module] στη δεύτερη εντολή για να αναγκάσετε τη μονάδα να φορτώσει:

 lspci -nnk | grep -A2 0280
sudo modprobe -r [wifi-module] && sudo modprobe [wifi-module]

Οι προσαρμογείς Wi-Fi Broadcom προσφέρουν την πιο εύκολη διαδικασία εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης. Μπορείτε να ελέγξετε και να εγκαταστήσετε τυχόν νέα προγράμματα οδήγησης εισάγοντας τα παρακάτω και επανεκκινώντας τον υπολογιστή σας:

 sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source 

3. Βεβαιωθείτε ότι έχει εγκατασταθεί το υλικολογισμικό για τον προσαρμογέα Wi-Fi σας

Εάν το Wi-Fi σας εξακολουθεί να μην λειτουργεί, η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι ότι ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει τα κατάλληλα αρχεία υλικολογισμικού. Μπορείτε να ελέγξετε εάν τυχόν προβλήματα με αρχεία υλικολογισμικού που λείπουν έχουν επισημανθεί από τον υπολογιστή σας με:

 sudo dmesg | grep firmware 

Εάν η έξοδος περιέχει μηνύματα σφάλματος, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το υλικολογισμικό. Γενικά, είναι δυνατό να βρείτε αυτά τα αρχεία υλικολογισμικού που λείπουν και να τα εγκαταστήσετε με:

 sudo apt-get install linux-firmware 

Εάν διαθέτετε έναν προσαρμογέα Wi-Fi Intel που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το υλικολογισμικό ενδέχεται να μην είναι ακόμη συσκευασμένο σε υλικολογισμικό linux—αλλά μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της Intel.

  8 καλύτερα επιχειρηματικά πρότυπα μιας σελίδας για χρήση το 2023

4. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν νέο προσαρμογέα Wi-Fi USB

Εάν ο προσαρμογέας Wi-Fi σας δυσλειτουργεί, η εγκατάσταση νέων προγραμμάτων οδήγησης Wi-Fi του Ubuntu ενδέχεται να μην αρκεί για την επίλυση προβλημάτων συνδεσιμότητας. Η εγκατάσταση ενός νέου προσαρμογέα Wi-Fi είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο παλιός προσαρμογέας—και μπορείτε να το κάνετε εύκολα με τη βοήθεια ενός προσαρμογέα USB Wi-Fi, ο οποίος είναι εξίσου αποτελεσματικός με το PCI-e.

Οι περισσότεροι πωλητές ηλεκτρονικών ειδών προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από προσαρμογείς USB Wi-Fi. Θα πρέπει να αντιστοιχίσετε το πρωτόκολλο του προσαρμογέα σας—πιθανότατα 802.11n ή 802.11ac—με το πρωτόκολλο του δρομολογητή σας. Συνδέστε τον προσαρμογέα στον υπολογιστή σας και, εάν διαπιστώσετε ότι είναι διαθέσιμος, εγκαταστήστε το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης. Εάν το πρόβλημα ήταν ο αρχικός προσαρμογέας Wi-Fi, θα πρέπει τώρα να μπορείτε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο.

  Τι είναι και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιεί η επιχείρησή σας;

5. Εγκαταστήστε το Linux με μια εναλλακτική έκδοση πυρήνα

Εάν το σύστημά σας Ubuntu χρησιμοποιεί έναν πυρήνα Linux έκδοσης 5.x, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα “Το Ubuntu Wi-Fi δεν λειτουργεί” λόγω ενός σφάλματος που σχετίζεται με τον πυρήνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί εάν τα προβλήματα του προγράμματος οδήγησης ασύρματου δικτύου Ubuntu εμφανιστούν ξαφνικά μετά την ενημέρωση του πυρήνα του Linux. Μπορείτε να αλλάξετε τις εκδόσεις του πυρήνα επανεκκινώντας τον υπολογιστή σας.

Περιμένετε να φορτώσει η συσκευή σας το τυπικό μενού εκκίνησης του Ubuntu. Αντί να επιλέξετε Ubuntu, κάντε κύλιση προς τα κάτω για να επιλέξετε Προηγμένες επιλογές για το Ubuntu από το μενού επιλογών. Όλες οι διαθέσιμες εκδόσεις του πυρήνα Linux θα παρατίθενται. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να επιλέξετε μια εναλλακτική έκδοση πυρήνα, πατήστε Enter και αφήστε τον υπολογιστή σας να εκκινήσει. Ελέγξτε εάν επιλύθηκαν τα προβλήματα Wi-Fi.

6. Χρησιμοποιήστε μια συνδεδεμένη σύνδεση στο Internet

Εάν κανένα από τα προηγούμενα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων δεν ήταν αρκετό για την επίλυση του σφάλματος “Δεν βρέθηκε ο προσαρμογέας Wi-Fi” του Ubuntu, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Εάν διαθέτετε ασύρματο δρομολογητή, μπορείτε να το πετύχετε συνδέοντας τον υπολογιστή σας στο δρομολογητή σας με ένα καλώδιο Ethernet. Μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας στην κινητή σύνδεση του iPhone ή του Android χρησιμοποιώντας το καλώδιο φόρτισής του.

Είναι εύκολο να διορθώσετε το σφάλμα “Δεν βρέθηκε προσαρμογέας Wi-Fi” στο Ubuntu

Ένα από τα πιο απογοητευτικά ζητήματα στο Ubuntu είναι το σφάλμα “Δεν βρέθηκε ο προσαρμογέας Wi-Fi”. Ευτυχώς, η επίλυση προβλημάτων συνδεσιμότητας στο Ubuntu είναι μια απλή διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων. Αφού αποκαταστήσετε την πρόσβασή σας στο Wi-Fi, είστε έτοιμοι να απολαύσετε την περιήγηση στο διαδίκτυο με το Ubuntu.