Πώς να διορθώσετε έναν αργό εκτυπωτή στα Windows

Είναι απογοητευτικό όταν ο εκτυπωτής σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκτυπώσει κάτι. Αν και η αιτία αυτού μπορεί να είναι οτιδήποτε, από εσφαλμένες ρυθμίσεις έως παλιά προγράμματα οδήγησης, η επιδιόρθωση του προβλήματος δεν είναι πολύ δύσκολη.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με έναν αργό εκτυπωτή, είτε είναι ενσύρματος είτε ασύρματος, τα παρακάτω βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων για τα Windows θα σας βοηθήσουν.

1. Επανεκκινήστε τον εκτυπωτή σας

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια υπερβολικά απλή λύση, αλλά η επανεκκίνηση του εκτυπωτή σας μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν προσωρινών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάζουν την απόδοσή του. Ως εκ τούτου, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε.

Απενεργοποιήστε τον εκτυπωτή σας πατώντας το κουμπί λειτουργίας. Μόλις απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και περιμένετε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα περίπου πριν το επανασυνδέσετε. Μετά από αυτό, ενεργοποιήστε τον εκτυπωτή σας και δοκιμάστε να εκτυπώσετε κάτι για να δείτε εάν το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

2. Προσαρμόστε την ποιότητα εκτύπωσης

Η ταχύτητα εκτύπωσης του εκτυπωτή σας συχνά επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις ποιότητας που επιλέγετε. Η εκτύπωση σε ρυθμίσεις υψηλότερης ποιότητας συνήθως διαρκεί περισσότερο, καθώς απαιτεί από τον εκτυπωτή να παράγει πιο λεπτομερή έξοδο.

Πρέπει να ελέγξετε την καθορισμένη ποιότητα εκτύπωσης και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ υψηλή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο γρήγορη εμπειρία εκτύπωσης στον υπολογιστή σας με Windows 10 ή 11.

Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ποιότητας εκτύπωσης στα Windows:

 • Ανοίξτε το μενού Έναρξη και κάντε κλικ στο εικονίδιο σε σχήμα γραναζιού για να εκκινήσετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
 • Μεταβείτε στο Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές.
 • Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας από τη λίστα.
 • Κάντε κλικ στις Προτιμήσεις εκτυπωτή.
 • Στην καρτέλα Ποιότητα, επιλέξτε την προτιμώμενη ποιότητα εκτύπωσης.
 • Πατήστε Εφαρμογή ακολουθούμενο από OK.
 •   Αυτή η σημαία Chrome ανακατευθύνει την αναζήτηση Cortana στην προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα Windows 10

  Θα δείτε μια ποικιλία επιλογών για τη ρύθμιση της ποιότητας εκτύπωσης. Μπορείτε να πειραματιστείτε μαζί τους και να επιλέξετε αυτό που παρέχει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ποιότητας εκτύπωσης και ταχύτητας για εσάς. Λάβετε υπόψη ότι όσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα εκτύπωσης, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η έξοδος.

  3. Επιλέξτε τον σωστό τύπο χαρτιού

  Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο εκτυπωτής σας μπορεί να εκτυπώνει αργά είναι εάν ο υπολογιστής σας εκτυπώνει χρησιμοποιώντας λάθος ρυθμίσεις χαρτιού. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο επιλεγμένος τύπος χαρτιού ταιριάζει με το πραγματικό χαρτί που έχει τοποθετηθεί στον εκτυπωτή. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε.

 • Πατήστε Win + I για να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
 • Μεταβείτε στο Bluetooth και συσκευές > Εκτυπωτές και σαρωτές.
 • Επιλέξτε τον εκτυπωτή σας από τη λίστα.
 • Κάντε κλικ στις Προτιμήσεις εκτυπωτή.
 • Στην καρτέλα Χαρτί/Ποιότητα, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στην επιλογή Μέσα για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο χαρτιού.
 • Πατήστε Εφαρμογή ακολουθούμενη από ΟΚ.
 • 4. Απενεργοποιήστε την αθόρυβη λειτουργία

  Αρκετοί σύγχρονοι εκτυπωτές προσφέρουν μια λειτουργία Quiet Mode που μειώνει τον θόρυβο λειτουργίας κατά την εκτύπωση. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκτυπωτής συνήθως μειώνει την ταχύτητα εκτύπωσης. Εάν η απόδοση είναι προτεραιότητα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε την αθόρυβη λειτουργία στον εκτυπωτή σας.

  Η διαδικασία απενεργοποίησης της αθόρυβης λειτουργίας σε έναν εκτυπωτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του. Συνήθως, μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση μέσω του λογισμικού ή της εφαρμογής του εκτυπωτή. Εάν όχι, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του εκτυπωτή σας για οδηγίες.

  5. Εκτελέστε το σχετικό πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων των Windows

  Τόσο τα Windows 10 όσο και τα Windows 11 διαθέτουν ένα ειδικό εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων εκτυπωτή που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που σχετίζονται με τον εκτυπωτή. Μπορεί να σαρώσει το σύστημά σας για πιθανά προβλήματα, όπως αργή εκτύπωση, και να τα διορθώσει αυτόματα.

 • Χρησιμοποιήστε έναν από τους πολλούς τρόπους για να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
 • Στην καρτέλα Σύστημα, κάντε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων.
 • Επιλέξτε Άλλα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων.
 • Κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση δίπλα στο Printer.
 •   Πώς να σταματήσετε να σπάνε τα καλώδια του φορτιστή του τηλεφώνου σας

  Περιμένετε μέχρι το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων να βρει και να διορθώσει τυχόν προβλήματα και, στη συνέχεια, ελέγξτε εάν ο εκτυπωτής σας εξακολουθεί να είναι αργός. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε εκτυπωτή δικτύου, σκεφτείτε να εκτελέσετε το πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων προσαρμογέα δικτύου από το ίδιο μενού.

  6. Διαγράψτε την ουρά εκτύπωσης και επανεκκινήστε την υπηρεσία Printer Spooler Service

  Το Print Spooler είναι μια κρίσιμη υπηρεσία συστήματος που διαχειρίζεται τις λειτουργίες εκτύπωσης στον υπολογιστή σας με Windows. Είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση όλων των εργασιών εκτύπωσης και την αποστολή τους στον εκτυπωτή. Εάν μια εργασία εκτύπωσης κολλήσει ή παρουσιαστεί σφάλμα, ο εκτυπωτής σας ενδέχεται να λειτουργεί αργά στα Windows.

  Για να το διορθώσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε την ουρά εκτύπωσης και να επανεκκινήσετε την υπηρεσία Printer Spooler ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

 • Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου Εκτέλεση.
 • Πληκτρολογήστε services.msc στο πλαίσιο και πατήστε Enter.
 • Εντοπίστε την υπηρεσία Print Spooler στη λίστα. Κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε Διακοπή.
 • Πατήστε Win + E για να ανοίξετε την Εξερεύνηση αρχείων.
 • Πληκτρολογήστε %systemroot%\System32\spool\printers\ στη γραμμή διευθύνσεων του File Explorer και πατήστε Enter.
 • Πατήστε Ctrl + A για να επιλέξετε όλα τα αρχεία στο φάκελο Εκτυπωτές και να τα διαγράψετε.
 • Επιστρέψτε στο παράθυρο Υπηρεσίες, κάντε ξανά δεξί κλικ στην υπηρεσία Print Spooler και επιλέξτε Έναρξη.
 • 7. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης του εκτυπωτή

  Τα παλιά ή κατεστραμμένα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή στα Windows μπορεί να οδηγήσουν σε κάθε είδους προβλήματα εκτύπωσης, συμπεριλαμβανομένου αυτού. Για να τα αποφύγετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή στον υπολογιστή σας.

  Εάν χρειάζεστε βοήθεια με αυτό, ελέγξτε πώς μπορείτε να βρείτε και να αντικαταστήσετε παλιά προγράμματα οδήγησης στα Windows.

  8. Αφαιρέστε και προσθέστε ξανά τον εκτυπωτή σας

  Εάν η ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης του εκτυπωτή δεν σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε εντελώς τον εκτυπωτή σας και να τον προσθέσετε ξανά. Δείτε πώς να το κάνετε.

 • Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου Εκτέλεση.
 • Πληκτρολογήστε control printers στο πλαίσιο και πατήστε Enter.
 • Στο παράθυρο Συσκευές και εκτυπωτές, κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή σας και επιλέξτε Κατάργηση συσκευής από το μενού περιβάλλοντος.
 • Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη εκτυπωτή στο επάνω μέρος και ρυθμίστε τον εκτυπωτή χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή του.
 •   Η οθόνη του υπολογιστή δεν κοιμάται αυτόματα (Windows 10)

  Εάν αντιμετωπίσετε σφάλματα κατά την αφαίρεση του εκτυπωτή σας, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο αναγκαστικής διαγραφής ή απεγκατάστασης ενός εκτυπωτή στα Windows για περισσότερες μεθόδους.

  9. Δοκιμάστε μερικές γενικές επιδιορθώσεις των Windows

  Τέλος, μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα που βασίζεται στα Windows που επιβραδύνει την εκτύπωσή σας. Εάν οι παραπάνω λύσεις δεν λειτουργούν, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές γενικές επιδιορθώσεις των Windows για να επιλύσετε το πρόβλημα αργής εκτύπωσης:

  • Εκτέλεση σάρωσης SFC: Η εκτέλεση σάρωσης SFC στα Windows θα σας επιτρέψει να σαρώσετε τα αρχεία συστήματος του υπολογιστή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που προκαλούνται από κατεστραμμένα ή ελλείποντα αρχεία συστήματος.
  • Εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις των Windows: Η χρήση μιας παλιάς ή με σφάλματα έκδοσης των Windows θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τέτοια προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε εκκρεμείς ενημερώσεις των Windows, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.

  Επιταχύνετε την εκτύπωση στα Windows

  Χωρίς σαφή ένδειξη του τι πάει στραβά, η επίλυση προβλημάτων αργής εκτύπωσης στα Windows μπορεί να είναι δύσκολη. Ας ελπίσουμε ότι μία ή περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις ήταν χρήσιμες και ο εκτυπωτής σας εκτυπώνει τώρα με κανονική ταχύτητα.

  FAQ

  Ε: Τι επηρεάζει την ταχύτητα του εκτυπωτή;

  Διάφορα στοιχεία επηρεάζουν την ταχύτητα με την οποία ο εκτυπωτής σας εκτυπώνει αρχεία. Το μέγεθος του αρχείου σας καθορίζει κυρίως την ταχύτητα που θα εκτυπώσει ο εκτυπωτής σας το αρχείο σας. Εάν το δικό σας είναι ένα μεγάλο έγγραφο που περιέχει πολλές σελίδες, ο εκτυπωτής μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να εκτυπώσει όλες αυτές τις σελίδες. Ομοίως, εάν η δική σας είναι εικόνα υψηλής ποιότητας, ο εκτυπωτής θα χρειαστεί χρόνο για να εκτυπώσει τη φωτογραφία σας.

  Ε: Μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα του εκτυπωτή;

  Ορισμένοι εκτυπωτές σάς επιτρέπουν να αλλάξετε τον ρυθμό εκτύπωσης των αρχείων σας. Θα βρείτε την επιλογή να αλλάξετε την ταχύτητα εκτύπωσης στο βοηθητικό πρόγραμμα εκτύπωσης του εκτυπωτή σας. Στις περισσότερες εφαρμογές, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα πατώντας Ctrl + P.

  Ε: Το Wi-Fi επηρεάζει την ταχύτητα του εκτυπωτή;

  Ναι, το Wi-Fi είναι μια ασύρματη τεχνολογία και επηρεάζει την ταχύτητα εκτύπωσης του εκτυπωτή σας. Μια καλωδιακή σύνδεση με έναν εκτυπωτή συνήθως λειτουργεί πιο γρήγορα από μια ασύρματη σύνδεση. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το μοντέλο του εκτυπωτή σας, καθώς ορισμένοι εκτυπωτές λειτουργούν καλά ακόμη και σε δίκτυα Wi-Fi.