Πώς να δημιουργήσετε ένα κινούμενο σχέδιο ροτοσκοπίου χρησιμοποιώντας το Procreate

Βασικά Takeaways

  • Το Rotoscoping είναι μια τεχνική κατά την οποία παρακολουθείτε καρέ-καρέ σε ένα βίντεο για να δημιουργήσετε μια κινούμενη ομοιότητα.
  • Χρησιμοποιήστε το Procreate για να εισαγάγετε και να αλλάξετε το μέγεθος του βίντεό σας, να επιλέξετε στυλ κινούμενων εικόνων και να σχεδιάσετε πάνω από καρέ για να δημιουργήσετε συνεπή κινούμενα σχέδια.
  • Προσθέστε χρώμα, ανταύγειες και κηλίδες καρέ για υπερβολική κίνηση για να βελτιώσετε την ποιότητα της κινούμενης εικόνας του ροτοσκοπίου σας.

Εάν είστε νέος στο animation ή πάντα αναρωτιόσαστε πώς να δημιουργήσετε κινούμενα σχέδια ροτοσκοπίου από τα δικά σας βίντεο, τότε αυτό το άρθρο θα ρίξει λίγο φως στο πώς μπορείτε να επιτύχετε εύκολα αυτό το στυλ κινούμενων σχεδίων χρησιμοποιώντας το Procreate.

Τι είναι η Ροτοσκόπηση;

Το κινούμενο σχέδιο με ροτοσκόπιο είναι η τεχνική εντοπισμού ενός υπάρχοντος βίντεο ή πλάνα ζωντανής δράσης, καρέ προς καρέ, προκειμένου να επιτευχθεί μια κινούμενη ομοιότητα ενός θέματος ή μιας σκηνής.

Η τεχνική του ροτοσκοπίου χρησιμοποιείται από στούντιο κινουμένων σχεδίων για τη δημιουργία ακολουθιών χαρακτήρων που είναι εμπνευσμένες από ζωντανούς ηθοποιούς, καθώς και σε οπτικά εφέ, όπως το φωτόσπαθο που λάμπει στις πρωτότυπες ταινίες του Star Wars. Μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω παραδοσιακών μεθόδων ζωγραφικής στο χέρι όσο και ψηφιακά.

Παρακάτω είναι ένας χρήσιμος οδηγός που δείχνει πώς μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Procreate. Εάν είστε νέοι στο πρόγραμμα, τότε η εκμάθηση των βασικών στοιχείων του Procreate είναι μια πολύ καλή ιδέα πριν ξεκινήσετε την εμψύχωση.

1. Εισαγάγετε το βίντεό σας

Για να ξεκινήσετε, προσδιορίστε ποιο κλιπ θέλετε να κάνετε κίνηση. Το Procreate έχει ένα όριο καρέ στη λειτουργία Animation Assist, επομένως η εργασία με μικρότερα κλιπ είναι πολύ πιο εύκολη λόγω του μικρότερου μεγέθους αρχείου και της διάρκειας βίντεο. Μπορεί να χρειαστεί να συγχωνεύσετε ή να χωρίσετε πρώτα το αρχείο βίντεο, εάν αποκοπεί πολύ σύντομα αυτόματα στην εφαρμογή Procreate.

  11 Καλύτερο λογισμικό προγράμματος παραπομπής για να αναπτύξετε τους χρήστες και την επιχείρησή σας

Ένας γρήγορος τρόπος εισαγωγής του αρχείου βίντεο στο Procreate είναι να προσδιορίσετε το κλιπ σας στην εφαρμογή αρχείων, να πατήσετε το εικονίδιο κοινής χρήσης στην επάνω δεξιά γωνία και να κάνετε κύλιση στη λίστα συντομεύσεων της εφαρμογής μέχρι να βρείτε το εικονίδιο Procreate.

Εάν το Procreate δεν είναι άμεσα ορατό ως εφαρμογή συντόμευσης, κάντε κύλιση στο τέλος των ορατών επιλογών και πατήστε το εικονίδιο Περισσότερα, που εμφανίζεται επίσης ως κουμπί με τρεις κουκκίδες, για να επιλέξετε από ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών. Μόλις πατήσετε στο εικονίδιο Procreate, θα ανοίξει αυτόματα η εφαρμογή με το βίντεό σας ανοιχτό σε νέο καμβά.

2. Περικοπή και αλλαγή μεγέθους

Στο Procreate, το Animation Assist θα ενεργοποιηθεί αυτόματα στον νέο σας καμβά, επειδή το εισαγόμενο αρχείο είναι σε μορφή βίντεο. Μπορείτε να ελέγξετε ξανά ότι είναι ενεργοποιημένο επιλέγοντας το εικονίδιο Κλειδί για να ανοίξετε το μενού Canvas Actions, όπου το Animation Assist θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο και να επισημανθεί με μπλε χρώμα.

Επιλέξτε Περικοπή & Αλλαγή μεγέθους στο μενού καμβά και εισαγάγετε τις επιθυμητές διαστάσεις και DPI. Μόλις είστε ευχαριστημένοι με τη νέα μορφή καμβά, πατήστε Τέλος για αποθήκευση.

Στη συνέχεια, επιλέξτε όλα τα στρώματά σας σύροντας προς τα αριστερά σε κάθε ένα ξεχωριστά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη μια συντόμευση για να επιτευχθεί αυτό γρήγορα στο Procreate. Κάθε επίπεδο πρέπει να επισημανθεί με μπλε χρώμα για να δείξει ότι έχει επιλεγεί.

Πατήστε το βέλος (εργαλείο επιλογής) στο μενού επάνω αριστερά και επιλέξτε Προσαρμογή σε καμβά για να αλλάξετε αυτόματα το μέγεθος όλων των καρέ σας.

3. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του Animation Assist

Η γραμμή πλαισίων στο κάτω μέρος της οθόνης καμβά εμφανίζει τόσο τα μεμονωμένα καρέ, το κουμπί Αναπαραγωγή, το κουμπί Προσθήκη πλαισίου και το εικονίδιο Ρυθμίσεις. Μπορείτε να κάνετε κύλιση αριστερά και δεξιά στα κάτω πλαίσια για να εμφανίσετε αυτό το μεμονωμένο πλαίσιο στον καμβά.

  Πώς συγκρίνεται με το Raspberry Pi;

Αφού επιλέξετε Ρυθμίσεις στην κάτω γραμμή καρέ, ένα αναδυόμενο παράθυρο θα προσφέρει τρία διαφορετικά στυλ κινούμενων εικόνων. Το Loop, όπως είναι αναμενόμενο, θα επαναφέρει ατελείωτα ολόκληρο το animation σας, ενώ το Ping-Pong θα παίξει το animation σας μία φορά προς τα εμπρός και μετά αμέσως μία φορά αντίστροφα.

Επιλέγοντας One Shot θα διασφαλίσετε ότι η ακολουθία σας θα παιχτεί μόνο μία φορά. Ενώ η επιλογή εξαρτάται από τους ατομικούς σας στόχους για το κλιπ ροτοσκοπίου, το One Shot είναι μια εύκολη επιλογή που σας επιτρέπει να βλέπετε την πρόοδο της εργασίας σας και να εντοπίσετε τυχόν πιθανά σφάλματα.

Όσο περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, τόσο πιο ομαλή θα εμφανίζεται η κινούμενη εικόνα. Για ένα απλό, αποτελεσματικό κινούμενο σχέδιο ροτοσκοπίου, επιλέξτε ρυθμό καρέ 12 fps.

Μπορείτε να αλλάξετε τα πλαίσια και την αδιαφάνεια του Onion Skin σύροντας τα ρυθμιστικά. Η επιλογή μιας αδιαφάνειας οπουδήποτε κάτω από το 40% και ενός περιορισμένου αριθμού πλαισίων από δέρμα κρεμμυδιού, θα διασφαλίσει ότι μπορείτε να ανατρέξετε στα προηγούμενα σχέδιά σας με ακρίβεια, χωρίς να εργαστείτε σε ένα μπερδεμένο τρέχον πλαίσιο.

4. Αρχίστε να σχεδιάζετε πάνω από τα εισαγόμενα κουφώματα σας

Διαγράψτε κάθε άλλο επίπεδο και προσπαθήστε να περικόψετε τα εισαγόμενα καρέ από το αρχικό σας βίντεο. Το σχέδιο πάνω από τα εισαγόμενα κουφώματα θα δώσει την ψευδαίσθηση της κίνησης χάρη στο πάχος του στυλό και τις λεπτομέρειες που προστέθηκαν αργότερα.

Κρατήστε αρκετά καρέ, ώστε όταν πατάτε το κουμπί Αναπαραγωγή, το συνολικό κλιπ να μην φαίνεται πολύ τρελό.

Προσθέστε ένα στρώμα πάνω από το πρώτο σας πλαίσιο και επιλέξτε Clipping Mask. Επιλέξτε ένα πινέλο με ελάχιστο jitter για εύκολα, σταθερά καρέ. Στην επίδειξη μας, επιλέχθηκε η γενική βούρτσα Τεχνικής πένας. Αρχίστε να σχεδιάζετε πάνω από τα αντικείμενα που θέλετε να δείτε κινούμενα στο στρώμα της μάσκας αποκοπής.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Forza Horizon 5 FH301

Επαναλάβετε αυτό το βήμα και σχεδιάστε πάνω από κάθε πλαίσιο πριν προχωρήσετε στο χρωματισμό. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι έχετε ένα πιο συνεπές στυλ κινουμένων σχεδίων.

5. Χρωματίστε τα κάδρα σας

Αφού περιγράψετε το αντικείμενο ή τη σκηνή σας σε κάθε καρέ, προσθέστε ένα νέο επίπεδο κάτω από το επίπεδο γραμμής τέχνης. Ομαδοποιήστε αυτά τα δύο επίπεδα και το πλαίσιο αναφοράς επιλέγοντας και τα τρία και πατήστε Ομάδα στην επάνω δεξιά γωνία του μενού Επίπεδο.

Μια συμβουλή είναι να ονομάσετε τα καρέ σας με αριθμητική σειρά, καθώς αυτό θα κάνει επίσης την εργασία σας πιο οργανωμένη και εύκολη στην παρακολούθηση.

Προσθέστε επίπεδα χρώματα σε κάθε καρέ χρησιμοποιώντας το εργαλείο Color Fill και πατήστε Αναπαραγωγή σε αυτό το στάδιο για να ελέγξετε ξανά ότι δεν υπάρχουν σφάλματα συνοχής στην κινούμενη εικόνα σας.

Μόλις κάθε καρέ έχει ένα βασικό στρώμα με επίπεδο χρώματος, μπορείτε να προσθέσετε τονισμένα σημεία ή σκιές για να δημιουργήσετε μια πιο λεπτομερή κινούμενη εικόνα ροτοσκοπίου. Η ομαλή και αποτελεσματική rotoscoping είναι αποτέλεσμα σταθερά σχεδιασμένων πλαισίων που σχετίζονται άμεσα με τον προκάτοχό τους τόσο σε ακρίβεια όσο και σε αισθητικό στυλ.

6. Προσθέστε Smear Frames για υπερβολική κίνηση

Ένα πλαίσιο κηλίδας χρησιμοποιείται για την προσομοίωση θαμπώματος κίνησης σε κινούμενα σχέδια. Για τυχόν γρήγορες κινήσεις στην εργασία σας, σχεδιάστε μικρές γραμμές που εκτείνονται από το αντικείμενό σας και απομακρύνονται από την κατεύθυνση της κίνησης. Αυτό θα απεικονίσει στυλιστικά τη γρήγορη κίνηση και θα δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ομαλής κίνησης.

Δεν χρειάζεται κάθε καρέ επιπλέον γραμμές κηλίδωσης, μόνο εκείνα με ιδιαίτερα γρήγορη κίνηση. Πατήστε Αναπαραγωγή για να ελέγξετε πώς φαίνεται ολόκληρη η ακολουθία κινούμενων σχεδίων και αφαιρέστε ή προσθέστε γραμμές κηλίδωσης ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλετε να εμφανίζεται η κίνηση.

7. Εξαγωγή της κινούμενης εικόνας του ροτοσκοπίου σας

Μόλις είστε ευχαριστημένοι με την τελική εμφάνιση του κινούμενου σχεδίου σας, μπορείτε να το εξαγάγετε ανοίγοντας το μενού Ενέργειες, επιλέγοντας Κοινή χρήση και επιλέγοντας τη μορφή που επιθυμείτε από τις επιλογές Κοινή χρήση επιπέδων. Στη συνέχεια, θα παρέχονται περαιτέρω επιλογές ανάλογα με τη μορφή, όπως η επιλογή του ρυθμού καρέ εάν χρησιμοποιείτε τη μορφή mp4.

Μάθετε και εξασκηθείτε στα κινούμενα σχέδια με το Rotoscoping

Βουρτσίστε τις τεχνικές κινουμένων σχεδίων σας εξασκώντας τη σχεδίαση από ρεαλιστικά βίντεο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο rotoscoping στο Procreate. Πειραματιστείτε με διαφορετικά πινέλα και χρώματα και παρακολουθήστε το βίντεό σας να μεταμορφώνεται σε ένα αριστούργημα κινουμένων σχεδίων.