Πώς να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή Windows

Χρειάζεται να γνωρίζετε τον αριθμό μοντέλου του υπολογιστή Windows ή του φορητού υπολογιστή σας; Ίσως προσπαθείτε να βρείτε ένα πρόγραμμα οδήγησης για τη συσκευή σας ή αναζητάτε υποστήριξη από τον κατασκευαστή. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι εύκολο να το βρεις και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνεις.

Αυτός ο οδηγός θα συζητήσει πώς να βρείτε τον αριθμό μοντέλου φορητού υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών των Windows, το PowerShell, το παράθυρο πληροφοριών συστήματος και άλλα.

Πίνακας περιεχομένων

Πότε μπορεί να χρειαστείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπου η γνώση του αριθμού μοντέλου του υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι χρήσιμη. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 • Εγκατάσταση σωστών προγραμμάτων οδήγησης: Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης των Windows ή να λάβετε υποστήριξη από τον κατασκευαστή του.
 • Εύρεση συμβατών ανταλλακτικών: Για φορητούς υπολογιστές, μπορεί να χρειαστείτε ένα συγκεκριμένο αξεσουάρ συμβατό με τη συσκευή σας. Γνωρίζοντας τον αριθμό μοντέλου του θα είναι πιο εύκολο να κάνετε αυτή τη δουλειά.
 • Προσδιορισμός ξεπερασμένων εξαρτημάτων: Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα φορητών υπολογιστών έχουν ορισμένα εξαρτήματα που δεν παράγονται ή υποστηρίζονται πλέον από τον κατασκευαστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γνώση του μοντέλου του φορητού υπολογιστή θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια εξαρτήματα πρέπει να αντικαταστήσετε.
 • Εύρεση ακριβούς λύσης: Εάν αντιμετωπίζετε τεχνικό πρόβλημα με τον φορητό υπολογιστή σας, ο αριθμός μοντέλου θα διευκολύνει την αναζήτηση στα φόρουμ ή θα επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για υποστήριξη. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα υλικού στο μηχάνημά σας, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή αριθμό μοντέλου της συσκευής σας για να αναζητήσετε λύσεις στο διαδίκτυο.
 • Έλεγχος συμβατότητας: Κατά τη λήψη λογισμικού, μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε για συμβατότητα φορητού υπολογιστή. Η γνώση του αριθμού μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό.
 • Όταν αγοράζετε μεταχειρισμένη συσκευή: Εάν αγοράζετε μεταχειρισμένο φορητό υπολογιστή από ηλεκτρονικό ή φυσικό κατάστημα ή μέσω ιδιώτη, επιβεβαιώστε τον αριθμό μοντέλου προτού πληρώσετε για αυτόν. Η γνώση του αριθμού μοντέλου μπορεί να σας βοηθήσει να αγοράσετε τη συσκευή με την πραγματική της αξία.
  Τρόπος αντιγραφής δομής φακέλου χωρίς αντιγραφή αρχείων σε υπολογιστή Windows, Mac ή Linux

Τώρα που ξέρουμε γιατί είναι απαραίτητο, ας συζητήσουμε πώς να βρείτε τον αριθμό μοντέλου φορητού υπολογιστή Windows.

Πώς να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του υπολογιστή Windows ή του φορητού υπολογιστή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή σας με Windows. Ανάλογα με την έκδοση των Windows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις των Windows, τη γραμμή εντολών, το PowerShell, το παράθυρο πληροφοριών συστήματος ή ένα πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή.

Ας δούμε κάθε μέθοδο μία προς μία.

1. Ελέγξτε το μοντέλο φορητού υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών των Windows

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών των Windows (CMD) για να προσδιορίσετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας.

Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

 • Στο πλαίσιο αναζήτησης των Windows, πληκτρολογήστε “γραμμή εντολών”, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιό της και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
 • Όταν ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε την εντολή “wmic csproduct get name” και πατήστε Enter.
 • Αυτό θα σας δείξει τον ακριβή αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας στην οθόνη.
 • 2. Χρησιμοποιήστε το Windows PowerShell για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας

  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Windows PowerShell για να ανακαλύψετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας. Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

 • Στο πλαίσιο αναζήτησης των Windows, πληκτρολογήστε Windows PowerShell.
 • Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Windows PowerShell και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
 • Όταν ανοίξει το παράθυρο του Windows PowerShell, πληκτρολογήστε “Get-CimInstance Win32_ComputerSystemProduct | Επιλέξτε Όνομα» και πατήστε Enter.
 • Αυτό θα εμφανίσει τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας στην οθόνη.
 • 3. Ελέγξτε τον αριθμό μοντέλου χρησιμοποιώντας το παράθυρο πληροφοριών συστήματος

  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο Πληροφορίες συστήματος για να προσδιορίσετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας. Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

    Πώς να ελέγξετε τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης σε iPhone ή iPad
 • Ανοίξτε τις Πληροφορίες συστήματος πληκτρολογώντας Πληροφορίες συστήματος στην Αναζήτηση των Windows και κάνοντας κλικ στο εικονίδιό τους για εκκίνηση.
 • Όταν ανοίξει το παράθυρο Πληροφορίες συστήματος, μεταβείτε στην καρτέλα Σύνοψη συστήματος στο αριστερό τμήμα, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.
 • Στο δεξιό τμήμα του παραθύρου, αναζητήστε την ενότητα “Μοντέλο συστήματος”. Θα λάβετε τον αριθμό μοντέλου υπολογιστή.
 • 4. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις των Windows για να βρείτε το μοντέλο του φορητού υπολογιστή σας (Λειτουργεί μόνο για Windows 11)

  Εάν ο φορητός υπολογιστής ή ο υπολογιστής σας λειτουργεί με λειτουργικό σύστημα Windows 11, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις Ρυθμίσεις των Windows για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του.

  Να πώς:

 • Στο σύστημά σας Windows 11, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε Ρυθμίσεις από το μενού Έναρξη.
 • Στο αριστερό παράθυρο, μεταβείτε στην καρτέλα Σύστημα, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. Στο δεξιό παράθυρο, μπορείτε να δείτε τον αριθμό μοντέλου συστήματος κάτω από το όνομα του συστήματός σας.
 • 5. Ελέγξτε το μοντέλο φορητού υπολογιστή χρησιμοποιώντας το διαγνωστικό εργαλείο DirectX

  Το Εργαλείο διάγνωσης DirectX, που συχνά αναφέρεται ως “DXDiag”, είναι ένα ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα των Windows που επιτρέπει στους χρήστες να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του DirectX (Direct3D) και τα προγράμματα οδήγησης που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή τους. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας.

  Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

 • Στον φορητό υπολογιστή σας, πατήστε Windows + R για να εκκινήσετε το Windows Run Command Box.
 • Πληκτρολογήστε “DXDiag” και πατήστε το
 • κλειδί. Αυτό θα εκκινήσει το παράθυρο του Εργαλείου διάγνωσης DirectX.
 • Στην ενότητα “Πληροφορίες συστήματος” της καρτέλας “Σύστημα”, αναζητήστε το “Μοντέλο συστήματος”. Δίπλα είναι ο αριθμός μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας.
 • 6. Ελέγξτε τον αριθμό μοντέλου από τον ιστότοπο του κατασκευαστή

  Δημοφιλείς κατασκευαστές υπολογιστών με Windows, όπως η Lenovo, η Dell, η HP και άλλοι προσφέρουν διαδικτυακές πλατφόρμες για την αυτόματη ανίχνευση του μοντέλου, του σειριακού αριθμού και άλλων στοιχείων ενός φορητού υπολογιστή. Απλώς πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή και να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας ή τη λειτουργία αυτόματης ανίχνευσης για να λάβετε τα στοιχεία του φορητού υπολογιστή σας.

  Ακολουθούν τα βήματα για να το κάνετε αυτό σε φορητό υπολογιστή Lenovo:

    Πώς να εμφανίσετε οπτικά χτυπήματα πλήκτρων και κλικ του ποντικιού στα Windows
 • Επισκέψου το Ιστότοπος υποστήριξης της Lenovo.
 • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην ενότητα Ανίχνευση προϊόντος.
 • Ο ιστότοπος θα εντοπίσει αυτόματα τη συσκευή σας.
 • Τώρα μπορείτε να ελέγξετε τον αριθμό μοντέλου στην ενότητα “Αρχική σελίδα προϊόντος” δίπλα στο όνομα της συσκευής σας.
 • 7. Χρησιμοποιήστε το BIOS για να εμφανίσετε τον αριθμό μοντέλου

  Μπορείτε επίσης να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή μεταβαίνοντας στο BIOS του. Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

 • Επανεκκινήστε τον φορητό υπολογιστή σας και πατήστε ένα πλήκτρο πρόσβασης στην αρχική οθόνη εκκίνησης (το κλειδί μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα του φορητού υπολογιστή σας, επομένως ελέγξτε το εγχειρίδιο ή αναζητήστε το στην αρχική οθόνη εκκίνησης) για να εισέλθετε στο BIOS.
 • Όταν ανοίξει το παράθυρο του BIOS, αναζητήστε την ενότητα πληροφοριών συστήματος. Εκεί θα λάβετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή.
 • 8. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα τρίτων για να ελέγξετε το μοντέλο φορητού υπολογιστή

  Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη ενός προγράμματος τρίτου κατασκευαστή, όπως το Free PC Audit, για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού σας υπολογιστή Windows.

  Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

 • Κατεβάστε το Το δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου υπολογιστή στον φορητό υπολογιστή ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή με Windows.
 • Όταν εκκινηθεί, θα σαρώσει τα στοιχεία του συστήματός σας και θα εμφανίσει όλες τις πληροφορίες σε μια αναφορά.
 • Απλώς μεταβείτε στην καρτέλα Σύστημα και μάθετε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή.
 • Με αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε εύκολα να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του υπολογιστή σας με Windows.

  9. Ελέγξτε το πίσω μέρος του φορητού υπολογιστή σας

  Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε επίσης να ελέγξετε το πίσω μέρος του φορητού υπολογιστή σας. Συνήθως, όλοι οι φορητοί υπολογιστές έχουν τυπωμένους τους αριθμούς μοντέλου τους.

  Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε ένα αυτοκόλλητο ή μια ετικέτα που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη μάρκα και τον αριθμό μοντέλου της συσκευής σας. Αφού εντοπίσετε αυτό το αυτοκόλλητο, απλώς αναζητήστε τον αριθμό μοντέλου που είναι τυπωμένος σε αυτό.

  10. Ελέγξτε τη θήκη μπαταριών

  Ο αριθμός μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας μπορεί επίσης να τυπωθεί στη θήκη της μπαταρίας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε αφαιρέσει το αυτοκόλλητο κάποια στιγμή ή αν έχει φθαρεί.

  Για να βρείτε τη θήκη μπαταριών της συσκευής σας, αφαιρέστε πρώτα τυχόν βίδες που συγκρατούν το κάτω πλαίσιο του φορητού υπολογιστή σας ή αφαιρέστε το πίσω κάλυμμά του. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την μπαταρία και κοιτάξτε γύρω από τη θήκη της για τον αριθμό μοντέλου.

  Πρόσβαση στον αριθμό μοντέλου της συσκευής σας στα Windows

  Η γνώση του αριθμού μοντέλου του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως κατά την αναζήτηση προγραμμάτων οδήγησης ή την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων. Σας βοηθά να αντιμετωπίζετε προβλήματα του υπολογιστή σας πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορείτε εύκολα να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή ή του υπολογιστή σας με Windows.

  Ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε τώρα τον αριθμό μοντέλου υπολογιστή ή φορητού υπολογιστή, είναι πάντα καλή πρακτική να τον σημειώνετε για μελλοντική αναφορά. Εκτός από τον αριθμό μοντέλου του φορητού υπολογιστή, καλό είναι επίσης να γνωρίζετε το μοντέλο του σκληρού δίσκου και τον σειριακό αριθμό για γρήγορη επίλυση προβλημάτων του σκληρού δίσκου.