Πώς να αυτοματοποιήσετε αρχεία δέσμης με τον προγραμματιστή εργασιών στα Windows

Μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό όταν πρέπει να εκτελείτε ομαδικά αρχεία ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών ή συμβάντων στον υπολογιστή σας. Ευτυχώς, τα Windows προσφέρουν έναν τρόπο για να αυτοματοποιήσετε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε με μη αυτόματο τρόπο όλη την ώρα.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να αυτοματοποιήσετε ένα αρχείο δέσμης χρησιμοποιώντας το Task Scheduler.

Πρέπει να προγραμματίσετε τα Μαζικά αρχεία σας στα Windows;

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι αυτοματοποιημένα όλα τα αρχεία δέσμης. Αλλά αν περιέχουν εργασίες που πρέπει να εκτελείτε με συνέπεια, τότε η αυτοματοποίηση της διαδικασίας θα διασφαλίσει ότι δεν θα παραλείψετε τίποτα. Για παράδειγμα, εάν δημιουργήσατε ένα αρχείο δέσμης για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας ή το άνοιγμα ορισμένων προγραμμάτων όταν συνδέεστε στον υπολογιστή σας, τότε είναι λογικό να αυτοματοποιήσετε αυτά τα ομαδικά αρχεία.

  Ελέγξτε γιατί ο υπολογιστής σας δεν είναι συμβατός

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε να εκτελέσετε το αρχείο δέσμης σε συγκεκριμένες ώρες ή όταν συμβαίνουν ορισμένα συμβάντα. Για να μην αναφέρουμε ότι σας εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια, ειδικά εάν έχετε πολλά αρχεία δέσμης για εκτέλεση, επιτρέποντάς σας να είστε πιο παραγωγικοί.

Προγραμματισμός ενός αρχείου δέσμης για αυτόματη εκτέλεση στα Windows

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτοματοποίησης ομαδικών αρχείων, θα πρέπει να ανοίξετε το Task Scheduler. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στην Αναζήτηση στη γραμμή εργασιών και εισαγάγετε τον προγραμματιστή εργασιών στο πλαίσιο αναζήτησης. Στα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο Χρονοδιάγραμμα εργασιών για να ανοίξετε την εφαρμογή.

Στο δεξί πλαίσιο, στην ενότητα Ενέργειες, κάντε κλικ στο Δημιουργία βασικής εργασίας.

Δώστε στην εργασία ένα περιγραφικό όνομα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Επόμενο. Το τμήμα Περιγραφή είναι προαιρετικό, αλλά είναι καλή πρακτική να το συμπληρώσετε για να μην ξεχάσετε τι κάνει η εργασία.

Επιλέξτε ένα έναυσμα, όταν θέλετε να εκτελεστεί η εργασία, κάνοντας κλικ στο κατάλληλο κουμπί επιλογής και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Επόμενο. Στο παράδειγμά μας, επιλέξαμε Daily, δηλαδή θέλουμε να εκτελούμε την εργασία κάθε μέρα.

  Πώς να εισάγετε και να εξάγετε σχέδια ενέργειας στα Windows 10

Κάθε έναυσμα έχει τις δικές του παραμέτρους που πρέπει να ορίσετε. Για την ενεργοποίηση Ημερήσια, πρέπει να επιλέξετε την ημέρα και την ώρα έναρξης, καθώς και πόσες ημέρες θα επαναληφθεί η εργασία. Αφού τα ορίσετε, κάντε κλικ στο Επόμενο.

Τώρα, πρέπει να επιλέξετε μια ενέργεια και για το αρχείο δέσμης, θα επιλέξετε το κουμπί επιλογής Έναρξη ενός προγράμματος και κάντε κλικ στο Επόμενο.

Στην περιοχή Πρόγραμμα/Σενάριο κάντε κλικ στην Αναζήτηση, επιλέξτε το αρχείο δέσμης που θέλετε να αυτοματοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Επόμενο.

Τέλος, κάντε κλικ στο Τέλος. Τώρα, το Task Scheduler θα εκτελέσει αυτήν την παρτίδα ανάλογα με την ενεργοποίηση που ορίζετε, η οποία είναι Καθημερινή στην περίπτωσή μας

Αφαίρεση του αρχείου δέσμης από τον προγραμματιστή εργασιών

Όταν δεν θέλετε πλέον να εκτελείτε το αρχείο δέσμης, μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε την εργασία, η οποία απλώς θα τη σταματήσει μέχρι να την ενεργοποιήσετε ξανά ή θα την αφαιρέσετε εντελώς από τον Χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το Task Scheduler (όπως φαίνεται παραπάνω) και επιλέξτε την εργασία που αυτοματοποιήσατε, η οποία θα βρίσκεται στο μεσαίο πλαίσιο. Στο δεξιό πλαίσιο, στην περιοχή Ενέργειες, κάντε κλικ είτε στο Απενεργοποίηση για να το σταματήσετε προς το παρόν είτε στο Διαγραφή για να το καταργήσετε από τον Χρονοδιάγραμμα εργασιών.

  Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελευταία σεζόν του Game of Thrones στο Διαδίκτυο

Εάν κάνατε κλικ στο Διαγραφή, επιβεβαιώστε την ενέργειά σας κάνοντας κλικ στο Ναι στο αναδυόμενο παράθυρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να αυτοματοποιήσετε ξανά το αρχείο δέσμης, θα πρέπει να κάνετε τη διαδικασία προγραμματισμού παντού (όπως φαίνεται στην προηγούμενη ενότητα).

Αν κάνατε κλικ στο Απενεργοποίηση, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά επιλέγοντας την εργασία στο Χρονοδιάγραμμα εργασιών και κάνοντας κλικ στο Ενεργοποίηση (όπου ήταν το κουμπί Διαγραφή παλαιότερα). Αυτό θα συνεχίσει να τρέχει το αρχείο δέσμης στις ώρες που προγραμματίσατε ή μετά το συμβάν που του είπατε να προσέξει.

Εκτελέστε αυτόματα τα Batch Files σας στα Windows

Εάν έχετε κουραστεί να εκτελείτε τα ίδια αρχεία δέσμης ξανά και ξανά ή γνωρίζετε ότι έχετε την τάση να ξεχάσετε να τα εκτελέσετε, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα αυτοματοποιήσετε. Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερες γνώσεις για να το κάνετε, καθώς τα Windows το κάνουν εύκολο με το Task Scheduler. Μπορείτε επίσης να διακόψετε τη διαδικασία αυτοματισμού ανά πάσα στιγμή απενεργοποιώντας ή διαγράφοντας την εργασία.