Πώς να αποφύγετε την απάτη στο Metaverse

Ανησυχείτε για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στο metaverse; Ας δούμε μερικά απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αποφύγετε την απάτη στο μετασύμπαν.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Gartner, το 25% των ανθρώπων αναμένεται να περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο metaverse μέχρι το 2026.

Αυτά είναι μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα. Αλλά ίσως αναρωτιέστε γιατί κάποιος ξοδεύει το χρόνο του στο μετασύμπαν.

Ας μπούμε κατευθείαν στο μετασύμπαν αμέσως!

Το Metaverse είναι ένας εικονικός χώρος που συνδέει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χώρο για εργασία, ψυχαγωγία, εκπαίδευση ή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το μετασύμπαν βρίσκεται στο αρχικό του στάδιο. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί χρόνος και τεχνολογική ανάπτυξη για να προσφέρουμε στους χρήστες μια καθηλωτική εικονική εμπειρία.

Στις πλατφόρμες metaverse, μπορείτε να δημιουργήσετε avatars για να εκπροσωπήσετε τον εαυτό σας. Εκτός από αυτό, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Στο μέλλον, το μετασύμπαν θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε διαφορετικούς κλάδους. Θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην εξ αποστάσεως εργασία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια, τις τράπεζες και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτήν τη στιγμή, η πλειονότητα των εξελίξεων είναι στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Το σχέδιο της Microsoft να αποκτήσει την Activision Blizzard, μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, είναι μια σημαντική συμφωνία που σχετίζεται με το metaverse. Μόλις εγκριθεί αυτή η συμφωνία, η Microsoft Gaming θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών.

Η Microsoft ανέπτυξε επίσης την πλατφόρμα metaverse της, το Mesh, για τις Ομάδες της Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2021. Ο κύριος στόχος πίσω από αυτόν τον εικονικό χώρο ήταν να κάνει την εργασία πιο διασκεδαστική, διαδραστική και παραγωγική.

Το Meta’s Horizon World είναι ένα άλλο μετασύμπαν που σας επιτρέπει να δημιουργείτε avatars και να κάνετε παρέα με φίλους. Επιπλέον, μπορείτε να γνωρίσετε νέα άτομα, να παρακολουθήσετε εικονικά πάρτι και εκδηλώσεις, να παίξετε παιχνίδια και πολλά άλλα.

Με την ευρύτερη υιοθέτηση του μετασύμπαντος έρχεται η πιθανότητα δόλιων δραστηριοτήτων. Ενώ ενστερνίζεστε την εικονική τεχνολογία, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να γίνετε θύμα της απάτης του metaverse.

Μείνετε συντονισμένοι.

Τι κάνει το Metaverse επιρρεπές στην απάτη;

Μέλη της Ιντερπόλ είχαν εκφράσει προηγουμένως την ανησυχία τους για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο που βασίζεται σε μετασύστημα. Ως αποτέλεσμα, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε το μετασχηματισμό της, σχεδιασμένο για την επιβολή του νόμου.

  Πώς να φορτώσετε τον ιστότοπο Balance μεταξύ GCP και AWS χρησιμοποιώντας το Cloudflare;

Ίσως έχετε κατανοήσει το επίπεδο των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το μετασύμπαν. Έχοντας αυτό υπόψη, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα σημαντικά τρωτά σημεία που σχετίζονται με αυτόν τον εικονικό κόσμο:

#1. Περιορισμένα εμπόδια εισόδου

Στο metaverse, είναι εύκολο να δημιουργήσεις λογαριασμούς. Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πολλούς λογαριασμούς με μερικά κλικ του ποντικιού.

Εδώ οι απατεώνες βρίσκουν ευκαιρίες να στοχοποιήσουν τα θύματά τους. Το Metaverse επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν διαφορετικούς λογαριασμούς χωρίς καμία διαδικασία επαλήθευσης.

#2. Έλλειψη συνειδητοποίησης

Η είσοδος κορυφαίων εμπορικών σημάτων στο metaverse έκανε τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για αυτόν τον εικονικό κόσμο. Για παράδειγμα, η Bloomberg Intelligence αναμένει ότι η αγορά μετασυμβόλων θα φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εντάσσεται στο μετασύμπαν χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση ή κατανόηση. Αυτή η κατάσταση παρέχει στους απατεώνες νέες δυνατότητες.

#3. Απουσία Ρυθμιστικών Αρχών

Τα περισσότερα metaverses χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain. Ως αποτέλεσμα, κανένας κεντρικός οργανισμός ή αρχή δεν ελέγχει ή διαχειρίζεται αυτούς τους εικονικούς χώρους.

Η αποκεντρωμένη φύση του blockchain παρέχει στους χρήστες διάφορα οφέλη, όπως ιδιοκτησία, διαφάνεια και πολλά άλλα. Ωστόσο, οι απατεώνες κάνουν κατάχρηση της απουσίας κανονιστικών ρυθμίσεων σε χρήστες απάτης.

#4. Διαθεσιμότητα δεδομένων χρήστη

Με εκατομμύρια ανθρώπους να εισέρχονται στον εικονικό κόσμο, αυξάνεται και ο όγκος των δεδομένων που δημιουργούνται και αποθηκεύονται. Αυτά τα τεράστια δεδομένα είναι επίσης αυτό που θέλουν να έχουν πρόσβαση οι απατεώνες.

Ο αριθμός των πλατφορμών και έργων metaverse αυξάνεται. Από την αρνητική πλευρά, αυτή η ταχεία ανάπτυξη με μικρότερη ασφάλεια θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απάτης στο Metaverse;

Τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με το metaverse θέτουν επίσης τους χρήστες σε διάφορους κινδύνους. Ας ρίξουμε μια ματιά στους κύριους κινδύνους που εμπεριέχονται:

#1. Διαρροή δεδομένων

Καθώς έχουμε συζητήσει τη διαθεσιμότητα μαζικών δεδομένων χρήστη, η πιθανότητα διαρροής δεδομένων είναι επίσης υψηλή. Μόλις οι εισβολείς αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρήστη, οι πιθανότητες για κακή χρήση δεδομένων είναι ατελείωτες.

Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τη διαρροή δεδομένων. Εδώ, οι απατεώνες χρησιμοποιούν κλεμμένες πληροφορίες για να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς metaverse.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη διεξαγωγή άλλων μεταστροφικών εγκλημάτων. Εκτός αυτού, οι απατεώνες κατασκευάζουν επίσης avatar χρησιμοποιώντας εικόνες άλλων χρηστών για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.

#2. Κυβερνοκλοπή

Η διαδικτυακή κλοπή στο μετασύμπαν περιλαμβάνει την κλοπή των εικονικών περιουσιακών στοιχείων του χρήστη. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που στοχεύουν οι spammers περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα, εικονικές γαίες ή NFT.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι Tic-Tac-Toe στην Python;

Σύμφωνα με το CNBC Investigates, ο Kasha, ένας επενδυτής μετατροπών, έπεσε στην παγίδα του απατεώνα. Εισήγαγε κατά λάθος τον σύνδεσμο phishing στο Decentraland και συνέδεσε το πορτοφόλι της MetaMask σε αυτόν τον ιστότοπο.

Λίγα λεπτά αφότου συνέδεσε το πορτοφόλι της, η Kasha έχασε όλα τα εικονικά της εδάφη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν έλαβε καμία προειδοποίηση ή ειδοποίηση σχετικά με τη συναλλαγή.

Εκτός από την Kasha, έναν άλλο επενδυτή μετατροπών, η Tracy έχασε την εικονική της γη από τους spammers. Έχασε εικονική ιδιοκτησία αξίας 20.000 δολαρίων.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα όσων επηρεάζονται από την απάτη μεταστρεφόμενων.

#3. Απάτη Influencer

Η απάτη του Influencer είναι μια άλλη πιθανή απειλή για το metaverse. Σε αυτή τη διαδικασία, οι απατεώνες χακάρουν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων υψηλού προφίλ για να προωθήσουν τις απάτες τους.

Ψεύτικες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοφιλείς και επαληθευμένους λογαριασμούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να παγιδεύσουν τους διαδικτυακούς χρήστες. Οι περισσότερες τέτοιες αναρτήσεις περιλαμβάνουν δώρα και χρονικό όριο.

Απατεώνες κρυπτογράφησης έχουν παραβιάσει λογαριασμούς διασημοτήτων στο Twitter. Δημοσίευσαν στο Twitter με τη διεύθυνση του κρυπτογραφικού πορτοφολιού τους, υποσχόμενοι στους χρήστες να διπλασιάσουν τα Bitcoins τους.

Στους χακαρισμένους επίσημους λογαριασμούς Twitter περιλαμβάνονται ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ. Αργά ή γρήγορα, παρόμοια σενάρια μπορούν να συμβούν στη μεταστροφική απάτη.

#4. Ευάλωτες συσκευές AR και VR

Με την ευρύτερη υιοθέτηση του metaverse, η ζήτηση για συσκευές AR και VR αυξάνεται. Επιπλέον, αυτά τα ακουστικά metaverse βοηθούν τους χρήστες να παρέχουν μια πιο καθηλωτική εμπειρία.

Η αγορά ακουστικών AR/VR έφτασε τα 14 εκατομμύρια μονάδες το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 18,8 εκατομμύρια το 2023. Η αυξανόμενη ζήτηση ανοίγει επίσης τη δυνατότητα για hacking συσκευών και ζητήματα ασφάλειας.

Οι συσκευές VR ή AR είναι σε θέση να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Εκτός από αυτό, υπάρχει επίσης κίνδυνος για την έκθεση βιομετρικών πληροφοριών.

Η έκθεση σε βιομετρικά δεδομένα, όπως σαρώσεις αμφιβληστροειδούς, χαρτογράφηση προσώπου, φωνητικά αποτυπώματα και δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι μια μεγάλη ανησυχία. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάχρηση για την πρόσβαση στους λογαριασμούς οικονομικών και κοινωνικών μέσων των χρηστών.

Η απόκτηση πρόσβασης σε συσκευές AR/VR παρέχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα χρήστη που είναι αποθηκευμένα στις συσκευές.

Βήματα για την πρόληψη της απάτης στο Metaverse

Με την ένταση του κινδύνου γύρω από το μετασύμπαν, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να αποφύγετε την απάτη. Ας περάσουμε από μερικά σημαντικά βήματα:

#1. Κάντε την Έρευνά σας

Το πρώτο βήμα είναι να ερευνήσετε το έργο του metaverse πριν ξεκινήσετε. Η διεξαγωγή μερικών βασικών αναζητήσεων σάς βοηθά να αποκτήσετε μια βασική ιδέα για την εικονική πλατφόρμα.

  Πώς να προσθέσετε έναν σύνδεσμο iCalendar στο Ημερολόγιο του Outlook

Η αξιοπιστία του έργου και οι ιδρυτές του διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αποφύγετε τις πλατφόρμες που διαχειρίζονται αναξιόπιστα άτομα.

Φροντίστε να εισέλθετε σε πλατφόρμες με ασφαλείς ιστότοπους. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχουν ενεργή διαδικτυακή κοινότητα και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

#2. Αποφύγετε οικονομικές ή προσωπικές συζητήσεις με Avatars

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλούς λογαριασμούς και avatar. Φροντίστε λοιπόν να αποφύγετε να μοιραστείτε μαζί τους τα οικονομικά σας στοιχεία.

Εκτός από την οικονομική συζήτηση, δεν πρέπει επίσης να μοιράζεστε τα προσωπικά σας στοιχεία. Ακόμη και η γνώση των βασικών στοιχείων σας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον λογαριασμό σας metaverse.

#3. Μείνετε μακριά από επενδυτικές συμβουλές και προσφορές

Οι απατεώνες στοχεύουν χρήστες με διαφορετικές προσεγγίσεις. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι η παροχή επενδυτικών και εμπορικών προτάσεων.

Επιπλέον, μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι οικονομικοί εμπειρογνώμονες για να κερδίσουν την προσοχή και την εμπιστοσύνη σας.

Για παράδειγμα, οι απατεώνες πλησιάζουν τον στόχο τους, υποσχόμενοι υψηλές ανταμοιβές ή αποδόσεις. Επιπλέον, μπορεί επίσης να εμφανίζουν πλαστές αποδείξεις ή κριτικές.

#4. Ποτέ μην αποθηκεύετε ή κοινοποιείτε τραπεζικές πληροφορίες

Είναι καλύτερα να αποφύγετε τις πλατφόρμες που ζητούν τα τραπεζικά σας στοιχεία. Επίσης, αποφύγετε την αποθήκευση ή την αποθήκευση οικονομικών στοιχείων στο metaverse.

#5. Ενεργοποιήστε τις λειτουργίες ασφαλείας

Φροντίστε να ενεργοποιήσετε όλες τις επιλογές ασφαλείας για την προστασία του λογαριασμού σας.

Επίσης, χρησιμοποιήστε τη διαδικασία επαλήθευσης εάν είναι διαθέσιμη. Για παράδειγμα, ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων μπορεί να σας προσφέρει επιπλέον προστασία.

#6. Προστατέψτε το Πορτοφόλι σας

Μαζί με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια αποτελούν σημαντικό στόχο για τους απατεώνες. Ποτέ μην μοιράζεστε τα ιδιωτικά κλειδιά του πορτοφολιού σας με κανέναν.

Οι απατεώνες μπορούν να στέλνουν ψεύτικα αιτήματα σύνδεσης πορτοφολιού. Αγνοήστε τέτοια άγνωστα αιτήματα.

Οι περισσότερες πλατφόρμες metaverse σας ζητούν να συνδεθείτε με το κρυπτογραφικό σας πορτοφόλι. Αυτά τα πορτοφόλια σάς επιτρέπουν να αγοράζετε, να πουλάτε και να εμπορεύεστε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα δωρεάν νέο πορτοφόλι.

#7. Αγνοήστε τις εντυπωσιακές προωθήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες με προσφορές κρυπτογράφησης και μεταστροφών. Για έναν κανονικό άνθρωπο, είναι δύσκολο να προσδιορίσει την αξιοπιστία τέτοιων διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Οι περισσότερες καμπάνιες που βασίζονται σε metaverse περιλαμβάνουν την προώθηση εικονικών εδαφών. Ως εκ τούτου, ως ενημερωμένος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικές πλατφόρμες metaverse.

Εάν δεν γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι για κάτι, η καλύτερη επιλογή είναι να μείνετε μακριά.

Τέλος, μείνετε ενημερωμένοι για την τεχνολογία metaverse, crypto και blockchain.

Τελικές Λέξεις

Το Metaverse πρόκειται να αλλάξει την ψηφιακή μας ζωή τα επόμενα χρόνια. Επίσης, αυτός ο εικονικός χώρος θα δημιουργήσει σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες.

Μαζί με την είσοδο στο μετασύμπαντο, είναι επίσης σημαντικό να εντοπιστούν οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται. Μόλις μάθετε για αυτούς τους κινδύνους, λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγετε την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Ο εύκολος τρόπος για να αποφύγετε την απάτη στο metaverse είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μεγάλες απάτες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τα κορυφαία κρυπτογραφικά μάρκες metaverse.