Πώς να αποθηκεύσετε αρχεία φωτογραφιών ως JPEG 2000 (και γιατί πρέπει)

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τη μορφή φωτογραφίας JPEG, ακόμα κι αν δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία. Αλλά αφού έχετε εξερευνήσει διάφορους τρόπους για να κάνετε τις εικόνες σας να φαίνονται καλύτερες, μπορεί να συναντήσετε το JPEG 2000.

Τα αρχεία JPEG 2000 είναι αρκετά σπάνια σε σύγκριση με τα αρχεία JPEG και PNG. Αλλά αν θέλετε οι εικόνες σας να είναι υψηλότερης ποιότητας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τις χρησιμοποιήσετε.

Σήμερα, θα ανακαλύψετε πώς να αποθηκεύετε αρχεία φωτογραφιών ως JPEG 2000—μαζί με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Ποιο είναι το όφελος από τη χρήση αρχείων JPEG 2000;

Στην ουσία, μπορείτε να σκεφτείτε τα αρχεία JPEG 2000 ως μια έκδοση JPEG υψηλότερης ποιότητας. Όταν μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας στο Διαδίκτυο, πολλά μέρη θα τις συμπιέζουν, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα σας να φαίνεται πιο θολή από όσο θα θέλατε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μετά τη μεταφόρτωση μιας εικόνας smartphone στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πιο κομψή όταν κάνετε μεγέθυνση.

Τα αρχεία JPEG 2000 είναι χωρίς απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε πολλά από τα ζητήματα συμπίεσης που σχετίζονται με τα JPEG. Έτσι, παρά το ότι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου, αυτό μπορεί συχνά να τα κάνει μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη φωτογραφία από τον μέσο άνθρωπο.

  11 Καλύτερο λογισμικό συμμόρφωσης με την κυβερνοασφάλεια για να παραμείνετε ασφαλείς το 2023

Εάν χρειάζεται να συμπιέσετε μια φωτογραφία, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα διαδικτυακά εργαλεία συμπίεσης εικόνας για βέλτιστα αποτελέσματα.

Πού πρέπει να χρησιμοποιείτε τα αρχεία JPEG 2000;

Τα αρχεία JPEG 2000 είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στο διαδίκτυο από τα JPEG, τα οποία είναι πολύ πιο φορητά. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το JPEG 2000 (το οποίο θα δείτε αποθηκευμένο ως .jpf) σε μερικές περιπτώσεις.

1. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν δημοσιεύετε στο Instagram και στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), οι φωτογραφίες σας θα συμπιέζονται και επομένως θα χάσουν την ποιότητα. Μπορείτε να περιορίσετε μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος ανεβάζοντας αρχεία JPEG 2000.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αρχεία JPEG 2000 μπορούν συχνά να καταναλώνουν 10+ megabyte δεδομένων, θα πρέπει να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα όρια μεγέθους αρχείων σε ορισμένα σημεία. Επιπλέον, η ανάρτηση JPEG 2000 στο Instagram γίνεται καλύτερα από το smartphone σας παρά από έναν υπολογιστή.

Αν δημοσιεύετε συγκεκριμένα στο Instagram, σκεφτείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό σχετικά με το σωστό μέγεθος για τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας στο Instagram.

2. Ταπετσαρίες smartphone

Οι ταπετσαρίες smartphone είναι πολύ πιο προσαρμόσιμες από ό,τι ήταν παλιά και ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει ως φόντο. Είναι περιττό να πούμε ότι όταν επιλέγετε μια ταπετσαρία smartphone, θέλετε κάτι που να είναι ξεκάθαρο.

Το JPEG 2000 είναι μια εξαιρετική επιλογή αρχείων εάν θέλετε ευκρινή φόντο smartphone. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα φαίνονται όπως θα έπρεπε, φροντίστε να κάνετε περικοπή και σε μορφή 16:9. Εάν αργότερα αποφασίσετε να πουλήσετε τις φωτογραφίες σας ως ταπετσαρίες smartphone (πού μπορώ να πουλήσω τις φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο;), είναι επίσης καλή ιδέα να ακολουθήσετε αυτά τα πρωτόκολλα.

  10 Προσθήκες PDF ChatGPT που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο και προσπάθεια

3. Εκτυπώσεις

Μπορείτε να ξεφύγετε από εικόνες χαμηλότερης ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις στο διαδίκτυο, αλλά αυτές οι αδυναμίες είναι πολύ πιο εμφανείς σε καταστάσεις εκτύπωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πουλάτε τις δικές σας φωτογραφίες ως αφίσες και συλλεκτικά είδη με κορνίζα, αλλά ισχύει επίσης εάν θέλετε να συνεισφέρετε τις εικόνες σας σε περιοδικά.

Το JPEG 2000 μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι φωτογραφίες σας είναι υψηλής ποιότητας. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μορφή PNG. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το PNG, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με το τι είναι τα αρχεία PNG (και σε τι πρέπει να τα χρησιμοποιείτε).

Μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία JPEG 2000 στο Lightroom;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Adobe Lightroom είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επεξεργασίας φωτογραφιών στον Ιστό, ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας ως JPEG 2000 χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό.

Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις για να αποθηκεύσετε εικόνες υψηλής ποιότητας στο Lightroom. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η εξαγωγή των φωτογραφιών σας σε μορφή PNG. Μια άλλη επιλογή είναι να το αποθηκεύσετε ως JPEG αλλά να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις pixel. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές εάν οι φωτογραφίες σας στο Instagram δεν φαίνονται ευκρινείς και θα ισχύουν επίσης για πολλά άλλα μέρη όπου θέλετε να μοιραστείτε τις εικόνες σας.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα αρχείο JPEG 2000 στο Photoshop

Παρόλο που δεν είναι δυνατή η αποθήκευση αρχείων JPEG 2000 στο Lightroom (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), μπορείτε να το κάνετε στο Photoshop. Για καλύτερα αποτελέσματα, εξάγετε τα αρχεία σας ως PSD από το Lightroom μεταβαίνοντας στο Αρχείο > Εξαγωγή και επιλέγοντας PSD από το αναπτυσσόμενο μενού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς να ανοίξετε μια φωτογραφία Lightroom στο Photoshop, εάν χρειάζεται.

  Πώς να ξεθολώσετε μια εικόνα στο iPhone

Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία στο Photoshop και θέλετε να αποθηκεύσετε τα εξαγόμενα αρχεία σας ως JPEG 2000, ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω:

 • Μεταβείτε στο Αρχείο στη γραμμή εργαλείων στο επάνω μέρος της οθόνης σας.
 • Για να αποθηκεύσετε ένα αρχείο ως JPEG 2000, πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο αντίγραφο. Επομένως, επιλέξτε Αποθήκευση αντιγράφου όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού.
 • Όταν δείτε το αναδυόμενο παράθυρο στην οθόνη σας, μεταβείτε στη Μορφοποίηση και αναπτύξτε το αναπτυσσόμενο μενού.
 • Επιλέξτε JPEG 2000.
 • Επιλέξτε μια τοποθεσία για να αποθηκεύσετε το αντίγραφό σας. Και αν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο, μετονομάστε το αρχείο σας στο πλαίσιο κειμένου Αποθήκευση ως στο επάνω μέρος της οθόνης σας.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση όταν ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα. Το αρχείο σας θα πρέπει να αποθηκευτεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
 • Αφού αποθηκεύσετε τα αρχεία σας ως JPEG 2000, μπορείτε στη συνέχεια να τα μεταφέρετε στο smartphone σας εάν χρειάζεται (π.χ. εάν θέλετε να τα μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Εάν είστε κάτοχος προϊόντων Apple, η χρήση του AirDrop από το iPhone ή το Mac σας είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για αποτελεσματικότητα όσο και για ελαχιστοποίηση της συμπίεσης.

  Εάν δεν χρησιμοποιείτε το AirDrop, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές γρήγορες μεθόδους μεταφοράς αρχείων από υπολογιστή σε κινητό. Για παράδειγμα, υπηρεσίες όπως Dropbox και Μεταφέρουμε είναι εύκολο στη χρήση σε πολλές συσκευές.

  Τα αρχεία JPEG 2000 είναι χρήσιμα σε πολλά σενάρια φωτογραφίας

  Το JPEG 2000 είναι μια συχνά ανεξερεύνητη μορφή αρχείου φωτογραφιών, αλλά μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη εάν θέλετε να μοιραστείτε όμορφες εικόνες στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε τόσο με τη συμπίεση όσο με τα κανονικά JPEG και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

  Αν και τα αρχεία JPEG 2000 είναι συχνά πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα JPEG, η ανταλλαγή αξίζει τον κόπο.