Πώς να απενεργοποιήσετε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή στα Windows

Μερικές φορές δεν θέλετε το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας να δέχεται εισόδους. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή συνδέετε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο, είτε επειδή το ενσωματωμένο είναι χαλασμένο είτε απλά θέλετε έναν μεγαλύτερο χώρο πληκτρολόγησης με ένα πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το πληκτρολόγιο είναι αναπόσπαστο μέρος του φορητού υπολογιστή σας, η απενεργοποίηση της κύριας μεθόδου εισαγωγής είναι λίγο δύσκολη. Εδώ, σας δείχνουμε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά και μόνιμα το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή στα Windows 10 και 11.

Πώς να βρείτε το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας στη Διαχείριση Συσκευών

Είτε θέλετε να απενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας προσωρινά είτε μόνιμα, θα χρειαστεί να απεγκαταστήσετε τη συσκευή εισόδου από τη Διαχείριση Συσκευών.

Για αυτό, θα πρέπει να προσδιορίσετε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο στη Διαχείριση Συσκευών. Εφόσον η Διαχείριση Συσκευών θα παραθέσει όλα τα αναγνωρισμένα πληκτρολόγια, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πληκτρολογίων, δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας από τη λίστα.

Για να αναγνωρίσετε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο στη Διαχείριση Συσκευών:

 • Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το Run.
 • Πληκτρολογήστε devmgmt.msc και κάντε κλικ στο OK για να ανοίξετε τη Διαχείριση Συσκευών.
 • Στη Διαχείριση Συσκευών, αναπτύξτε την ενότητα Πληκτρολόγια.
 • Κάντε δεξί κλικ στην πρώτη καταχώρηση πληκτρολογίου (HID/Standard) και επιλέξτε Ιδιότητες.
 • Στην καρτέλα Γενικά, ελέγξτε την ενότητα Τοποθεσία. Εάν γράφει Θέση 1 ή Συνδέθηκε στη θύρα πληκτρολογίου, πιθανότατα πρόκειται για το εσωτερικό πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας.
 • Τα πληκτρολόγια Bluetooth και USB θα εμφανίζουν τη θέση τους σε On Bluetooth Low Energy και On US Input Device, αντίστοιχα.
 •   Πώς να ελέγξετε εάν τα Windows 10 έχουν εγκατασταθεί από το UEFI ή το Legacy BIOS

  Εάν δεν βρείτε το πληκτρολόγιό σας στη λίστα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει τη Διαχείριση Συσκευών να εμφανίζει κρυφές συσκευές.

  Πώς να απενεργοποιήσετε προσωρινά το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή

  Για να απενεργοποιήσετε προσωρινά το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας:

 • Κάντε δεξί κλικ σε όλες τις καταχωρήσεις πληκτρολογίου HID και PS/2 με τις ιδιότητες Τοποθεσία να έχει οριστεί σε Θέση 1 ή Συνδεδεμένη στο πληκτρολόγιο.
 • Στη συνέχεια, επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής από το μενού περιβάλλοντος.
 • Κάντε κλικ στο Ναι για να επιβεβαιώσετε την ενέργεια.
 • Αυτό είναι. Απενεργοποιήσατε με επιτυχία το εσωτερικό πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας.
 • Τούτου λεχθέντος, αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Μόλις κάνετε επανεκκίνηση του συστήματός σας, τα Windows θα αναζητήσουν τις συνδεδεμένες αλλά μη αναγνωρισμένες συσκευές και θα εγκαταστήσουν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης για να τις κάνουν λειτουργικές.

  Πώς να απενεργοποιήσετε μόνιμα το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας

  Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε μόνιμα το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία ενσωματωμένου προγράμματος οδήγησης πληκτρολογίου PS/2 i8042prt του φορητού υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών. Θα χρησιμοποιήσουμε το βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών sc για να διαμορφώσουμε την υπηρεσία και να ορίσουμε την παράμετρο εκκίνησης σε απενεργοποιημένη.

    Πώς να διορθώσετε το λογισμικό Adobe δεν είναι γνήσιο στα Windows 10

  Για να απενεργοποιήσετε οριστικά το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή:

 • Πατήστε το πλήκτρο Win και πληκτρολογήστε cmd στη γραμμή αναζήτησης των Windows.
 • Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής. Κάντε κλικ στο Ναι όταν εμφανιστεί η προτροπή UAC.
 • Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter:
   sc config i8042prt start= disabled 
 • Όταν εμφανιστεί το μήνυμα επιτυχίας, κλείστε τη γραμμή εντολών και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Μετά την επανεκκίνηση, το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας θα σταματήσει να καταχωρεί τυχόν εισόδους.
 • Σημειώστε ότι, για να λειτουργήσει αυτό, θα χρειαστεί να απεγκαταστήσετε το πληκτρολόγιό σας από τη Διαχείριση Συσκευών όπως φαίνεται παραπάνω και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας.

  Εάν αλλάξετε γνώμη και θέλετε να ενεργοποιήσετε ξανά το πληκτρολόγιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή σε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών.

   sc config i8042prt start= auto 

  Μόλις δείτε το μήνυμα επιτυχίας, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να εφαρμόσετε τις αλλαγές.

  Απενεργοποιήστε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μη συμβατό πρόγραμμα οδήγησης

  Μια άλλη περίεργη λύση για την απενεργοποίηση ενός ενσωματωμένου πληκτρολογίου είναι η εγκατάσταση ενός μη συμβατού προγράμματος οδήγησης για τη συσκευή εισόδου. Δείτε πώς να το κάνετε.

 • Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών και αναπτύξτε την ενότητα Πληκτρολόγιο.
 • Κάντε δεξί κλικ στη συσκευή πληκτρολογίου του φορητού υπολογιστή σας και επιλέξτε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.
 • Επιλέξτε Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για προγράμματα οδήγησης.
 • Στη συνέχεια, επιλέξτε Επιτρέψτε μου να επιλέξω από μια λίστα διαθέσιμων προγραμμάτων οδήγησης στον υπολογιστή μου.
 • Αποεπιλέξτε την επιλογή Εμφάνιση συμβατού υλικού.
 • Επιλέξτε έναν τυχαίο κατασκευαστή στη στήλη Κατασκευαστής.
 • Κάντε κλικ στο Επόμενο. Κάντε κλικ στο Ναι εάν εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου Προειδοποίηση ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης.
 • Μόλις εγκατασταθεί, κλείστε τη Διαχείριση Συσκευών και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.
 •   Τρόπος κλήσης σε μια σύσκεψη με το Microsoft Teams Conference ID

  Μετά την επανεκκίνηση, το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας θα σταματήσει να λειτουργεί. Εάν πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά το σωστό πρόγραμμα οδήγησης για να ενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο, κάντε δεξί κλικ στη συσκευή πληκτρολογίου και επιλέξτε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης. Στη συνέχεια, επιλέξτε Αναζήτηση αυτόματα για προγράμματα οδήγησης. Τα Windows θα αναζητήσουν ένα συμβατό πρόγραμμα οδήγησης και θα το εγκαταστήσουν.

  Εναλλακτικά, επιλέξτε Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για προγράμματα οδήγησης στο παράθυρο διαλόγου Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης. Στη συνέχεια, επιλέξτε Επιτρέψτε μου να επιλέξω από μια λίστα διαθέσιμων προγραμμάτων οδήγησης στον υπολογιστή μου. Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Εμφάνιση συμβατού υλικού είναι ενεργοποιημένη. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής πληκτρολογίου HID από τη λίστα και κάντε κλικ στο Επόμενο.

  Περιμένετε να εγκατασταθεί το πρόγραμμα οδήγησης. Μόλις τελειώσετε, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και το πληκτρολόγιο θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά.

  Απενεργοποιήστε μόνιμα το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας στα Windows

  Το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο chiclet στο φορητό υπολογιστή σας είναι η κύρια διαθέσιμη μέθοδος εισαγωγής, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να το απενεργοποιήσετε με ένα μόνο κλικ. Επίσης, δεν θα θέλατε να απενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιό σας κατά λάθος. Εάν διαπιστώσετε ότι το πληκτρολόγιό σας έχει γίνει αδίστακτο και πληκτρολογεί μόνο του, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε μόνιμα χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών και τη Διαχείριση Συσκευών.

  Τούτου λεχθέντος, εκτός από τα προβλήματα υλικού, το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να λειτουργήσει για πολλούς άλλους λόγους. Για να διορθώσετε το πληκτρολόγιό σας, ελέγξτε για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης σε εκκρεμότητα, χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων ή απλώς απενεργοποιήστε τα μεμονωμένα κλειδιά.