Πώς να απενεργοποιήσετε συγκεκριμένα πλήκτρα στο πληκτρολόγιό σας στα Windows 10

Έτσι, έχετε ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο των Windows που πιστεύετε ότι δεν σας χρησιμεύει πλέον, αλλά μερικές φορές, εξακολουθείτε να το χτυπάτε κατά λάθος.

Ή, ίσως το πλήκτρο είναι απλώς κολλημένο στο πληκτρολόγιο και δεν είναι πλέον λειτουργικό. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων πλήκτρων πληκτρολογίου είναι να απενεργοποιήσετε εντελώς το συγκεκριμένο κλειδί. Μην ανησυχείτε, όμως, καθώς δεν θα είναι μόνιμο. Μπορείτε πάντα να το ενεργοποιήσετε όποτε χρειάζεστε ξανά το κλειδί.

Εδώ, καλύψαμε τις πιο εύκολες μεθόδους για να απενεργοποιήσετε οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλήκτρο πληκτρολογίου χωρίς καμία ταλαιπωρία. Ας ξεκινήσουμε αμέσως…

1. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή KeyTweak

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο των Windows. Ωστόσο, εάν θέλετε να απαλλαγείτε μόνο από συγκεκριμένα κλειδιά, θα πρέπει να βασιστείτε σε ειδικά εργαλεία για τα Windows σας.

  Διορθώστε το Σφάλμα Directx League of Legends στα Windows 10

Το KeyTweak είναι ένα τέτοιο δωρεάν εργαλείο και σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλήκτρο του πληκτρολογίου σας των Windows. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο κλειδί και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην απενεργοποίησή του.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ξεκινήσετε:

 • Λήψη και εκκίνηση του KeyTweak.
 • Επιλέξτε το κλειδί που θέλετε να απενεργοποιήσετε.
 • Στην ενότητα Στοιχεία ελέγχου πληκτρολογίου, επιλέξτε Απενεργοποίηση κλειδιού.
 • Κάντε κλικ στο Εφαρμογή.
 • Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας με Windows για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές. Όταν επανεκκινήσετε ξανά τον υπολογιστή σας, θα δείτε ότι το συγκεκριμένο κλειδί έχει απενεργοποιηθεί στα Windows σας. Επιπλέον, το εργαλείο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιστοιχίσετε εκ νέου τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σας, να προσαρμόσετε ξανά τις ρυθμίσεις σας και πολλά άλλα. Έτσι, το εργαλείο είναι βολικό με περισσότερους από έναν τρόπους.

  Κατεβάστε: KeyTweak (Windows)

    Πώς να εγκαταστήσετε την έκδοση Windows 11 Lite στον υπολογιστή σας (Tiny11)

  Ενεργοποίηση ξανά του πλήκτρου πληκτρολογίου

  Εάν αργότερα, ωστόσο, αποφασίσετε ότι θέλετε τώρα να ενεργοποιήσετε όλα τα απενεργοποιημένα κλειδιά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε ξανά την εφαρμογή και να κάνετε κλικ στο Restore All Defaults. Κάντε μια γρήγορη επανεκκίνηση μετά από αυτό και όλα τα κλειδιά σας θα λειτουργήσουν ξανά.

  2. Χρησιμοποιήστε το AutoHotkey

  Το AutoHotkey είναι μια δωρεάν γλώσσα δέσμης ενεργειών που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών στα Windows 10. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να απενεργοποιήσετε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο πληκτρολογίου στα Windows σας.

  Αρχικά, μεταβείτε στη λίστα των υποστηριζόμενων κλειδιών από το επίσημο AutoHotkey δικτυακός τόπος. Εάν το κλειδί που θέλετε να απενεργοποιήσετε υποστηρίζεται, πραγματοποιήστε λήψη και εγκατάσταση του AutoHotkey και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Ανοίξτε οποιοδήποτε καλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και πληκτρολογήστε το όνομα αναφοράς του κλειδιού ακολουθούμενο από ::return (ναι, δηλαδή δύο άνω και κάτω τελείες). Θα βρείτε το όνομα αναφοράς από τον παραπάνω σύνδεσμο. Εδώ, για λόγους απλότητας, θα απενεργοποιήσουμε το κλειδί Caps Lock.
 • Αποθηκεύστε αυτό το σενάριο (χρησιμοποιώντας την επέκταση .ahk) σε μια εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία—ίσως στην επιφάνεια εργασίας σας.
 • Κάντε διπλό κλικ σε αυτό το σενάριο που δημιουργήθηκε πρόσφατα.
 •   Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε έναν υπολογιστή με Windows;

  Αυτό θα ξεκινήσει τη δέσμη ενεργειών AutoHotKey και το συγκεκριμένο κλειδί θα απενεργοποιηθεί.

  Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτό το κλειδί στο μέλλον, θα πρέπει απλώς να διακόψετε τη δέσμη ενεργειών AutoHotkey από τον παρακάτω δίσκο συστήματος και οι ρυθμίσεις σας θα επανέλθουν στο κανονικό. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο H στη γραμμή εργασιών σας και επιλέξτε Αναστολή πλήκτρων πρόσβασης.

  Κατεβάστε: AutoHotkey (Ελεύθερος)

  Απενεργοποιήστε τα πλήκτρα πληκτρολογίου των Windows 10 σαν επαγγελματίας

  Και έτσι απενεργοποιείτε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο πληκτρολογίου στον υπολογιστή σας με Windows. Αυτό είναι το μόνο που έχουμε για τα πληκτρολόγια σε αυτόν τον σύντομο οδηγό.

  Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν είναι το παν. Υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το πληκτρολόγιό σας σε έναν υπολογιστή. Φροντίστε λοιπόν να μην σταματήσετε την εξερεύνηση.