Πώς να αναιρέσετε και να επαναλάβετε σε Mac

Βασικά Takeaways

  • Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αναιρέσετε και να επαναλάβετε ενέργειες στο Mac σας. Οι συντομεύσεις είναι Cmd + Z για αναίρεση και Shift + Cmd + Z για επανάληψη.
  • Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στις ενέργειες αναίρεσης και επανάληψης μέσω του μενού Επεξεργασία στις περισσότερες εφαρμογές Mac. Απλώς κάντε κλικ στο Επεξεργασία και επιλέξτε Αναίρεση ή Επανάληψη.
  • Εάν διαγράψετε κατά λάθος ένα αρχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Time Machine ή το iCloud για να το επαναφέρετε. Εάν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι για να ανακτήσετε τα χαμένα αρχεία χρησιμοποιώντας λογισμικό ανάκτησης δεδομένων.

Οι ενέργειες αναίρεσης και επανάληψης στο macOS σάς επιτρέπουν να διορθώνετε γρήγορα τυχόν λάθη που κάνετε κατά τη χρήση του Mac σας—αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί τρόποι πρόσβασης σε αυτά.

Μάθετε όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου και τις επιλογές μενού που έχετε στη διάθεσή σας, ώστε να μπορείτε να αναιρέσετε γρήγορα τα λάθη σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενεργειών αναίρεσης που κάνετε κατά λάθος—αυτό είναι όπου το κουμπί επανάληψης μπορεί να σας εξοικονομήσει τόσο χρόνο και προσπάθεια όσο και το κουμπί αναίρεσης!

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Mac για Αναίρεση και Επανάληψη εντολών

Συχνά, ο πιο γρήγορος τρόπος για να εκτελέσετε μια ενέργεια στο Mac σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια συντόμευση πληκτρολογίου. Οι συντομεύσεις αναίρεσης και επανάληψης είναι από τις πιο σημαντικές συντομεύσεις πληκτρολογίου Mac. Αυτές οι συντομεύσεις λειτουργούν βασικά σε όλες τις εφαρμογές Mac.

  12 καλύτερες εργονομικές επιλογές ποντικιού για αγορά το 2022

Για αναίρεση, η συντόμευση πληκτρολογίου είναι Cmd + Z. Για επανάληψη, η συντόμευση πληκτρολογίου είναι Shift + Cmd + Z.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε παρόμοιες συντομεύσεις, καθώς είναι πιο πιθανό να τις θυμάστε. Αλλά αν τα βρείτε πολύ κοντά ή προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε την επανάληψη χωρίς πρόσθετο κλειδί, μπορείτε πάντα να αντιστοιχίσετε ξανά τα κλειδιά Mac για να τα αλλάξετε.

Η αναίρεση και η επανάληψη δεν είναι διαθέσιμες μόνο από τις συντομεύσεις πληκτρολογίου σε Mac. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση και να τις ενεργοποιήσετε μέσα από τα μενού εφαρμογών.

Περίπου στο 99% των περιπτώσεων, θα βρείτε τις ενέργειες αναίρεσης και επανάληψης στο μενού Επεξεργασία μιας εφαρμογής Mac. Απλώς κάντε κλικ στο Επεξεργασία και, στη συνέχεια, επιλέξτε Αναίρεση ή Επανάληψη από εκεί για να εκτελέσετε την ενέργεια.

Η αναίρεση αναφέρεται συχνά ακριβώς πάνω από την επανάληψη, επομένως δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να βρείτε το ένα ή το άλλο.

Σε ορισμένες εφαρμογές, οι λίστες μενού αναίρεσης και επανάληψης ενδέχεται να σας υποδείξουν ποια ενέργεια θα αναιρέσετε ή θα επαναλάβετε εάν τις επιλέξετε. Αυτό μπορεί να είναι η αναίρεση πληκτρολόγησης ή επανάληψης της κίνησης ενός αρχείου ή αντικειμένου.

Εφαρμογές όπως το Microsoft Word έχουν επίσης κουμπιά αναίρεσης και επανάληψης στα κύρια παράθυρα εφαρμογών τους. Αυτά τα κουμπιά συχνά μοιάζουν με αψιδωτά βέλη, με το αναίρεση στραμμένο προς τα αριστερά ενώ το επανάληψη στραμμένο προς τα δεξιά.

  Η OpenAI, η Google, η Microsoft και η Anthropic συνεργάζονται για τη ρύθμιση της ανάπτυξης AI

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κουμπιά για να αναιρέσετε και να επαναλάβετε τυχόν ενέργειες που έχετε κάνει και στο Mac σας, όπως η μετακίνηση ενός αρχείου σε διαφορετικό φάκελο ή στον Κάδο απορριμμάτων.

Δεν θα έχουν όλες οι εφαρμογές αυτές ακριβώς τις διατάξεις και τα κουμπιά, αλλά τουλάχιστον μπορείτε πάντα να ελέγχετε το μενού Επεξεργασία και να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις πληκτρολογίου για να εκτελέσετε επίσης τις ενέργειες!

Πώς να αναιρέσετε τις διαγραφές αρχείων σε Mac

Μερικές φορές, μπορεί να εκτελέσετε μια ενέργεια που είναι μη αναστρέψιμη ακόμα κι αν πατήσετε το κουμπί αναίρεσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το άδειασμα του Κάδου απορριμμάτων, το οποίο διαγράφει οριστικά τα αρχεία.

Ωστόσο, υπάρχει μια λύση για να αναιρέσετε τις αλλαγές που κάνατε, όπως τη διαγραφή ενός αρχείου που δεν θέλατε να διαγράψετε.

Εάν δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του Mac σας με το Time Machine, μπορείτε να μεταβείτε στον δίσκο αντιγράφου ασφαλείας του Time Machine για να βρείτε προηγούμενες εκδόσεις του εγγράφου που διαγράψατε και να κάνετε κλικ στο κουμπί Επαναφορά για να επαναφέρετε το έγγραφο στο Mac σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε συνδέσει το αντίγραφο ασφαλείας για λίγο, το Mac σας αποθηκεύει τοπικά στιγμιότυπα κάθε ώρα μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Time Machine. Μπορείτε να περάσετε από αυτά τα στιγμιότυπα και να πατήσετε το κουμπί Επαναφορά εκεί για να αποθηκεύσετε επίσης αρχεία.

Εάν αποθηκεύετε αρχεία στο iCloud, μπορείτε να ανακτήσετε τα διαγραμμένα αρχεία και από εκεί. Συνδεθείτε iCloud.comκάντε κλικ στο εικονίδιο πλέγματος τετραγώνων στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε Ανάκτηση δεδομένων.

  Διορθώστε το σφάλμα που έχετε αποσυνδέσει στο Halo Infinite

Κάντε κλικ στο Restore Files και βρείτε και επιλέξτε το αρχείο που θέλετε να επαναφέρετε από τη λίστα που εμφανίζεται. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Restore για να το επαναφέρετε στον υπολογιστή σας.

Άλλο λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και υπηρεσίες αποθήκευσης cloud θα προσφέρουν παρόμοιες επιλογές με το Time Machine και το iCloud για την αποκατάσταση αρχείων. Εάν δεν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε να το κάνετε αμέσως, ώστε να έχετε αυτές τις επιλογές στο μέλλον.

Ωστόσο, για τα αρχεία που έχετε χάσει πριν ξεκινήσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, υπάρχει ακόμα πιθανότητα ανάκτησης. Μόλις αδειάσει ο Κάδος απορριμμάτων, τα διαγραμμένα αρχεία εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κάποιο χώρο αποθήκευσης έως ότου το Mac σας αρχίσει να αντικαθιστά αυτόν τον χώρο όταν δημιουργείτε και αποθηκεύετε άλλα έγγραφα και δεδομένα.

Επομένως, πρώτα, μην χρησιμοποιείτε το Mac σας για πολλά για να αποφύγετε αυτήν την αντικατάσταση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων για να ψάξετε στο Mac σας και να βρείτε το αρχείο που θέλετε να λάβετε πίσω.

Μόλις εντοπιστεί, θα πρέπει να μπορείτε να προσθέσετε το αρχείο που λείπει πίσω στον υπολογιστή σας μέσω του λογισμικού ανάκτησης δεδομένων και να το χρησιμοποιήσετε ξανά όσο θέλετε!

Αναίρεση και επανάληψη: Απλές αλλά σημαντικές ενέργειες

Το να μπορείτε να αναιρέσετε και να επαναλάβετε ενέργειες που έχετε κάνει στο Mac σας είναι μια μεγάλη ευλογία και κάτι που το Mac σας σχεδιάστηκε για να το επιτρέπει σε όλες βασικά τις καταστάσεις.

Τα λάθη, ακόμη και σοβαρά, δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα. Εφόσον γνωρίζετε πώς να αναιρέσετε και να επαναλάβετε και λίγα λόγια για το πώς ο υπολογιστής σας αποθηκεύει δεδομένα, μπορείτε να διορθώσετε ουσιαστικά οποιοδήποτε σφάλμα.