Πώς να αναγνωρίσετε μια εικόνα που δημιουργείται από AI: 4 τρόποι

Κοιτάτε μια εικόνα που δημιουργήθηκε από AI; Αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι δημιουργήθηκε και τι δεν δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη — εν μέρει χάρη σε μια ομάδα απίστευτων γεννητριών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης όπως το DALL-E, το Midjourney και το Stable Diffusion. Αλλά υπάρχει τρόπος. Παρόμοια με τον προσδιορισμό μιας φωτογραφίας με Photoshop, μπορείτε να μάθετε τους δείκτες που προσδιορίζουν μια εικόνα AI.

Έχουν συχνά παράξενες οπτικές παραμορφώσεις τις οποίες μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να εντοπίσει. Και μερικές φορές, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτεται ξεκάθαρα στην περιγραφή της εικόνας, επομένως αξίζει να ελέγχετε πάντα. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας τρέχοντας την εικόνα μέσω ενός ανιχνευτή εικόνας AI.

Δεν συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να αποκαλύπτετε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη δημοσίευση εικόνων, αλλά για όσους το επιλέγουν, αυτές οι πληροφορίες θα βρίσκονται είτε στον τίτλο είτε στην ενότητα περιγραφής μιας ανάρτησης.

Ένα άλλο καλό μέρος για να κοιτάξετε είναι στην ενότητα σχολίων, όπου ο συγγραφέας μπορεί να το είχε αναφέρει. Στις παραπάνω εικόνες, για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε η πλήρης προτροπή που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του έργου τέχνης, η οποία αποδεικνύεται χρήσιμη για όποιον θέλει να πειραματιστεί με διαφορετικές ιδέες προτροπής τέχνης AI.

Εκτός από τον τίτλο, την περιγραφή και την ενότητα σχολίων, μπορείτε επίσης να μεταβείτε στη σελίδα του προφίλ τους για να αναζητήσετε επίσης στοιχεία. Λέξεις-κλειδιά όπως το Midjourney ή το DALL-E, τα ονόματα δύο δημοφιλών γεννητριών τέχνης τεχνητής νοημοσύνης, είναι αρκετές για να σας ενημερώσουν ότι οι εικόνες που βλέπετε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από AI.

Ορισμένες διαδικτυακές κοινότητες τέχνης, όπως το DeviantArt, προσαρμόζονται στην εισροή εικόνων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας ειδικές κατηγορίες μόνο για τέχνη AI. Κατά την περιήγηση σε τέτοιου είδους ιστότοπους, θα θέλετε επίσης να προσέχετε ποιες ετικέτες χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για την ταξινόμηση της εικόνας.

Αυτό επεκτείνεται σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Instagram ή το X (πρώην Twitter), όπου μια εικόνα θα μπορούσε να επισημανθεί με ένα hashtag όπως #AI, #Midjourney, #Dall-E κ.λπ.

2. Αναζητήστε ένα υδατογράφημα

Μια άλλη σημαντική ένδειξη για τον προσδιορισμό μιας εικόνας που δημιουργείται από AI είναι ένα υδατογράφημα. Το DALL-E 2 τοποθετεί ένα σε κάθε εικόνα που κατεβάζετε από τον ιστότοπό του, αν και μπορεί να μην είναι προφανές στην αρχή. Μπορείτε να εντοπίσετε το υδατογράφημα στην παραπάνω εικόνα;

  Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό Bethesda

Μπορείτε να το βρείτε στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας, μοιάζει με πέντε τετράγωνα χρώματος κίτρινο, τιρκουάζ, πράσινο, κόκκινο και μπλε. Αν δείτε αυτό το υδατογράφημα σε μια εικόνα που συναντάτε, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δημιουργήθηκε με χρήση AI.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να κατεβάσετε την ίδια εικόνα χωρίς υδατογράφημα, αν ξέρετε πώς να το κάνετε, και αυτό δεν είναι αντίθετο με την πολιτική του OpenAI. Αρκεί να «μην παραπλανήσετε τους άλλους σχετικά με τη φύση του έργου». Για παράδειγμα, λέγοντάς τους ότι το φτιάξατε μόνοι σας ή ότι είναι μια φωτογραφία ενός γεγονότος της πραγματικής ζωής. Έξω από αυτό, Οδηγίες του OpenAI σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε το υδατογράφημα.

Το Midjourney, από την άλλη πλευρά, δεν χρησιμοποιεί καθόλου υδατογραφήματα, αφήνοντας τους χρήστες να αποφασίσουν εάν θέλουν να πιστώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις εικόνες τους.

3. Αναζητήστε παραμορφώσεις AI στην εικόνα

Μπορεί να μην τις παρατηρήσετε στην αρχή, αλλά οι εικόνες που δημιουργούνται από AI συχνά μοιράζονται μερικούς περίεργους οπτικούς δείκτες που είναι πιο εμφανείς όταν κοιτάζετε πιο προσεκτικά.

Από απόσταση, η παραπάνω εικόνα δείχνει πολλά σκυλιά να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, αλλά μετά από προσεκτικότερη εξέταση, συνειδητοποιείς ότι μερικά από τα μάτια του σκύλου λείπουν και άλλα πρόσωπα μοιάζουν απλώς με μια μουντζούρα μπογιάς.

Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με τους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, οι οποίοι αποτελούνται από σύντομες πινελιές βαφής που αποτυπώνουν την ουσία ενός θέματος. Φαίνονται καλύτερα από απόσταση, αν θέλετε να έχετε μια αίσθηση του τι συμβαίνει στη σκηνή, και το ίδιο ισχύει για κάποια τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Συνήθως είναι οι πιο λεπτές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργείται από AI, και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόσωπο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη παραπάνω, για παράδειγμα, από τον ιστότοπο Αυτό το άτομο δεν υπάρχει. Παρατηρείτε κάτι περίεργο; Θα μπορούσε να ξεγελάσει σχεδόν οποιονδήποτε πιστεύει ότι είναι μια πραγματική φωτογραφία ενός ατόμου, εκτός από το τμήμα των γυαλιών που λείπει και τον παράξενο τρόπο που τα γυαλιά φαίνονται να αναμειγνύονται στο δέρμα.

  6 Καλύτερα Συνεργατικά Προγράμματα Λογιστικής για να Επικυρώσετε και να Κερδίσετε Χρήματα

Ενώ αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να εξαφανιστούν καθώς βελτιώνονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όλοι μπορούμε ακόμα να γελάμε με το γιατί οι καλύτερες γεννήτριες τέχνης τεχνητής νοημοσύνης παλεύουν με τα χέρια. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο πόσο άσχημα αποδίδει η τεχνητή νοημοσύνη το ανθρώπινο χέρι και δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί.

Τα επιπλέον δάχτυλα είναι ένα σίγουρο δώρο, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που συμβαίνει. Θα μπορούσε να είναι η γωνία των χεριών ή ο τρόπος με τον οποίο το χέρι αλληλεπιδρά με τα θέματα στην εικόνα, αλλά φαίνεται σαφώς αφύσικο και δεν μοιάζει καθόλου με τον άνθρωπο.

Όταν πρόκειται για φωτορεαλιστικές εικόνες ανθρώπων, υπάρχουν αρκετοί ακόμη δείκτες τεχνητής νοημοσύνης που μπορείτε να αναζητήσετε:

  • Σκουλαρίκια που λείπουν ή δεν ταιριάζουν
  • Ένα θολό φόντο που μοιάζει περισσότερο με υφή
  • Το κείμενο στο παρασκήνιο είναι δυσδιάκριτο ή ανόητο
  • Ασυμμετρία στο πρόσωπο (τα δόντια εκτός κέντρου, τα μάτια είναι διαφορετικά μεγέθη)
  • Τα μπαλώματα της φωτογραφίας φαίνονται σαν να είναι βαμμένα
  • Αντικείμενα όπως γυαλιά ή σκουλαρίκια αναμειγνύονται στο δέρμα
  • Τα χέρια έχουν επιπλέον δάχτυλα ή φαίνονται σαφώς αδέξια και αφύσικα

Ακόμη και όταν ψάχνετε για αυτούς τους δείκτες τεχνητής νοημοσύνης, μερικές φορές είναι απίστευτα δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά και ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να εντοπίζει ψεύτικα μέσα.

4. Χρησιμοποιήστε έναν ανιχνευτή εικόνας AI

Μερικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα του προσδιορισμού της προέλευσης μιας εικόνας. Καθώς αρχίζουμε να αμφισβητούμε περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο, επιχειρήσεις όπως η Optic προσφέρουν εύχρηστα εργαλεία ιστού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

ο Εργαλείο ιστού AI ή Όχι σας επιτρέπει να ρίξετε μια εικόνα και να ελέγξετε γρήγορα εάν δημιουργήθηκε με χρήση AI. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανιχνεύει εικόνες από τις μεγαλύτερες γεννήτριες τέχνης AI. Midjourney, DALL-E και Stable Diffusion.

Πάρτε το με λίγο αλάτι, ωστόσο, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι αλάνθαστα. Στις δοκιμές μας, έκανε καλύτερη δουλειά από τα προηγούμενα εργαλεία του είδους του. Αλλά παρήγαγε επίσης πολλές λανθασμένες αναλύσεις, καθιστώντας την όχι πολύ καλύτερη από μια εικασία.

  Πώς να ξεπαγώσετε τον λογαριασμό Afterpay

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι αναξιόπιστα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους για να ελέγξετε εάν μια εικόνα έχει δημιουργηθεί από AI. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται οι ανιχνευτές εικόνας AI, όπως αυτός, είναι ότι η περαιτέρω ανάπτυξη πιθανότατα θα παράγει μια εφαρμογή που θα είναι εξαιρετικά ακριβής μια μέρα. Αξίζει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Αργά αλλά σταθερά σημειώνεται πρόοδος. Όταν η Microsoft κυκλοφόρησε ένα εργαλείο ανίχνευσης σε βάθος ψεύτικου, θετικά σημάδια έδειχναν περισσότερες μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία για τον εντοπισμό εικόνων τεχνητής νοημοσύνης.

Τι να περιμένετε στο μέλλον

Χωρίς αμφιβολία, οι γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, σε σημείο που οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης θα φαίνονται τόσο πειστικές που δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε μόνο κοιτάζοντας τις. Σε αυτό το σημείο, δεν θα μπορείτε να βασιστείτε σε οπτικές ανωμαλίες για να ξεχωρίσετε μια εικόνα.

Ας ελπίσουμε ότι, μέχρι τότε, δεν θα χρειαστεί, επειδή θα υπάρχει μια εφαρμογή ή ιστότοπος που θα μπορεί να ελέγξει για εμάς, παρόμοιο με το πώς μπορούμε τώρα να αντιστρέψουμε την αναζήτηση εικόνων.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εικόνων θα πρέπει να ακολουθήσουν τη σύσταση του OpenAI και να είναι ειλικρινείς σχετικά με τη συμμετοχή του. Δεν είναι κακή συμβουλή και χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να αποκαλυφθεί στον τίτλο ή την περιγραφή μιας ανάρτησης.

Τουλάχιστον, μην παραπλανήσετε τους άλλους λέγοντάς τους ότι δημιουργήσατε ένα έργο τέχνης ενώ στην πραγματικότητα έγινε χρησιμοποιώντας το DALL-E, το Midjourney ή οποιαδήποτε από τις άλλες συσκευές δημιουργίας κειμένου σε τέχνη AI.

Εντοπισμός εικόνας που δημιουργείται από AI

Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και καλύτερες κάθε μέρα, οπότε για να καταλάβετε εάν ένα έργο τέχνης φτιάχτηκε από υπολογιστή θα χρειαστεί λίγη δουλειά ντετέκτιβ.

Ελέγξτε τον τίτλο, την περιγραφή, τα σχόλια και τις ετικέτες, για οποιαδήποτε αναφορά στο AI και, στη συνέχεια, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην εικόνα για υδατογράφημα ή περίεργες παραμορφώσεις AI. Μπορείτε πάντα να εκτελέσετε την εικόνα μέσω ενός ανιχνευτή εικόνας AI, αλλά να είστε προσεκτικοί με τα αποτελέσματα καθώς αυτά τα εργαλεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται προς πιο ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Στο τέλος της ημέρας, η χρήση ενός συνδυασμού αυτών των μεθόδων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν κοιτάζετε μια εικόνα που δημιουργείται από AI.