Πώς να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας στα Windows

Οι μορφές ημερομηνίας και ώρας, ενώ είναι τυποποιημένες, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, η προεπιλεγμένη μορφή που διαθέτουν τα Windows μπορεί να μην είναι αυτή που έχετε συνηθίσει.

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να αλλάξετε τις μορφές ημερομηνίας και ώρας στα Windows. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και να ορίσετε το δικό σας.

Πώς να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας από την εφαρμογή “Ρυθμίσεις”.

Η αλλαγή της μορφής ημερομηνίας και ώρας στα Windows μπορεί να γίνει είτε μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις είτε μέσω του Πίνακα Ελέγχου. Ενώ η αλλαγή των μορφών είναι λίγο πιο εύκολη με την εφαρμογή Ρυθμίσεις, ο Πίνακας Ελέγχου σάς παρέχει περισσότερες επιλογές.

Ας δούμε πρώτα πώς να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις. Θα βρείτε τις επιλογές μέσα στον πίνακα Περιοχή κάτω από το Time & Language.

 • Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να εμφανιστεί το μενού Ρυθμίσεις.
 • Μεταβείτε στην επιλογή Ώρα και γλώσσα > Γλώσσα και περιοχή.
 • Κάντε κλικ στην Τοπική μορφή και επιλέξτε Αλλαγή μορφών. Στην Αλλαγή μορφών δεδομένων, θα έχετε την επιλογή να αλλάξετε τον τύπο Ημερολογίου, την Πρώτη ημέρα της εβδομάδας και επιλογές για να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας.
 •   5 τρόποι για να δημιουργήσετε ένα άθροισμα ελέγχου αρχείων MD5 (Windows και Android)

  Για να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας, κάντε κλικ στα αναπτυσσόμενα μενού Σύντομη ημερομηνία και Μεγάλη ημερομηνία για να εμφανιστεί η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές. Διαλέξτε όποιο σας αρέσει.

  Τα Windows αντικατοπτρίζουν την αλλαγή μορφής ημερομηνίας στη γραμμή εργασιών (σύντομη ημερομηνία) και στο αναπτυγμένο μενού ημερομηνίας όταν κάνετε κλικ στην ημερομηνία στη γραμμή εργασιών (μακροχρόνια ημερομηνία). Η αλλαγή της μορφής ώρας ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Κάντε κλικ στο Short time and Long time για να εμφανιστούν οι διαθέσιμες μορφές.

  Για άλλη μια φορά, ο Σύντομος χρόνος εμφανίζεται στη γραμμή εργασιών πάνω από την ημερομηνία, ενώ ο χρόνος μεγάλος εμφανίζεται όταν επεκτείνετε τον πίνακα ημερομηνιών από τη γραμμή εργασιών.

  Πώς να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας μέσω του Πίνακα Ελέγχου

  Ενώ η αλλαγή των μορφών ημερομηνίας και ώρας από την εφαρμογή Ρυθμίσεις διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των Windows 10 και 11, η αλλαγή των μορφών από το εσωτερικό του Πίνακα Ελέγχου παραμένει σχεδόν πανομοιότυπη μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων.

 • Πρώτα, πατήστε το πλήκτρο Win, πληκτρολογήστε “Πίνακας Ελέγχου” και επιλέξτε την κατάλληλη επιλογή για να ξεκινήσετε τον Πίνακα Ελέγχου.
 • Στη συνέχεια, στην περιοχή Ρολόι και περιοχή, κάντε κλικ στην αλλαγή μορφών ημερομηνίας, ώρας ή αριθμών για να ανοίξετε τον πίνακα Περιοχή.
 • Στον πίνακα Περιοχή, στην ενότητα Μορφές ημερομηνίας και ώρας, θα βρείτε την επιλογή να επιλέξετε Σύντομη ημερομηνία, Μεγάλη ημερομηνία, Σύντομη ώρα, Μεγάλη ώρα και Πρώτη ημέρα της εβδομάδας από τα αντίστοιχα αναπτυσσόμενα μενού.
 • Καθώς περιηγείστε σε διάφορες μορφές, μπορείτε να δείτε την προεπισκόπηση κάτω από τα Παραδείγματα. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο Apply.
 •   Πώς να μετακινήσετε το μενού Έναρξη στα Windows 11 προς τα αριστερά

  Ενώ οι προ-διαθέσιμες μορφές ημερομηνίας και ώρας στα Windows είναι αρκετές για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορείτε επίσης να ορίσετε τις προσαρμοσμένες μορφές σας.

  Πώς να ορίσετε μια προσαρμοσμένη μορφή ώρας στα Windows

  Μπορείτε να ορίσετε μια προσαρμοσμένη μορφή ώρας στα Windows μέσω της καρτέλας Περιοχή στον Πίνακα Ελέγχου.

 • Ανοίξτε την καρτέλα Περιοχή μέσω του Πίνακα Ελέγχου ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω.
 • Μόλις μεταβείτε στην καρτέλα Περιοχή, πατήστε Πρόσθετες ρυθμίσεις που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Κάντε κλικ στο Time στον επόμενο πίνακα που ανοίγει.
 • Πριν προχωρήσουμε στον καθορισμό της δικής μας μορφής ώρας, διαβάστε τις επεξηγήσεις συμβόλων που αναφέρονται στο κάτω μέρος του πίνακα Προσαρμογή μορφής.
 • Αφού καταλάβετε τι σημαίνουν τα διαφορετικά σύμβολα, η αλλαγή της μορφής ώρας στις Μορφές ώρας είναι σχετικά εύκολη. Μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα από τα διαθέσιμα αναπτυσσόμενα μενού είτε να ορίσετε το δικό σας σε Σύντομο, Μεγάλο Χρόνο, κ.λπ. Μπορείτε ακόμη να ορίσετε προσαρμοσμένα σύμβολα για σημειώσεις ΠΜ/ΜΜ.

    Αποτρέψτε την κατάσταση αδράνειας των Windows κατά τη λήψη αρχείων από το Chrome

  Πώς να ορίσετε μια προσαρμοσμένη μορφή ημερομηνίας στα Windows

  Στον πίνακα “Προσαρμογή μορφοποίησης”, πατήστε την καρτέλα Ημερομηνία για να αποκαλύψετε επιλογές για την επεξεργασία της μορφής ημερομηνίας στα Windows.

  Και πάλι, διαβάστε την εξήγηση σχετικά με το τι σημαίνουν οι διαφορετικοί συμβολισμοί στην ενότητα Μορφή ημερομηνίας. Τώρα μπορείτε είτε να ορίσετε τη δική σας μορφή για την ημερομηνία είτε να επιλέξετε από ένα σύνολο προδιαθέσιμων από τα αναπτυσσόμενα μενού Σύντομη ημερομηνία και Μεγάλη ημερομηνία.

  Μπορείτε να αλλάξετε τη μορφή ημερομηνίας και ώρας για πολλά ρολόγια;

  Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε διαφορετική ζώνη ώρας, το πιθανότερο είναι ότι έχετε προσθέσει πολλά ρολόγια στα Windows 11. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να έχετε διαφορετική μορφή ημερομηνίας και ώρας για κάθε ρολόι, καθώς δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ατομικές ρυθμίσεις των ρολογιών.

  Εάν θέλετε να έχετε διαφορετικά ρολόγια με διαφορετικές μορφές, θα μπορούσατε να κατευθυνθείτε στο Microsoft Store και να κατεβάσετε μια εφαρμογή ρολογιού. Όχι μόνο θα μπορούν να παρακολουθούν διαφορετικές ζώνες ώρας, αλλά αυτές οι εφαρμογές διαθέτουν χρήσιμες λειτουργίες. Ακόμη και η εφαρμογή ρολογιού των Windows 11 μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί.

  Οι επιλογές προσαρμογής των Windows είναι πρακτικά ατελείωτες

  Η αλλαγή της μορφής ημερομηνίας και ώρας στα Windows είναι απλώς μια σταγόνα στον κάδο σε σύγκριση με τον αριθμό των επιλογών προσαρμογής που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα. Από την προσαρμογή της οθόνης κλειδώματος έως τη χρήση προσαρμοσμένων εικονιδίων επιφάνειας εργασίας, μπορείτε να κάνετε τα Windows να φαίνονται και να αισθάνονται όπως θέλετε.