Πώς μια νέα απάτη WhatsApp θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες στους αγαπημένους σας

Εάν λάβετε ένα μήνυμα WhatsApp από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που ζητά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, να είστε προσεκτικοί προτού στείλετε οτιδήποτε. Μια απάτη που βασίζεται στο WhatsApp κάνει τον γύρο, και έχει ήδη κερδίσει στους απατεώνες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τις τσέπες αθώων ανθρώπων.

Ας εξερευνήσουμε αυτήν την απάτη του WhatsApp, πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς.

Τι συμβαίνει με τους χρήστες του WhatsApp;

Όπως αναφέρεται από The Straits Timesυπήρξαν αναφορές για μια σειρά απατών WhatsApp που σημείωσαν άνοδο της δραστηριότητας τον Νοέμβριο του 2023. Αυτή η απάτη περιλαμβάνει την εξαπάτηση των ανθρώπων ώστε να πιστέψουν ότι τους στέλνει μήνυμα από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο και στη συνέχεια ζητά χρήματα για να λύσει μια έκτακτη ανάγκη δεν υπάρχουν.

Μόνο στις αρχές Νοεμβρίου 2023, υπήρξαν 237 αναφορές για θύματα από αυτήν την απάτη, με τους απατεώνες να κερδίζουν συνολικά 606.000 $. Το χειρότερο από όλα, το θύμα μπορεί να μην συνειδητοποιήσει καν ότι του έχουν εξαπατήσει παρά μόνο εβδομάδες ή μήνες αργότερα.

  Πώς να αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου Whatsapp

Πώς λειτουργεί η απάτη του WhatsApp

Στη συγκεκριμένη απάτη, οι απατεώνες συνδυάζουν δύο ήδη καθιερωμένες απάτες σε μία: ένα ψεύτικο αποτέλεσμα του WhatsApp Web Google και την κοινωνική μηχανική.

1. Το Fake WhatsApp Web Google Result

Η απάτη ξεκινά με τον απατεώνα να ανεβάζει μια ψεύτικη διαφήμιση ιστοσελίδας WhatsApp στο Google. Δυστυχώς, οι απατεώνες μπορούν να προσθέσουν ψεύτικους κλώνους ιστότοπων στη διαφήμιση της Αναζήτησης Google, επομένως όταν το θύμα αναζητά το WhatsApp Web, η ψεύτικη έκδοση του ιστότοπου του WhatsApp του απατεώνα εμφανίζεται στην πρώτη θέση.

Εάν κάποιος κάνει κλικ σε αυτό το ψεύτικο αποτέλεσμα του WhatsApp Web, θα οδηγήσει σε ένα όμοιο που ζητά από τον χρήστη να σαρώσει έναν κωδικό QR, όπως ακριβώς κάνει ο νόμιμος ιστότοπος WhatsApp. Όταν το θύμα σαρώνει τον ψεύτικο κωδικό QR, παρέχει στον απατεώνα πρόσβαση στον λογαριασμό του WhatsApp.

Μόλις ο απατεώνας εισέλθει στον λογαριασμό WhatsApp του θύματος, μπορεί να αρχίσει να στέλνει μηνύματα στους φίλους και την οικογένεια του θύματος. Εδώ, ο απατεώνας θα δημιουργήσει μια ιστορία σχετικά με το γιατί η επαφή πρέπει να στείλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Αυτό μπορεί να είναι επείγουσα ιατρική ανάγκη, καθυστερημένο ενοίκιο, θύμα ληστείας ή οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο απατεώνας.

  Πώς να μοιραστείτε τη ζωντανή τοποθεσία σας στο Whatsapp

Εάν η επαφή συμφωνεί, ο απατεώνας λέει να στείλει χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η επαφή πιστεύει ότι βοηθούν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα, καλύπτουν τις τσέπες ενός απατεώνα.

Εάν ο απατεώνας βγει από τον λογαριασμό αρκετά γρήγορα, ούτε το άτομο που παραβιάστηκε ούτε το άτομο που έστειλε χρήματα θα συνειδητοποιήσουν ότι συνέβη μια απάτη. Μπορεί να βγει στο φως μόνο όταν το άτομο που πλήρωσε το φέρει ως θέμα συζήτησης αργότερα.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την απάτη WhatsApp

Ευτυχώς, η καλύτερη άμυνα ενάντια σε αυτήν την απάτη είναι να γνωρίζεις την ύπαρξή της. Εφόσον ένα άτομο στην εξίσωση κατανοεί πώς λειτουργεί η απάτη, μπορεί μόνος του να αποτρέψει τον απατεώνα από το να κλέψει χρήματα.

1. Πώς να αποφύγετε τους ψεύτικους κλώνους Ιστού WhatsApp

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε τους κλώνους Ιστού WhatsApp είναι να αποφύγετε εντελώς την Google. Αντί να κάνετε αναζήτηση στο Google για την ιστοσελίδα, μπορείτε να μεταβείτε στο web.whatsapp.com και συνδεθείτε εκεί. Είναι μια εύκολη διεύθυνση URL, αλλά αν ανησυχείτε ότι μπορεί να την ξεχάσετε, προσθέστε σελιδοδείκτη στον ιστότοπο για αργότερα.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή αναζήτησης για να βρείτε το WhatsApp Web, βεβαιωθείτε ότι κάνετε κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης και όχι σε μια διαφήμιση. Για να το κάνετε αυτό, ελέγξτε τη διεύθυνση URL κάτω από το αποτέλεσμα αναζήτησης. αν λέει ότι πηγαίνει στο web.whatsapp.comείναι θεμιτό.

  11 εφαρμογές/πλατφόρμες για τη δημιουργία προσαρμοσμένων emojis για WhatsApp και Telegram

2. Πώς να αποφύγετε να πληρώσετε έναν απατεώνα WhatsApp

Ακόμα κι αν ένας λογαριασμός παραβιαστεί, δεν χάνονται όλα. Εάν όλοι οι απατεώνες γνωρίζουν για την απάτη, μπορούν να αρνηθούν να πληρώσουν και να αφήσουν τον απατεώνα χωρίς χρήματα.

Πρώτα, σημειώστε εάν μια από τις στενές σας επαφές αρχίζει να επικοινωνεί μαζί σας με έναν «περίεργο» τρόπο. Ίσως πληκτρολογούν με διαφορετικό στυλ, γράφουν λάθος λέξεις που δεν θα έκαναν ποτέ λάθος ή απλώς ακούγονται “απενεργοποιημένο” γενικά. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το άτομο με το οποίο μιλάτε δεν είναι αυτό που λένε ότι είναι. μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο που σας στέλνουν και σίγουρα μην τους στείλετε χρήματα.

Εάν ανησυχείτε ότι μιλάτε πραγματικά με τον πραγματικό που μπορεί να χρειαστεί τη βοήθειά σας, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε μαζί τους χρησιμοποιώντας μια μέθοδο εκτός του WhatsApp. Εάν επιβεβαιώσουν ότι έχουν παραβιαστεί, πείτε τους να ακολουθήσουν τα βήματα για το τι πρέπει να κάνετε εάν ο λογαριασμός σας WhatsApp παραβιαστεί.

Μείνετε ασφαλείς από απάτες WhatsApp

Αν και αυτή η απάτη μπορεί να ακούγεται τρομακτική, είναι αποτελεσματική μόνο εάν τα θύματα δεν γνωρίζουν για την απάτη εκ των προτέρων. Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές στον πραγματικό κόσμο και να αποφύγετε να δώσετε σε έναν απατεώνα την ημέρα πληρωμής του.