Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη δημιουργικότητα;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα επίμαχο θέμα στον χώρο της τέχνης το 2022 και το 2023, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι απαξιώνει το ανθρώπινο στοιχείο της δημιουργικότητας. Από την άλλη πλευρά, θα βρείτε άλλους που πιστεύουν ότι δεν είναι όλα άσχημα – και ότι στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Βλέπουμε ήδη ότι η τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και στις πρώτες μέρες της, έχει επηρεάσει την τέχνη. Πώς θα συνεχιστεί όμως αυτό στο μέλλον; Ας δούμε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργικότητα.

Τα θετικά της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργικότητα

Παρά το γεγονός ότι πολλοί απεικονίζουν τα χειρότερα σενάρια για την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα, δεν είναι όλα καταστροφή και καταστροφή. Η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα.

1. Το AI Art μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπα για έργα που έχουν αναπτυχθεί από τον άνθρωπο

Έχουμε ήδη δει πώς το ChatGPT έχει χρησιμοποιηθεί στην άγρια ​​φύση για αποτελεσματική σύλληψη, όπως καταιγισμός ιδεών για θέματα ιστολογίου. Και όσον αφορά την οπτική τέχνη, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση τεχνητής τεχνητής νοημοσύνης κατά τη δημιουργία πρωτοτύπων έργων που έχουν αναπτυχθεί από τον άνθρωπο.

Ίσως θυμάστε όταν κυκλοφόρησε εκείνη η εικόνα του Πάπα που φορούσε ένα τζάκετ στις αρχές του 2023. ακόμα κι αν δεν ασχολείστε μόνο με τα μιμίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Midjourney για να δημιουργήσετε εξαιρετική τέχνη AI. Ως φωτογράφος, μπορείτε να προγραμματίσετε φωτογραφίσεις μόδας και δρόμου, και ως εικονογράφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές προτροπές για να εμπνεύσετε τα δικά σας σχέδια και πίνακες ζωγραφικής.

  8 υπέροχα θέματα XFCE για να δείτε

Μόλις έχετε μια ιδέα για το τι μπορείτε να δημιουργήσετε, μπορείτε να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά.

2. Ενθαρρύνει το Outside-the-Box Thinking

Ένα από τα σίγουρα σημάδια ότι βρίσκεστε σε δημιουργική αποτυχία είναι η παραγωγή τέχνης στον αυτόματο πιλότο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξερεύνηση νέων ιδεών μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τις δημιουργίες σας στο επόμενο επίπεδο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να σχεδιάζει πρωτότυπα αλλά και να προσφέρει έμπνευση για μελλοντικά έργα. Μπορείτε να παρακολουθείτε αυτές τις ιδέες με μυστικούς πίνακες στο Pinterest και να ανατρέχετε σε αυτές όποτε χρειαστεί.

3. Η ανθρώπινη τέχνη θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο πολύτιμη

Πολλοί κριτικοί τέχνης τεχνητής νοημοσύνης υποστήριξαν ότι οι δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης υποτιμούν την ανθρώπινη τέχνη. Και αν σκεφτείτε πόσο προηγμένες φαίνονται ορισμένες δημιουργίες τέχνης τεχνητής νοημοσύνης με την πρώτη ματιά, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί προέκυψε αυτή η άποψη. Όμως, αντίθετοι, όπως εγώ, θα υποστήριζαν ότι η άνοδος της τέχνης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη δίνει στην πραγματικότητα περισσότερη αξία στην ανθρώπινη τέχνη.

Ας χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία ως ένα παράδειγμα. Ξοδεύω 15+ ώρες την εβδομάδα βγάζοντας φωτογραφίες και στον ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω για διαφορετικές έννοιες—μαζί με το πώς λειτουργούν εργαλεία όπως το Lightroom και το Photoshop. Μπορώ πολύ εύκολα να αναγνωρίσω μια εικόνα που δημιουργήθηκε από AI.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την τέχνη – όπως οι συλλέκτες και οι ιδιοκτήτες γκαλερί – είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσουν πότε η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει αυτό που βλέπουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί και αυτοί να εκτιμούν περισσότερο πόσο χρόνο χρειάζεται οι άνθρωποι για να κατακτήσουν μια δεξιότητα.

4. Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να χρειάζεται ανθρώπινη συμβολή για να μάθει

Το αν θα υποκύψουμε σε μια αποκάλυψη ρομπότ δεν έχει ακόμη φανεί – αλλά προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ακόμα ανθρώπινη συμβολή για να μάθει. Έχοντας αυτό κατά νου, η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης είναι περιορισμένη στο πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο προηγμένη τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι ακόμα δύσκολο για αυτήν να αναπαράγει την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

5. Μειώνει την καμπύλη εκμάθησης για νέους καλλιτέχνες

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της τεχνολογίας είναι ότι έχει μειώσει την καμπύλη μάθησης για τους επίδοξους καλλιτέχνες. Και με την άνοδο της τέχνης AI, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι νέοι δημιουργοί θα μπορούν να μάθουν τα βασικά της τέχνης τους πιο γρήγορα.

  Διορθώστε το σφάλμα 523: Η προέλευση δεν είναι προσβάσιμη

Μιλήσαμε νωρίτερα για τη χρήση AI για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και οι νέοι καλλιτέχνες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πάρουν μια ιδέα για το πώς θέλουν να διαμορφώσουν το δικό τους στυλ. Μόλις μάθουν για τα θεμελιώδη στοιχεία της πειθαρχίας τους, αυτοί οι καλλιτέχνες θα είναι πιο εύκολο να ζωντανέψουν τις δημιουργίες τους. Και ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη περισσότερα ταλαντούχα δημιουργικά να αναδεικνύονται στο μέλλον.

Τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργικότητα

Αν και η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη δημιουργικότητα, είναι επίσης σημαντικό να μην αγνοούμε τα πιθανά μειονεκτήματα.

1. Ο κίνδυνος να γίνουν τα πάντα ίδια

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι επειδή είναι εύκολο να αναπαραχθεί, όλα θα μπορούσαν να γίνουν ίδια. Έχουμε ήδη δει πόσοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν τις τάσεις στα social media, όπως η αντιγραφή των ίδιων τύπων φωτογραφιών στο Instagram.

Αυτό το πρόβλημα πιθανότατα θα επηρεάσει άτομα και επιχειρήσεις που δεν θέλουν να σκεφτούν έξω από το πλαίσιο. Ωστόσο, εάν περισσότερη τέχνη γίνει ίδια, μια θετική επίδραση θα μπορούσε να είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να λαχταρούν την αυθεντικότητα – πράγμα που σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες που παραμένουν πιστοί στον εαυτό τους θα εξακολουθήσουν να τα καταφέρουν.

2. Κάποιοι μπορεί να υποτιμήσουν την ικανότητα της ανθρώπινης τέχνης

Ως κάποιος που έχει δουλέψει ακατάπαυστα στη φωτογραφία για σχεδόν επτά χρόνια, και επίσης ζωγράφιζε και ζωγράφιζε πολύ ως νέος, μπορώ να σας πω ότι η απόκτηση οποιασδήποτε δημιουργικής ικανότητας απαιτεί χρόνια. Εκτός από τις τεχνικές πτυχές, πρέπει επίσης να παρουσιάσετε τις ιδέες και τα συναισθήματά σας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τέχνη τεχνητής νοημοσύνης σε λίγο χρόνο, ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι τα χρόνια αφοσίωσης που απαιτούνται για να γίνεις επιτυχημένος καλλιτέχνης μπορεί να υποτιμηθούν. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι επίδοξοι καλλιτέχνες είτε να αποθαρρυνθούν είτε να εφησυχάσουν – πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ποτέ να δούμε τις πραγματικές τους δεξιότητες.

3. Το Ζήτημα της Απόξεσης Υφιστάμενης Τέχνης

Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης έχει γνήσιες ηθικές ανησυχίες που πολλοί δημιουργικοί έσπευσαν να αναφέρουν. Το ξύσιμο της υπάρχουσας τέχνης είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία συζήτησης και μπορεί να είναι αρκετά εξοργιστικό όταν το έργο σας ξύνεται.

  7 Υψηλά αμειβόμενοι ρόλοι εργασίας στην πληροφορική

Το Scraping εγείρει το ερώτημα της πιστώσεως των καλλιτεχνών. Επιπλέον, κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι απαξιώνει εντελώς τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει κάποιος για να δημιουργήσει έναν πίνακα, μια φωτογραφία ή άλλο είδος τέχνης.

Εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει, είναι σημαντικό να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την τέχνη απόξεσης και την ηθική αυτής. Εάν είστε καλλιτέχνης, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τις εικόνες σας από γεννήτριες τέχνης AI.

Ένα άλλο τεράστιο σημείο συζήτησης με την τέχνη και τη δημιουργικότητα της τεχνητής νοημοσύνης περιβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι καλλιτέχνες είχαν να αντιμετωπίσουν άλλους χρησιμοποιώντας τη δουλειά τους χωρίς άδεια για χρόνια—πολλοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει το περιεχόμενο των ανθρώπων χωρίς να τους δίνουν εύσημα, για παράδειγμα.

Σε μη καλλιτέχνες, μπορεί να φαίνεται ότι οι δημιουργοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα αυτού του είδους. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν κάποιος έχει ξοδέψει δυνητικά χρόνια για τη δουλειά του, έχει τα δικαιώματά του να είναι δυσαρεστημένος που άλλοι χρησιμοποιούν ή αντιγράφουν αυτό που έχει δημιουργήσει.

Όπως και η ηθική γύρω από την απόξεση, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικά Takeaways

  • Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπα για έργα που έχουν αναπτυχθεί από τον άνθρωπο, εμπνέοντας φωτογράφους και εικονογράφους να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό έργο πιο αποτελεσματικά.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη ενθαρρύνει τη σκέψη έξω από το κουτί, προσφέροντας έμπνευση και νέες ιδέες στους καλλιτέχνες για να πάνε τις δημιουργίες τους στο επόμενο επίπεδο.
  • Η τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη δίνει στην πραγματικότητα περισσότερη αξία στην ανθρώπινη τέχνη, καθώς οι ειδικοί της τέχνης μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τις εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και να εκτιμήσουν τον χρόνο και την ικανότητα που χρειάζονται οι άνθρωποι για να κυριαρχήσουν στην τέχνη τους.

AI Art: Ευλογία ή κατάρα για τη δημιουργικότητα;

Το AI σίγουρα θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά δεν πρόκειται απαραίτητα να κάνει τους καλλιτέχνες απαρχαιωμένους. Στην πραγματικότητα, η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ενισχύσει πόσο δύσκολο είναι να γίνεις ικανός ζωγράφος, εικονογράφος ή φωτογράφος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα οι δημιουργικοί να λάβουν εύλογη αποζημίωση για τη δουλειά τους και να ενθαρρύνουν τους καλλιτέχνες να σκέφτονται έξω από το πλαίσιο.

Ωστόσο, χρειάζεται να κάνουμε ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με την τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης και τα πιθανά ηθικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η απόξεση και τα πνευματικά δικαιώματα είναι και τα δύο βασικά σημεία συζήτησης και πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η τέχνη δεν θα χάσει την ψυχή της.