Πώς ένα Samsung Galaxy Watch μετρά το άγχος σας;

Εκτός από το να σας βοηθά να παραμένετε συνδεδεμένοι και να παρακολουθείτε τους στόχους φυσικής σας κατάστασης, το Samsung Galaxy Watch μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα άγχους σας με τους προηγμένους αισθητήρες και τους αλγόριθμούς του. Εδώ, θα εξηγήσουμε πώς ακριβώς τα έξυπνα ρολόγια της Samsung το καταφέρνουν αυτό.

Πώς τα Smartwatches της Samsung μετρούν τα επίπεδα άγχους

Zarif Ali / MakeUseOf

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες των φορητών συσκευών γυμναστικής και των έξυπνων ρολογιών είναι η ικανότητά τους να μετρούν τα επίπεδα άγχους. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί μπορεί να διαφέρουν από τη μια μάρκα στην άλλη, τα περισσότερα smartwatches, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Samsung, χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση φυσιολογικών δεδομένων όπως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, η αγωγιμότητα του δέρματος και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Αυτές οι μετρήσεις στη συνέχεια αναλύονται και συνδυάζονται με ευφυείς αλγόριθμους. Αυτά λαμβάνουν τα συνολικά δεδομένα υγείας σας, όπως ηλικία, ύψος, βάρος και άλλα μεμονωμένα βασικά δεδομένα, για να παρέχουν μια εκτίμηση των επιπέδων άγχους του χρήστη. Ως εκ τούτου, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και ειδοποιήσεις, παρακινώντας τους χρήστες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος όταν είναι απαραίτητο.

  Πώς να δημιουργήσετε μια γραμμή χρόνου στο Microsoft PowerPoint

Μόνιτορ καρδιακού παλμού

Όλα τα μοντέλα Samsung Galaxy Watch διαθέτουν οπτικό μόνιτορ καρδιακού παλμού που παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς σας. Αυτός ο αισθητήρας χρησιμοποιεί υπέρυθρες λυχνίες και φώτα LED για να μετρήσει τις αλλαγές στον όγκο του αίματος.

Το άγχος συχνά οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού παλμού. Το Samsung Galaxy Watch σας μπορεί να καταγράφει διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό, γνωστό και ως μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV), το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή μέτρηση των επιπέδων στρες.

Ένα Samsung Galaxy Watch παρέχει τρεις βολικούς τρόπους μέτρησης του καρδιακού σας παλμού. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης καρδιακών παλμών στο φορητό σας, η οποία παρέχει μια ολιστική επισκόπηση των μοτίβων καρδιακών παλμών σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εναλλακτικά, εάν προτιμάτε περιοδικές μετρήσεις καρδιακών παλμών, μπορείτε να ρυθμίσετε το Galaxy Watch σας να μετρά τον καρδιακό σας ρυθμό κάθε δέκα λεπτά ενώ είναι ακόμα. Μπορείτε επίσης να ορίσετε χειροκίνητη ένδειξη καρδιακού παλμού. Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε το Samsung Health στο ρολόι σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Υγεία Samsung > Καρδιακός παλμός και επιλέξτε από τη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.

  Ο απόλυτος οδηγός για την ενεργοποίηση της σκοτεινής λειτουργίας παντού

Λήψη: Samsung Health για Android | iOS (Ελεύθερος)

Αισθητήρας Ηλεκτροδερμικής Δραστηριότητας (EDA).

Το Galaxy Watch σας περιλαμβάνει επίσης έναν αισθητήρα ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA). Αυτό μετρά την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματός σας, η οποία αλλάζει όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό πίεση, όπως σημειώνεται από το Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Ανιχνεύει μικρές ηλεκτρικές αποκρίσεις που παράγονται από εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες εφαρμόζοντας χαμηλή, μη ανιχνεύσιμη και σταθερή τάση στο δέρμα. Αυτό παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα άγχους του χρήστη. Αυτή η τεχνολογία βοηθά στην παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης κατανόησης του στρες και των επιπτώσεών του στο σώμα.

Τα έξυπνα ρολόγια με αισθητήρες EDA έχουν συνήθως μεταλλικές ή αγώγιμες περιοχές στην κάτω πλευρά τους που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας. Αυτές οι περιοχές χρησιμεύουν ως ηλεκτρόδια για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος. Αυτό γίνεται συχνά μέσω ενός συνδυασμού μετρήσεων υψηλής και χαμηλής συχνότητας.

Ο αισθητήρας EDA συλλέγει και αναλύει αυτά τα δεδομένα για μια συγκεκριμένη περίοδο, καταγράφοντας διακυμάνσεις που μπορεί να υποδηλώνουν άγχος ή συναισθηματική διέγερση. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων EDA, το Galaxy Watch σας μπορεί να παρέχει ένδειξη των επιπέδων άγχους.

Ανάλυση προτύπων ύπνου

Η κακή ποιότητα ύπνου ή ο ανεπαρκής ύπνος είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα στρες. Όπως σημειώσαμε νωρίτερα, τα μοντέλα Samsung Galaxy Watch παρακολουθούν συνεχώς τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, η οποία επηρεάζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και μπορεί να υποδεικνύει επίπεδα στρες.

  Πώς να ανανεώσετε σκληρά το πρόγραμμα περιήγησής σας (για να παρακάμψετε την προσωρινή μνήμη σας)

Ένα Samsung Galaxy Watch μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιταχυνσιόμετρο του για να ανιχνεύσει πότε κοιμάστε με βάση τα μοτίβα κίνησης. Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με δεδομένα από τους καρδιακούς παλμούς και τους αισθητήρες SpO2 που βοηθούν στην παρακολούθηση των επιπέδων κορεσμού οξυγόνου μαζί με τις δυνατότητες ανίχνευσης του ροχαλητού, μπορούν να παρακολουθούν τη διάρκεια του ύπνου, τα στάδια ύπνου και τις διαταραχές. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μετρήσεις, το Galaxy Watch σας μπορεί να εντοπίσει παράγοντες άγχους που σχετίζονται με τον ύπνο.

Παρακολουθήστε τα επίπεδα στρες με το Samsung Galaxy Watch

Όπως μπορείτε να δείτε, τα έξυπνα ρολόγια της Samsung βασίζονται σε αισθητήρες και αλγόριθμους για ακριβείς μετρήσεις και οπτικοποίηση δεδομένων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας ευεξία.

Αν και δεν υποκαθιστά την επαγγελματική καθοδήγηση, η λειτουργία μέτρησης άγχους σε ένα Samsung Galaxy Watch μπορεί να είναι ένας χρήσιμος σύντροφος για τους περισσότερους από εμάς που αναζητούμε να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τα επίπεδα άγχους μας. Με αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία στους καρπούς μας, μπορούμε να κάνουμε προληπτικά βήματα προς έναν πιο υγιεινό, πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.