Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιο;

Το Adobe Illustrator και το Photoshop είναι δύο δημοφιλή λογισμικά γραφιστικής της Adobe που βοηθούν φωτογράφους, σχεδιαστές, δημιουργικούς καλλιτέχνες και άλλους χρήστες να επιδείξουν τις δεξιότητές τους, να πειραματιστούν με διαφορετικές ιδέες και να μετατρέψουν τις απόψεις τους σε πραγματικότητα.

Είτε είστε ιδιώτης, ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή μεγάλη επιχείρηση, θα χρειαστείτε αποτελεσματικά εργαλεία για να σχεδιάσετε λογότυπα, να επεξεργαστείτε, να δημιουργήσετε και να κάνετε πολλά περισσότερα.

Σε αυτόν τον τομέα, η δημοφιλής πλατφόρμα, η Adobe, προσφέρει δύο προηγμένες λύσεις λογισμικού – Illustrator και Photoshop. Και τα δύο βοηθούν στην απελευθέρωση της αληθινής δημιουργικότητας μέσα σας με τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους.

Αν όμως επέλεγες ένα από αυτά, τι θα διάλεγες;

Υπάρχουν πολλά για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συγκρίνουμε το Illustrator με το Photoshop σε αυτό το άρθρο για να κατανοήσουμε τις διαφορές τους και να καθορίσουμε ποιο είναι καλύτερο για ποιο σκοπό.

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι το Adobe Illustrator;

Το Adobe Illustrator είναι ένα λογισμικό γραφικού σχεδιασμού που βασίζεται σε διανυσματικά γραφικά που επιτρέπει στους σχεδιαστές να δημιουργούν εύκολα σχέδια, έργα τέχνης και εικονογραφήσεις. (Το λογισμικό γραφικών που βασίζεται σε διανύσματα χρησιμοποιεί μαθηματικές κατασκευές για να σχεδιάσει όμορφα γραφικά.)

Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί διανυσματικά γραφικά, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων σας τόσο μικρές όσο και μεγάλες ανάλογα με τις ανάγκες σας χωρίς να διαταράξετε την ανάλυση και τη διαύγεια των αρχικών εικόνων.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικές κατασκευές όπως γραμμές και σημεία, το Adobe Illustrator σάς βοηθά να δημιουργείτε γραφικά. Αυτό σημαίνει ότι όταν σχεδιάζετε μια γραμμή (ευθεία ή κυρτή), το Illustrator εμφανίζει μόνο τη γραμμή κάθε φορά. Σχεδιάζει ξανά το σχήμα της γραμμής από την αρχή μέσω μιας εξίσωσης που βρίσκεται ήδη στη μνήμη του.

Επιπλέον, το Illustrator σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και διατίθεται στην αγορά από την Adobe Inc. Η ανάπτυξη ξεκίνησε το 1985 για το Apple Macintosh. Στη συνέχεια, απεστάλη το 1987 για σκοπούς εμπορευματοποίησης. Έκτοτε έχει υποστεί πολλές ενημερώσεις και τώρα είναι μέρος του Adobe Creative Cloud. Η τελευταία έκδοση κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, η οποία είναι η 27η γενιά. Εξετάστηκε ως διανυσματικά γραφικά το 2021.

Το Illustrator χρησιμοποιείται από σχεδιαστές ιστοσελίδων, επαγγελματίες εικονογράφους, εικαστικούς καλλιτέχνες και γραφίστες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ποιοτικών έργων τέχνης. Περιλαμβάνει πολλά ευεργετικά εργαλεία σχεδίασης που μειώνουν το χρόνο και την προσπάθεια. Επιπλέον, υποστηρίζει υπολογιστές MacOS και Windows.

Οι κοινές διανυσματικές επεκτάσεις αρχείων που υποστηρίζει είναι .ai, .svg και .eps. Στην πραγματικότητα, το Illustrator θεωρείται η καλύτερη εφαρμογή διανυσματικών γραφικών για:

 • Ελεύθερο σχέδιο
 • Δημιουργία γραφήματος
 • Έργα που χρησιμοποίησαν εκτεταμένα γραμμικά σχέδια, όπως γραφήματα και γραφήματα
 • Δημιουργία εικονιδίων και λογότυπου
 • Προσαρμοσμένη τυπογραφία και γραμματοσειρές
 • Δημιουργία προσαρμοσμένης γραμματοσειράς
 • Εκτυπώστε έργα χρησιμοποιώντας υπερβολική τυπογραφία
 • Σχέδιο ή τέχνη που πρέπει να είναι επεκτάσιμη προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια σειρά προϊόντων και πλατφορμών

Διαβάστε επίσης: Πρόσθετα Illustrator για να μεγιστοποιήσετε το δυναμικό σχεδίασής σας

Τι είναι το Adobe Photoshop;

Το Adobe Photoshop είναι ένα λογισμικό γραφικού σχεδιασμού βασισμένο σε ράστερ που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία εικόνων, το σχεδιασμό γραφικών, τη δημιουργία ψηφιακής τέχνης και πολλά άλλα. (Το λογισμικό γραφικών που βασίζεται σε ράστερ εξαρτάται από τα pixel για επεξεργασία ή σχεδιασμό εικόνων.)

Το εργαλείο χρησιμοποιεί γραφικό σχέδιο βασισμένο σε στρώματα για να επιτρέψει την ευελιξία και το βάθος στη διαδικασία επεξεργασίας και σχεδίασης. Επιπλέον, παρέχει ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε και να βελτιώσετε οποιοδήποτε σχέδιο με ευκολία.

Το Photoshop είναι ισχυρό, φιλικό προς το χρήστη και ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό γραφικών ή επεξεργασίας εικόνων που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Adobe. Προσφέρει λειτουργίες όπως εργαλεία αναδίπλωσης εικόνων, ρευστή περιστροφή κάμερας, εργαλεία εμφάνισης αρχείων, σύνθεση άλφα, κάλυψη και άλλα, ώστε να μπορείτε να συνθέσετε και να επεξεργαστείτε εικόνες ράστερ.

  Προτιμάτε να ψωνίζετε ηλεκτρονικά ή σε καταστήματα; [Poll]

Η πρώτη έκδοση αναπτύχθηκε από τους αδελφούς John και Thomas Knoll το 1988. Το 1988, η Adobe Systems Incorporated αγόρασε και αναβάθμισε το λογισμικό με ένα σύνολο προηγμένων εργαλείων, εντολών και δυνατοτήτων. Η τελευταία έκδοση της σειράς, το Photoshop Creative Cloud, σας βοηθά να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας στο επόμενο επίπεδο.

Το Photoshop είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για:

 • Σχεδιασμός διεπαφής χρήστη
 • τρισδιάστατη ζωγραφική και κινούμενα σχέδια
 • Γραφικά με ελάχιστη κλίση
 • Βελτιώσεις και επεξεργασία φωτογραφιών

Το Photoshop δημοσιεύτηκε αρχικά μόνο για Windows και macOS. Τώρα, υποστηρίζει επίσης Android και iPad. Η προεπιλεγμένη επέκταση του αρχείου είναι .PSD (Photoshop Document). Ένα αρχείο PSD περιέχει 30.000 pixel τα οποία είναι μέγιστα για ύψος και πλάτος, με όριο μήκους αρχείου 2 GB. Μια άλλη επέκταση αρχείου είναι το .PSB (Photoshop Big) είναι μια μεγάλη μορφή για έγγραφα που εκτείνεται έως και 300.000 pixel σε πλάτος και ύψος. Το μήκος αρχείου για το αρχείο .PSB είναι έως 4 exabyte.

Illustrator vs Photoshop: Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά του Illustrator

#1. Generative Recolor

Το Illustrator προσφέρει έγχρωμα θέματα και παλέτες που ίσως δεν είχατε ποτέ φανταστεί με απλά και εύχρηστα μηνύματα κειμένου. Εδώ, μπορείτε να δημιουργήσετε συσκευασίες προϊόντων, έργα τέχνης, αφίσες και πολλά άλλα. Σας βοηθά να δείτε διαφορετικές παραλλαγές χρώματος στο διανυσματικό σας έργο τέχνης. Πληκτρολογήστε ένα μήνυμα όπως “έρημος από τερακότα, ξεθωριασμένα σμαραγδένια ή πεδία φράουλας και δείτε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς μέσα σε δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάζετε χρώματα επανειλημμένα χωρίς να ενοχλείτε την αρχική εικόνα. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς μιας εικόνας ή ενός κομματιού, έτσι ώστε η τέχνη να φαίνεται φρέσκια.

#2. Σχεδιασμός λογότυπου

Το Illustrator σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο λογότυπου με επαγγελματική εμφάνιση γεμάτο με πολλές επιλογές και δυνατότητες. Είτε θέλετε να σχεδιάσετε ένα λογότυπο για χαρτοπετσέτες κοκτέιλ, ποτήρια, επαγγελματικές κάρτες ή ιστότοπους, το Illustrator προσφέρει το πιο ευέλικτο λογισμικό διανυσματικών γραφικών για τη δημιουργικότητά σας.

Μπορείτε να συνδυάσετε και να χειριστείτε γεωμετρικά σχήματα εύκολα και με ακρίβεια. Με τα εργαλεία Shapebuilder και Pathfinder, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικά λογότυπα και να τα κάνετε ένα αξέχαστο μέρος του ταξιδιού της δημιουργικότητάς σας. Παρέχει μια βιβλιοθήκη γραμματοσειρών που σας βοηθά να επιλέξετε οποιοδήποτε στυλ γραμματοσειράς σας αρέσει. Επιπλέον, το Adobe Capture σάς επιτρέπει να σχεδιάζετε και να σαρώνετε σχέδια για να ενισχύσετε τη διαδικασία σχεδίασης λογότυπου.

#3. Σχεδιασμός γραμματοσειράς τυπογραφίας

Το Illustrator σάς βοηθά να σχεδιάζετε προσαρμοσμένες γραμματοσειρές και γράμματα που ταιριάζουν στις μοναδικές επιχειρηματικές και ατομικές σας ανάγκες. Επιτρέπει στις λέξεις σας να ξεχωρίζουν από άλλα γράμματα χρησιμοποιώντας το Adobe Originals. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε από τις υπάρχουσες γραμματοσειρές για ταχύτερη διαδικασία σχεδίασης προσαρμόζοντας το βάρος, την κλίση ή το πλάτος του τύπου.

Εισαγάγετε ψηφιακή τέχνη ή γράμματα με το χέρι από το Photoshop ή σχεδιάστε με ελεύθερο χέρι και αποκτήστε την ακριβή εμφάνιση που επιθυμείτε. Το εργαλείο σάς επιτρέπει να μετατρέψετε το εισαγόμενο σκίτσο σε ένα επεξεργασμένο διανυσματικό γραφικό χρησιμοποιώντας το Image Trace. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσθήκες τρίτων για να διαχειριστείτε και να οριστικοποιήσετε εύκολα τις γραμματοσειρές.

#4. Σχέδιο γραμμάτων χειρός

Είτε πρόκειται για επωνυμία, για τατουάζ ή άλλη θήκη χρήσης, το Illustrator σάς βοηθά να σχεδιάζετε εύκολα γράμματα χειρός. Μπορείτε να κλιμακώσετε τα προσαρμοσμένα γράμματα και να διανυσματοποιήσετε την τέχνη προσαρμόζοντας το ιδανικό μέγεθος του σχεδίου. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελεύθερα χρησιμοποιώντας το Image Trace και να μετατρέψετε γράμματα για να τα προσαρμόσετε στις δημιουργικές σας ανάγκες.

Με τη βοήθεια των ρυθμιζόμενων ρυθμίσεων πινέλου, μπορείτε να διαμορφώσετε στυλ στα γράμματα και επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο ή στυλό για να επαναλάβετε τις πινελιές. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε τις ακριβείς διαστάσεις με πλέγματα και χάρακες.

#5. Αλλα χαρακτηριστικά

Το Illustrator προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που βοηθά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν το επίπεδο δημιουργικότητάς τους. Αυτά είναι τα εξής:

 • Σχεδίαση εικονιδίων: Βελτιώστε το γραφικό σας σχέδιο με κομψά εικονίδια. Το Illustrator σάς επιτρέπει να δημιουργείτε επικοινωνιακές διανυσματικές εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό ιστού, λογότυπου και εικονιδίων.

 • Σχεδίαση Infographic: Δημιουργήστε σχέδια infographic και προχωρήστε πέρα ​​από τα γραφήματα πίτας με το Illustrator. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε οπτικό περιεχόμενο και σημεία δεδομένων για να πείτε τις ιστορίες σας απευθείας στους αναγνώστες σας. Θα βρείτε διάφορα στοιχεία σχεδίασης για να δημιουργήσετε γραφήματα ράβδων, γραφήματα χρονοδιαγράμματος, διαγράμματα ροής και πολλά άλλα με το εργαλείο γραφημάτων.
 • Σχεδιασμός banner: Από αποτελεσματικά banner ιστότοπου έως απλές διαφημίσεις προβολής, δημιουργήστε ό,τι θέλετε με το σχέδιο banner του Illustrator. Προσθέστε το δικό σας σχέδιο λογότυπου, προσαρμοσμένα γράμματα και γραφικά και διαμορφώστε το όραμά σας χρησιμοποιώντας πίνακες τέχνης.
 • Σχεδιασμός γραφήματος: Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε επαγγελματικά γραφήματα και γραφήματα για τα φυλλάδια μάρκετινγκ, τις παρουσιάσεις, τα γραφήματα πληροφοριών και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε ευκρίνεια χρησιμοποιώντας εικονίδια, να κάνετε τα γραφήματα να είναι σταθερά με χρώμα και να σχεδιάζετε ετικέτες για βέλτιστα εφέ.
 • Δημιουργός ταπετσαρίας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυπογραφία, διανυσματικά έργα και φωτογραφίες για να δημιουργήσετε μοναδικές ταπετσαρίες. Οι πίνακες τέχνης Illustrator σάς επιτρέπουν να σχεδιάζετε ταπετσαρίες για οθόνες υπολογιστών, φορητές συσκευές και tablet. Δημιουργήστε μοτίβα, εικονογραφήσεις, ευκρινή εικονίδια και πολλά άλλα χρησιμοποιώντας διανυσματική τέχνη. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματικές διαβαθμίσεις ελεύθερης μορφής για να εφαρμόσετε φυσική ανάμειξη χρωμάτων στα σχέδια ταπετσαρίας.
  Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη διαίρεση οθόνης στον Microsoft Edge

Χαρακτηριστικά του Photoshop

#1. Generative Fills

Το Adobe Photoshop σάς επιτρέπει να δημιουργείτε, να προσθέτετε, να αντικαθιστάτε ή να αφαιρείτε εικόνες γρήγορα χρησιμοποιώντας απλά μηνύματα κειμένου. Από την ανταλλαγή ιδεών έως τη δημιουργία πολύπλοκων βελτιώσεων και επεξεργασιών, η λειτουργία Generating Fills σάς βοηθά να συνειδητοποιήσετε γρήγορα το όραμά σας, δίνοντάς σας τον πλήρη έλεγχο της δημιουργίας σας.

Εξερευνήστε τις μοναδικές σας ιδέες και πειραματιστείτε μαζί τους σε ένα θέμα χρόνου. Το Photoshop σάς επιτρέπει να μετατρέψετε μια κάθετη εικόνα σε οριζόντια επεκτείνοντας την εικόνα, αλλάζοντας το φόντο της, προσθέτοντας αντικείμενα που δημιουργούνται και ενημερώνοντας μια στολή.

Το Generative Fill μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλες σκιές, φωτισμό, αντανακλάσεις και προοπτικές που προσφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα με μικρή επεξεργασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια προτροπή κειμένου για να προσθέσετε κίτρινες γραμμές σε μια θλιβερή ομίχλη και στη συνέχεια να κάνετε προσαρμογές ανάλογα. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε ανεπιθύμητα στοιχεία από την εικόνα.

#2. AI στο Photoshop

Ανακαλύψτε τη δύναμη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στο Photoshop και κάντε το όνειρό σας πραγματικότητα. Το Photoshop εξελίσσεται συνεχώς με τα εργαλεία της Adobe, όπως το Object Selection, το Content-Aware Fill, το Generative Expand (beta) και το Generative Fill (beta).

Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία με το Generative Fill, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των φωτογραφιών σας με το Generative AI και να επεκτείνετε μια εικόνα προς κάθε κατεύθυνση με το Generative Expand. Η Adobe προσφέρει περισσότερα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη, όπως:

 • Εργαλείο στυλό καμπυλότητας: για να σχεδιάσετε ομαλές καμπύλες και ευθείες γραμμές
 • Αντιστοίχιση γραμματοσειράς: για να βρείτε τη σωστή αντιστοίχιση για τις γραμματοσειρές στις φωτογραφίες σας
 • Αφαίρεση εργαλείου: για αντικατάσταση ανεπιθύμητων περιοχών
 • Αντικατάσταση ουρανού: για να αλλάξετε τον τρέχοντα ουρανό της εικόνας σας
 • Εργαλείο επιλογής αντικειμένων: για να δημιουργήσετε ακριβείς μάσκες και επιλογές
 • Νευρωνικά φίλτρα: για μείωση μεγαλύτερων ροών εργασίας με λίγα κλικ

#3. Αφαίρεση φόντου

Μπορείτε να αλλάξετε εύκολα το φόντο της εικόνας σας με το Photoshop. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε τη φωτογραφία σας, κάντε κλικ για αφαίρεση, βελτιώστε τις άκρες, αντικαταστήστε το τρέχον φόντο και το φόντο θα αλλάξει. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκές και μαύρες βούρτσες για να αποκρύψετε ή να αποκαλύψετε ορισμένες εικόνες. Τα λευκά πινέλα χρησιμοποιούνται για την αποκάλυψη και τα μαύρα πινέλα για την απόκρυψη περιττών pixel.

Το εργαλείο βούρτσας Refine Edge σάς βοηθά να κόψετε τις ανεπιθύμητες άκρες, όπως τρίχες ανθρώπου, γούνα ζώων κ.λπ., και να συνδυάσετε την εικόνα με ένα νέο φόντο. Επιπλέον, μπορείτε να απομονώσετε την εικόνα σας χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια λευκού φόντου. Αυτό θα σας βοηθήσει να εμφανίσετε το αντικείμενο, την επωνυμία ή το λογότυπό σας σε υπογραφές email, κεφαλίδες ιστότοπου, διαφημίσεις και πολλά άλλα.

#4. Αφαίρεση αντικειμένων

Χρησιμοποιήστε το Content-Aware Fill και αφαιρέστε τα ανεπιθύμητα αντικείμενα από την εικόνα σας. Το Photoshop θα γεμίσει μαγικά αυτόν τον χώρο σαν να μην υπήρχε τίποτα. Επιλέξτε αυτό που θέλετε να αντικαταστήσετε, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το αντικείμενο, κάντε κλικ σε αυτό και συνεχίστε να δημιουργείτε. Το Sampling Brush σάς βοηθά να επιλέξετε την περιοχή και να αντικαταστήσετε αυτήν την περιοχή εύκολα και καθαρά.

#5. Χρωματίστε

Έχετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Ήρθε η ώρα να προσθέσετε χρώμα σε αυτό χρησιμοποιώντας το Colorize Neural Filter. Επιλέγει αυτόματα τα χρώματα που ταιριάζουν καλύτερα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον κορεσμό, τα καθολικά χρώματα κ.λπ. και να αλλάξετε τα χρώματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

  Meme Coins που εξηγούνται με τους απλούστερους όρους [2023]

#6. Συγκάλυψη

Οι διανυσματικές μάσκες και οι μάσκες επιπέδων σάς βοηθούν να βελτιώσετε τη ροή εργασίας σας. Η κάλυψη επιπέδων είναι χρήσιμη σε περίπτωση που θέλετε να αποκρύψετε μέρη ή τμήματα στην εικόνα σας αντί να τα διαγράψετε. Αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη για την τροποποίηση των χρωμάτων του φόντου, τη στόχευση των επεξεργασιών σας, την αφαίρεση αντικειμένων και τη δημιουργία σύνθετων εικόνων, έτσι ώστε να επηρεάζει μόνο τις επιλεγμένες περιοχές.

Illustrator vs Photoshop: Πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Πλεονεκτήματα του Illustrator

 • Η απόδοση εκτύπωσης είναι καλύτερη.
 • Παρέχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας ανεξάρτητα από οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης.
 • Ιδανικό για σχέδια και σχέδια λογότυπων.
 • Δεν είναι προσανατολισμένο στην ανάλυση.
 • Είναι ιδανικό για τη δημιουργία γραφικών εικονογραφήσεων και διανυσματικών σχεδίων.

Περιορισμός του Illustrator

 • Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην πραγματοποίηση αλλαγών στις υπάρχουσες εικόνες ή γραφικά.
 • Έχει σχετικά λιγότερα φίλτρα, λειτουργίες επεξεργασίας και επιλογές προσαρμογής εικόνας.

Πλεονεκτήματα του Photoshop

 • Το Photoshop είναι ιδανικό για την ενημέρωση και το σχεδιασμό κανονικών εικόνων και ακατέργαστων φωτογραφιών.
 • Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων επεξεργασίας.
 • Είναι ιδανικό για την προσθήκη ειδικών εφέ στην εικόνα σας.
 • Το εργαλείο μπορεί να διατηρήσει τις εικόνες σε σταθερό μέγεθος.
 • Μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του σχεδίου σας.
 • Θα έχετε πρόσβαση στην επεξεργασία εικόνας σε επίπεδο pixel.

Περιορισμός του Photoshop

 • Δεν είναι κατάλληλο για σχέδια και λογότυπα.
 • Κατά την κλιμάκωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω, χάνει την ποιότητα της εικόνας.

Illustrator εναντίον Photoshop: Ομοιότητες

Το Illustrator και το Photoshop αποτελούν μέρος του Creative Suit της Adobe. Ως εκ τούτου, μοιράζονται παρόμοιες διεπαφές.

 • Και τα δύο εργαλεία χρησιμοποιούν το Adobe Bridge για τη διαχείριση αρχείων.
 • Χρησιμοποιούν επίσης επίπεδα για να διαχωρίσουν στοιχεία του σχεδίου ή της εικόνας σας.
 • Το εργαλείο Clone Stamp λειτουργεί παρόμοια και για τα δύο προγράμματα, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί πίνακες τέχνης στο Illustrator αντί για τον μεμονωμένο καμβά.
 • Το Illustrator και το Photoshop χρησιμοποιούν διαβαθμίσεις αλλά με ξεχωριστό τρόπο.
 • Και τα δύο διαθέτουν εργαλεία ευθυγράμμισης, παλέτες χρωμάτων, παλέτες εργαλείων και πολλά άλλα.
 • Και οι δύο είναι εξίσου καλοί στη διόρθωση χρώματος.
 • Μπορείτε να εκτελέσετε και τα δύο λογισμικά σε macOS και Windows.

Illustrator εναντίον Photoshop: Διαφορές

Το IllustratorPhotoshopIllustrator χρησιμοποιεί διανυσματικά γραφικά. Το Photoshop χρησιμοποιεί γραφικά ράστερ. Χρησιμοποιεί μαθηματικές εξισώσεις για το σχεδιασμό διαφόρων μορφών και σχημάτων. Χρησιμοποιεί έγχρωμα pixel για την τροποποίηση των εικόνων. Ωστόσο, το αρχικό παραμορφώνεται. Χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό, το χειρισμό, τη δημιουργία, τη σύνθεση, κ.λπ., πολλές διανυσματικές απεικονίσεις. Χρησιμοποιείται για την αλλαγή μεγέθους, την αντικατάσταση, τη διόρθωση και τη σύνθεση εικόνων. Παρουσιάζει διάφορα εργαλεία σχεδίασης που σας βοηθούν να δημιουργήσετε μοναδικά έργα τέχνης, γραφικά και πολλά άλλα. Προσφέρει μερικά εργαλεία τέχνης που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε και να βελτιώσετε την υπάρχουσα εικόνα. Είναι ένα απλό πρόγραμμα σχεδίασης αλλά είναι ικανό να χειρίζεται κείμενο Illustrator. Είναι βασικά ένα πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποιείται για το χειρισμό φωτογραφιών και την προσθήκη γραφικών σε αυτό. Το εργαλείο στυλό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σχεδίων. Το εργαλείο στυλό χρησιμοποιείται για την επιλογή της περιοχής ή του στοιχείου. Μπορείτε να μεγεθύνετε τις εικόνες σας έως και 900 τοις εκατό και να έχετε μια καθαρή εικόνα. Μπορείτε να κάνετε ζουμ στην εικόνα, αλλά δίνει ακατάστατες και θολές εικόνες, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα. Έχει πολλά αντικείμενα σε ένα μόνο επίπεδο. Έχει ένα μόνο αντικείμενο ανά στρώμα. Η καμπύλη εκμάθησής του είναι υψηλή. Η καμπύλη μάθησης είναι χαμηλή. Έχει υψηλό επίπεδο ευελιξίας. Έχει χαμηλή ευελιξία. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λογότυπων, τη δημιουργία διανυσματικών έργων τέχνης, σχεδίων, κόμικς και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται για χειρισμό, επεξεργασία και βελτίωση κανονικών εικόνων.

Τελικές Λέξεις

Το Adobe Illustrator και το Photoshop είναι εκπληκτικά εργαλεία σχεδίασης με πλούσιες δυνατότητες και λειτουργίες. Το Illustrator είναι καλύτερο στο να δημιουργεί και να τροποποιεί νέες εικόνες από την αρχή. Από την άλλη πλευρά, το Photoshop είναι καλύτερο στην επεξεργασία, το χειρισμό και τη βελτίωση μιας υπάρχουσας εικόνας.

Επομένως, εάν θέλετε να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε στοιχεία επωνυμίας, λογότυπα, διαφημίσεις ή οποιαδήποτε άλλα δημιουργικά σχέδια, το Illustrator είναι η σωστή επιλογή. Αλλά αν θέλετε να εστιάσετε στην επεξεργασία και την τροποποίηση ακατέργαστων φωτογραφιών και εικόνων, το Photoshop θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, εάν θέλετε να αξιοποιήσετε τις λειτουργίες και των δύο εργαλείων στην επιχείρησή σας, μπορείτε να τα ενσωματώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα αποτελεσματικό εργαλείο σχεδίασης, το Adobe Illustrator, για να δημιουργήσετε απίστευτα σχέδια και ένα εξαιρετικό εργαλείο επεξεργασίας, το Adobe Photoshop, για τη βελτίωση των εικόνων.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα πρόσθετα Photoshop για να ανεβάσετε τις σχεδιαστικές σας δεξιότητες στο επόμενο επίπεδο.